Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013

Οι αντι-ινδοευρωπαϊστές του Περισσού (1)


Οι Αριοευρωπαϊκές  (Ινδοευρωπαϊκές) γλώσσες
Οι αντι-Ινδοευρωπαίοι Κομμουνιστές
Όπως γράψαμε και πρόσφατα σε σχετική ανάρτηση (ΕΔΩ) με αφορμή ένα ανυπόληπτο και φαιδρό επιστημονικώς μη-συμβατικό πόνημα κάποιου επίδοξου "ερευνητή" : "...Πολλοί πιστεύουν ότι οι ψευδοεπιστημονικές αερολογίες εναντίον της παγκοσμίως αποδεκτής επιστημονικής θεωρίας σχετικά με την Ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών και τις μετακινήσεις των λαών-φορέων τους, αποτελούν προνόμιο κάποιων "ελληνόψυχων" ελλαδεμπόρων, οι οποίοι μέσα στην ημιμάθειά τους πιστεύουν ότι η καταπολέμησή της αποτελεί "πατριωτικό" καθήκον. Δυστυχώς αυτή η παράκρουση έχει και τον αντίποδά της στους οπαδούς και τα στελέχη του ΚΚΕ, οι οποίοι συναγωνίζονται σε γελοιότητες τους "υπερ-πατριώτες" ιδεολογικούς αντιπάλους τους...". Πρέπει να συμπληρώσουμε ότι η καταπολέμηση αυτής της επιστημονικής θεωρίας είναι επίσημη γραμμή του κόμματος, οι καθοδηγητές του οποίου θεωρούν ως κομματικό καθήκον την συστράτευση εναντίον
αυτής της "φασιστικής" και "ιμπεριαλιστικής" θεωρίας, λησμονώντας τον παγκόσμιο διασυρμό που υπέστη η αλήστου μνήμης Σοβιετική Ένωση με την διαβόητη "Υπόθεση Λυσένκο", η εφαρμογή της οποίας κατέστρεψε ανεπανόρθωτα την σοβιετική γεωργική παραγωγή δημητριακών και μετέτρεψε τον επί αιώνες σιτοβολώνα της Ευρώπης σε εισαγωγέα σιτηρών!
Θα ξεκινήσουμε το αφιέρωμά μας στις διεστραμμένες αυτές ιδεοληψίες με την αναδημοσίευση των περίφημων τριών άρθρων που δημοσιεύτηκαν σε αντίστοιχα φύλλα του Κυριακάτικου Ριζοσπάστη στις 22 Αυγούστου 2004 το πρώτο, στις 29/8/2004 το δεύτερο και στις 5/9/2004 το τρίτο. Στην συνέχεια θα αναρτήσουμε κάποια άλλα σημαντικά άρθρα που γράφτηκαν με αφορμή τις "αναλύσεις" και τοποθετήσεις των αντι-Ινδοευρωπαίων "θεωρητικών" του ΚΚΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι συγγραφέας των εν λόγω άρθρων ήταν ο "σύντροφος" Νίκος Κυτόπουλος, στο πόνημα του οποίου αναφερόταν η προαναφερθείσα ανάρτησή μας, με αφορμή το βιβλίο του.
Υπενθυμίζουμε ότι σε αντίστοιχο κεφάλαιο του βιβλίου «ΜΗ-ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ: Οι κερδοσκόποι του "ελληνισμού" και ο φενακισμός των αφελών» επιχειρείται μια ανάλυση των ιδεολογικών-πολιτικών καταβολών και της πορείας που οδήγησε στην υιοθέτηση αυτών των θέσεων.
Ακολουθεί το άρθρο του "Ρ":

Ο ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΜΥΘΟΣ 

Τι πρέπει ν' αλλάξει στην Ιστορία μας, στην Παιδεία μας, στα σχολεία μας;

Α΄ Μέρος

Στις 15 του περασμένου Μάη είχαμε ένα αξιοπρόσεκτο γεγονός για την Παιδεία μας: Ο τομέας Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Διάλογος για την Ιστορία: Ιστορική Παιδεία και ιστορικός στο σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα». Από την αρθρογραφία και τα σχόλια του Τύπου μαθαίνουμε ότι ο Διάλογος έγινε γιατί περνάει βαθιά κρίση το μάθημα της Ιστορίας στα σχολεία. Κι ότι η κρίση αφορά τόσο τον τρόπο διδασκαλίας της Ιστορίας όσο και τα σχολικά εγχειρίδια που εκδίδονται από το κράτος και μοιράζονται στα παιδιά δωρεάν.

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι άγνωστο. Συχνά διαβάζουμε στον Τύπο παράπονα και διαμαρτυρίες γονιών και δασκάλων, μαθητών και καθηγητών για τα εγχειρίδια αυτά, για την αισθητική, το ύφος, την ποιότητά τους γενικά, αλλά και το περιεχόμενό τους και τον τρόπο που διδάσκεται το μάθημα. Από το Διάλογο βγαίνει ότι τόσο δυσνόητο είναι το περιεχόμενό τους, ώστε «αντί το σχολικό εγχειρίδιο να χρησιμοποιείται επικουρικά στη διδασκαλία... τον επικουρικό ρόλο έχουν αναλάβει εγχειρίδια που "εξηγούν" το εγχειρίδιο και τα οποία διατίθενται βεβαίως στην ελεύθερη αγορά» (1) .

Εντυπωσιάζει ότι μέσα στον τόσο θόρυβο για το «δυσνόητο», χάθηκε η ουσία του περιεχομένου, αν δηλαδή αυτό που διδάσκεται, η «ύλη του βιβλίου», είναι εκσυγχρονισμένη με τα τελευταία επιτεύγματα και συμπεράσματα της αρχαιολογικής και γλωσσολογικής επιστήμης. Μέσα στη δεύτερη πενηνταετία του 20ού αιώνα έγιναν πολλές ανασκαφές, πολλές έρευνες.
Σημειώθηκαν τόσο μεγάλες επιτυχίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που ανατρέπουν άρδην πολλές καθιερωμένες «αλήθειες» στην Ιστορία. Ας περιοριστούμε μόνο στις ελληνικές επιτυχίες. Πρώτον, το 1952 αποκρυπτογραφήθηκε η γραμμική γραφή άλφα. Δεύτερον αποκρυπτογραφήθηκε, το 1998, -άσχετα αν αποκρύπτεται από το κατεστημένο πνευματικό ιερατείο - η γραμμική γραφή Β΄. Τρίτο, την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα ήρθε στο φως της δημοσιότητας η ξύλινη πινακίδα του Δισπηλιού της Καστοριάς, ηλικίας 5.260 χρόνων π.Χ., με σήματα γραφής, πολλά από τα οποία μοιάζουν με τα συλλαβογράμματα της γραμμικής γραφής Β΄ και Α΄.

Αυτά τα τρία στοιχεία προεκτείνουν την ελληνική Ιστορία σε βάθος 3-5 χιλιάδων χρόνων κι αυτόματα απορρίπτουν, διαλύουν στα «εξ ων συνετέθη», το φασιστικό μύθο των «Ινδοευρωπαίων» ή των «Αρίων», που στοιχειοθετήθηκε από τους ρατσιστές αποικιοκράτες του 19ου αιώνα κι έγινε σε συνέχεια σημαία του Χίτλερ που ματοκύλισε την Ευρώπη. Κι όμως αυτός ο ολέθριος μύθος διδάσκεται στα σχολεία μας σαν γνήσιο ιστορικό γεγονός.
Αν προσέξουμε το σχετικό εγχειρίδιο της Α΄ Γυμνασίου, θα διαπιστώσουμε προτερήματα κι όχι μειονεκτήματα. Ολος ο μύθος παρουσιάζεται με μαεστρία, απονευρωμένος, αποψιλωμένος προσεχτικά, για να γίνει αποδεκτός, να περάσει όσο το δυνατό ανώδυνα. Ιδού ένα δείγμα γραφής από το εγχειρίδιο Ιστορίας της Α΄ Γυμνασίου, σελ. 56.

«Από το τέλος της τρίτης χιλιετίας μαρτυρείται στη Νότια Ηπειρωτική Ελλάδα η άφιξη νέων φύλων, που προκαλούν μια αναστάτωση. Τα φύλα αυτά φαίνεται ότι αποτελούν τους πρώτους ελληνικούς πληθυσμούς στο χώρο αυτό και η κάθοδός τους πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 1900 π.Χ.».
Και ολοκληρώνει: «Οι νέοι κάτοικοι ήταν φτωχοί και ο πολιτισμός τους πολύ κατώτερος σε σχέση με τους νέους πολιτισμούς των Κυκλάδων και κυρίως της Μινωικής Κρήτης. Ωστόσο γρήγορα αφομοίωσαν τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις των δύο αυτών πολιτισμών με τους οποίους ήρθαν σε επαφή. Ετσι, πολύ σύντομα, πριν το 1600 π.Χ., δημιούργησαν οι νέοι έναν πολύ ανεπτυγμένο πολιτισμό, αυτόν που ονομάζουμε Μυκηναϊκό» (2)

Ο μύθος κι έτσι αριστοτεχνικά που παρουσιάζεται, δεν παύει ν' αποτελεί πρόκληση γιατί αποξενώνει δυο πολιτισμούς της ελληνικής Ιστορίας. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν οι ιστορικοί αυτοί παρουσίαζαν τη θεωρία αυτή όπως την ξέρουν από πρώτο χέρι, από τους ίδιους τους Ινδοευρωπαϊστές που τη διαμόρφωσαν, την πρόβαλαν και την προβάλλουν. Διαβάζουμε τη θεωρία αυτή όπως τη διαμόρφωσαν το 1920-32 οι Μπλέγκεν, Μέγιερ και Μπέλοχ, τους οποίους ξέρουν πολύ καλά οι ιστορικοί συγγραφείς μας:
«Η βόρεια φυλή, ξανθή, ψηλή, δολιχοκέφαλη, αγράμματη, απολίτιστη, "βάρβαρη", αλλά ευφυέστατη, περίπου το 2000 π.Χ., εξορμά από την κοιτίδα της σ' Ανατολή και Δύση. Κατακτά, λεηλατεί, καταστρέφει ανώτερους πολιτισμούς, αλλά γρήγορα εκπολιτίζεται, αφομοιώνει τους παλιούς, όπως ο Μυκηναϊκός και σε συνέχεια το θαύμα της ελληνικής αρχαιότητας»(!!!).
Ενας άλλος όμως σύγχρονός μας, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ινδοευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Λιόν, εθεώρησε καλό να βελτιώσει αυτή τη θεωρία. Ετσι, σε βιβλίο του με τον τίτλο: «Οι Ινδοευρωπαίοι», που κυκλοφόρησε το 1985, την αναπτύσσει. Οι μελέτες του απέδειξαν ότι επικεφαλής αυτών των ινδοευρωπαϊκών λαών υπήρχε μια αριστοκρατία. Γράφει:

«Ετσι βρίσκουμε λίγο - πολύ παντού ινδοευρωπαϊκές δυναστείες, που βασιλεύουν πάνω σε διάφορους ξένους λαούς, όπως οι Αριοι ηγεμόνες στη Μιττανία...».
Οι δυναστείες αυτές έχουν μια ορισμένη σωματική διάπλαση η οποία είναι ο σκανδιναβικός τύπος. Αυτός θεωρείται ότι είναι το σωματικό ιδεώδες, «επειδή ήταν ο τύπος του ανώτερου στρώματος του πληθυσμού». Και σκανδιναβικός τύπος σημαίνει ψηλός, ξανθός και δολιχοκέφαλος! Δεν παραλείπει ο κ. Haudry και την εξήγηση του φαινομένου της ενότητας αυτής. Γράφει:
«Η φυλετική ενότητα της ινδοευρωπαϊκής αριστοκρατίας θα πρέπει να ενισχύθηκε με την ενδογαμία. Ο σωματικός τύπος της γινόταν αντιληπτός ως σημάδι ανωτερότητας, ως το εξωτερικό σημείο του *menos που την εμψύχωνε. Την ενότητα αυτή την αισθάνονταν μάλιστα ως ένα δεσμό ανάμεσα σε ξένους ινδοευρωπαϊκούς λαούς που ξεπερνούσε τις γλωσσικές διαφορές» (3).

Παραδίνουμε τα κείμενα στην κρίση του αναγνώστη. Αυτή είναι η γνήσια, η αυθεντική θεωρία των Ινδοευρωπαϊστών, όπου οι λαοί κι ειδικά οι Ελληνες είναι μια αγέλη που οδηγούνται από τη νορθική αριστοκρατία. Μπαίνει λοιπόν το ερώτημα τι πρέπει ν' αλλάξει σ' αυτό το εγχειρίδιο. Να γίνει πιο γλαφυρός ή πιο ύπουλος, πιο επαγωγικός ο τρόπος εμπέδωσης αυτού του απαράδεκτου μύθου ή να εξοστρακιστεί αμέσως από την Ιστορία μας, από την Παιδεία μας, από τα σχολεία μας; Αλλά γι' αυτό θα επανέλθουμε.

1. «Βήμα», Κυριακή 11 του Ιούλη 2004.

2. «Βήμα», Κυριακή 11 του Ιούλη 2004.

3. Jean Haudry, «Οι Ινδοευρωπαίοι» ελλ. μετ. σελ. 172-173.

Νίκος ΚΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

Συνεχίζεται αύριο 

21 σχόλια:

 1. Η Ινδοευρωπαϊκή θεωρία α) παραμένει ΘΕΩΡΙΑ, δεν έχει αποδειχτεί ποτέ τίποτε ούτε έχουν παρουσιαστεί επιστημονικά ΤΕΚΜΗΡΙΑ, β) βασίστηκε στην μέθοδο της ευλογοφάνειας ή πιθανοφάνειας, δηλαδή σε εικασίες κι όχι σε επιστημονικές αποδείξεις, γ)πρώτα στήθηκε η θεωρία και μετά ψάχτηκαν ευρήματα (τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ), δηλαδή ακολούθησε την αντίθετη οδό από αυτήν της επιστήμης, που πρώτα ΒΡΙΣΚΕΙ κάτι και μετά πάνω σ'αυτό αναπτύσσει θεωρίες.

  ΕΝΤΕΛΩΣ αντιεπιστημονική λοιπόν η εν λόγω θεωρία κι ας μη μιλήσω για όσους με τόση ευκολία βιάζονται να την ασπαστούν. Εκπλήσσομαι που εσείς δημοσιεύσατε κάτι τέτοιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ξεκαθαρίζουμε τα εξής:

   Η θέση του ΕΝΕΚ τα χρόνια που δραστηριοποιείτο αλλά και τώρα που τα στελέχη του αγωνίζονται για τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ήταν ξεκάθαρη.
   Τεκμηρίωναν με αδιάσειστα στοιχεία το αυτόχθονο της Ελληνικής Φυλής.

   Η θεωρία περί Ινδοευρωπαϊκής φυλής δεν τεκμηριωνόταν και σήμερα αποτελεί παραμυθάκι για αδιάβαστους.

   Όποιος μπορέσει να απαντήσει στα ευρήματα του αρχανθρώπου των Πετραλώνων παγκοσμίως αναγνωρισμένα και στις διώξεις που υπέστη ο Άρης Πουλιανός για τον λόγο αυτό και όχι με θεωρίες ας το καταθέσει και όχι μόνο.

   Ωστόσο ο Κοινός Παρονομαστής βρήκε την ευκαιρία με βάση το παραπάνω άρθρο του Δ.Δ.Ε. να ανοίξει αυτός ο διάλογος και όλοι να τοποθετηθούμε.

   Όμως σωστό θα ήταν όταν κάποιος θέλει να υποστηρίξει τις απόψεις του να τις κάνει επώνυμα και να μην κρύβεται πίσω από το πολιτικό κόστος της ανωνυμίας.

   Ο Κοινός Παρονομαστής πάντα θα δίνει βήμα σε εθνικιστές έστω και με αντίθετες απόψεις. Το θέμα θα μείνει ανοιχτό και θα χαρούμε να ακουστεί η όποια άποψη.Αυτό είναι ελευθερία του λόγου άλλωστε.

   Σπύρος Παπαδόπουλος
   μέλος της συντακτικής ομάδος του Κοινού Παρονομαστή

   ΥΓ Να θυμίσω πως το θέμα " ΤΟ αυτόχθονο της Ελληνικής φυλής" ήταν από τα πρώτα στις εκπαιδευτικές διαδικασίες του ΕΝΕΚ

   Διαγραφή
 2. Αγαπητέ "Ανώνυμε" εκπλήσσομαι που υπάρχουν ακόμα άτομα που προβάλλουν τέτοιες απόψεις. Συνοπτικά:
  α. Η "ΙΕ θεωρία", όπως την αποκαλείτε, έχει παύσει εδώ και δεκαετίες να είναι θεωρία. Είναι ένας επιστημονικός κλάδος διεθνώς, με επιστημονικές δημοσιεύσεις, εκδόσεις, συνέδρια κλπ. Μόνον στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, των νεφελείμ, των ομάδων Ε, της συνωμοσιολογίας, της ημιμάθειας και των ιδεολογικών δεινοσαύρων του Περισσού εξακολουθούν να υπάρχουν αμφισβητίες.
  β. Ο αντι-ινδοευρωπαϊσμός υπήρξε μαρξιστο-λενινιστικό δόγμα που επεβλήθη στην αλήστου μνήμης Σοβιετία και ενσωματώθηκε στην κομματική γραμμή των Κ.Κ. της Γ΄ Διεθνούς. Μετά την πτώση του Σταλινισμού αποκαταστάθηκε στα Σοβιετικά πανεπιστήμια τα οποία ανέδειξαν σπουδαίους ερευνητές, όπως ο κορυφαίος Ιγκόρ Ντιακόνωφ. Στην χώρα μας, όπου πρόσφατα αποκαταστάθηκε πλήρως ο (υφέρπων ούτως ή άλλως) ...Σταλινισμός από το ΚΚΕ, είναι φυσικό να προβάλλονται ακόμα τέτοιες αντιεπιστημονικές απόψεις.
  γ. Ο "αυτοχθονισμός" που προβάλλεται ως αντίπαλον δέος του Ινδοευρωπαϊσμού από τους οπαδούς του Μ-Λ στην χώρα μας έχει γίνει τόσο καταγέλαστος και επιστημονικά ανυπόληπτος που ακόμα και οι τέως οπαδοί του αρχίζουν και τα "μασάνε".
  δ. Από αυτά που γράψατε περί μεθόδου της "ευλογοφάνειας" (!) προκύπτει ότι αγνοείτε πλήρως το τι ακριβώς υποστηρίζει ο επιστημονικός κλάδος των ΙΕ Σπουδών.
  ε. Ο κλάδος αυτός ακολουθεί την μέθοδο της διεπιστημονικής προσέγγισης στα ακανθώδη ζητήματα που καλείται να ερευνήσει (λόγω εμπλοκής πολιτικών, ιδεολογικών, οικονομικών, εθνικών κλπ συμφερόντων και σκοπιμοτήτων). Στις μελέτες διαφόρων ζητημάτων συμμετέχουν αρχαιολόγοι με ειδίκευση στην προϊστορία, ειδικοί γλωσσολόγοι, Παλαιοανθρωπολόγοι, γεωλόγοι, βοτανολόγοι, Παλαιοντολόγοι, Φυσικοί, Χημικοί, ειδικοί Η/Υ και όποια άλλη ειδικότητα απαιτηθεί. Προφανώς δεν συμμετέχουν συνταξιούχοι δικηγόροι, απόστρατοι κάθε κατηγορίας, τηλεπωλητές βιβλίων, θεολόγοι ή ψυχολόγοι τους οποίους εκτιμώ μεν, αλλά δεν συζητώ μαζί τους τέτοια εξειδικευμένα θέματα, όχι επειδή τους υποτιμώ, αλλά δεν υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις και γνώσεις για μια σοβαρή συζήτηση. Αυτά προς το παρόν και ζητώ συγγνώμη αν τυχόν στενοχώρησα κάποιον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συμπληρωματικά, για όσους ενδιαφέρονται για τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στον κλάδο, προτείνω να μελετήσουν το εξαιρετικό βιβλίο του αρχαιολόγου και γλωσσολόγου David W. Anthony: The Horse, The Wheel, and Language: How Bronze-Age Riders from the Eurasian Steppes Shaped the Modern World – “Princeton University Press” Princeton N. J. 2007. Σε διαφορετική περίπτωση μπορούν σηκωθούν από τους καναπέδες, πολυθρόνες, κρεβάτια κλπ και να σπεύσουν να προμηθευθούν τα "έργα" που διαφημίζει ο γνωστός τηλεπωλητής για να ολοκληρώσουν τις ...σπουδές τους.
  Θα ήθελα με την ευκαιρία να συγχαρώ τους διαχειριστές αυτού του ιστολογίου που αποφάσισαν να ασχοληθούν με το θέμα, που όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας έχει σημαντικές ιδεολογικές και πολιτικές προεκτάσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μονο αν καποιος διαβασει αρκετα(και οχι μονο 2-3) απο τα πονηματα των "ελληνοκεντρικων αυτοχθονιστων", μπορει να καταλαβει το μεγεθος των αντιφασεων και των ανακριβειων που γραφουν! Προσωπικα, ειχα πιστεψει απολυτα στη δηθεν ανθελληνικοτητα της ινδοευρωπαικης θεωριας, λογω του οτι παρακολουθουσα τις εκπομπες του φαιδρου Αδωνι! Διαβασα σχεδον ολους τους συγγραφεις του ελληνοκεντρισμου(Πασσα, Γεωργαλα, Κουτουλα, Σταμου, Βελοπουλο, Αυφαντη κλπ) και μονο τοτε καταλαβα το μεγεθος της ασυναρτησιας τους! Εκτος του οτι δεν εχουν καμια εξειδικευση πανω σε επιστημονικους κλαδους που σχετιζονται με την προιστορια(αρχαιολογια, γλωσσολογια, ανθρωπολογια κλπ), παρολο που εχουν την ιδια οπτικη, οτι δηλαδη οι Ελληνες ειναι αυτοχθονες, ο παλαιοτερος λαος του κοσμου, ο οποιος ταξιδεψε ηδη απο τα προιστορικα χρονια σε ολη τη Γη, ταυτοχρονα δεν συμφωνουν πουθενα, σε κανενα επι μερους ζητημα! Διαβαστε δηλαδη, στον καθενα απο αυτους τους συγγραφεις που ανεφερα παραπανω,
  α) απο ποτε πιστευουν οτι υπαρχει το ελληνικο εθνος
  β) ποτε εγινε ο τρωικος πολεμος
  γ)ποσοι κατακλυσμοι υπηρξαν και ποτε συνεβησαν
  κι ενα σωρο αλλα θεματα, οπου ο καθενας λεει το μακρυ του και το κοντο του, παντα υποτιθεται με "ατρανταχτα στοιχεια"

  Το λαθος των Ελληνων εθνικιστων, ηταν οτι στο παρελθον, αντιμετωπισαμε καποια προσωπα και καταστασεις ως ιερες αγελαδες και με ταση επικλησης στην αυθεντια! Ετσι, αφου βλεπαμε οτι ο πατριωταρας Γεωργιαδης π.χ. ουρλιαζε κατα των ινδοευρωπαιων, θεωρουσαμε ως δεδομενα, αυτα που ελεγε! Δεν ειχαμε μπει καν στον κοπο να μελετησουμε τι λεει αυτη η ινδοευρωπαικη θεωρια και κυριως τι υποστηριζει στη συγχρονη εποχη, με τα συγχρονα δεδομενα και οχι το τι μπορει να ειπε καποιος ινδοευρωπαιστης το 1910...Κατ'ευθειαν λοιπον, περασαμε στην αρνηση, χωρις να γνωριζουμε τη θεση!! Θα προτεινα λοιπον στον ανωνυμο αναγνωστη που αφησε το παραπανω αγανακτισμενο σχολιο, να διαβασει το βιβλιο του J.P.Mallory(απο τα λιγα δυστυχως βιβλια αυτου του κλαδου, που εχουν μεταφραστει στα ελληνικα) "Οι Ινδοευρωπαιοι, Γλωσσα, Αρχαιολογια και Μυθος", ωστε να εχει μια πληρη εικονα του ζητηματος, να δει πως λειτουργει η μεθοδος της ιστορικης και της συγκριτικης γλωσσολογιας(που δεν εχει καμια σχεση με εικασιες και μαντεψιες...)και να δει και τα αρχαιολογικα ευρηματα που την στηριζουν!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. επισης αξιολογο και το βιβλιο του καθηγητη γλωσσολογιας και συγκρικτικης γραμματικης Jean Haudry- ΟΙ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ, ο οποιος κατατασσεται στην Ευρωπαικη ευρυτερη Εθνικιστικη ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ, οπως ο Alain de Benoist κ.α ελληνιστες και φιλελληνες, μαλιστα περισσοτερο Ελληνες, απο τους διαφορους "αυτοχθονιστες" "ελληνοκεντρικους" τηλεπωλητες

   Διαγραφή
 5. οι "αυτοχθονιστες" βασιζονται σε 5-6 "δεδομενα", τα οποια αναμασουν ο καθενας με το δικο του στυλ, συγκεκριμενα
  1)χρησιμοποιηση χωριων αρχαιων συγγραφεων, κοβωντας, ραβωντας, οπως τους βολευει και αποσιωπηση αλλων αρχαιων κειμενων που δεν τους βολευει!
  2)Οτι ταχα, περι το 10.000 π.Χ. συνεβη η καταβυθιση της Αιγηιδος και οι κατοικοι της μεταναστευσαν σε ολη την οικουμενη! Εξωφρενικος ισχυρισμος, διοτι η καταβυθιση συνεβη πριν απο περιπου 5.000.000 χρονια(ρωτηστε απλα, εναν γεωλογο)!!!
  3)περι "αρχανθρωπου" των Πετραλωνων, ηλικιας 700.000 ετων
  Σας παραπεμπω στην εγκυρη ιστοσελιδα γενετικης, greekgenetics, ωστε να δειτε το παραμυθι του "αρχανθρωπου" http://greekgenetics.blogspot.gr/2010/01/blog-post.html
  4)πινακιδα με ελληνικη γραφη του 5000 π.Χ. στο Δισπηλιο
  Τι να πρωτοσχολιασει κανεις? Οτι δεν εχει αποδειχθει καν οτι προκειται για συστημα γραφης? Αλλα ακομα και να αποδειχθει, απο που τεκμηριωνεται οτι ειναι ελληνικη? Λενε οι αυτοχθονιστες οτι εχει συμβολα που μοιαζουν με τη Γραμμικη Α, αλλα και με το κλασικο ελληνικο αλφβητο! Τωρα πως γινεται, να υπαρχουν σε μια πινακιδα του 5000 π.Χ. και συμβολα της Γραμμικης Α, η οποια κατα πασα πιθανοτητα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ και πρωτοεμφανιζεται περι το 1700 π.Χ. και ταυτοχρονα, να υπαρχουν συμβολα του ελληνικου αλφαβητου, το οποιο εμφανιζεται τον 8ο αιωνα π.Χ., μονο οι αυτοχθονιστες το γνωριζουν...
  5)Τα ορφικα κειμενα, που χρονολογηθηκαν απο τον αστρονομο Χασαπη, περι το 11.853 π.Χ. Αλλο τερατωδες ψεμα! Κατ'αρχας, ασχετως της αξιας της συγκεκριμενης εργασιας του Χασαπη, την οποια ενδεχομενως θα μπορουσαν να κρινουν αλλοι αστρονομοι, ο Χασαπης απλα διαπιστωσε οτι ενας ορφικος υμνος αναφερεται σε ενα αστρονομικο φαινομενο που συνεβη το 1366 π.Χ. και ειχε επισης συμβει ξανα το 11.853 π.Χ.! Σαν επιστημονας που ηταν(και οχι απατεωνας...) απερριψε τη 2η ημερομηνια διοτι δεν υπηρχε καμια επιστημονικη αποδειξη οτι υπηρχαν εκεινη την εποχη(11.853 π.Χ.) στο ανθρωπινο ειδος, τετοια επιτευγματα(γραφη, ποιηση, αναπτυγμενη αστρονομικη επιστημη). Αλλωστε αλλο ενα αστρονομικο φαινομενο που εντοπισε σε αλλον υμνο, συνεβη κατα την 2η χιλιετια π.Χ. ΜΟΝΟ, οποτε σχετιζοντας τις δυο περιπτωσεις, υπολογισε(κατι σαν μεσο ορο), οτι τα ορφικα κειμενα χρονολογουνται περι το 1600 π.Χ.! Οχι παραλογα πραγματα δηλαδη(ασχετα, αν κι αυτες οι ημερομηνιες, συγκρουονται με αλλα δεδομενα που εχουμε)!! Αντιθετως ο εκδοτης του ο Πασσας υιοθετησε αμεσως την 2η ημερομηνια και απο τοτε την εχουν κανει σημαια τους ολοι οι "ελληνοκεντρικοι" συγγραφεις, αρθρογραφοι κλπ!

  "Αχιλλευς"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Διαβάζοντας με προσοχή το άρθρο και τα σχόλια που επακολούθησαν συμπεραίνω ότι ο συγγραφέας όλων των σχολίων (πλην, ίσως, του πρώτου) είναι ο ίδιος με τον συγγράψαντα το άρθρο.
  Συμπεραίνω επίσης ότι ο ανώνυμος (αυτό δεν το λέω υποτιμητικά)αρθρογράφος και σχολιαστής, έχει επηρεαστεί πολύ από το αξιόλογο πόνημα του εθνικιστή συγγραφέα Δημήτρη Ευαγγελίδη, γνωστού ινδοευρωπαϊστή, από το οποίο και αντλεί το σύνολο των επιχειρημάτων του.
  Θα του κάνω μία σύσταση και μια ερώτηση.
  Η ΕΡΩΤΗΣΗ
  Γιατί αφού όπως ισχυρίζεται είμαστε μέρος της Ινδοευρωπαϊκής φυλετικής ενότητας, έχουμε (οι Έλληνες), διαφορετική σύσταση αίματος, διαφορετικό DNA και διαφορετικά ψυχικά χαρίσματα και γνωρίσματα; Θα είθελα εξ ίσου απλά να μου απαντήσει, χωρίς παραπομπές στους διάφορους ξένους επιστήμονες που "υπηρετούν" την επιστήμη τους, την ματαιοδοξίας τους, τον εντολέα τους ή την "αλήθεια" τους.
  Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
  Θα προτιμούσα, από έναν άνθρωπο μορφωμένο, όπως δείχνει να είναι ο αρθρογράφος και σχολιογράφος σας, να μην χρησιμοποιούνται χαρακτηρισμοί σαν και αυτούς που διάβασα.

  Ένας "μη ειδικός επί του θέματος" (αλλά καλά διαβασμένος)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προς τον τελευταιο ανωνυμο:σφαλεις σημαντικα στις τοποθετησεις σου κι εξηγουμαι αμεσως!!
   1)το αρθρο ειναι οντως του Δημητρη Ευαγγελιδη(εχει αναρτηθει παλαιοτερα στο μπλογκ του), ενω ενα σχολιο ειναι δικο μου, για τα υπολοιπα δεν γνωριζω! Κανεις λαθος να λες οτι εχουμε επηρρεαστει απο τον Ευαγγελιδη, αντλουμε απο εκει τις πληροφοριες μας κλπ! Ο Ευαγγελιδης δεν παρουσιαζει καμια πρωτοτυπη δικη του θεωρια(αυτο κανουν οι Αυφαντηδες κλπ), παρα μονο αναφερει ποιες ειναι οι τρεχουσες αποψεις που δεχεται η συντριπτικη πλειοψηφια των ειδικων με την προιστορια, επιστημονων! Αν λοιπον υπαρχει καποια ενσταση, σιγουρα δεν αφορα τον Ευαγγελιδη και τις αποψεις του!
   2)Δεν υπαρχει καμια ινδοευρωπαικη φυλετικη ενοτητα που αναφερεις, αλλα ινδοευρωπαικη ομογλωσσια! Ειναι σημαντικο, οταν πολεμουμε κατι, να γνωριζουμε τι ειναι αυτο το κατι και μαλιστα αφου μιλαμε για την ινδοευρωπαικη θεωρια, να γνωριζουμε τις τρεχουσες αποψεις και οχι τι μπορει να ελεγε η θεωρια, πριν απο 100 χρονια! Γι'αυτο καλο ειναι να διαβασεις ειτε το βιβλιο του Μαλορυ, ειτε το βιβλιο του Αντονυ που αναφερθηκαν παραπανω, ωστε να εχεις μια πληρη εικονα του θεματος!
   3)ετσι λοιπον, υπο αυτο το πρισμα, δεν εχει και πολυ νοημα η ερωτηση σου για το DNA, αλλα θα ηθελα να σε παρακαλεσω να γινεις πιο σαφης! Τι εννοεις οτι εχουμε διαφορετικο DNA? Μα ολοι οι λαοι εχουν διαφορες σε αυτο το θεμα, 2 ομοιους να βρεις, αποκλειεται...
   και μιας και αναφερθηκες σε DNA, να παραπεμψω για αλλη μια φορα στο greekgenetics, σε μια αναρτηση, οπου και απο γενετικης αποψεως, δεν αποκλειεται καθολου η θεωρια των ινδοευρωπαιων(προς το τελος του κειμενου)
   http://greekgenetics.blogspot.gr/2004/09/blog-post_04.html

   Διαγραφή
 7. Αγαπητέ αν σε ενοχλεί ο αδόκιμος όρος "Ινδοευρωπαϊκή φυλετική ενότητα", μπορείς να τον αντικαταστήσεις με κάποιον άλλον. Επί της ουσίας όμως, αν κατάλαβα καλά, αξακολουθείς να υποστηρίζεις ότι οι Έλληνες δεν είναι αυτόχθονες αλλά είναι Ινδοευρωπαίοι. Εγώ όμως επιμένω να ζητώ μια απλή και λογική απάντηση στα ερωτήματα που έθεσα:
  "Γιατί αφού όπως ισχυρίζεσαι είμαστε μέρος της Ινδοευρωπαϊκής φυλετικής ενότητας, έχουμε (οι Έλληνες), διαφορετική σύσταση αίματος, διαφορετικό DNA και διαφορετικά ψυχικά χαρίσματα και γνωρίσματα";
  Γιατί δεν έχουμε σύνθεση αίματος και DNA σλαυικό ή γαλατικό ή αγγλοσαξωνικό; Γιατί έχουμε χαρακτήρα διαφορετικό από αυτούς; Γιατί απλά, έχουμε διαφορετική φυλετική αφετηρία.
  Γιατί κρατάμε τα μεγάλα προτερήματα και ελαττώματα της ράτσας μας, αναλλοίωτα, από αρχαιοτάτων χρόνων; Γιατί διαφέρουμε από τους λαούς της "ινδοευρωπαϊκής ομογλωσίας", όπως την αναφέρεις; Γιατί το DNA των Ελλήνων, ταιριάζει με το DNA των κατοίκων της κάτω Ιταλίας, και της Νότιοανατολικής Γαλλίας; Δηλαδή των περιοχών όπου αναπτύχθηκε ο ιστορικός και προϊστορικός ελληνισμός; Γιατί απλά, η μήτρα των Ελλήνων ήταν στην λεκάνη της Μεσογείου και ειδικότερα στους περί το Αιγαίο τόπους.
  Όσον αφορά τους επιστήμονες, σου θυμίζω ότι "τα μεγαλύτερα εγκλήματα έχουν γίνει στο όνομα της επιστήμης" και ότι είναι πάμπολες οι περιπτώσεις που θεωρήθηκαν έγκριτοι διάφοροι επιστήμονες που "πήγαιναν με τα ρεύματα των καιρών ή των αφεντικών", όπως σημβαίνει και σήμερα.
  Σε έναν λαό που διατηρεί την φυλετική του συνέχεια αναλοίωτη και τα βασικά του χαρακτηριστικά να συνεχίζουν να τον διαφοροποιούν από τους άλλους λαούς (όμορους ή μη), επί χιλιετίες, γιατί πρέπει να εμπιστευτούμε την θεωρία για την "μήτρα δημιουργίας του" σε κάποιους που δεν είναι παιδιά του και άρα δεν έχουν το τεκμήριο της "φυλετικής εντιμότητας"; (Άλλη μια έκφραση που θα διαφωνήσεις, μια και δεν την έχουν πει οι αγαπημένοι σου ερευνητές).
  Κλείνω, χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης θυμίζοντας πως κάποτε έκαιγαν τους ανθρώπους γιατί υποστήριζαν ότι "η γη κινείται", κόντρα στην αλήθεια που δίδασκαν οι Έλληνες. Όπως επίσης έλεγαν (και εξηγούσαν τα φαινόμενα) με την θεωρία ότι το φως διαδίδεται ευθυγράμμως ή ότι η ύλη δεν τεμαχίζεται σε μικρότερα κομμάτια από το μόριο, κόντρα στην αλήθεια που δίδασκαν οι Έλληνες.
  Όχι φίλε μου. Η αλήθεια είναι απλή. Οι Έλληνες διαφέρουν γιατί έχουν άλλες δυνατότητες και άλλες αδυναμίες (σε συλλογικό πάντοτε επίπεδο), που σημαίνει ότι έχουν μια διαφορετική αφετηρία, από τους απόγονους των ινδοευρωπαίων.
  Αν αυτό δεν το βλέπεις ή δεν το πιστεύεις, λυπάμαι αλλά ...η ιστορία με τον άπιστο Θωμά, δεν είναι από τις αγαπημένες μου.

  Ένας "μη ειδικός επί του θέματος" (αλλά καλά διαβασμένος)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φιλε μου, οσο δεν γινεται κατανοητη απο μερους σου, η διαφορα ομοφυλιας και ομογλωσσιας, δεν μπορει να γινει περαιτερω συζητηση! Να στο πω απλα, μπας και γινει κατανοητο! Διαδοση γλωσσας, δεν σημαινει κατ'αναγκη και διαδοση φυλης! Οι ΗΠΑ εχουν την αγγλικη ως επισημη γλωσσα τους, αυτο σημαινει οτι ειναι Αγγλοι, η μηπως οτι ειναι ομοιογενες εθνος? Σε πολλες χωρες της Αφρικης, επισημη γλωσσα ειναι η γαλλικη, αυτο σημαινει οτι οι ντοπιοι Αφρικανοι ειναι απογονοι Γαλλων?
   Και για να το κατανοησουμε μια και καλη, δεν τιθεται θεμα του αν ειναι οι Ελληνες, αυτοχθονες η ινδοευρωπαιοι!! Ο λαος που ιστορικα ονομαστηκε Ελληνες τοτε(μιλαω για την εθνογενεση των αρχαιων Ελληνων δηλαδη), ειναι αποτελεσμα επιμιξιας των ινδοευρωπαιων πρωτοελληνοφωνων, με τους μη ελληνοφωνους κατοικους που βρηκαν ηδη εγκατεστημενους εδω!!
   Στη συνεχεια ρωτας "Γιατί κρατάμε τα μεγάλα προτερήματα και ελαττώματα της ράτσας μας, αναλλοίωτα, από αρχαιοτάτων χρόνων;"
   Εισαι εκτος θεματος φιλε μου! Τι σχεση εχει το γεγονος οτι οντως διατηρουμε τα φυλετικα μας χαρακτηριστικα, κοινως οτι υπαρχει συνεχεια με τους προγονους μας, με το γεγονος της εθνογενεσης των Ελληνων στα προιστορικα χρονια?
   Οσο για την συνεχεια μας ως εθνος και την μεταξυ μας ομοιογενεια, ναι σαφως και υπαρχει, αλλα οχι με τους ορους τους οποιους φανταζεσαι(η μαλλον φαντασιωνεσαι εσυ)! Αμα ασχοληθεις στοιχειωδως με τη γενετικη και την φυσικη ανθρωπολογια, θα διαπιστωσεις οτι αυτο το πραγμα που εχεις φανταστει, οτι δηλαδη οι ανθρωποι που υπηρχαν εδω απο την παλαιολιθικη εποχη, αναπαραγονταν μεταξυ τους και μονο μεταξυ τους, εως και το σημερα, απλα δεν υφισταται, οχι μονο για τους Ελληνες, αλλα για κανεναν λαο! Ακομα και ο αυτοχθονιστης Πουλιανος, μεχρι και στις περιεργα αναθεωρημενες επανεκδοσεις του εργου του "Η Προελευση των Ελληνων", κατηγοριοποιει τους Ελληνες απο φυλετικη αποψη, ως μιξη του Μεσογειακου, με τον Διναρικο κλαδο της λευκης φυλης! Κατανοεις τι σημαινει αυτο? Καποια στιγμη(η και καμποσες στιγμες σε βαθος χρονου), 2 διαφορετικοι φυλετικοι κλαδοι της λευκης φυλης διασταυρωθηκαν! Η δε, πρωτοπαρουσια του μεσογειακου τυπου, εμφανιζεται στο χωρο της Μεσης Ανατολης απ'οσο ξερω και οχι στον ελληνικο χωρο...
   Τωρα, σχετικα με τις ενστασεις σου για την επιστημη, δεν ειπαμε οτι θα γινουμε προβατα να τρωμε αμασητα ο,τι μας σερβιρουν, αλλα για ονομα του θεου, οι ειδικοι θα κριθουν απο τους ειδικους και βεβαια σε βαθος χρονου, με τη συγκεντρωση νεων στοιχειων κλπ! Παντως δεν θα κριθουν απο ημιμαθεις σαλτιμπαγκους(δεν αναφερομαι σε σενα, αλλα στους φωστηρες της ελληνοκεντρικης διανοησης)!
   Αν ειναι δυνατον εμεις οι εθνικιστες, αντικοινοβουλευτικοι γαρ, ενω στα πολιτικα αξιωνουμε τη διαχειριση, απο τους "αριστους" και τους "εκλεκτους", αντιθετως στα εντελως εξειδικευμενα επιστημονικα θεματα, να θεωρουμε οτι μπορει ο καθενας να λεει το μακρυ του και το κοντο του!
   Για να κλεισουμε σιγα σιγα τη συζητηση, να σε προτρεψω για αλλη μια φορα, να γνωρισεις πρωτα την ινδοευρωπαικη θεωρια και μετα, εχε ο,τι ενσταση θες! Προμηθευσου ειτε τον Αντονυ, ειτε τον Μαλορυ που ειπαμε παραπανω!

   Διαγραφή
 8. Για να αναγνωρίσεις έναν πολιτισμό και στο πότε γεννήθηκε, αυτό γίνεται με την χρησιμοποίηση των παρακάτω επιστημών:

  -Γλωσσολογία
  -Γεωλογία
  -Παλαιοντολογία
  -Αρχαιολογία
  -Γεννετική
  -Ανθρωπολογία

  Αποδεδειγμένα λοιπόν οι πρώτοι φορείς του Ελληνικού Πολιτισμού ανιχνεύονται γλωσσολογικά κατά την περίοδο των μεγάλων μεταναστεύσεων το 2000 π.Χ.(Mallory, Gimbuitas, Σακελλαρίου) ενώ πολιτισμικά(κεραμική, τεκτονική, έθιμα ταφής, γεωργία) πάνε και πιο πίσω(π.χ. Renfrew, Sforza). Ανήκαν στη μεγάλη οικογένεια λαών, την Ινδοευρωπαϊκή, από την οποία κατάγονται επίσης οι σπουδαιότεροι λαοί του κόσμου, Ρωμαίοι, Γάλλοι, Άγγλοι, Γερμανοί. Ήταν πολυάριθμοι και καλά οπλισμένοι. Πρώτοι αυτοί έφεραν τα άλογα. Εύκολα υπέταξαν τους ντόπιους Πελασγούς ή Προέλληνες και επέβαλαν τη γλώσσα τους.

  Οι πολέμιοι της ΙΕ θεωρίας έχουν επικεντρωθεί στο πρώτο. Η Ελληνική γλώσσα ανήκει στην ευρύτερη ομάδα των Ινδοευρωπαϊκών γλωσσών , δηλαδή της μεγαλύτερης γλωσσικής οικογένειας ανά την υφήλιο που περιλαμβάνει την πλειοψηφία των σημερινών -αλλά και των αρχαίων- γλωσσών που μιλιούνται από την Ισλανδία μέχρι την Ινδία. Οι γλώσσες αυτές συνδέονται με φυλογενετική συγγένεια , δηλαδή προέκυψαν από μία αρχέγονη μητρική πρωτοϊνδοευρωπαϊκή (ΠΙΕ) γλώσσα με συνεχείς διαδικασίες διάσπασης και διαφοροποίησης που πραγματοποιήθηκαν ιστορικά μέσα από την εξάπλωση , διάσπαση καί απομόνωση των διαφόρων ινδοευρωπαϊκών λαών. Η διαφορετικές συνθήκες που ο κάθε λαός συνάντησε κατά την ιστορική του πορεία ευθύνονται για την αποκλειστική αλλαγή της γλώσσας του.

  Από πότε μέχρι πότε και πού ομιλιόταν η ΠΙΕ γλώσσα ; Οι πλειοψηφία των ιστορικών , αρχαιολόγων και γλωσσολόγων (Marija Gimbutas , Jim Mallory , David Anthony κλπ) δέχεται σαν αρχική εστία των ΠΙΕ τις στέπες που βρίσκονται βορείως του Εύξεινου Πόντου και της Κασπίας θάλασσας. Βέβαια , υπάρχουν και άλλες υποθέσεις , όπως π.χ. η «ανατολιακή» υπόθεση του Colin Renfrew ή η «Βαλκανική» υπόθεση του Diakonoff.

  Οι ανακαλύψεις της προϊστορικής αρχαιολογίας μας γνωρίζουν διάφορους πολιτισμούς. Τόσο αυτοί οι πολιτισμοί, όσο και οι βαθιές τομές που χωρίζουν μερικούς (εκτεταμένες καταστροφές οικισμών, οπισθοδρομήσεις στην τεχνική και στον όλο βίο, εισαγωγή πολλών σημαντικών νεωτερισμών) δεν αποδίδονται αυτόματα σε συγκεκριμένες εθνικές ομάδες. Αυτό όμως μπορεί να επιχειρηθεί στο επίπεδο της διασταύρωσης των αρχαιολογικών παρατηρήσεων με δεδομένα της γλωσσολογίας και μερικά στοιχεία αρχαίων αφηγήσεων.

  Στον ελλαδικό χώρο νοτιότερα, οι παραδόσεις έχουν καταγράψει την παρουσία όχι μόνον προελληνικών λαών του Μεσογειακού υποστρώματος, αλλά και προελληνικών λαών του Αριοευρωπαϊκού υποστρώματος. Μεταξύ αυτών κυρίαρχη θέση κατέχουν οι Πελασγοί ή Μεσογειακοί όπως είναι ο σωστότερος όρος επειδή πολλές λέξεις της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, πολλά ονόματα θεών και ηρώων που τιμήθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες, πολλά ονόματα τόπων στην Ελλάδα και στο Αιγαίο που δεν μπορούν να αναχθούν στην ινδοευρωπαϊκή γλώσσα απαντούν ή έχουν κάποια χαρακτηριστικά που απαντούν στον περίγυρο της Μεσογείου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αγαπητέ "μη-ειδικέ" όπως ομολογείς όπως είχαν διαπιστώσει οι πρόγονοί μας "η ημιμάθεια χείρων δε εστίν αυτής ταύτης της αμαθείας". Αφού δεν "το έχεις" το θέμα τι μπλέκεσαι με όρους και έννοιες που δεν καταλαβαίνεις; Γράφεις ότι είσαι "καλά διαβασμένος", αλλά φοβάμαι ότι τα διαβάσματά σου προέρχονται από "πονήματα" διαβόητων ημιμαθών που διαφημίζονται από ελλαδέμπορους τηλεπωλητές, οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνον για το κέρδος και έχουν κάνει φοβερή ζημιά σε πολύ κόσμο, λειτουργώντας ως παράγοντες κοινωνικής και εθνικής αποβλάκωσης. Για την ζημιά που έχουν κάνει στον ιδεολογικό μας χώρο παραθέτω ένα παλαιότερο κείμενο 25-2-2006) ενός αξιολογότατου συνέλληνα:
  "Μπορεί όλη αυτή η ακατάσχετη μπουρδολογία περί UFO, Έψιλον και καταγωγές Ελλήνων από το Ε του Λαγού και Εβραίων από δε ξέρω που, να είναι απλά συμπτώσεις. Το ζήτημα είναι να εντοπιστεί πότε άρχισαν να παρουσιάζονται αυτές οι θεωρίες. Οι πρώτοι που άρχισαν να γράφουν για αυτά ήταν ο Πασσάς και ο Φουράκης, τα βιβλία τους όμως δεν είχαν ποτέ ιδιαίτερη απήχηση. Η μεγάλη έκρηξη και το πέρασμα των ουφολογων-εψιλονιακών στο πλατύ κοινό έγινε αρχές δεκαετίες του ’90 και πήρε διαστάσεις επιδημίας το 1994-1998. Ας δούμε τώρα τι έγινε αρχές του 1990. Καταρχάς έχουμε το σκοπιανό. Ως αποτέλεσμα του σκοπιανού παρατηρείται μια έντονη εθνική ευαισθητοποίηση στη πλειοψηφία των Ελλήνων. Είναι η περίοδος που στην Αθήνα (υποθέτω και στην υπόλοιπη Ελλάδα περισσότερο) κυκλοφορούν άτομα με το άστρο της Βεργίνας, το να είσαι πατριώτης είναι της μόδας. Νεο-ορθόδοξοι, αρχαιόθρησκοι, ομάδες που ασχολούνται με οτιδήποτε σχετίζεται με την Ελλάδα βρίσκονται σε άνοδο. Βιβλία με ελληνική θεματολογία υπάρχουν σε όλα τα βιβλιοπωλεία και πουλάνε σα τρελλά. Ακόμα και φαιδρά όντα όπως ο Σηφ…… δηλώνουν πατριώτες. Και το ζήτημα που απασχολεί όλους είναι που θα οδηγήσει αυτή η εθνική ανάταση και το ενδιαφέρον του μέσου νεοέλληνα για κάθε τι ελληνικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. (Συνέχεια)
  Έτσι λοιπόν κάπου αρχές 1994 αρχίζουν να παρουσιάζονται τα πρώτα εψιλονιακά κείμενα σε περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας. Παντού βλέπεις αναφορές για ομάδες σαν την ΟΕΑ (στη πραγματικότητα δημιούργημα ενός διανοητικά διαταραγμένου Βολιώτη) που έχουν υπερόπλα, για διαγαλαξιακές ομοσπονδίες και διαστημόπλοια που πλησιάζουν τη Γη με σκοπό να αποκαταστήσουν τον ελληνισμό στις παλιές του δόξες.
  Ακόμα και ο Πλ… (που κάποιοι ακόμα παίρνουν στα σοβαρά) κάνει αναφορές στην εκπομπή του για αρχαία κείμενα που μιλάνε για ένα διαστημόπλοιο που πλησιάζει τη γη. Ένα απίστευτο ανακάτεμα μπουρδολογίας και πραγματικών γεγονότων λαμβάνει χώρα. Ο σιωνισμός ανακατεύεται με τους δρακονιανούς, οι αρχαίοι Έλληνες με δυνάμεις Βριλ και εξωγήινους κλπ κλπ. Ξαφνικά όλοι αρχίζουν να ψάχνουν για υποχθόνιους, για UFO με το σήμα των Ε, για υποτιθέμενες πινακίδες με ελληνικά γράμματα από το διαστημόπλοιο που έπεσε στο Ρόσγουελ (ΗΠΑ) κλπ κλπ.
  Ένας απίστευτος αχταρμάς προφητειών, μεσσιανισμού, διαστημοπλοίων γίνεται η καθημερινή πνευματική τροφή του μέσου Έλληνα. Όλοι δείχνουν πεπεισμένοι πως κάτι μυστήριο και εξωκοσμικό υπάρχει με την ελληνική φυλή (μα άμα δεν είμαστε εξωγήινοι πως κατάφεραν οι αρχαίοι να αναπτύξουν τέτοιο πολιτισμό;;;).
  Μπαίνεις σε ταξί για να πας στο κέντρο της Αθήνας και ο ταξιτζής αντί να σου αρχίσει τις συνηθισμένες αρλούμπες για τη τάδε σουπερ γκόμενα που μπήκε πριν στο ταξί και του έδωσε το τηλέφωνο της γιατί τον ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά, αρχίζει να σου κάνει αναλύσεις για UFO, χαμένα κείμενα του Αριστοτέλη, για τους εβραίους που συνεργάζονται με τους υποχθόνιους δρακονιανούς κλπ κλπ Το αποτέλεσμα όλων αυτών; Πολύ απλό, εκεί που υπήρχε ένα υγιές πατριωτικό κίνημα στην ελληνική κοινωνία σύντομα μετουσιώνεται σε μία βλακώδη αναζήτηση για ανύπαρκτα πράγματα και τελικά σβήνει και χάνεται.
  Τέλος πάντων βλέπω πως έχω αρχίσει πάλι να μακρηγορώ οπότε ας πάμε στην ουσία. Αυτό που έγινε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 90, εάν δεν ήταν τυχαίο, έχει ΟΛΑ τα χαρακτηριστικά μιας disinformation campaign (=εκστρατεία αποπροσανατολισμού). Ο σκοπός αυτή της διαδικασίας: ο αποπροσανατολισμός του μέσου Έλληνα και το ξεφούσκωμα του πατριωτικού αισθήματος που είχε ως αποτέλεσμα το σκοπιανό, ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία κλπ κλπ. Η όλη υπόθεση βέβαια είναι πολύ πιο πολύπλοκη και έχει και κάποιες άλλες πτυχές αλλά νομίζω είναι κατανοητό τι θέλω να πω. Από εκεί και πέρα, ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του…»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Μια-δυο παρατηρήσεις για το σχόλιο του Ακρίτα:
  1. Οι υποθέσεις του Ρένφριου και του Ντιακόνωφ παρέμειναν υποθέσεις και ποτέ δεν εξελίχθηκαν σε επιστημονικές θεωρίες λόγω εγγενών λανθασμένων παραδοχών και κυρίως λόγω των νεωτέρων ευρημάτων. Σήμερα ουδείς τις λαμβάνει στα σοβαρά. Ο μεγάλος και κορυφαίος αρχαιολόγους παγκοσμίου κύρους με την επιπόλαια αυτήν υπόθεσή του έγινε δυστυχώς στόχος πολυάριθμων ειρωνικών έως σαρκαστικών σχολίων, παρατηρήσεων και κριτικών για έναν πολύ απλό λόγο: Χωρίς να έχει επαρκείς γνώσεις Ιστορικής και Συγκριτικής Γλωσσολογίας διατύπωσε γλωσσολογικές υποθέσεις εντελώς αβάσιμες με αποτέλεσμα να γίνει περίγελως στην διεθνή επιστημονική κοινότητα.
  2. Οι Πελασγοί ΔΕΝ ανήκαν στο "μεσογειακό υπόστρωμα". Πιθανότατα τους συγχέεις με τους Λέλεγες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να γίνω πιο κατανοητός:
   Προελληνικά φύλλα = α)Μεσογειακού υποστρώματος και β)Αριοευρωπαϊκού ή ΙΕ υποστρώματος
   Μεσογειακό φύλλο είναι οι Λέλεγες και ΙΕ φύλλο είναι οι Πελασγοί.

   Σε ότι αφορά τον Renfrew(Time depth, convergence theory and innovation in Proto‑Indo‑European) γνωρίζεις ότι από το 1999 έχει αλλάξει την άποψη του και υποστηρίζει σαν αρχική κοιτίδα εκτός από αυτήν της ανατολιακής υπόθεσης και την αρχαική, την οποία την καθορίζει κάπου στα Βαλκάνια και στην κεντρική ευρώπη, ασπάζοντας την θεωρία της Gimbutas για την παλιά πολιτιστική Ευρώπη(Old European culture);
   Μάλλον έμαθε από τα λάθη του και έλαβε υπόψη του και τα καινούργια στοιχεία όπως του Sforza.

   Διαγραφή
 12. Ομολογώ πως δεν είχε πέσει στην αντίληψή μου ότι το ΚΚΕ έχει υιοθετήσει το αυτόχθον της ελληνικής φυλής, να που κάτι μάθαμε από τους «ινδοερωπαιολόγους» (τώρα αν κατάλαβα καλά μιλάνε για κοινή γλώσσα ..) κάτι είναι κι αυτό !
  Ακόμα λοιπόν κι οι δογματικοί και μονολιθικοί κουκουέδες εξελίσσονται .

  Προσωπικά εδώ και μερικες δεκαετίες προσπαθώ να ανακαλύψω στοιχεία που να αναφέρονται σε αποκαλύψεις ανθρωπολογικού, πολιτιστικού κλπ χαρακτήρα γύρω από τους «ινδοευρωπαίους» αλλά το μόνο που καθημερινά διαβάζουμε είναι αδιάψευστα στοιχεία που φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε ΟΛΟΝ τον πλανήτη γη που έχουν την σφραγίδα της μοναδικότητας της Ελληνικής φυλής !

  Πόσο βαθειά άραγε ακόμη πρέπει να ψάξει η αρχαιολογική σκαπάνη για να ανακαλύψει τους .. «χαμένους μύθους» των «ινδοευρωπαίων» ;
  Επειδή η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία, όταν με το καλό τα γεωτρύπανα αρχίζουν να βυθίζονται στον υποθαλάσσιο χώρο του Αιγαίου ίσως μαζί με το φυσικό αέριο αντλήσουν κάποια πληροφορία από την «μεγάλη» αυτή «ινδοευρωπαϊκή» φυλή ..

  Μέχρι τότε οι ΈΛΛΗΝΕΣ θα παραμείνουν αυτόχθονες, ανάδελφον έθνος, γεννήτορες της Ευρώπης εκπολιτιστές και εξανθρωπιστές της Οικουμένης .

  ΣΠ.Α.Π.

  ΥΓ Και συ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον Άρη Πουλιανό 700.000 χρόνια ο αρχάνθρωπος των Πετραλώνων, 11.000.000 !! χρόνια τα ανθρωπολογικά ευρήματα της Τριγλίας ..κ.ο.κ. ενώ στο βιβλίο του «Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» ο Α. Πουλιανός με τις ανθρωπολογικές του έρευνες – επιστήμονας ανθρωπολόγος ο ίδιος – στέλνει …αδιάβαστους τους «ινδοευρωπαϊστές» γλωσσολόγους αποδεικνύοντας όχι μόνον την μοναδικότητα και το αυτόχθον της Ελληνικής φυλής αλλά και την διαχρονική ανθρωπολογική συνέχεια των Ελλήνων !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εκτος απο μονολογους σε μορφη σεντονιων ξερεις να κανεις τιποτα αλλο? Παραπανω υπαρχουν 2 συνδεσμοι, απο εγκυρη σελιδα γενετικης, μαλιστα ο ενας συνδεσμος αναφερεται στα παραμυθια του Πουλιανου!! Μπηκες στον κοπο να τα διαβασεις η φοβασαι μην ταραξουν τις ιδεοληψιες σου? Νισαφι πια! Δεν σας εχει αναγκη ο εθνικιστικος χωρος, μονο ζημια του προκαλειτε! Κατι αντιστοιχο με τους σκοπιανους παραχαρακτες ειστε!
   Μου αρεσει που αυταρεσκα, λες οτι ψαχνεις εδω και δεκαετιες να βρεις στοιχεια...Ας ξεκαβαλησεις το καλαμι εσυ και οι ομοιοι σου, διοτι μονο Δαυλο, Ελληνικη Αγωγη και Πασσαδοπλευρογεωργαλοαυφαντοβελοπουλους εχετε διαβασει...

   Διαγραφή
 13. Αγαπητέ Ανώνυμε 23-2-13
  Κατανοώ την αγανάκτησή σου, αλλά όσα επιχειρήματα και να χρησιμοποιήσεις δεν πρόκειται να πείσεις έναν "Βασιλάκη". Το πρόβλημα δεν είναι τόσο αυτοί, που για λόγους ψυχοσύνθεσης και κυρίως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, αδυνατούν να πάνε παραπέρα. Τους παραπέμπεις σε ιστοσελίδες γενετικής. Τους φαίνονται Κινέζικα! Έτσι βολεύονται με τις απλοϊκές, εύπεπτες και βολικές μη-συμβατικές παπαρολογίες. Το πρόβλημα λοιπόν είναι οι ελλαδέμποροι κάθε κατηγορίας που έκαναν τον πατριωτισμό και εθνικισμό επάγγελμα και αδιαφορούν για τις επιπτώσεις που έχουν τα πνευματικά σκουπίδια που πουλάνε στους αφελείς, τους οποίους οφείλουμε να τους αντιμετωπίζουμε με κατανόηση και συμπόνια. Πάρε παράδειγμα τι γράφει ο "αντι-ινδοευρωπαϊστής" για τον διαβόητο πολιτικά και επιστημονικά Α. Πουλιανό και τα περί αρχανθρώπου των Πετραλώνων των 700.000 ετών ή των "ανθρωπολογικών" (sic) ευρημάτων 11.000.000 ετών! Από την στιγμή που δεν μπορεί να αντιληφθεί ο ίδιος τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα από πλευράς Παλαιοανθρωπολογίας, Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας η συζήτηση είναι αδύνατη. Τι συζήτηση μπορείς να κάνεις με κάποιον που ισχυρίζεται ότι οι Έλληνες νίκησαν στην Σαλαμίνα διότι διέθεταν υποβρύχια και τορπίλες; Πάντα φώναζα ότι η ημιμάθεια είναι απείρως βλαπτικότερη από την αμάθεια. Σκέψου έναν οικονομολόγο να εισβάλει στο χειρουργείο και να κάνει υποδείξεις στον καρδιοχειρουργό σε ποιο σημείο πρέπει να κόψει και να ράψει! Και αυτό επειδή το είχε διαβάσει στο βιβλίο "ο γιατρός στο σπίτι"! Φαρσοκωμωδία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. «Ανώνυμε»..έχασες την ψυχραιμία σου .
   Μια απλή ανάγνωση πάλι των κειμένων σου, σε σχέση με τα δυο επώνυμα δικά μου, θα σου απαντήσουν περί «σεντονιών».

   Όσο για τα περί αυταρέσκειας, διάβασε πάλι τα κέιμενα σου και δες τους χαρακτηρισμούς που εκτοξεύεις περιφρονητικά σε όποιον δεν συμφωνεί μαζί σου ..Το κέντρο του κόσμου κάπου αλλού βρίσκεται .

   Πάντως θα συμφωνήσω με τον «μη ειδικό επί του θέματος» (αλλά καλά διαβασμένος) ότι ο αρθρογράφος όσο και διάφορες απόψεις από .. «ανώνυμους» και «βιβλιόφιλους» έχουν «κοινή γλωσσική προέλευση» Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει (λαική παροιμία)

   Ωστόσο ο Κοινός Παρονομαστής θα ολοκληρώσει το θέμα σου αφού πιστεύουμε στην ελευθερία του διαλόγου, και ο καθ΄ ένας θα κρίνει ποιος κάνει ζημιά και ποιος όχι στο εθνικιστικό κίνημα , πολύ περισσότερο όμως στην αλήθεια και τον ελληνισμό .

   Τέλος για τον Άρη Πουλιανό υπομονή …Η επιστήμη θα έχει τον τελευταίο λόγο

   Φιλικά
   ΣΠ.Α.Π.

   Διαγραφή
 14. Συστοιχίζοντας έναν στρατό " Λιακοβελοπλευρογεωργιαδομπαμπηγεωργαλάδων...κ.ο.κ " μάλλον προβληματίζεις, αρνητικά τον κόσμο .Πάντως να θυμάσαι ότι το ΚΙΝΗΜΑ από το 1975, όταν δεν είχαν εκφρασθεί για το θέμα αυτό κάποιοι από αυτούς ενώ κάποιοι άλλοι ούτε είχαν γεννηθεί, πίστευε στο ΑΥΤΟΧΘΟΝΟ της ελληνικής φυλής και κατέρριπτε με επιχειρήματα τον μύθο και την απάτη της θεωρίας περί "ινδοερωπαίων"

  Πιάστο όμως και λίγο πίσω και βάλε, Αντ. Καψή - Αναστ. Ορλάνδο, Δημ.Σφαέλο- Μιχ. Γκητάκο -Ιωάν Θεοδωρακόπουλο και την εταιρία Θρακολογικών μελετών και το 140 σελίδων επιστημονικό τεύχος ΘΡΑΚΟΛΟΓΙΑ έτος 1982 με θέμα : ΑΝΑΘΕΏΡΗΣΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΣ ΠΕΡΙ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΩΝ (Το οποίο προτείνουμε να αναζητήσουν και να μελετήσουν ειδικά τα νέα παιδιά ) για να φανείς πιο συνεπής στην συστοίχιση "αντιφρονούντων" σου

  Πύρρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π