Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

«Ναί» στο (προαιρετικό) άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή


(Απάντηση στο αντίστοιχο «όχι» του φίλου και συναγωνιστού Νίκου Τζιόπα)
Διάβασα με προσοχή την ανακοίνωση της τοπικής οργανώσεως Λαμίας του Εθνικού Μετώπου κατά του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή και οφείλω χάριν της λογικής να απαντήσω.
Κατ’αρχήν η εν γένει λειτουργία των καταστημάτων είναι και πρέπει να είναι το αυτονόητο και όχι η μη λειτουργία τους. Με την λειτουργία, και όχι με τη μή λειτουργία, θα παραχθεί έστω και ελάχιστος πλούτος, το Κράτος θα έχει έστω και κάποια επί πλέον έσοδα, θα κινηθεί έστω και κατά τι η αγοραστική κίνηση και θα μπορέσει να κινηθεί το χρήμα. Κατά την γνώμη μου, οι μόνες προϋποθέσεις στην λειτουργία των πρέπει να είναι κατ’αρχήν η προαιρετικότητα (που υπάρχει στις εν λόγω διατάξεις), η
προστασία της θρησκευτικής πίστεως (που δεν θίγεται) και ο σεβασμός του εργατικού δικαίου (που επαφίεται στο Κράτος). Εάν αυτά ισχύουν οφείλει το Κράτος να μην παρεμποδίζει, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, την επιχειρηματικότητα.
Επί πλέον, ο επιχειρηματίας δύναται να μην ανοίξει την ημέρα που στατιστικώς έχει τον χαμηλότερο κύκλο εργασιών, π.χ. Δευτέρα, όπως συμβαίνει ως επί το πλείστον στις περισσότερες σοβαρές χώρες του Δυτικού Κόσμου. 

Το επιχείρημα ότι οι εν λόγω διατάξεις βοηθούν ουσιαστικώς τα ξένα πολυκαταστήματα δεν ισχύει διότι , κακώς κατ’εμέ, τίθεται ο περιορισμός των τετραγωνικών μέτρων. Το εάν πληρώνουν φόρους ή όχι δεν έχει να κάνει με τις διατάξεις αυτές κάθε αυτές αλλά με τον τρόπο λειτουργίας του Κράτους.
Το επιχείρημα της δυσκολίας ασκήσεως της θρησκευτικής πίστεως δεν υπάρχει διότι τόσα χρόνια, πιστοί άλλων δογμάτων εργάζονταν Παρασκευές, Σάββατα κλπ τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες προηγμένες χώρες. Δεν λέω ότι δεν υπήρχαν προβλήματα ή ιδιαίτερες διατάξεις σε κάποιες χώρες, όμως το ουσιώδες που ήταν η εργασία παρέμενε αναλλοίωτο.
Εν τέλει, για να στηριχτούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να «πουλήσουν». Και για να «πουλήσουν» θα πρέπει κάποιος, ο οποιοσδήποτε οποτεδήποτε, να μπει μέσα στα μαγαζιά και να αγοράσει. Αυτό θα συμβεί μόνο εφ’όσον τα μαγαζιά είναι ανοιχτά, ιδιαιτέρως αυτή την δύσκολη περίοδο.
Πρέπει επί τέλους να επικρατήσει η λογική και ιδιαιτέρως εμείς οι Εθνικισταί, πρώτοι από όλους, πρέπει να είμαστε φορείς και κοινωνοί λογικών και πρακτικών προτάσεων και να μην υιοθετούμε άκριτα κάθε αριστερίστικη καταστροφολογική πρόταση.


Ο έχων εργαστεί πολλές Κυριακές…..

Ευθύμιος Βασιλείου

4 σχόλια:

  1. Εκμεταλλευόμενος τη φιλοξενία του Κοινού Παρονομαστή σε διαφορετικές απόψεις, θα ήθελα να απαντήσω στον συναγωνιστή Ευθύμιο Βασιλείου που με άρθρο- απάντηση σε ανακοίνωση του Εθνικού Μετώπου Λαμίας, υποστήριξε το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
    Να ξεκαθαρίσω κατ΄αρχήν, αναφερόμενος στη θρησκευτική διάσταση του θέματος, ότι η ανακοίνωση του Εθνικού Μετώπου Λαμίας δεν αναφερόταν μόνο στην παρεμπόδιση της άσκησης των θρησκευτικών δικαιωμάτων των πιστών από την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου αλλά πιο πολύ έδωσε έμφαση στην διατήρηση της θρησκευτικής μας παράδοσης που αποτελεί βασικό συστατικό του έθνους μας και, νομίζω, ότι ως εθνικιστές θα πρέπει να την τηρούμε και να την υπερασπιζόμαστε. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι καταρρίπτεται το επιχείρημά του περί «υιοθέτησης αριστερίστικων λογικών», μια και ως γνωστόν οι «αριστερίζοντες» ουδεμία σχέση έχουν (και δεν θέλουν να έχουν) με την ιδέα του έθνους αλλά και των συστατικών αυτής, όπως είναι η θρησκεία.
    Στο καθαρά πρακτικό μέρος τώρα, νομίζω ότι ο συναγωνιστής ξεχνάει δύο βασικότατες, κατ΄εμέ, παραμέτρους:
    Πρώτον, τα καταστήματα βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται, όχι επειδή δεν ανοίγουν τις Κυριακές, αλλά διότι πολύ απλά ο κόσμος δεν ψωνίζει λόγω της οικονομικής κρίσης. Κι όταν κάποιος δεν έχει χρήματα, δεν θα ψωνίσει επειδή είναι…. Κυριακή!
    Δεύτερον, και κυριότερον, η εργασία της Κυριακής, αυξάνει τα έξοδα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μια και θεωρώ αδύνατη την εφαρμογή της πρότασής του για κλείσιμο των επιχειρήσεων άλλη μέρα της εβδομάδος (π.χ. Δευτέρας) διότι εκτός του ότι πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι καταστηματάρχες γι΄αυτό, θα πρέπει να συντονιστούν κι άλλοι κλάδοι που έχουν σχέση με αυτά τα καταστήματα. Για παράδειγμα, ένα μαγαζί που πουλάει ανταλλακτικά αυτοκινήτων, είναι άμεσα εξαρτώμενο από τους μηχανικούς, οπότε δυσκολεύει τη δική τους εργασία εάν μια εργάσιμη, για τα συνεργεία αυτοκινήτων, ημέρα παραμένει κλειστό. Έτσι θα έχουμε το φαινόμενο να καταστρατηγηθεί αναγκαστικώς όποια αργία οριστεί από τον κλάδο των καταστηματαρχών, με πρακτικό αποτέλεσμα την 7ήμερη λειτουργία τους. Το ίδιο ασφαλώς θα συμβεί και στην περίπτωση των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον κλάδο των ελαιοχρωματιστών που η εργασία τους δεν εξαρτάται από τον αν θα είναι Δευτέρα ή Τρίτη, αλλά από το αν ο κόσμος έχει χρήματα για να βάψει το σπίτι του.
    Τέλος, θα ήθελα να συμπληρώσω ότι συμφωνώ μαζί του, μόνο για τα καταστήματα που αφορούν τον τομέα του τουρισμού, μια και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την προώθηση του πολιτισμού μας ο οποίος κατά τη γνώμη μου μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα στήριξης της εθνικής μας οικονομίας.

    Ο έχων εργαστεί περισσότερες (λόγω ηλικίας) Κυριακές…
    Νικόλαος Τζιόπας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο/Η HARVSPEX άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "«Ναί» στο (προαιρετικό) άνοιγμα των καταστημάτων τ...":

    @Ευθύμιος Βασιλείου: Οι "Εθνικισταί"(sic) μπορεί να έχουν πρόβλημα με τις "αριστερίστικες καταστροφολογικές προτάσεις", οι Εθνικιστές, όμως, κανένα, ακριβώς επειδή είναι εθνικιστές, άρα εξ ορισμού κείμενοι πέραν αριστεράς και δεξιάς. Το πλιάτσικο της Δεξιάς στον εθνικιστικό χώρο έχει τελειώσει εδώ και καιρό κι αν κάποιοι δεν το ΄χουν χαμπαριάσει ακόμη, θα εκπλαγούν αφάνταστα από τον καταιγιστικό ρυθμό των επικείμενων εξελίξεων. Μπορεί να δηλώνετε χρόνιος κυριακοδουλευτής-επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω, αλλά εκτίθεστε απίστευτα, καθώς όσα αναφέρετε επιχειρηματολογώντας δείχνουν απόλυτη άγνοια της εργασιακής ζούγκλας που συνιστά αυτό που ονομάζεται ιδιωτικός τομέας.. Ο δικός μου τομέας εμπειρίας από σούπερ μάρκετ και αλυσίδες τύπου Ζάρα, λέει άλλα..
    Και εν πάση περιπτώσει, αν η αντίληψη του πατριωτισμού συνίστατο αποκλειστικώς στην προσπόριση παράδων, πιστέψτε με, θα ήμουν ο πιο φανατικός μπολσεβίκος. Ευτυχώς, όμως, κάποιοι, κάποτε, δήλωναν πως προτιμούνε να τρώνε πέτρες παραμένοντας Έλληνες, παρά να μηδίσουν. Ευτυχώς, όμως, που, σήμερα, οι "Εθνικισταί" βουλευτές κάνουν ό,τι μπορούν για να μας επιστρέψουν στη γραφική εκείνη εποχή της Τρούμπας, όπου τα "κορίτσια" σκίζανε χασέδες για τον ερχομό του Στόλου. Σήμερα λέγεται 6η δόση(ήρθε, τελικά, ποτέ) και "ανάπτυξη"..
    Η επιχειρηματολογία σας δεικνύει με τον πλέον εμφανή τρόπο το γιατί το πολιτικό καρκίνωμα ΛΑΟΣ εξαφανίστηκε από προσώπου γης και γιατί η γιγάντωση της ΧΑ, μ' όλες τις στρεβλώσεις και τις αντιρρήσεις, ήταν νομοτελειακή εξέλιξη.

    Y.Γ. Επιθυμώ να επιστρέψω στην αρχική αφόρμηση και να θέσω προς συζήτηση και, ευελπιστώ, ξεκαθάρισμα τον παρακάτω συλλογισμό: Η αντίληψη πως αν μια άποψη "αριστερίζει", έστω κι εξωτερικά, και γι' αυτό είναι αποφευκτέα, ενώ, αντίθετα, κάθε άποψη που "φιλελευθερίζει" προκρίνεται, είναι υπεύθυνη μυριάδων κακών και σίγουρα, γιγάντωσε τις περιπτώσεις πολιτικών και ηθικών μηδενικών τύπου Άδωνι Γεωργιάδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με καλυψες οσο δεν φανταζεσαι, αδερφε(και σε αποκαλω ετσι, διοτι τους σοβαρους Ελληνες εθνικιστες-και οχι τα ρεντικολα που εχουν καταστρεψει τον χωρο-τους θεωρω οντως αδερφια μου)! Λες κι εχουμε τηλεπαθεια...

      Διαγραφή
  3. Παρακολούθησα την συζήτηση για το άνοιγμα των καταστημάτων και θα ήθελα να εκφράσω την άποψη μου και την θέση μου στο παραπάνω θέμα
    Ας δούμε τι συμβαίνει σήμερα στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο
    Η οικονομική κρίση που για μένα είναι μια κρίση τεχνική και όχι πραγματική
    έφερε τις επιχειρήσεις σε πολύ δύσκολη θέση
    Για να δούμε τα προβλήματα τα οποία φάνηκαν με τον ερχομό της
    Η μη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα ,υψηλά επιτόκια
    Μείωση των κερδών λόγου ανταγωνισμού
    Υψηλή φορολογία και μάλιστα με αυξανομένη τάση
    Αύξηση των λειτουργικού κόστος, λόγου αυξήσεων κυρίως σε ΔΕΗ μεταφορές και κπλ
    Επισφαλείς πελάτες
    Μείωση της αγοραστικής δύναμης
    Ανταγωνισμός λόγου ξεπουλήματος αγαθών
    Απαξίωση εμπορευματικής αξίας λόγου της μη ζήτησης
    Θα μπορούσα να αναφέρω εκατοντάδες παραδείγματα ακόμα, αλλά ας πάμε στην σημερινή πραγματικότητα
    Οι επιχειρήσεις που μπόρεσαν να ξεφύγουν από τα πλοκάμια του τραπεζικού συστήματος είναι ελάχιστες και μάλιστα ένας από τους λόγους της επιβίωσης του οφείλεται στον καθαρό οικογενειακό χαρακτήρα άλλωστε ελληνικό γνώρισμα υγιούς εμπορίου
    Αυτές οι επιχειρήσεις μπόρεσαν να έχουν χαμηλό εμπορικό λειτουργικό κόστος λόγω της προσωπικής εργασίας των μελών της οικογένειας (περισσότερες καθημερινές ώρες εργασίας κλπ) Οι επιχειρήσεις αυτού του είδους όταν χρειάζονταν υπαλλήλους επέλεγαν η από το οικογενειακό τους περιβάλλον (ξαδέλφια .ανίψια) η από το ευρύτερο φιλικό .
    Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανθρώπινες σχέσεις ανάμεσα στα μέλη μιας εμπορικής επιχειρήσεις (εθνικιστική θέση όπου οι παραγωγικές δυνάμεις πρέπει να συνεργάζονται) που είχε σαν αποτέλεσμα την προσωπική σχέση και με τον πελάτη
    Όλα αυτά το διεθνές καπιταλιστικό σύστημα τον αντιλήφθηκε όπως αναλήφθηκε και την μείωση της αγοραστικής του δύναμης από της απώλειες του μίνι μάρκετ της γειτονιάς, έτσι θέλησε να δημιουργήσει ένα συγκεντρωτισμό (πολυκαταστήματα) αλλά και πάλι αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να το αντιμετωπίσει
    Και τότε πείρε τις τελικές του αποφάσεις ΚΡΙΣΗ στην ΑΓΟΡΑ.
    Για να πετύχει την μείωση του κόστους μιας και δεν ήθελε να μειώσει τις τιμές αλλά και ούτε κέρδη του
    Μείωσε τις αποδοχές των υπαλλήλων μείωσε τις ώρες εργασία εκμετάλλευση επιδοτούμενων προγραμμάτων εργασίας κλπ
    Την ίδια ώρα που γινόταν η μείωση των αποδοχών γινόταν συγχρόνως και μείωση του τζίρου
    Έτσι βρέθηκε ο εύκολος τρόπος αφού δεν υπάρχει νέα αγοραστική δύναμη ας κλείσουμε η ας τους αναγκάσουμε να κλείσουν οι ίδιοι τα εμπορικές τους επιχείρησης.
    Τι θα κάνουμε; θα τους επιμηκύνουμε το ωράριο θα τους πετάξουμε το καρώτο της κερδοφορίας και αστούς να τρέχουν
    Και όπως μου έλεγε ένας μεγάλος επιχειρηματίας Εμείς θέλουμε οι μικροί να προσπαθήσουν να μας φτάσουν εκεί τους τσακίζουμε
    Ας πάμε στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή τότε η οικογενειακή επιχείρηση
    Θα αρχίσει να έχει προβλήματα κούρασης , ασυνεννοησίας ,υψηλότερο κόστος (θέρμανση ψύξης φωτισμού νέοι υπάλληλοι κλπ) και πάντα με μια αγοραστική δύναμη η οποία αν δεν έχει φθίνουσα τάση ας πούμε ότι είναι η ιδία
    Αλλά εδώ το θέμα δεν είναι η αγοραστική δύναμη πληθυσμιακά όπως έχει γίνει στα πολυκαταστήματα αλλά η αγοραστική δύναμη οικονομικά
    Για αυτούς τους λόγους δεν πρέπει να ανοίγουν τα καταστήματα τη Κυριακή
    Οι απομείναντες ελληνικές επιχειρήσεις δεν θέλουν τους πελάτες να κάνουν βόλτες όπως στα πολυκαταστήματα αλλά να έχουν εργασία και να ψάχνουν να βρουν χρόνο να κάνουν τις αγορές τους
    Μια θέση μου πχ εκτός του μη ανοίγματος στις Κυριακές ,να προσαρμοστούν τα ωράρια σύμφωνα με την εποχή την τοποθεσία και το επάγγελμα
    (Τα εμπορικά καταστήματα την χειμερινή περίοδο έπρεπε να ανοίγουν 9πμ και να έχουν συνεχόμενο ωράριο έως 5μμ έτσι δίνεται η δυνατότητα πχ ο δημόσιος υπάλληλος να κάνει τις αγορές του αλλά συγχρόνως εξοικονομούν ενέργεια που στις μέρες μας είναι πανάκριβη, Έτσι θα μπορέσουν να μειώσουν το κόστος της επιβίωσης, να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές και καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες
    ΚΑΤΣΙΦΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
    ΕΜΠΟΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π