Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Γιάννης Κουριαννίδης: Ένας Δήμαρχος για την Θεσσαλονίκη με Εθνική συνείδηση


Από την συνέντευξη του Γιάννη Κουριαννίδη στην εφημερίδα "Καρφίτσα"
Την πρότασή του για τη δημιουργία της «Διαδημοτικής Θεσσαλονίκης» όπως αποκαλεί την ισότιμη συνεργασία των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος κάνει γνωστή για πρώτη φορά μέσω της «Κ» ο Γιάννης Κουριαννίδης. Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης μιλά για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου του σχολιάζοντας πως βρίσκεται σε συζητήσεις με εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους, εντοπίζει τα λάθη της διοίκησης Μπουτάρη και ασκεί δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση Γκιουλέκα την οποία χαρακτηρίζει «ανίκανη».
Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη 

Κύριε Κουριαννίδη, για ποιο λόγο αποφασίσατε να ανακοινώσετε την υποψηφιότητά σας για το δήμο Θεσσαλονίκης; Γιατί να επιλέξουν εσάς οι Θεσσαλονικείς για επόμενο δήμαρχο;
Κατ’ αρχήν δεν είναι η πρώτη φορά που διεκδικώ τον δήμο Θεσσαλονίκης. Το έκανα το 2002, επικεφαλής τότε της δημοτικής κίνησης «Μέτωπο για τη Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη πόλη Ελληνική». Στη συνέχεια, το 2006, συμμετείχα στο ψηφοδέλτιο του Γ. Καρατζαφέρη, κατετάγην επιλαχών και εθήτευσα επί δύο έτη ως δημοτικός σύμβουλος, μετά την παραίτηση του προκατόχου μου Ορέστη Αγγελίδη. Το 2010 συμμετείχα στο ψηφοδέλτιο του Στέλιου Παπαθεμελή και κατετάγην δεύτερος σε σταυρούς. Η εμπειρία μου σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πλούσια, στα μεσοδιαστήματα των εκλογών δεν έπαψα να ασχολούμαι με τα δημοτικά πράγματα και θεωρώ ότι ήρθε η στιγμή να διεκδικήσω με αξιώσεις την ψήφο των συνδημοτών μου. Γνωριζόμαστε πια στην πόλη μας. Γνωρίζουν οι πολίτες ότι έχουν δίπλα τους έναν άνθρωπο που με εντιμότητα, ανυστεροβουλία και ήθος, θα προασπίσει τα συμφέροντα της πόλης και των πολιτών της.

Πράγματι, έχετε διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο της πόλης και στο παρελθόν. Τι θεωρείτε πως δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής όλοι όσοι πέρασαν από την καρέκλα του δημάρχου;
Δεν κατάφεραν να πείσουν τον δημότη γι’ αυτά ακριβώς. Ούτε έντιμοι αποδείχθηκαν, ούτε ανυστερόβουλοι, ούτε ηθικοί. Αντιθέτως, χρησιμοποίησαν τον δήμο είτε για προσωπικό χρηματικό πλουτισμό, είτε για την εξυπηρέτηση ιδεολογικών απωθημένων, είτε για τη γενικότερη προσωπική τους ανέλιξη. Ήρθε η στιγμή να αλλάξει αυτό το πράγμα. Δεν ζω από την πολιτική, δεν ζω από τις ιδέες μου. Ζω για τις ιδέες μου και το έχω αποδείξει πολλές φορές μέχρι τώρα. Οι μέχρι σήμερα δήμαρχοι απέτυχαν παταγωδώς να αντιμετωπίσουν τα μείζονα προβλήματα της πόλης και αυτό έγινε διότι στερούντο ευρύτερου πολιτικού οράματος και σχεδιασμού βασισμένου στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Όλα όσα έκαναν υπάκουαν στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων προσωπικών, συντεχνιακών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ποια πιστεύετε πως είναι τα μεγαλύτερα λάθη που έχει κάνει η διοίκηση Μπουτάρη;
Θα πρέπει να διευκρινιστεί εδώ, ότι όταν λέμε «διοίκηση Μπουτάρη», εννοούμε αποκλειστικά τον δήμαρχο. Κι αυτό διότι ο άνθρωπος αυτός δεν ήρθε στα δημοτικά πράγματα για να πραγματοποιήσει διαχειριστικό έργο, αλλά πρωτίστως για να επιτελέσει θεσμικού τύπου παρεμβάσεις, ως επί το πλείστον ολέθριες για τη φυσιογνωμία της πόλης και για την ιστορία της. Υπό την οπτική αυτή, απλά συνέχισε το έργο του προκατόχου του με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων  επιχειρηματικών συμφερόντων (και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό), με πλήθος απευθείας αναθέσεων και με μία φιλοσοφία που δεν αποστασιοποιήθηκε στο παραμικρό από τις πρακτικές του κ. Παπαγεωργόπουλου.

Στις περασμένες εκλογές στο δεύτερο γύρο είπατε ένα μεγάλο «όχι» στο Γιάννη Μπουτάρη, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Κώστα Γκιουλέκα. Είστε ικανοποιημένος από την αντιπολίτευση που έκανε στο δήμαρχο ο υφυπουργός Παιδείας;
Όχι βεβαίως! Ο κ. Μπουτάρης διοικεί εδώ και τρία χρόνια ουσιαστικά χωρίς αντιπολίτευση. Εκ των πραγμάτων, η επιρροή και η παρεμβατικότητα των μικρών σε δύναμη παρατάξεων είναι περιορισμένες. Θα περίμενε κανείς από την μείζονα αντιπολίτευση του δήμου, να σταθεί στο ύψος της. Δυστυχώς, φάνηκε ανίκανη να νοιώσει τις ευθύνες της απέναντι στον δημότη και περιορίστηκε σε κινήσεις αναποτελεσματικού εντυπωσιασμού και εντελώς ανώδυνες παρεμβάσεις.

Θεωρείτε δηλαδή λάθος του δημάρχου το «άνοιγμα» που έχει κάνει στους Τούρκους, δεδομένου ότι τα ποσοστά τουριστών από τη γειτονική χώρα έχουν αυξηθεί;
Σας είπα ότι ο κ. Μπουτάρης ήρθε να επιτελέσει θεσμικού τύπου παρεμβάσεις στην πόλη. Στο πλαίσιο αυτό ανήκει και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να προσελκύσει Τούρκους τουρίστες στην πόλη μας. Αυτός διακρίνεται από μία εντελώς ραγιάδικη νοοτροπία (να θυμίσω το μουσείο Κεμάλ, το οποίο μπορεί να δημιουργήθηκε σε έναν ιδιωτικό χώρο, αλλά σίγουρα το προώθησε σαν ιδέα και το νομιμοποίησε με την παρουσία εκπροσώπων του στα εγκαίνιά του ο δήμος Θεσσαλονίκης). Ο κ. Μπουτάρης όχι μόνο δεν δείχνει να σέβεται την ιστορία και τον πόνο δεκάδων χιλιάδων οικογενειών προσφύγων από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και τη Θράκη που θρήνησαν εκατοντάδες χιλιάδες θύματα κατά τη Γενοκτονία, αλλά συνεχίζει να τους προσβάλλει με τις χυδαίες απόψεις του περί χωριατιάς και περί αρνιών στα μπαλκόνια. Όσο για την αύξηση των Τούρκων τουριστών στη Θεσσαλονίκη, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή ήταν πολύ μικρότερη από εκείνη σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (νησιά Αν. Αιγαίου, Θάσος κ.λπ.). Και εκεί, δεν έχουν Μπουτάρηδες…

Γιατί επιλέξατε την ονομασία για την παράταξή σας «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική»;
Διότι πολύ μεγάλη σημασία έχει για μας η διατήρηση της ελληνικής φυσιογνωμίας της πόλης μας (μνημεία, πολιτισμός, τρόπος ζωής κ.λπ.).

Δίνετε στις αυτοδιοικητικές εκλογές εθνικιστικό τόνο. Είναι όμως τα εθνικά ζητήματα αρκετά για να εκλέξουν δήμαρχο;
Να είστε βέβαιος ότι θα παρουσιάσουμε ένα πλήρες κοινωνικό πρόγραμμα δίπλα στις εθνικές μας θέσεις. Σας είπα όμως και νωρίτερα, ότι αυτό για το οποίο πρέπει να πειστεί ο δημότης είναι ότι επιλέγοντας τους υποψηφίους μας και την κίνησή μας, θα έχει να κάνει με ανθρώπους έντιμους και ανυστερόβουλους. Γι’ αυτά προσπαθούμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας. Προγράμματα για τους δήμους κυκλοφορούν … φασόν ακόμη και στο διαδίκτυο! Τί να τα κάνεις, αν δεν πληρούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις; Εσείς πιστεύετε ότι ο Θεσσαλονικιός ψήφισε Μπουτάρη επειδή τους είχε πει ότι θα διοργανώνει gay pride και θα βάζει τσόντες στη δημοτική τηλεόραση; Ο Μπουτάρης εισέπραξε μία αντίδραση αγανάκτησης, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις. Πρέπει όμως αυτό να τελειώσει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε το ίδιο, ούτε να μεταλλαχθεί σε αγανάκτηση άλλου τύπου. Ο Θεσσαλονικιός πρέπει πια να επιλέξει με βάση τη λογική, την αποτελεσματικότητα, το ήθος, την εντιμότητα. Αν δεν το κάνει, θα έχουμε μπροστά μας πέντε χρόνια από τα ίδια και χειρότερα.

Έχετε ολοκληρώσει τις επαφές σας για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου σας; Να περιμένουμε πρόσωπα-έκπληξη; Σημερινοί δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης θα σας ακολουθήσουν;
Όχι βεβαίως, είναι πολύ νωρίς ακόμη. Σίγουρα θα υπάρξουν ονόματα που θα κάνουν αίσθηση και ναι, συζητώ εδώ και καιρό με εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους του δήμου Θεσσαλονίκης.

Εάν εκλεγείτε δήμαρχος ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε για την πόλη; 
Θα επικεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις μας στην αντιμετώπιση της σκληρής καθημερινότητας (ανεργία, εγκληματικότητα, κυκλοφοριακό, καθαριότητα κ.λπ.).

Τι θα κάνετε, δηλαδή για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, της ανεργίας και της καθαριότητας;
Μου δίνετε την ευκαιρία να ανακοινώσω για πρώτη φορά  για το όραμά μας για την «Διαδημοτική Θεσσαλονίκη». Αυτό που η κεντρική εξουσία αρνήθηκε στους μεγάλους δήμους της πατρίδας μας, τους «μητροπολιτικούς δήμους» δηλαδή, οραματιζόμαστε να το υλοποιήσουμε σε ισότιμη συνεργασία με όλους τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνον ο δήμος Θεσσαλονίκης, είναι και το Κορδελιό, η Μενεμένη, η Πυλαία και η Καλαμαριά. Τα μεγάλα προβλήματα στα οποία αναφερθήκατε ταλαιπωρούν όλους τους πολίτες αυτών των περιοχών και απαιτούν μεγάλες λύσεις. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μία διαβούλευση όλων των δημάρχων της περιοχής, κάτι το οποίο θα αποτελέσει την πρώτιστη προτεραιότητά μας.

Η παράταξή σας έχει κάνει σχετικές συζητήσεις με πολιτικά κόμματα προκειμένου να έχει τη στήριξή τους; Με ποια; Με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, μέλος του κόμματος του οποίου υπήρξατε, έχετε συζητήσει για τις εκλογές;
Νομίζω πως είναι σαφές ότι δεν επιζητούμε «χρίσματα». Αυτό είναι παρωχημένη και προσβλητική πρακτική άλλων εποχών. Πολιτικοί φορείς που στηρίζουν επισήμως από την πρώτη στιγμή την προσπάθειά μας είναι το Εθνικό Μέτωπο του κ. Μάνου Κώνστα και ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας (το γνωστό και ως «κόμμα των αποστράτων»), με προσωρινό πρόεδρο τον κ. Αργύρη Σαρήπαππα. Θα υπάρξουν όμως και άλλες επίσημες στηρίξεις από αντιμνημονιακούς φορείς. Μην ξεχνάτε ότι εγώ αποχώρησα από το ΛΑΟΣ τον Μάιο του 2010, εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος τότε, ακριβώς λόγω της υπογραφής του στο Μνημόνιο. Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης τα τελευταία χρόνια προσχώρησε στον αντιμνημονιακό χώρο και αυτό είναι μία πολύ θετική εξέλιξη, αλλά όχι, δεν έχω συζητήσει μαζί του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π