Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Ο ελληνισμός της Ουκρανίας


Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται αυτήν την περίοδο ο ελληνισμός της Ουκρανίας, που διασώθηκε από τις εξελίξεις στη μετασοβιετική περίοδο, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου κυριολεκτικά αποδεκατίστηκε και τα κομμάτια του ως πρόσφυγες ήρθαν στη μητέρα Ελλάδα, που εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε κακιά μητριά. 
Ελληνισμός που ανθούσε για αιώνες στις περιοχές γύρω από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου, σταδιακά από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και το τέλος του, απομειώθηκε ή και εξαφανίστηκε από αρκετές περιοχές.
Και πάντοτε υποχωρούσε σε περιόδους έξαρσης των εθνικιστικών συγκρούσεων μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων και εκείνων που καταλάμβαναν την εξουσία σε βάρος των υπολοίπων. Και ανθούσε όταν υπήρχε ειρηνική περίοδος, τότε που ο ελληνισμός «ανθεί και φέρει κι άλλο».
Αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, οι Ελληνες -ρωσόφωνοι πλέον- φτάνουν τις 93.000. Αλλά οι ίδιοι υποστηρίζουν πως είναι περισσότεροι από 150.000 και δεν είχαν δηλώσει την καταγωγή τους στην απογραφή, μιας και σε άλλες ιστορικές περιόδους που το πραγματοποίησαν είχαν δυσμενείς επιπτώσεις.

Οι ελληνικές κοινότητες είναι διάσπαρτες σε όλη την έκταση της Ουκρανίας και οι περισσότερες βρίσκονται στην περιφέρεια της Μαριούπολης, όπου υπάρχουν περίπου 40 χωριά. Όμως ελληνικές κοινότητες υπάρχουν στην Οδησσό, στα σύνορα με τη Ρουμανία, στο Χάρκοβο, αλλά και στο Λβοφ, μία περιοχή που θεωρείται η πατρίδα του ακραίου ουκρανικού εθνικισμού. Οι Έλληνες της Ουκρανίας έχουν δημιουργήσει πάνω από 100 πρωτοβάθμιους συλλόγους. Έχουν και ένα δευτεροβάθμιο όργανο, την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, ενώ η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε εκατοντάδες παιδιά. Επίσης οι έδρες νεοελληνικών σπουδών στη Μαριούπολη, το Κίεβο, στη Συμφερούπολη και στο Λβοφ, έχουν εκπαιδεύσει εκατοντάδες δασκάλους της ελληνικής γλώσσας.
Ταυτόχρονα στην Ουκρανία έχουν αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στη μετασοβιετική περίοδο εκατοντάδες επιχειρηματίες από την Ελλάδα, έχοντας επενδύσει κεφάλαια στην περιοχή.

Χρέος της ελληνικής Πολιτείας, τόσο της κυβέρνησης, όσο και των κομμάτων και των οργανισμών που δραστηριοποιούνται διεθνώς, είναι σε αυτές τις εξελίξεις που συντελούνται στην Ουκρανία η Ελλάδα να είναι παρούσα, για να προστατεύσει τους ελληνικής καταγωγής πολίτες, που γεννήθηκαν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή, και να μην ξανακάνει το λάθος των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Και ο νοών νοείτω!


ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ


από ενημέρωση Πελοποννήσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π