Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Δυτική Θράκη: Πεδίο σύγκρουσης εθνικισμών



                                                                                  Γράφει ο Δημήτρης Δρόσος


Ως Έλληνες εθνικιστές δεν μπορούμε παρά να πιστεύουμε στην ενότητα του ελληνικού έθνους και να υπερασπιζόμαστε τα στοιχεία που το συνθέτουν, τα οποία κατά τον Ηρόδοτο είναι το όμαιμον, το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον και το ομότροπον. Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε όμως ότι λόγω ιστορικών συγκυριών, υπάρχει ένα τμήμα πληθυσμού εντός της σύγχρονης ελληνικής επικράτειας το οποίο έχει διαφορετικά εθνικά χαρακτηριστικά. Μιλάμε φυσικά για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, η οποία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενιαία αλλά χωρίζεται κι αυτή σε τρεις εθνοτικές ομάδες. 

Η μία ομάδα είναι οι μουσουλμάνοι τουρκικής συνείδησης, η δεύτερη οι Πομάκοι και η τρίτη οι Ρομά. Ένα μέρος αυτής της μειονότητας έχει τουρκική συνείδηση και κατευθύνεται από την Τουρκία με σαφείς αποσχιστικούς σκοπούς. Οι Πομάκοι όμως έχουν επιλέξει την σύνδεση με τον ελληνικό εθνικό κορμό, έχουν ελληνική εθνική συνείδηση και αγωνίζονται για την διατήρηση της διαφορετικότητας τους από τους Τούρκους. Στον αγώνα τους αυτόν έχουν να αντιμετωπίσουν το τουρκικό παρακράτος της Δ. Θράκης αλλά και το παραλυμένο ελληνικό κράτος που στο όνομα της προοδευτικότητας και του πολιτικώς ορθού έχει παραδώσει τα ιερά και τα όσια της πατρίδας. Στον εκτουρκισμό της μουσουλμανικής μειονότητας της Δ. Θράκης έχουν παραδοθεί και συνεισφέρουν και αρκετά ελληνικά κόμματα καθώς και πολλές ΜΚΟ, οι οποίες κάνουν και όλη την βρώμικη δουλειά αφού δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο ούτε για την χρηματοδότηση τους ούτε για την δράση τους.


Εκτός όμως από τους Πομάκους που αντιστέκονται στον εκτουρκισμό και βιώνουν όλη αυτή την καταπίεση και τις διώξεις, φαίνεται ότι πλέον έχουν αρχίσει να αντιδρούν και οι Ρομά της Δ. Θράκης. Ζητώντας εκπαίδευση όχι στα τουρκικά αλλά στην γλώσσα του κράτους στο οποίο ζούνε και μή αποδεχόμενοι να γίνουν πιόνια στις επεκτατικές ορέξεις της Τουρκίας φαίνεται πως μπήκαν κι αυτοί στο στόχαστρο του τουρκικού παρακράτους. Τελευταίο παράδειγμα η μουσουλμάνα Ρομά Σαμπιχά Σουλεïμάν, η οποία παρότι ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, το όνομα της αποσύρθηκε από το ψηφοδέλτιο μετά από αντιδράσεις στις τοπικές οργανώσεις. Αιτία φαίνεται να είναι ότι δεν είχε.....τουρκική συνείδηση!


Αν διαβάσει κανείς την ομιλία της στο 5ο συνέδριο του ΟΗΕ για τις μειονότητες στη Γενεύη (27 & 28 Νοεμβρίου 2012) θα καταλάβει πολύ καλά γιατί κόπηκε. Εδώ είναι μερικά αποσπάσματα: «Οι μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής προσπαθούν να μας επιβάλλουν εκτός από τη γλώσσα τους και την ταυτότητά τους. Εδώ και χρόνια επιμένουν να φτιάξουν σωματεία και να τα ονομάσουν "τουρκικά". Στη συνέχεια προσπαθούν να μας γράψουν σε αυτά τα σωματεία για να μας υποχρεώσουν κι εμάς να πούμε ότι είμαστε Τούρκοι. Θέλουμε να έχουμε καλή εκπαίδευση στη γλώσσα του κράτους που ζούμε. Θέλουμε το κράτος να μας προστατεύει επειδή είμαστε μουσουλμάνες γυναίκες με δικαιώματα που παραβιάζονται διαρκώς από ανθρώπους που νομίζουν ότι είναι δικαίωμά τους να φέρονται άσχημα στις γυναίκες τους. Θέλουμε να μας αφήσουν ήσυχους και να μην παίζουν πολιτικά παιχνίδια εις βάρος μας». 


Την απόσυρση της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν σχολίασε ο υποψήφιος για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άλλη μια ΜΚΟ...) Δημήτρης Χριστόπουλος: «Πιστεύω πρωτίστως στο δικαίωμα των ανθρώπων να αυτοδιατίθενται σε όποια εθνική κοινότητα θέλουν, χωρίς να αυτό να απειλεί τη θέση τους στην πολιτική κοινότητα του ελληνικού λαού. Οι διάφοροι μηχανισμοί ελαφρού και βαθέως κράτους βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα αλλά δύο και τρεις εθνοτικές ομάδες, "πομάκων, τσιγγάνων και τουρκογενών". Με το "γένος" δεν τα πάω καλά. Ένα πράγμα είναι να λέει ένας αριστερός μειονοτικός της Θράκης ότι "δεν είμαι μουσουλμάνος διότι είμαι άθεος" και άλλο να λέει η κυρία ότι "με καταπιέζει ο τουρκικός εθνικισμός"».


Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με τις δηλώσεις του κατορθώνει το απίστευτο, δηλαδή να αυτοαναιρείται στην ίδια παράγραφο. Ενώ δηλώνει ότι δεν τα πάει καλά με το γένος χαρακτηρίζει την μειονότητα με βάση το γένος δηλαδή τουρκική! Ενώ αναγνωρίζει το διακαίωμα της αυτοδιάθεσης των μειονοτικών σε όποια εθνική κοινότητα θέλουν, δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της κυρίας να αντιδρά στην καταπίεση του τουρκικού εθνικισμού. Ο κ. Χριστόπουλος μάλιστα ως αναπληρωτής καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου αναφέρεται στην μειονότητα με τον άκρως επιστημονικό όρο....πράμα!


Οι παραπάνω πολιτικές δηλώσεις εκτός από μνημείο ασυναρτησίας αποτελούν και δείγμα των προθέσεων χειρισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ του ζητήματος της Δ. Θράκης αλλά και των υπόλοιπων εθνικών θεμάτων. Και η ΝΔ όμως που κατακρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ για μικροπολιτικούς λόγους δεν διαφέρει, αφού περιλαμβάνει στους συνδυασμούς της στελέχη που δηλώνουν ξεκάθαρα Τούρκοι. Είναι προφανές ότι μετά την οικονομική κατάρρευση οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα επιταχύνονται και η Δ. Θράκη θεωρείται ήδη χαμένο παιχνίδι. Το μόνο εμπόδιο πλέον στους σχεδιασμούς της δουλικής ντόπιας πολιτικής ελίτ και των ξένων αφεντικών τους είναι το ελληνικό εθνικιστικό κίνημα. Οι Έλληνες πρέπει να πυκνώσουν τις τάξεις του εθνικιστικού κινήματος και να τιμωρήσουν τους παλαιοκομματικούς σχηματισμούς στις προσεχείς εκλογές. Κανείς δεν μπορεί να δηλώνει πλέον άγνοια αφού η πληροφόρηση είναι άμεση και αποκαλυπτική. Η σιωπή, η συγκατάθεση ή η αδιαφορία ισοδυναμεί με συνενοχή. Επιτέλους η Ελλάδα πρέπει να ξυπνήσει!



Δημήτρης Δρόσος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π