Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Το δράμα των εγκλωβισμένων Ελλήνων στα Σκόπια


«Πάνω στην κορυφή στο λόφο της Αχρίδας, είναι μια παλιά εκκλησία της Παναγίας καλά ζωγραφισμένη που την έχουν πάρει οι Βούλγαροι τώρα και λίγα χρόνια. Απ’ όλες τις εικόνες έσβησαν τα ελληνικά γράμματα και μόνο της Παναγίας άφησαν το όνομά της ‘Παναγία η Περίβλεπτος’»!
Ίων Δραγούμης, Μαρτύρων και Ηρώων αίμα (από το βιβλίο του Δ. Αλεξάνδρου, «Εγκλωβισμένοι... Οι Έλληνες των Σκοπίων» - Ερωδιός, Θεσσαλονίκη 2008).
Οι ανασκαφές στην Αμφίπολη, έχουν γίνει ο χειρότερος εφιάλτης των Σκοπιανών παραχαρακτών της ιστορίας. Των Σκοπιανών, που εδώ και δεκαετίες, συντηρούν μια εκστρατεία βίαιης αφομοίωσης του ελληνικού στοιχείου που διαβιεί στην επικράτειά τους. Το δράμα των εγκλωβισμένων στα Σκόπια Ελλήνων (και εξαιρούμε εδώ όσους προδότες σήκωσαν το όπλο κατά της χώρας τους στον συμμοριτοπόλεμο, προσπαθώντας να την ακρωτηριάσουν εδαφικά και σφαγιάζοντας Έλληνες), έχει μεγάλη διάρκεια.


Στο πολύ καλό βιβλίο του με τίτλο «Εγκλωβισμένοι... Οι Έλληνες των Σκοπίων» (Ερωδιός, Θεσσαλονίκη 2008), ο Δημήτρης Ν. Αλεξάνδρου, αναφέρεται με στοιχεία στα παραπάνω, αναδεικνύοντας την εθνοκάθαρση κατά των ομοεθνών μας στη γειτονική χώρα, το τερατώδες αυτό δημιούργημα του κομμουνιστή Τίτο. Υπόψη πως σε διωγμούς και σφαγές κατά των Ελλήνων είχαν προχωρήσει πριν τη δημιουργία του κρατικού αυτού μορφώματος οι Βούλγαροι αλλά και οι Σέρβοι (ο δε συγγραφέας μιλά για «αχάριστη Σερβία», λέγοντας πως εποικίστηκε η περιοχή του Μοναστηρίου από το 1914 ως το 1935, πως έκλεισε το ελληνικό προξενείο στην πόλη το 1923, πως απαγορεύτηκε το 1924 η ομιλία της ελληνικής γλώσσας, πως έκλεισαν τα ελληνικά σχολεία το 1929 – αυτά για να μην ξεχνιόμαστε).

Το «γενικό σύνολο θυμάτων γενοκτονίας στη Μακεδονία, 1912-1944, 450.000 Έλληνες Μακεδόνες περίπου», επισημαίνει ο συγγραφέας, που παρακάτω μιλά και για την υπόθεση της ΣΝΟΦ, που σχηματίστηκε με τη συνεργασία του αρνησίπατρι Ζαχαριάδη (έδινε το παρών στις ανθελληνικές «γιορτές» του Ίλιντεν στα Σκόπια, μετά μάλιστα τον συμμοριτοπόλεμο), την ανακήρυξη της «Δημοκρατίας Μακεδονίας» από τον Τίτο, αλλά και την εθελούσια αυτομόληση των σλαβόφωνων.


Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ

Όσον αφορά στους τελευταίους, καλό θα ήταν να καταγράψουμε τη φωτεινή εξαίρεση του σλαβόφωνου Μακεδονομάχου οπλαρχηγού καπετάν Κώττα (Κωνσταντίνος Χρήστου), του Αετού των Κορεστίων από τις Πρέσπες, που απαγχονίστηκε το 1905 (αφού ζήτησε και μετάλαβε) στο Μοναστήρι από τους Οθωμανούς, φωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάς» και κλωτσώντας μόνος του το υποπόδιο. Ήταν η 27η Σεπτεμβρίου...

Υπάρχουν βέβαια και οι προδότες – εξωμότες της σήμερον: «Ανάμεσα σε εκείνους που έφυγαν ή αρπάχτηκαν τότε (1949), ήταν και ο ηλικίας 9 ετών πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού των Σκοπίων Νίκολα Γκρουέφσκι, που με το ελληνικό επίθετο Γκρούγιος κατοικούσε τότε στο ελληνικό χωριό Αχλάδα Φλώρινας. Ο δε παππούς του πρωθυπουργού, ο Νικόλας Γκρούγιος, ως στρατιώτης του ελληνικού στρατού σκοτώθηκε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, πολεμώντας στα βουνά της Πίνδου και είναι θαμμένος στο ακριτικό εκείνο χωριό μας...».


ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Στη FYROM», γράφει ο Δημήτρης Ν. Αλεξάνδρου, «ζουν σήμερα τουλάχιστον 150.000 βλαχόφωνοι Έλληνες (Βλάχοι), οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι κυρίως στις πόλεις Μοναστήρι (Bitola), Αχρίδα, Κρούσοβο, Μορίχοβο, Βελεσσά, Γευγελή, Δοϊράνη και σε χωριά των περιοχών αυτών, καθώς και στα Σκόπια». Επίσης, λέει για τους Σαρακατσάνους, πως «μέχρι το 1947 ζούσαν κοντά στα σύνορα της τότε Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της ‘Μακεδονίας’ ΜΕ ΤΗΝ Ελλάδα περίπου 5.000 Σαρακατσάνοι.


Το 1947 οι περισσότεροι εκτοπίστηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς βορειότερα στην πόλη Στυπ. Από το 1963 μέχρι το 1967 άλλοι απελάθηκαν και άλλοι κατέφυγαν στην Ελλάδα. Σήμερα έχουν παραμείνει στην FYRM περίπου 1.000 έως 2.000 Σαρακατσάνοι Έλληνες, οι οποίοι μιλούν μόνον την ελληνική γλώσσα και το επίσημο γλωσσικό ιδίωμα της FYRM, έχουν ακέραια ελληνική εθνοτική και πολιτιστική ταυτότητα και είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι». Παρακάτω διαβάζουμε πως «σύμφωνα με επίσημη απογραφή και στατιστικές που πραγματοποιήθηκαν στη Δημοκρατία των Σκοπίων το 1991, το αποτέλεσμα των οποίων ποτέ δεν παρουσιάστηκε δημοσίως, αλλά και από άλλες δημοσιογραφικές πηγές που παρουσιάστηκαν... έχει προκύψει ότι το 18% των 2.000.000 κατοίκων της Δημοκρατίας των Σκοπίων είναι Ελληνικής Καταγωγής.


Δηλαδή, περίπου 360.000 γηγενείς Έλληνες... Οι αρχές της κυβέρνησης των Σκοπίων... αυθαίρετα αλλάζουν τα ονόματα και επώνυμα των Ελλήνων, με το να τους προσθέτουν σλαβικές καταλήξεις, για να τους παρουσιάσουν ως Σλάβους, ώστε να κρύψουν την ελληνική παρουσία στην περιοχή, παραβιάζοντας έτσι το νόμιμο δικαίωμα να διαλέγουν τα ονόματά τους και προσβάλλοντας την προσωπικότητά τους. Οι Έλληνες αναγκάζονται να κρύψουν την εθνική τους ταυτότητα έτσι ώστε να κάνουν καριέρα ως δημόσιοι υπάλληλοι ή σε οποιοδήποτε άλλο τομέα. Στην Δημοκρατία των Σκοπίων οι Έλληνες αναγκάζονται με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμη και δωροδοκία, να δηλώνουν ότι είναι Σλαβομακεδόνες, παραβιάζοντας μ’ αυτό τον τρόπο την εθνική τους ταυτότητα.


Οι περισσότεροι Έλληνες και ιδίως πιο οι επιφανείς παρακολουθούνται από την αστυνομία και συχνά καλούνται από τις αστυνομικές αρχές να δώσουν εξηγήσεις για τις κινήσεις και τις επαφές τους, παραβιάζοντας έτσι το δικαίωμά τους στην ελεύθερη μετακίνηση. Με την παραβίαση του νόμιμου δικαιώματος της εγκατάστασής τους, πολλοί από τους Έλληνες αναγκάζονται να αφήσουν τον αρχαίο τόπο κατοικίας τους και να εγκατασταθούν μαζικά παρά την θέλησή τους σε περιοχές που είναι καθορισμένες από τις αρχές της κυβέρνησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της δημογραφικής δομής αυτών των περιοχών όπου ζουν οι Έλληνες, έτσι ώστε η ενότητά τους να αποθαρρυνθεί... Οι Έλληνες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν την ελληνική γλώσσα δημοσίως ούτε να εκφράσουν ελεύθερα την εθνική τους ταυτότητα... Οι Έλληνες απαγορεύεται να ιδρύσουν τοπικές και πολιτιστικές οργανώσεις, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο το δικαίωμα στην ελεύθερη επικοινωνία με άλλους και το δικαίωμα της ελληνικής μειονότητας να διατηρήσει και να αναπτύξει την πολιτισμική της ταυτότητα».


Νίκος Χιδίρογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π