Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Το εκλογικό παράδοξο της Χρυσής Αυγής. Η εκλογική της πορεία, σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις


Άρθρο του Πολύδωρου Ιππ. Δάκογλου
Πως γίνεται, ένα κόμμα να χάνει ψηφοφόρους, να μειώνεται η κοινοβουλευτική του ομάδα και να ανεβαίνει στην σειρά κατάταξης από την 6η θέση στην 3η.
Αυτό είναι το κοινοβουλευτικό παράδοξο που αξίζει κάποιος να αναλύσει.

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2012, η Χρυσή Αυγή εκτινάχθηκε στο 6,97%. Κατέλαβε την 6η θέση, από πλευράς εκλογικής δύναμης και συγκρότησε μια κοινοβουλευτική ομάδα από 21 βουλευτές.
Λίγο μετά, στις εκλογές του Ιουνίου 2012, η Χρυσή Αυγή εμφάνισε μια μικρή κάμψη ποσοστών, λαμβάνοντας το 6,92% των ψηφισάντων. Κατέλαβε όμως την 5η θέση, από πλευράς εκλογικής δύναμης αν και συγκρότησε μικρότερη κοινοβουλευτική ομάδα, αποτελούμενη από 18 βουλευτές.
Στις πρόσφατες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η Χρυσή Αυγή εμφάνισε μία ακόμη μικρή πτώση και συγκέντρωσε το 6,28% των ψηφισάντων. Κατέλαβε όμως την 3η θέση, από πλευράς εκλογικής δύναμης. Η κοινοβουλευτική της ομάδα υπέστη μία ακόμη μείωση και έφτασε τους 17 βουλευτές.

(Ενδιαμέσως, στην εκλογική αναμέτρηση των Ευρωεκλογών, η Χρυσή Αυγή  συγκέντρωσε το 9,39% των ψηφισάντων και έστειλε στο Στρασβούργο 3 Ευρωβουλευτές).
Παρατηρώντας και συγκρίνοντας, με μία πρώτη ματιά τις εκλογικές επιδόσεις της Χρυσής Αυγής, στις Εθνικές εκλογές, διαπιστώνουμε:
ΠΡΩΤΟΝ: Το εκλογικό της ποσοστό μειώθηκε από 6,97% σε 6,92%, με κατάληξη στο 6,28%, σήμερα.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Ο αριθμός των βουλευτών της μειώθηκε από 21 σε 18, με κατάληξη τους 17, σήμερα.
ΤΡΙΤΟΝ: Η ποσοτική σχέση της, συγκρινόμενη με αυτή των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων,  βελτιώθηκε και μεταβλήθηκε ως εξής:
Ήταν 6η, στις εκλογές του Μαΐου του 2012, ανέβηκε στην 5η θέση, στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και αναδείχθηκε 3η, στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.

Τα στοιχεία αυτά, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν αφετηρία έρευνας και συμπερασμάτων, σε συνδυασμό με τον αριθμό των ψηφισάντων, την έξοδο παλαιών και είσοδο νέων ψηφοφόρων, την πτώση παλαιών πολιτικών κομμάτων και την κατασκευή νέων πολιτικών σχηματισμών.
Βεβαίως, η οποιαδήποτε έρευνα δεν θα μπορούσε να παραβλέψει μια σειρά από εντυπωσιακά στοιχεία, όπως ότι:

** Παρεμποδίσθηκε η φυσική επαφή των ηγετών και των υποψηφίων της με το εκλογικό σώμα. Έκανε εκλογικό αγώνα με την ηγεσία της φυλακισμένη (χωρίς τελεσίδικη δικαστική απόφαση) ή έγκλειστη στην κατοικία τους.
** Τέθηκε σε επικοινωνιακή καραντίνα και της «απαγορεύθηκε» να παρουσιάσει το πρόγραμμά της, τις θέσεις της και τα στελέχη της, μέσω των συστημικών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.
** Της επιβλήθηκε οικονομικός στραγγαλισμός με την μέθοδο της κατακράτησης όλων των χρημάτων που οι πολίτες είχαν συνεισφέρει (φορολογούμενοι) προκειμένου να της δοθούν και να εξασφαλισθεί η ισότιμη λειτουργία.
Και βεβαίως αντιμετώπισε τσουνάμια λάσπης και ψευδών κατηγοριών και την διόγκωση παιδικών ανοησιών, που θεωρητικά την απομόνωσαν από σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, την οποία όμως (η ίδια) ουδέποτε εμπιστεύθηκε ή επιχείρησε να δράση ως σαρξ εκ της σαρκός της. 

Η Χρυσή Αυγή, παρ’ όλα αυτά, άντεξε. Όπως δείχνουν τα πράγματα  ότι μια μερίδα πολιτών την βλέπει κάπως σαν το ΚΚΕ, «της άλλης πλευράς».
Στο χέρι των οπαδών και των στελεχών της είναι να σπάσουν την εικόνα μιας τιμωρητικής δεξαμενής ψήφων και να επιχειρήσουν να μετεξελιχθούν σε ένα κίνημα – οδηγό των λαϊκών προσδοκιών και των εθνικών αιτημάτων.


Θα το κάνουν; Η γνώμη μου είναι πως όχι.

7 σχόλια:

  1. Μάιος 2012 Χρυσή Αυγή 440.966 ψήφοι
    Ιούνιος 2012 Χρυσή Αυγή 426.025 ψήφοι(έχασε 14.941 ψήφους δηλαδή σχεδόν καθόλου)
    Μάϊος 2014 Χρυσή Αυγή 536.910 ψήφοι(κέρδισε 110.885 περισσότερες ψήφους)

    Και μετά τις εκλογές Ιανουαρίου 2015 έχασε μεν 37.578 ψήφους σε σχέση με Ιούνιο 2012 αλλά και πάλι είναι θαύμα παγκόσμιου μεγέθους αυτό το κατόρθωμα.

    Επειδή όμως μου αρέσει να τα λέω όλα έχασε 148.463 ψήφους σε σχέση με τις ευρωεκλογές.
    Όλα όμως τα κόμματα του κοινοβουλίου έχασαν φήφους εκτός από το συριζα και κάτι λίγο που τσίμπησε το κκε.

    Σίγουρα κάποιοι από τις 148.463 που είχαν ψηφίσει Χρυσή Αυγή στις ευρωεκλογές θα ψήφισαν τώρα νδ αλλά ήταν ελάχιστες χιλιάδες.
    Γιατί πολύ απλά η νδ έχασε μεν 2% και 110.000 ψήφους σε σχέση με Ιούνιο 2012 άρα όντως δεν καταποντίστηκε ΑΚΟΜΗ... αλλά "ανέβηκε" στο 27,81% από το 22,72% των ευρωεκλογών κατά 400.000 ψήφους περίπου.

    Επαναλαμβάνω ότι λίγες χιλιάδες που είχαν ψηφίσει Χρυσή Αυγή στις ευρωεκλογές "επέστρεψαν" στην νδ. Απλά η νδ πήρε τα ποσοστά και τις ψήφους του λαος(από 2,7% τετέλεσθαι στο 1.03%) καθώς και(κατά κύριο λόγο) των εξής τεσσάρων κομμάτων που δεν κατέβηκαν σε αυτές τις εκλογές δηλαδή
    των ελλήνων ευρωπαίων πολιτών 1,44%
    της ένωσης για την πατρίδα και τον λαο 1,04%
    το κόμμα κόμμα ελλήνων κυνηγών1%
    το κόμμα γέφυρες δημιουργία ξανά 0,91%
    όπου όπως και να το δει κανείς για κεντροδεξιούς ή κάπως δεξιούς τέλος πάντων χαρακτηρίζεις το σύνολο των ψηφοφόρων των κομμάτων αυτών.

    Που πήγαν λοιπόν οι περισσότεροι ψήφοι της Χρυσής Αυγής; Για εμένα πήγαν στον συριζα.
    Στο χέρι της λοιπόν είναι οι ψήφοι αυτοί να μεταμορφωθούν σε ψηφοφόρους που μετά θα γίνουν εθνικιστές και έπειτα εθνικιστές χρυσαυγίτες όπως εμείς οι 388.447
    Άρα ναι, δεν μπορώ να διαφωνήσω με τον επίλογο του άρθρου.
    Με την ουσία του επιλόγου για να εκφραστώ πιό κατανοητά.

    Τώρα αν είναι αυτό που γράφει ο Πολύδωρας Ιππ. Δάκογλου νομίζω σηκώνει συζήτηση -:o)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολὺ ἀέρα ἔχετε πάρει φίλε. Τὶ σημαἰνει ἐθνικιστές Χρυσαυγίτες; Πότε τὸ Ἐθνικοσοσιαλιστικὸ αὐτὸ μόρφωμα ἀνῆκε στὸν Ἑλληνικὸ Ἐθνικισμὸ καὶ ἐγὼ δὲν τὸ γνωρίζω; Πάντοτε ἀπέναντί σας μᾶς εἴχατε.
      Τέλος, ἄν αὐτὸ τὸ ὁποῖο γράφει ὁ Πολύδωρος Δάκογλου σηκώνει συζήτηση μὴ τὸ νομίζεις. Ὁ Ἑλληνικὸς Ἐθνικισμὸς οὐδὲν ἔχει νὰ συζητήσει μαζί σας ἐκτὸς ἄν ἀποβάλλετε τὸν ναζιστικὸ σας μανδύα καὶ ἐνταχθεῖτε εἰλικρινῶς στὸν Ἑλληνικὸ Ἐθνικισμό Τότε καλοδεχούμενοι. Μέχρι τότε ὅμως ἐπαφὲς μεταξὺ ἡμῶν καὶθ ὑμῶν δὲν χρειάζονται.

      Διαγραφή
  2. Ποῦ τὸ βλέπεις τὸ παράδοξο συναγωνιστή μου;
    Ἡ Νέα Τάξις Πραγμάτων δουλεύει καλά. Δικό της δημιούργημα εἶναι τὸ ἔκτρωμα τοῦτο μὲ σκοπὸ νὰ ἔλθη στὴν ἐξουσία τὸ ἄλλο δημιούργημά της ὁ ΣΥΡΙΖΑ καὶ ταυτοχρόνως νὰ δισφημισθεῖ ὁ Ἑλληνκὸς Ἐθνικισμὸς στὸν ὁποῖον, ἐσὺ γνωρίζεις καλυτερα, οὐδέποτε ἀνῆκε καὶ οὔτε ἀνήκει.
    Τέλος, πῶς ἐσύ, ἕνας καθαρὸς ἐθνικιστὴς συναγωνιστή μου ἀσχολεῖσαι μὲ αὐτὸ τὸ πατριδοκάπηλο σκουπιδολόϊ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1) Ποιός είναι ο ελληνικός εθνικισμός και ποιός μπορεί να μιλάει εξ ονόματος αυτού;
    2) Είναι ιδιοκτησία του ελληνικού εθνικισμού οι ιδέες του και απαγορεύεται δια ροπάλου να αναφέρεται ο οποισδήποτε σε αυτές αν δεν έχει την έγκριση των ποιών;

    Oι ερωτήσεις μου είναι απλές και "ρητορικές", πιστεύω να καταλαβαινόμαστε.

    Εκείνο όμως που δεν καταλάβαίνω είναι γιατί δεν κατάλαβες ότι με το σχόλιο μου εννοούσα φυσικά ότι σηκώνει συζήτηση ΕΔΩ ΜΕΣΑ, αναμεταξύ μας, αναμεταξύ σας.Τόσο απλό ήταν.
    Εκτός και αν δεν πρέπει να γράφει ο Πολύδωρας οτιδήποτε για την χρυσή αυγή ή αν 8α γράφει έστω και καυστικά(είναι δικαίωμα του) τότε κανείς από εμάς να μην έχει δικαίωμα να σχολιάζει τα ενδιαφέροντα άρθρα του.Νομίζω δεν θα το ήθελε σε καμία περίπτωση να γίνει ίσα και όμοιος με τους θλιβερούς των τηλεπαραθύρων που μιλάν για αυτήν χωρίς ποτέ να της δίνουν το δικαίωμα αντιλόγου..

    Πως γίνεται η νέα τάξη πραγμάτων μέσω των δούλων της:
    --να έκλεισε στη φυλακή τη χρυσή αυγή
    --να ψήφισε τον αντιρατσιστικό νόμο
    --να μην δίνει χρόνο τηλεοπτικό χρόνο στο "κατασκεύασμα" της
    --να ξεπούλησε το όνομα μακεδονία αλλά και τη θράκη μας
    και άλλα πολλά (για να μην κουράζω) .....αυτό αποτελεί μια τερατώδη αντίφαση.

    Η χρυσή αυγή δεν κυβερνούσε όλα αυτά τα χρόνια και δεν οδήγησε με τις παλινωδίες της στο 36% το συριζα όπως και η χρυσή αυγή δεν κυβερνούσε τα τελευταία 2,5χρόνια που οι καταστροφικές επιλογές της νδ σε όλα τα θέματα σχεδόν έφεραν το αποτέλεσμα που αναφέρεις.

    Δεν θέλω ούτε καν να σκέφτομαι ότι επειδή η χρυσή αυγή δεν ψήφισε ΠτΔ και έτσι γκρεμοτσάκισε από την εξουσία τη νδ ότι υπάρχει έστω και ένας εθνικιστής/πατριώτης που να μην χάρηκε με το γκρεμοτσάκισμα αυτό.
    Ή ότι εξαιτίας αυτού ήρθε στην εξουσία ο συριζα και όχι εξαιτίας των καταστάσεων/πολιτικών ενεργειών της νδ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ειναι Πολυδωρας αλλα Πολυδωρος..ο ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ δινει αυτη την αυτονοητη δυνατοτητα του κοσμιου και επικοδομητικου διαλλογου τησ αυτοκριτικης της κριτικης και της αντιπαραθεσης επιχειρηματων,ενα ερωτημα ομως,η Χ.Α θα τολμουσε ποτε να κανει κατι αντιστοιχο στο ιστολογιο της η ας πουμε να ανεβαζε τα αρθρα του Π,Δακογλου ?Τοτε θα καταλαβαινα την επιμονη σου φιλε asepitas ,αληθεια διαλλογος μεταξυ επωνυμων και ...ψευδονυμων θεωρειται εντιμος διαλλογος?

      Διαγραφή
    2. Σπύρο το έχω ξαναγράψει.
      Δεν υπάρχει ανωνυμία στο διαδίκτυο. Όποτε θέλουν κάποιοι μπορούν να βρουν από που μπαίνω, ποιός είμαι, ποιά είναι η οικογενειακή και επαγγελματική μου κατάσταση και ότι άλλο θέλουν.

      Υποκριτής και άτιμος θα είμουν αν έμπαινα με ένα τυχαίο ονοματεπώνυμο της στιγμής που μπορώ να το κάνω ή να το έκανα οποιαδήποτε στιγμή.

      Για τη χρυσή αυγή σπύρο θα σου πω ότι είμαι ένας απλός οπαδός της και φυσικά δεν θα μπορούσα ποτέ να μιλήσω εξ ονόματος της.
      Η ερώτηση σου όμως είναι πολύ καλή.
      Ο κεντρικός της ιστότοπος δεν δημοσιεύει ούτε καλά καλά όχι όλες αλλά ούτε τις μισές ειδήσεις των υπόλοιπων πολλών δεκάδων ιστοτόπων των τοπικών οργανώσεων της και των άλλων σαιτ.(πόσο μάλλον δηλαδή και πολλών άλλων αξιόλογων σαιτ)
      Έχει ενότητα με συνδέσεις, έχει μικρές φωτογραφιούλες που ανοίγουν σε λινκ και είναι σα να σου λέει έμμεσα: " έχε στα αγαπημένα του mozzilla σου τα σαιτ που θέλεις να επισκέπτεσαι ή φτιάξε ένα ιστολόγιο και βάλε εκεί τα σαιτ που επισκέπτεσαι"(που όπως μπορείτε να δείτε έκανα και εγώ.

      Η ουσία λοιπόν είναι τα επιχειρήματα και η ανταλλαγή τους να γίνεται ΜΕ ΕΝΤΙΜΟ ΤΡΟΠΟ.
      Υ.Γ. Δεν υποννοώ τίποτα, γενικά μιλάω.

      Διαγραφή
    3. Eνταξει,,τον επωνυμο δεν χρειαζεται να τον ψαξεις,ο εθνικιστης καλο θα ειναι να εχει επωνυμο,ας ειναι,και βεβαια κανεις εδω δεν σε κατηγορησε,προς θεου,αν εισαι οπαδος η οτιδηποτε αλλο της Χ.Α ο προβληματισμος αφορα το παρον και το μελλον του Ελληνικου Εθνικιστικου Κινηματος για το οποιο νομιζω οτι το σημερινο αρθρο του συν.Δακογλου δινει απαντησεις με τις οποιες συμφωνω,διοτι τελικα "ο καθενας οπως στρωνει θα κοιμηθει" συναγωνιστικα.

      Διαγραφή

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π