Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Η ανακίνηση του ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ τον Φεβρουάριο του 1978 και η συνέχεια του ΑΓΩΝΟΣ.


Η πρώτη αφίσα μας για την 
ανακίνηση του Βορειοηπειρωτικού.
(Φεβρουάριος 1978)
Τα Εθνικά μας Θέματα δεν τα αντιμετωπίσαμε με εγωιστική διάθεση, τέτοια που να αποβλέπει στο οποιοδήποτε πρόσκαιρο κομματικό όφελος, αλλά υπό το πρίσμα να συνεισφέρουμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας προς μια δίκαιη και εθνικά ωφέλιμη λύση.
Θα έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε την τακτική μας και σε άλλες περιπτώσεις. Ωστόσο στη παρούσα ανάρτηση θα αναφερθούμε στο Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα με αφορμή την μεγάλη διαδήλωση που έγινε στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών την Τετάρτη 3η Μαρτίου του 1982. (πατήστε ΕΔΩ)
Για να φτάσουμε όμως στην μεγαλειώδη αυτή συγκέντρωση είχαν προηγηθεί κάποιες άλλες ενέργειες που ξεκίνησαν από το 1978, όταν κατείχαμε την ηγεσία της ΕΝΕΠ. Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 1978, με αφορμή την επέτειο της Κηρύξεως της Ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου, κάναμε την πρώτη απόπειρα ανακινήσεως του Εθνικού μας αυτού Ζητήματος με αφίσες και ομιλίες.
Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που τα μέλη μας πήραν εντολή να κάνουν την αφισοκόλληση με το φως της ημέρας. Και όταν αυτό πραγματοποιήθηκε το πληρώσαμε με δεκάδες προσαγωγές μελών μας στα αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα.
Και ενώ είχαμε λάβει τα μέτρα μας και υπήρχε πολυμελής ομάδα δικηγόρων στα κεντρικά μας γραφεία (Ακαδημίας 64, 1ος όροφος, πάνω από τον κινηματογράφο ΕΛΛΗ) βιώσαμε μια ευχάριστη έκπληξη από άλλους δικηγόρους που έτυχε να βρίσκονται στους τόπους που συνελαμβάνοντο οι συναγωνιστές μας και αυτόκλητοι προσήρχοντο ως υπερασπιστές τους. (Θυμάμαι μάλιστα ότι ένας εξ αυτών ήταν ο αείμνηστος Γεώργιος Κατσίκας).

Αυτά συνέβησαν τότε. Στην συνέχεια όμως και όταν ανέλαβε δράση ο αείμνηστος Σεβαστιανός του δηλώσαμε ότι τιθέμεθα υπό την διάθεσή του ακριβώς επειδή εκτιμήσαμε ― και πολύ σωστά― ότι υπό την ηγεσία του το αίτημα θα εύρισκε πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση στις τάξεις του ελληνικού λαού. Βρεθήκαμε στο πλευρό του, όπου κι αν πήγε να μιλήσει. Οι συναγωνιστές μας από την πανίσχυρη Τ.Ο. Κοζάνης πάμπολλες Κυριακές τον επεσκέποντο στην Κόνιτσα όπου ήταν η έδρα του. Αξίζει μάλιστα στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι παρουσία των συναγωνιστών Βασίλη Τζιούτζια προέδρου της Τ. Ο. Κοζάνης, του Γιάννη Μπαμπαλή και δεν θυμάμαι ποιών άλλων ακόμη, ο μητροπολίτης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του προς το εκκλησίασμα, έπλεξε το εγκώμιο των μελών του ΕΝΕΚ.
Έτσι φτάσαμε στο 1982 για να μεταφέρω τι είχαμε δημοσιεύσει στην εφημερίδα μας ΝΕΑ ΘΕΣΙ, με αφορμή το μεγάλο συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Ίων (Ιωάννης) Σχοινάς


2 σχόλια:

  1. Αυτά τα εθνικιστικά ιστορικά είναι που με αρέσουν πολύ να τα διαβάζω και να τα μαθαίνω εδώ μέσα.
    Δηλαδή αφού το 1978 κυβέρνηση ήταν η νδ μπορούμε όλοι να καταλάβουμε ότι οι εθνικιστές/πατριώτες ήταν και θα είναι εναντίον όλων και ότι η νδ από τότε ήταν ψευτοπατριωτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι...Σαν παλαιος Κατωπατησιωτης(περιοχή σταθμού Κ.Π,σινε"Όσκαρ")θυμάμαι ότι εκείνα τα χρόνια κυριαρχουσε η αριστερά σε όλες τις τις εκφανσεις.Ουτε εγώ είχα μείνει ανεπηρεαστος απομαυτες τις ιδέες.Σημερα και ως δεξιός εθνικιστης εδώ και πολλά χρόνια(απογοητευμένος πλήρως από την Χ.Α την οποία υποστηριζα εδώ και πολλά χρόνια ,προ της εκλογικης επιτυχίας της ).Θυμάμαι λοιπόν ως πιτσιρικάς πλανημενος λόγω της αριστερης ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ προπαγάνδας εκείνων των ετών και σεκλιμα τρομοκρατίας εις βάρος των εθνικιστων να στεκομαι μπροστά σε μια αφίσα του θρυλικού ΕΝΕΚ "Οι γορδιοι δεσμοι..."και να νοιώθω παράξενα:Σήμερα στα 52 μου σκέφτομαι ότιεκεινη την στιγμή είχα το πρώτο εθνικιστικο μου σκιρτημα.Παρεμεινα χρόνια αρκετά ακόμη δεσμιος παρακμιακων ιδεολογιων, ανακατωμενες με ναρκωτικά, όμως μετά από εκείνη την αφίσα άρχισα να μελετω τον εχθρό(εθνικισμος)και τελικά προσχωρησα σε αυτόν! Το ΕΝΕΚ δεν υπήρχε όμως πλέον.Το κίνημα εκείνο που εδιδαξε τον ΕΛΛΗΝΟΤΡΟΠΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ.Οσο για την ΕΝΕΠ θυμάμαι καλά συνθήματα στους τοίχους κοντά στο 18ο Γυμνάσιο.Εχοντας μελετήσει σε βάθος την ιστορία του εθνικιστικου χώρου και ερχομενος και σε επαφή με παλιούς έχω να πω :Δόξα και Τιμή στους άντρες και τις γυναίκες που είχαν ταχθει στην εθνικιστικη ιδέα εκείνα τα δύσκολα χρόνια!Να θυμόμαστε πάντοτε εκείνους που έφυγαν,προσωπικά έκλαψα πολύ στο άκουσμα της απώλειας του αειμνήστου Σχοινα...Το ΚΙΝΗΜΑ,η ΕΝΕΠ,το ΕΝΕΚ,θέλουμε ένα η και άλλα βιβλία για τότε,δεν μας φτάνουν συναγωνιστες του Κ.Π όσα έχετε δημοσιεύσει στο παρόν μπλογκ.Πολυδωρε Δακογλου και όλοι εσείς που πρωτοστατησατε τότε θέλουμε κάτι να μείνει σε έντυπη μορφή να θυμίζει...ΥΓ:Ακόμα ακούω τα φρικια της εποχής να λένε μετά από επίθεση στην τοπική Αχαρνών του ΕΝΕΚ να λένε"Μαλακα δεν τους κάνεις καλά εύκολα αυτούς,Μετράνε!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π