Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Nα η σειρά φυγής των Ελλήνων από Κύπρο λόγω Ανάν


Σήμερα θα δανειστώ από την ανάλυση (14/11/2016) του γνωστού Βρετανού ιστορικού Perry Anderson (πανεπιστήμιο Oxford) σχετικά με τι θα επιφέρει το νέο Σχέδιο Ανάν. Γράφει λοιπόν ο Perry Anderson στο Defend Democracy:   
«Στην ουσία το Σχέδιο (νέο Ανάν) θα μπορούσε να είχε γραφτεί από τον Ionesco (Ρουμανο-Γάλλο δραματουργό). Εάν τελικά γίνει αποδεκτό θα δημιουργήσει μια παράξενη οντότητα παρόμοια της οποίας δεν υπάρχει (με εξαίρεση ίσως τη Βοσνία και το Ανατολικό Τιμόρ). Το Σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία (σε μια σχετικά μικρή χώρα) πολλαπλών Συνελεύσεων, Βουλών και Γερουσιών, μέσα σε ένα σύστημα ασταμάτητων βέτο, το οποίο θα εξασφαλίζει θέσεις εργασίας για χιλιάδες δικηγόρους καθώς θα είναι αδύνατο να λειτουργήσει το νέο ''πολίτευμα''. Οι αρχιτέκτονες του Σχεδίου δίνουν το υπέρτατο δικαίωμα απόφασης σε ξένους (ή εναλλακτικά, συζητούν τώρα, σύστημα όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται με λόττο! Σοβαρολογώ, δεν αστειεύομαι.!).
Η νέα πολιτεία δεν θα διαθέτει δικό της στρατό, αλλά θα έχει κάτι ως διεθνή αστυνομία που θα επιβάλλει την πειθαρχία στους ντόπιους. Αυτό το εγχείρημα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση όλων των διατάξεων της Ευρώπης, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές και συνταγματικό δίκαιο. Αυτό το νομικό κτήνος έχει τη δική του λογική η οποία προσποιούμενη πως θα λύσει μια διένεξη μεταξύ της πλειονότητας και της μειονότητας στην Κύπρο, μετατρέπει μια ανεξάρτητη χώρα, ένα κυρίαρχο και δημοκρατικό κράτος σε μεταμοντέρνο προτεκτοράτο, υπαλλακτικά μετατρέπεται σε (τούρκικο) όπλο που θα κρατά όμηρο τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ καθώς και την Ελλάδα επειδή η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να προκαλεί συνεχείς κρίσεις στην Κύπρο.»
Ο λαμπρός αυτός ιστορικός προβλέπει: παράλυση, αβεβαιότητα, θερμά επεισόδια, κρίσεις, εκβιασμούς από Τουρκία και χάος.

Τίποτα δεν θα λειτουργεί χωρίς την άδεια των Τούρκων.
 
Και σήμερα έχουμε αβεβαιότητα αλλά αυτό δεν εμπόδισε χιλιάδες Ε/κ να επιστρέψουν στην Κύπρο πριν από την οικονομική κρίση. Σήμερα η απειλή δεν είναι καθημερινή και βρισκόμαστε υπό την σωτήρια προστασία την Κυπριακής Δημοκρατίας.  Με το νέο Ανάν μετατρεπόμαστε σε κοινότητα προς εξεύρεση προστάτη. Η αβεβαιότητα θα είναι καθημερινή, συνεχής και απειλητική για το παρόν και μέλλον όλων. Σε χρόνο ρεκόρ τα βέτο θα παραλύσουν το κράτος και θα φέρουν αναποδράστως το πρώτο θερμό επεισόδιο: φραστικές αντιπαραθέσεις στο κοινοβούλιο των ξεχωριστών πλειοψηφιών, αψιμαχίες και τελικά βίαια επεισόδια. Η ασφυξία των βέτο θα φέρει και το πολιτικό πλιάτσικο. Ποοος θα ήθελε να μεγαλώσουν τα παιδιά του σε ένα χαοτικό σύστημα; Τα έχω ζήσει με τον Λίβανο και τον Μουγκάμπε που μόλις έφερε το πλιάτσικο και το χάος, τότε 2-4 εκατομμύρια νεαρών Αφρικανών μετανάστευσαν. Πέραν του μισού πληθυσμού του Λιβάνου έχει φύγει. Υπολογίζω τη σειρά φυγής των Ελλήνων από Κύπρο, χωρίς επιστροφή ως ακολούθως:

Άμεση φυγή: η τεράστια πλειοψηφία των 22.000+ φοιτητών εξωτερικού δεν θα επιστρέψει αφού ζουν σε δημοκρατικές χώρες.

Ετήσιο κύμα φυγής: οι 5.000+ νέων που πάνε για σπουδές, στην πλειονότητά τους δεν θα επιστρέφουν.

Οι άλλες ομάδες φυγής:

Πρώτη σειρά φυγής:
 νέοι με εξ αντικειμένου λαμπερές σπουδές στο εξωτερικό και με ευχέρεια στις ξένες γλώσσες. Για παράδειγμα, high-end γιατροί, οδοντίατροι, premium μηχανικοί οι οποίοι είναι περιζήτητοι στη Δύση.  Ακριβώς ό,τι γίνεται στον Λίβανο τώρα με τον μεγάλο αριθμό high-end γιατρών και premium μηχανικών που έφυγαν. Φεύγουν en masse λόγω χάους. Ενώ υπάρχει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση στοίχισε στη χώρα 7.500 high-end γιατρούς και 3.000 premium μηχανικούς που εργάζονται τώρα στο εξωτερικό. Θα χάσουμε τον άνθο των επιστημόνων μας.

Δεύτερη σειρά φυγής:
 πλούσιοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Θα μείνουν όμως για λίγο μέχρι να διαπιστώσουν πως χάνουν και αυτά που έχουν. Πρώτα θα ρευστοποιήσουν βουλιάζοντας ταυτόχρονα την οικονομία.

Τρίτη σειρά φυγής: τεχνίτες, παραϊατρικοί, κ.ο.κ.: οδοντοτεχνίτες, νοσοκόμοι, φυσιοθεραπευτές, τεχνικοί ιατρικών μηχανημάτων, ηλεκτρονικοί, τεχνίτες τηλεπικοινωνιών. Θα αργήσουν λίγο μέχρι να εξοικειωθούν με την ιδέα του εξωτερικού.

Τέταρτη σειρά φυγής:
 απόφοιτοι δευτεροκλασάτων πανεπιστημίων και λοιποί. Αρχικά θα δυσκολευτούν να βρουν δουλειά στο εξωτερικό αλλά τελικά θα τα καταφέρουν. Η ταχύτητα φυγής θα είναι αντιστρόφως ανάλογη της ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι θα μείνουν αλλά με συντάξεις πείνας εφόσον οι νέοι που τροφοδοτούν το ταμείο θα έχουν φύγει. Θα εισρεύσουν όμως ερευνητές θεμάτων όπως: «λαοί που αυτοκτονούν,» «αντιπρόσωποι που σκύβουν τον αυχένα» και μελετητές με θέμα, «το θλιβερό κατάλοιπο των Αρχαίων Ελλήνων στην Κύπρο.»      

Άρης Πετάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π