Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Πως θα ζεσταθείτε φέτος; Τι θα λέγατε για δωρεάν θέρμανση για πάντα!


Το παρακάτω άρθρο το αλίευσε φίλος του Κοινού Παρονομαστή και μας το έστειλε. Ένας Έλληνας από την Κρήτη o Μιχάλης Καλογεράκης κατάφερε με έναν δικό του τρόπο την παραγωγή καθαρού υδρογόνου που σε σε συνδυασμό με την δωρεάν ενέργεια που παρέχει ο ήλιος και ο αέρας, υποστηρίζει αναπτύσσοντας ένα σωρό επιχειρήματα,  ότι είναι η μόνη διέξοδος για την έξοδο από την κρίση και τη σωτηρία του πλανήτη. "Δεν μιλάω για φθηνή ενέργεια, μιλάω για τσάμπα ενέργεια, ακίνδυνη ενέργεια, οικολογική ενέργεια, επαναλάμβανε συνεχώς ο Καλογεράκης.. Και φυσικά θα αναρωτιέστε πως και δεν έχει προχωρήσει μια τόσο σημαντική εφεύρεση. Εδώ εισέρχεται η πολιτική φυσικά και τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών που κάνουν πολέμους και όχι μόνο για τα θέματα της ενέργειας.
Αλλά ας μην σχολιάσουμε άλλο και ας διαβάσουμε το άρθρο όπως  το έχει επιμεληθεί ο αρθρογράφος κύριος Ιωσήφ Παπαδόπουλος. Εμείς απλά νιώσαμε ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να πάρει δημοσιότητα.


Μιχάλης Καλογεράκης : Συνεχίζετε να καίτε πετρέλαιο; Καλά να πάθετε! Ο πλανήτης όμως τι σας φταίει;

Ο Μιχάλης Καλογεράκης δεν παύει να εκπλήσσει αυτούς που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις έρευνές του. Είχα προ ημερών βιντεοσκοπήσει τις προσπάθειές του να τροποποιήσει ένα καυστήρα αερίου κατά την διάρκεια της παραμονής μου στην Κρήτη. Δεν ήταν όμως έτοιμος ακόμη για την τελική δοκιμή. "Θα σε ειδοποίησω μόλις τελειώσω με τα μπεκάκια", μου είχε πει τότε, κι' εγώ επέστρεψα στην Αθήνα απογοητευμένος που δεν κατάφερα να καταγράψω την ιστορία. Σαν τα μικρά παιδιά ένοιωσα, που τους τάζεις καραμέλλα και στο τέλος τους την κρύβεις. Την περασμένη Παρασκευή, όμως, ο Μιχάλης μου έστειλε ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση λέγοντας ότι είναι έτοιμος να μου δείξει τον νέο καυστήρα υδρογόνου που ολοκλήρωσε με σκοπό να ζεστάνει το σπίτι του τον χειμώνα. Δεν άφησα στιγμή να πάει χαμένη. Εγκατέλειψα τα δύο ταξιδιωτικά άρθρα για τη Γαύδο και την Ανάφη, που δεν κατάφερα ακόμη να ολοκληρώσω, έκανα χρήση των δωρεάν εισιτηρίων, που μου παρέχει η "ΑΝΕΚ LINES", και κατέβηκα τη Δευτέρα στο Ηράκλειο. Αυτό, δίχως άλλο, προείχε τώρα! Μέχρι να φθάσω στο σπίτι του Μιχάλη η ανυπομονησία μου κτύπησε κόκκινο...



Ήταν χαρούμενος, το έβλεπα στο πρόσωπό του. Κόποι, έρευνες, ξενύχτια και έξοδα ετών, από το υστέρημά του και από ευγενικές προσφορές φίλων και θαυμαστών, άρχισαν να καρποφορούν. Μέχρι να ετοιμάσω την κάμερα και τα μικρόφωνα, εκείνος φορούσε ένα πουκάμισο. "Να μην είσαι συνέχεια με το φανελλάκι", του έλεγε η Κρυστάλλη, η σύζυγός του. "Προσπάθησε να δώσεις αυτό το βίντεο σε κάποιο κανάλι του εξωτερικού, γιατί εδώ δεν βλέπω προκοπή", μου έλεγε εν τω μεταξύ ο Μιχάλης, καθώς προχωρούσε προς τον χώρο με τον αντιδραστήρα και τη δεξαμενή αποθήκευσης του υδρογόνου.
Του ζήτησα να κάνει μια αναδρομή σε όσα έχουν μεσολαβήσει και στη συνέχεια σταθήκαμε και οι δύο, ο καθένας με τα δικά του συναισθήματα, τις δικές του σκέψεις, μπροστά στο νέο του δημιούργημα. Εγώ ανυπόμονος, να δω τον καυστήρα να καίει υδρογόνο και να ζεσταίνει το σώμα του καλοριφέρ, εκείνος υπερήφανος και δικαιωμένος, χαρούμενος σαν μικρό παιδί που πήρε με άριστα τον έλεγχο στο σχολείο, έτοιμος να μου δείξει τι κατάφερε. Ζούσαμε και οι δύο μεγάλες στιγμές, όπως θα έλεγε ο παράξενος και διαστροφικός αναγνώστης μου. Ένοιωθα πως εκείνες οι φλόγες, που άναψαν στην κορυφή των πέντε μπεκ, μετά τον βομβαρδισμό τους από υπερ-υψηλή τάση προκειμένου να ανάψει το υδρογόνο, φώτιζαν μια νέα εποχή. Ενθουσιάστηκα όταν είδα την καμινάδα του καυστήρα να βγαίνει μέσα στο δωμάτιο χωρίς να δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα! Αντιθέτως, η υψηλή θερμοκρασία που εξέπεμπε λειτουργούσε σαν ένα αερόθερμο που συνέτεινε στην άμεση θέρμανση του χώρου!


"Δεν μπορώ να πιστέψω πώς τόσοι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν αυτά τα απλά πράγματα και ισχυρίζονται ακόμη πως η παραγωγή καθαρού υδρογόνου είναι ασύμφορη", έλεγε και ξανάλεγε ο Καλογεράκης, αραδιάζοντας ένα σωρό επιχειρήματα για να ενισχύσει τον δικό του ισχυρισμό ότι η παραγωγή καθαρού υδρογόνου με τον τρόπο που το κατάφερε αυτός, σε συνδυασμό με την δωρεάν ενέργεια που παρέχει ο ήλιος και ο αέρας, είναι η μόνη διέξοδος για την έξοδο από την κρίση και τη σωτηρία του πλανήτη. "Δεν μιλάω για φθηνή ενέργεια, μιλάω για τσάμπα ενέργεια, ακίνδυνη ενέργεια, οικολογική ενέργεια", επαναλάμβανε συνεχώς ο Καλογεράκης...

Ποιος όμως θα τα καταλάβει όλα αυτά; Ποιος θα βοηθήσει; Ποιος θα χρηματοδοτήσει την προσπάθεια του Καλογεράκη; Ποιος έχει την πολιτική επιλογή να ανοίξει την πόρτα στο μέλλον, να συνδράμει την προσπάθεια του δαιμόνιου Κρητικού για τη σωτηρία της χώρας και των κατοίκων της και να δώσει τέλος στην κατάρα του πετρελαίου; Ποιος θα δώσει ελπίδα στον κόσμο;
Είναι τόσο φτωχές οι λέξεις όταν πρέπει να περιγράψει κανείς αυτόν τον άνθρωπο με τις ανεξάντλητες γνώσεις, τα μαγικά χέρια και την εφηβική ζωντάνια. Ακόμη και η ελληνική γλώσσα είναι φτωχή για να σταθεί με αξιώσεις μπροστά στον Μιχάλη Καλογεράκη. Ένας Κρητίκαρος, με όλη τη σημασία της λέξης, που δεν μασάει τα λόγια του, που έχει κατασταλαγμένες πολιτικές θέσεις, που γνωρίζει ποια είναι η λύση του ενεργειακού προβλήματος και, το κυριότερο, που μπορεί να την δώσει ο ίδιος με τα χέρια του! Κι' εκεί που άλλοι περιμένουν να πάρουν διεθνή αναγνώριση, προτού αποκαλύψουν τα... "θαύματα" που τάχα "εφηύραν", ο Καλογεράκης εξηγεί στον κόσμο, λεπτομερώς, πώς διαχωρίζει τα μόρια του νερού χρησιμοποιώντας την ενέργεια που παρέχει ο ήλιος, χωρίς τη μεσολάβηση φίλτρων και άλλων "μεσαζόντων", και πώς μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιεί το καθαρό υδρογόνο σαν καύσιμη ύλη για τη θέρμανση των σπιτιών και των θερμοκηπίων. Αυτά, τουλάχιστον, μέχρι τώρα, γιατί είναι απολύτως βέβαιο ότι ο Καλογεράκης επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις στο μέλλον. Είναι τιμή μου που τον γνώρισα και χαίρομαι ιδιαίτερα που μπορώ, με τον τρόπο μου, να προβάλλω το έργο του.


Αυτή τη φορά η υπομονετική σύζυγος του Μιχάλη, η Κρυστάλλη, αποφάσισε να ψήσει μουσταλευριά σε ένα γκαζάκι με μπεκάκια και φλόγα υδρογόνου! "Είναι η πρώτη γυναίκα στον πλανήτη που μαγειρεύει με υδρογόνο", έλεγε με καμάρι ο Μιχάλης.
Λίγο πριν φύγω άρχισε να μου εκμυστηρεύεται τα σχέδιά του. "Σου είχα πει ότι θα προχωρήσω στη χρήση του υδρογόνου για την κίνηση των αυτοκινήτων. Χρειάζονται όμως αρκετά χρήματα για τις τροποποιήσεις και δυστυχώς αυτά δεν υπάρχουν. Στους κινητήρες των αυτοκινήτων έχουμε βλέπεις αυξομείωση στη ροή του καυσίμου και στην περίπτωση του υδρογόνου πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις. Μεταξύ μας, προσανατολίζομαι προς την κατασκευή μιας κυψέλης καυσίμου, όχι όμως με πανάκριβα υλικά που κάνουν τη χρήση της ασύμφορη. Να σου πω και το άλλο; Αν βρω χρηματοδότη θα φτιάξω ένα ιπτάμενο drone, μεταφοράς δύο επιβατών, που θα είναι απολύτως ασφαλές και θα καίει υδρογόνο!".
Αν μου τα έλεγε αυτά όταν τον γνώρισα, θα ήμουν σίγουρα πολύ επιφυλακτικός. Στην καλύτερη περίπτωση θα τον χαρακτήριζα ονειροπόλο ή ακόμη και φαντασιόπληκτο! Σήμερα όμως πιστεύω ακράδαντα πως όσα έχει μέσα στο μυαλό του μπορεί να τα πραγματοποιήσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π