Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, στην πρώτη θητεία της προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ


γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Σχεδόν κανένας δεν θυμάται ή δεν γνωρίζει με τι τρόπο, ένας μεγαλοεκατομμυριούχοςδιαχειριστής ξένων κεφαλαίων οδήγησε σε χρεωκοπία μια ομάδα χωρών της άπω Ανατολής και οικονομική ταπείνωση τη Μεγάλη Βρετανία επιβάλλοντας την υποχρεωτική υποτίμηση της στερλίνας. Όπλο του … το νόμισμα. Για την ακρίβεια η αξία και η ισοτιμία του νομίσματος. Το όνομα αυτού Τζωρτζ Σώρρος.
Οι οικονομικοί αναλυτές αποφεύγουν να αναφέρονται στα περιστατικά, αν και οι επιπτώσεις τους ήταν παγκοσμίου επιδράσεως. Το ίδιο, αποφεύγουν να το κάνουν, και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. (Σίγουρα, υπάρχει λόγος γι’ αυτό).
Το σκεφτόμουν, διαβάζοντας το πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ που όπως όλα δείχνουν θα αναδειχτεί σε σπουδαίο Πρόεδρο για τις ΗΠΑ και, πιθανόν, προστάτης της παγκόσμιας ειρήνης.

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ και οι δυνάμεις που τον υποστηρίζουν, δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι αποσκοπούν στην αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας με ανάταξη των οικονομικών δραστηριοτήτων επί του αμερικανικού εδάφους.
Και μόνη η δημοσιοποίηση των προθέσεων της νέας αμερικανικής προεδρίας, φέρνει για το 2017, σαν πρώτα αποτελέσματα, την μικρή αύξηση των δεικτών ανάπτυξης, του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Φέρνει ακόμη, την μείωση της ανεργίας, την βελτίωση των αμοιβών των εργαζομένων, την ανάπτυξη νέων εργασιών και την απόκτηση από ευρύτερες ομάδες πολιτών μιας μεγαλύτερης οικονομικής ευχέρειας. Άρα και την εν δυνάμει αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών και  της αποταμίευσης.

Την ίδια στιγμή, και ενώ η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), θα αυξάνει προσεκτικά τα επιτόκια χορηγήσεων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα συνεχίζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή την χρηματοδότηση των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και κρατών με μηδενικό επιτόκιο. Με τα επιτόκια στην Αμερική να ανεβαίνουν ενώ στην Ευρώπη θα παραμένουν χαμηλά, καταλαβαίνει κανείς την Λεωφόρο του χρήματος που θα οδηγεί. Και βεβαίως, οι αμερικάνικες τράπεζες, πολλαπλασιάζοντας τα διαθέσιμά τους, δεν θα έχουν λόγο να επενδύουν σε Γερμανικά ομόλογα μηδενικής αποδόσεως αλλά θα προτιμούν να χρηματοδοτούν επιχειρηματικά προγράμματα εντός των ΗΠΑ, αυξάνοντας έτσι τους ρυθμούς ανάπτυξης και την ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ένας κύκλος οικονομικών ανακατατάξεων, τουλάχιστον 5ετούς διάρκειας, έχει ξεκινήσει. Ένας κύκλος που θα έχει ως αποτέλεσμα την «υποταγή του ευρώ στην δύναμη του δολαρίου». Την μερική αποδυνάμωση του ρόλου του ευρώ ως αποθεματικού νομίσματος και την μετατροπή των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης σε «ακόλουθες οικονομίες».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δέσμια των οικονομικών σχεδιασμών και αναγκών της Γερμανίας, άργησε να αποφασίσει τον έλεγχο του τραπεζικού της συστήματος και την χρηματοδότηση των δικών της παραγωγικών διαδικασιών. Τώρα θα συρθεί και «στην καταβολή λύτρων» προς την Αμερικανική οικονομία, συμβάλλοντας στην επιτυχία της Προεδρίας Τραμπ. Μιας προεδρίας που τα σοσιαλιστικά της κατεστημένα, υποχείρια των αφεντικών της παγκοσμιοποίησης, αγωνίσθηκαν να αποτρέψουν με κάθε τρόπο, χωρίς όμως να το καταφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π