ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
Ο ΕΟΔΥ προχώρησε στην στελέχωση 500 Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) ειδικού σκοπού και του τηλεφωνικού του κέντρου, με 1.100 άτομα.
Παρά το γεγονός ότι η σχετική προσπάθεια εκτυλίσσεται από τον Μάρτιο του 2020, και έχουν ήδη ενοικιασθεί τα 500 οχήματα με leasing, σήμερα είναι λειτουργικές λιγότερες από τις μισές μονάδες και τα πραγματοποιούμενα test δεν υπερβαίνουν τα 400 κατά μέσον όρο (σε ολόκληρη την Ελλάδα) έναντι προγραμματισμού 1.000 κατ’ ελάχιστον, ημερησίως.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος, που γίνεται από το ΕΣΠΑ (Πιστώσεις από το πρόγραμμα μεταρρύθμισης του Δημόσιου Τομέα) έχει προβλεφθεί να φτάσει τα 11.000.000 ευρώ περίπου, για τρίμηνη λειτουργία και υπάρχει πρόβλεψη του νόμου για επέκταση του προγράμματος για τρεις ακόμη μήνες.
Οι μονάδες πραγματοποιούν Μοριακά test (υψηλού κόστους και μεγάλου χρόνου εμφάνισης του αποτελέσματος).
Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ
Η δημιουργία των 500 μονάδων προσωρινής λειτουργίας και η δαπάνη του πολύ μεγάλου αυτού ποσού θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Αρκούσε η αξιοποίηση των Δημοτικών δομών Υγείας -Πρόνοιας, η χρήση test αντισωμάτων και σε ειδικές περιπτώσεις η αποστολή των διαπιστούμενων θετικών κρουσμάτων, στα Κέντρα Υγείας (οι ελαφρές περιπτώσεις), στα Νοσοκομεία (οι βαρύτερες εξ αυτών) και στα Νοσοκομεία αναφοράς (οι “σκληρές” περιπτώσεις). Έτσι το αντίστοιχο πρόγραμμα ελέγχου των 75.000 πολιτών, εντός τριμήνου δεν θα υπερέβαινε το 1.500.000 ευρώ με ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση Χρόνου, Στελεχών και Χρημάτων.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ
Το παράδειγμα του ξενοδοχείου ΓΑΛΑΞΙΑΣ, στο Κρανίδι, που λειτουργεί ως Δομή φιλοξενίας λαθρομεταναστών –αιτούντων ασύλου, είναι χαρακτηριστικό.
Όταν εντοπίσθηκε, εκ τύχης, το πρώτο κρούσμα, ο ΕΟΔΥ προχώρησε στην πραγματοποίηση 700 περίπου Μοριακών test, από τα οποία (μετά τριήμερο) προέκυψαν ως θετικά τα 150. Το κόστος της όλης κινητοποίησης υπερέβη τα 80.000 ευρώ.
Αν είχαν χρησιμοποιηθεί test αντισωμάτων από το προσωπικό του Τοπικού Κέντρου Υγείας θα είχαν βγει τα πρώτα αποτελέσματα εντός 15 λεπτών, τα συνολικά αυθημερόν και το τελικό κόστος δεν θα υπερέβαινε τα 8.000 ευρώ. Οι δε 150 θετικοί θα οδηγούντο να υποβληθούν και σε Μοριακό test με επί πλέον κόστος 12.000 ευρώ, ενώ θα ευρίσκοντο από την πρώτη στιγμή σε απομόνωση.
Θα υπήρχε λοιπόν μια εξοικονόμηση χρημάτων της τάξεως των 60.000 ευρώ, δηλαδή του 75% των όσων δαπανήθηκαν, μία ταχύτερη έκδοση αποτελεσμάτων σε 24 ώρες έναντι 72 ωρών, δηλαδή ταχύτερη πληροφόρηση κατά 66% και βεβαίως δεν θα είχε δοθεί έδαφος για τον καταστροφικό για την Ερμιονίδα χειρισμό που έκαναν φυλλάδες και σοβαροφανή ΜΜΕ.
ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Η πραγματοποίηση των 75.000 ελέγχων που προβλέπονται να γίνουν κατά την διάρκεια του τριμήνου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία θα κοστίσει 11.000.000 ευρώ. Το κόστος προμήθεια της αντίστοιχης ποσότητας test αντισωμάτων θα ήταν περίπου 750.000 ευρώ. Η εφαρμογή τους θα είχε μηδενικό κόστος λόγο αξιοποίησης του προσωπικού των Δημοτικών Δομών Υγείας –Πρόνοιας (με μόνη δαπάνη τα μεταφορικά). Τα 75.000 test αντισωμάτων θα έδειχναν θετικούς τους 5.000 περίπου (παραμετρικός συντελεστής 15, στην αποδεκτή κλίμακα 1 έως 20) και επομένως επ’ αυτών θα εφαρμοζόταν Μοριακά test αξίας 5.000 Χ 80 = 400.000 ευρώ.
Συνολικά, με 1.200.000 ευρώ περίπου (το τρίμηνο), θα μπορούσε η πολιτεία να έχει τα ίδια και καλύτερα αποτελέσματα. Να έχει ξεκινήσει τον έλεγχο αμέσως και χωρίς καθυστερήσεις, να διαθέτει πολλαπλάσια αντιπροσωπευτικά στατιστικά στοιχεία και να χρησιμοποιήσει τα υπόλοιπα χρήματα για πραγματοποίηση συντριπτικά πολλαπλάσιο αριθμό τεστ προκειμένου να πετύχει καλύτερο έλεγχο της πορείας διάδοσης του COVID -19 μεταξύ των Ελλήνων αλλά και των παρανόμως εισελθόντων στην επικράτεια της Ελλάδος εισβολέων.
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Μεταξύ των προβλεπομένων δαπανών των 11.000.000 ευρώ προβλέπεται και:
* η «Συνδρομή τεχνικού συμβούλου για την αρωγή του ΕΟΔΥ στις διαδικασίες πρόσληψης και διαχείρισης του προσωπικού της εν λόγω δράσης»,
* «Η εκπαίδευση των 1.000 μελών ΚΟΜΥ στην λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού», αν και οι 500 θα είναι οδηγοί
* η «Προμήθεια ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης»
και άλλα πολλά….
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Τα 1.100 άτομα που προσελήφθησαν, επί τη βάση αιτήσεων, με την «Συνδρομή τεχνικού συμβούλου» εξαιρέθηκαν κάθε γνωστής διαδικασίας προσλήψεων (ΑΣΕΠ κλπ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π