Δανειστήκαμε τον τίτλο από το Έθνος και κομμάτι του προλόγου
που εκθείαζε με υπερηφάνεια τον υπουργό Οικονομικών όταν ανέλαβε. Επονίτης βλέπετε
ο εθνικός μεγαλοεργολάβος..ε δεν ξεχνιούνται οι μεγάλες αγάπες. Και κομμάτι του
άρθρου από την Δημοκρατία που αφορά τον Στουρνάρα.
Πρόλογος από Έθνος:
Οι αντιφάσεις κυριαρχούν στη ζωή του καθώς μεγάλωσε σε
αριστερό περιβάλλον αλλά έκανε το μεταπτυχιακό του στην αριστοκρατική Οξφόρδη,
σήμερα
διδάσκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο από το οποίο είχε αποφοιτήσει, ο ίδιος
διαπραγματεύτηκε την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και τώρα από τη νέα
του θέση καλείται να τη διατηρήσει. Κατευθείαν
στα βαθιά βούτηξε ο Γιάννης Στουρνάρας, ο γιος του γραμματέα του ΕΑΜ στη
Φθιώτιδα και την Εύβοια που έφτασε στην κορυφαία θέση του υπουργείου
Οικονομικών.
Τα μεγάλα ερωτήματα για το «πόθεν» του Στουρνάρα!
Στο «πόθεν έσχες» του Γιάννη Στουρνάρα βρίσκεται κατά πολλούς η εξήγηση της
«μνημονιολατρείας» που έχει κυριεύσει τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος
συγκαταλέγεται μεταξύ των ελάχιστων Ελλήνων που αύξησαν εντυπωσιακά τα
εισοδήματά τους μέσα στο Μνημόνιο. Η δημοσίευση της δήλωσης περιουσιακής
κατάστασης του υπουργού έκανε πολλούς να καταλάβουν επίσης ότι κάπου εκεί
εντοπίζεται και η αναλγησία του, καθώς ο υπουργός, με προσωπικές καταθέσεις
224.000 ευρώ, οκτώ «ακριβά» ακίνητα σε Αθήνα, Σύρο, Φθιώτιδα και Εύβοια, αλλά
και ετήσιο δηλωθέν εισόδημα 220.000 ευρώ, μοιάζει δύσκολο να αντιλαμβάνεται τον
γολγοθά που ανεβαίνει ο απλός φορολογούμενος.Αυτό που προκαλεί τεράστια εντύπωση είναι ότι την ώρα που μισθοί και συντάξεις γνώριζαν «άγριες» περικοπές -όχι ακόμα από τον ίδιο τότε-, ο κ. Στουρνάρας όχι μόνο δεν έχασε, αλλά και αύξησε κατά περίπου 20% τα εισοδήματά του, πετυχαίνοντας τα 189.322 ευρώ του 2010 να γίνουν το 2011 220.744 ευρώ.
Η προσεκτική ανάλυση της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του κ. Στουρνάρα δείχνει ότι ο υπουργός Οικονομικών αύξησε εντυπωσιακά την ακίνητη περιουσία του την περίοδο που προετοίμαζε την είσοδο της χώρας στο ευρώ, την περίοδο του εκσυγχρονισμού και του Κώστα Σημίτη. Πιο συγκεκριμένα, το 1995, σε ηλικία 39 ετών, έχοντας κλείσει μια χρονιά στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και όντας στενός συνεργάτης του τότε υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, ο κ. Στουρνάρας προχωρά μαζί με τη σύζυγό του στην αγορά διαμερίσματος στην Κηφισιά, συνολικής έκτασης 225 τ.μ. Σύμφωνα με τη δήλωση που δημοσιεύτηκε από τη Βουλή, το τίμημα που καταβλήθηκε ανήλθε στα 176.062 ευρώ (από μισά με τη σύζυγό του).
Η οικογένεια Στουρνάρα ωστόσο δεν περιορίζεται στην Κηφισιά. Το 2001 η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι του ευρώ και προφανώς για να γιορτάσει την επιτυχία του ο κ. Στουρνάρας προχωρά σε ακόμα μία -εντυπωσιακότερη της Κηφισιάς- αγορά ακινήτων. Στην περιουσία του ζεύγους Στουρνάρα προστίθεται τότε η περίφημη εξοχική βίλα της Σύρου και ακόμα ένα αγροτεμάχιο στο νησί, για τα οποία το ζεύγος καταβάλλει συνολικά περίπου 300.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το ζεύγος αγοράζει αντί 234.686 ευρώ την εξοχική βίλα 371,88 τ.μ στα Τρία Λαγγόνια, με τα χρήματα να προέρχονται από εισοδήματα προηγούμενων ετών και δανεισμό, ενώ καταβάλλει ακόμα 65.942 ευρώ για ένα αγροτεμάχιο στην Ποσειδωνία.
Στην Εμπορική Τράπεζα
Την περίοδο εκείνη ο κ. Στουρνάρας ήταν πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, η ιδιωτικοποίηση της οποίας ξεκίνησε το 2000, όταν εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιό της, με ποσοστό 6,7%, η γαλλική τράπεζα Credit Agricole, η οποία προχώρησε στην εξαγορά της τράπεζας από το Ελληνικό Δημόσιο τον Νοέμβριο του 2006 και παρέμεινε βασικός της μέτοχος έως το τέλος Ιανουαρίου του 2013. Είχε προηγηθεί το 1998 και η μεγάλη υποτίμηση της δραχμής -με τον κ. Στουρνάρα σύμβουλο του κ. Παπαντωνίου- εν όψει της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, με εκείνο το σκανδαλώδες swap που στιγμάτισε ολόκληρη την περίοδο Σημίτη και συνέβαλε στην πορεία της οικονομικής καταστροφής της χώρας.
Το ενδιαφέρον είναι ότι από το ίδιο το βιογραφικό του προκύπτει ότι ο κ. Στουρνάρας κατείχε -παράλληλα με την πανεπιστημιακή ιδιότητά του- σχεδόν αποκλειστικά θέσεις στον κρατικό μηχανισμό και κατά συνέπεια τα εισοδήματά του θα έπρεπε να είναι συγκεκριμένα. Την περίοδο 1986-1989 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε θέματα Δημόσιων Επιχειρήσεων και Εισοδηματικής Πολιτικής και στη συνέχεια της Τραπέζης της Ελλάδος (1989-1994) σε θέματα Νομισματικής Πολιτικής. Από το 1994 έως το 1997 ήταν αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, ενώ από το 1998 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Από το 2000 έως το 2004 ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Κατά τα λοιπά, στην ακίνητη περιουσία της οικογένειας καταγράφονται ακόμα ένα διαμέρισμα στην Αθήνα, ένα σπίτι στην ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Στουρνάρα, τη Γλύφα Φθιώτιδας, ένα σπίτι στο Παγκράτι, ένα οικόπεδο στα Στύρα Ευβοίας και ένα αγροτεμάχιο στα Ανάβρυτα, τα οποία έχουν περιέλθει στην κατοχή του ζεύγους είτε από γονική παροχή είτε από κληρονομιά. Αίσθηση πάντως προκαλεί το ότι καταθέσεις δηλώνει μόνο ο κ. Στουρνάρας (224.000 ευρώ), ενώ η σύζυγός του Σταυρούλα Νικολοπούλου, μολονότι δηλώνει επιχειρηματίας με ετήσιο εισόδημα 50.347 ευρώ για το 2011, δεν έχει καθόλου λεφτά στην τράπεζα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π