Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Ψηφίδες από την Ιστορία του Κινήματος: Ο Παπακωνσταντίνου θέτει τον Μιχαλολιάκο προ διλήμματος.


από την εκδήλωση -πορεία προς το σύνταγμα χωροφυλακής
Μακρυγιάννη (επί ΕΝ.Ε.Κ.) 
γράφει ο ιστορικός Αρχηγός του Ενιαίου Εθνικιστικού Κινήματος - ΕΝ.Ε.Κ. συν. Πολύδωρος Δάκογλου 

(Το 3ο και τελευταίο μέρος της ψηφίδας με θέμα «Πως απέτυχε η προσπάθεια ελέγχου της ηγεσίας της ΟΝΝΕΔ»)
Η κοινή εκδήλωση με την ΟΝΝΕΔ, στο Σύνταγμα Μακρυγιάννη, για την οποία αναφέρθηκα στην προηγούμενη ψηφίδα, ανησύχησε την κατεστημένη ηγετική ομάδα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Η νεολαία τους έδειχνε να ξεφεύγει από τον «μοντέρνο ρόλο» για τον οποίο την είχαν προγραμματίσει και να οδηγείται σε ατραπούς με σημαντική ιδεολογική φόρτιση. Η ανάδευση ιστορικών γεγονότων που έδειχναν ότι «το ιστορικό παρελθόν είχε ξεπουληθεί», έφερνε σε δύσκολη θέση τους υπουργούς και τους βουλευτές του Κωνσταντίνου Καραμανλή οι οποίοι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν, στον κόσμο, την ιδεολογικοπολιτική στροφή του αρχηγού τους.
Η επίσημη συνεργασία του Κινήματος με την ΟΝΝΕΔ και η κοινή παρουσία στην εκδήλωση Μακρυγιάννη δεν εκτιμήθηκε θετικά από το επιτελείο του Καραμανλή. Η λαοθάλασσα αντί να τους συγκινήσει τους τρόμαξε. Τα συνθήματα του Κινήματος που φώναζαν με πάθος οι ΟΝΝΕΔίτες «τους ξύπνησαν». Αποφάσισαν να λάβουν άμεσα μέτρα.

Με τον Καραμανλή να απουσιάζει εκτός Ελλάδος, ο Παπακωνσταντίνου, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και βουλευτής Κορινθίας, κάλεσε τον Βασίλη Μιχαλολιάκο και του ζήτησε εξηγήσεις. Η συζήτηση, όπως μου ειπώθηκε λίγες ημέρες αργότερα, κατέληξε με ένα τελεσίγραφο. «Έχεις δύο επιλογές. Να σταματήσεις κάθε επαφή και συνεργασία μαζί τους ή να παραιτηθείς από την ΟΝΝΕΔ».
Η απάντηση του Βασίλη Μιχαλολιάκου δόθηκε εμπράκτως. Σταμάτησε κάθε επαφή και συνεργασία μαζί μας. Μαζί του σταμάτησαν και τα υπόλοιπα μέλη του Κινήματος που είχαμε στείλει να αλώσουν την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ. Υπήρξαν μάλιστα και περιπτώσεις σκληρών αντιπαραθέσεων.
Η ιστορία μας έπαιξε μια άσχημη φάρσα. Αν και ο σχεδιασμός αποδείχθηκε υλοποιήσιμος και τα αποτελέσματα, αρχικά, ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας, όμως, το σύστημα αποδείχθηκε πιο δυνατό. Είχαμε υποτιμήσει τα ανακλαστικά του και προφανώς είχαμε υπερτιμήσει τις αντοχές των μελών μας, στις πιέσεις και τις «εξαγορές».


Β. Μιχαλολιάκος - Μερικά χρόνια μετά θα έστελνε
τα ΜΑΤ ενάντια στους εθνικιστές του ΕΜ στην
εκδήλωση των Ιμίων στον Πειραιά
Με τον Βασίλη Μιχαλολιάκο, υπό την ιδιότητά του ως αρχηγού της ΟΝΝΕΔ, δεν υπήρξε πλέον καμία επαφή και καμία συνεργασία. Ο ίδιος, καταξιώθηκε ως δυναμικός δεξιός και έχοντας την στήριξη του Αβέρωφ έκανε την ΟΝΝΕΔ μαζική και μαχητική. Όχι όμως Εθνικιστική.
Η άνοδος του Μητσοτάκη στην Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας σηματοδότησε την απομάκρυνση της ομάδας Μιχαλολιάκου από την ηγεσία της μεγαλύτερης (σε αριθμό μελών) νεολαίας. Οι διάδοχοί του την απονεύρωσαν ιδεολογικά, αποδεικνύοντας –έστω και με αρνητικό τρόπο- το πόσο δίκιο είχαμε όταν σκεφθήκαμε ότι «λίγοι άνθρωποι στις σωστές θέσεις μπορούν να επιδρούν αποφασιστικά».
Αυτό το παράδειγμα της τακτικής πολιτικής ήττας χρησιμοποίησα στον βουλευτή Σταύρο Δήμα, λίγα χρόνια αργότερα, όταν εντυπωσιασμένος από την ποιότητα και την αγωνιστικότητα των στελεχών μας μου έκανε την ερώτηση – πρόταση «Γιατί δεν έρχεστε στην ΟΝΝΕΔ. Σε λίγο καιρό θα την έχετε πάρει στα χέρια σας και μετά από λίγα χρόνια το κόμμα θα εξαρτάται από εσάς». 

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ:
ΨΗΦΙΔΑ 18:Το παρασκήνιο δημιουργίας της ΕΝΕΠ (Ελληνική Νεολαία Εθνικής Παρατάξεως)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π