Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Η Αξιοκρατία της ολιγαρχίας του κοινοβουλευτισμού


Με αφορμή τον διορισμό ως μόνιμης διοικητικής υπαλλήλου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (εδώ) της συντρόφου του κομμουνιστή πρωθυπουργού Μπέτυς Μπαζιάνα, αναρτούμε ένα αφιέρωμα σε έναν Έλληνα, από τους μεγαλύτερους αστροφυσικούς του κόσμου, τον Δημήτρη Νανόπουλο που ήταν δύο φορές υποψήφιος για το Νόμπελ αλλά χωρίς έδρα σε ελληνικό Πανεπιστήμιο.  Μάλιστα το 1998, 32 Πανεπιστημιακοί ανέλαβαν πρωτοβουλία και κατέθεσαν πρόταση για να πάρει ο κ. Δημήτρης Νανόπουλος μετάταξη από το πανεπιστήμιο του Texas στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά το εκλεκτορικό σώμα του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος την απέρριψε. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά στο CNN Greece ότι κανένα άλλο ελληνικό πανεπιστήμιο δεν του έχει κάνει αντίστοιχη πρόταση.

«Το πιο τραγελαφικό», είναι όπως λέει χαρακτηριστικά, ότι όταν απέρριψε το Πανεπιστήμιο Αθηνών τη μετάταξή του, είχε εκλεγεί μέλος στην Ακαδημία Αθηνών, που είναι το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, όντας μάλιστα το νεότερο μέλος της. Βέβαια, όπως εξηγεί, η απόφαση αυτή δεν έκανε κακό στον ίδιο αλλά είχε αντίκτυπο στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στους Έλληνες που ήθελαν να επιστρέψουν στη μητέρα πατρίδα και ανέβαλαν τα σχέδιά τους. 

To 2015 ως απάντηση σε όσους την επέκριναν για τον διορισμό της τότε ως καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η σύντροφος του πρωθυπουργού, Μπέτυ Μπαζιάνα, δήλωσε ότι θα πρέπει να την κρίνουν γι’ αυτό που είναι η ίδια. Σε συνέντευξή της στη Real News, είπε πως νιώθει "τιμή, γιατί ένα ΑΕΙ την επιλέγει να διδάξει και ευθύνη γιατί η διδασκαλία είναι μια πολύ απαιτητική δουλειά". 

Τα συμπεράσματα δικά σας... 

Ακολουθεί το αφιέρωμα του ellines.com (για την Μπέτυ δεν βρήκαμε...)

Στα γονίδιά του ρέει η Φυσική επιστήμη

Ο Δημήτρης Νανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου 1948 με καταγωγή από το Άργος. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Sussex της Aγγλίας, όπου απέκτησε το διδακτορικό του το 1973 στη Θεωρητική Φυσική των Yψηλών Eνεργειών.
Μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, αναζητώντας μαζί με την ερευνητική του ομάδα, τις αποδείξεις για το πως δημιουργήθηκε το Σύμπαν. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος καθηγητής ξέρει πως η ολοκλήρωση της πολυετούς έρευνάς του, θα ανοίξει νέους δρόμους στη Φυσική και θα οδηγήσει σε απαντήσεις για την ανθρώπινη ύπαρξη.
Αποφεύγει τη δημοσιότητα, «για να μιλήσω, πρέπει να έχω κάτι να πω» σημειώνει και ζητά από τους νέους, να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να μην σταματήσουν ποτέ να ονειρεύονται.

Ο Δημήτρης Νανόπουλος διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου. Διετέλεσε ερευνητής στην Ecole Normale Superieure, Παρίσι, και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Cambridge, των H.Π.A.
Το 1989 εξελέγη καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M, College Station, όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος καθηγητής, ενώ από το 2002 κατέχει την έδρα Mitchell/Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Είναι διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC), στο Χιούστον, όπου διευθύνει ερευνητικό τμήμα του World Laboratory που εδρεύει στη Λωζάνη.
Το κύριο ερευνητικό του έργο ανήκει στο πεδίο της σωματιδιακής φυσικής ή φυσική υψηλών ενεργειών και της κοσμολογίας, ενώ στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν και η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων της φύσης, η θεωρία του Παντός, η υπερσυμμετρία, η υπερβαρύτητα, οι θεωρίες υπερχορδών και η βιοφυσική.

Έχει συγγράψει πάνω από 520 πρωτότυπες εργασίες, όλες δημοσιευμένες σε περιοδικά με κριτές και υψηλό impact factor, συμπεριλαμβανομένων 10 βιβλίων. Έχει πάνω από 26.900 ετεροαναφορές και τον Νοέμβριο 2001 βρέθηκε ότι είχε τον 4ο υψηλότερο h-index στον κόσμο ανάμεσα στους θεωρητικούς φυσικούς, σε κατάταξη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Η συγκεκριμένη κατάταξη προκύπτει υπολογιστικά και αφορά τον συνολικό αριθμό δημοσιεύσεων ενός επιστήμονα, λαμβάνοντας υπ” όψιν και τις παραπομπές που έχουν γίνει από άλλους προς αυτές τις δημοσιεύσεις.
Το 1990 προτάθηκε απο τις ΗΠΑ για το Νόμπελ Φυσικής. Το 1996 του απενεμήθη ο Tαξιάρχης του τάγματος της τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 1997 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1999 και για δεύτερη φορά το 2005, απέσπασε το βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών της Βαρύτητας, που εδρεύει στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α. Το 2006 του απενεμήθη το διεθνές βραβείο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Απαντώντας στο ellines.com στην ερώτηση «Τί σημαίνει για εσάς Ελλάδα», ο Δημήτρης Νανόπουλος δεν αφήνει περιθώρια για παρανοήσεις: «Δεν είναι απλώς ένας γεωγραφικός προσδιορισμός, δεν είναι τα σύνορα, είναι μία μεγάλη έννοια» σημειώνει και συνεχίζει: «Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού. Δεν ξέρω κανέναν πραγματικό Ελληνα του εξωτερικού που να μην είναι υπερήφανος για τη χώρα του. Ωστόσο, αυτό που βιώνουν σήμερα οι Ελληνες δεν τους πρέπει. Ο κόσμος πρέπει να σκεφτεί σοβαρά. Να σηκώσει τα μανίκια του και να δουλέψει. Είμαστε ματωμένοι όλοι και για να αλλάξει η κατάσταση, πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π