Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Η ιστορία της δημιουργίας της εθνικιστικής νεολαίας Ε.Ν.Ε.Π (1ο κεφάλαιο)


Όπως είχαμε προαναγγείλει, από σήμερα ξεκινάμε την ανάρτηση τού ιστορικού τής δημιουργίας τής Νεολαίας Έκπληξη,  της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΣ -- Ε.Ν.Ε.Π τον Σεπτέμβριο τού 1977.  Τό Ιστορικό των γεγονότων τής δημιουργίας τής Ε.Ν.Ε.Π μέχρι την αποφράδα ημέρα τής φράξιας των εντολοδόχων τού παλαιοκομματισμού, θά αναρτηθεί σε 11 συνεχείς δημοσιεύσεις. Το Ιστορικό των δημοσιεύσεων έχει δημοσιευθεί στην ιστορική εβδομαδιαία εφημερίδα τού ΕΝ.Ε.Κ " ΝΈΑ ΘΈΣΙΣ " το οποίο ψηφιοποίησε ο συναγωνιστής Γιάννης Σχοινάς και παρέδωσε στον διαχειριστή του Κοινού Παρονομαστή. Θεωρούμε ότι τέτοιες δημοσιεύσεις βοηθούν τούς παλαιότερους συναγωνιστές, και όχι μόνον, να θυμηθούν αλλά και να τούς διευκρινιστούν, ίσως, κάποιες απορίες, και τούς νεότερους συναγωνιστές να μάθουν και να ενημερωθούν για την ιστορία τού ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ Εθνικιστικού Κινήματος 

«...Νέοι και νέες, από όλας τας κοινωνικάς τάξεις, επιστήμονες, σπουδασταί και εργαζόμενοι, έσπευσαν όχι να ταχθούν υπό την σημαίαν της Εθνικής Παρατάξεως, αλλά να γίνουν αυτοί οι σημαιοφόροι, επήραν το λάβαρον εις τα στιβαρά χέρια τους και ετέθησαν επικεφαλής του αγώνος...». Απόσπασμα από άρθρο του Σάββα Κωνσταντόπουλου στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΣΜΟ» πριν τις εκλογές του 1977. 
 «...Η νεολαία, κύριοι, δε φτιάχτηκε από τό κόμμα. Η νεολαία φτιάχτηκε αντίθετα προς την θέληση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ε.Π. κ. Θεοτόκη. Η νεολαία φτιάχθηκε γιατί ΘΕΛΑΜΕ ΕΜΕΙΣ να την φτιάξουμε...» Απόσπασμα από ομιλία του Πολύδωρου ∆άκογλου σε συνεστίαση στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης στις 28-3-1979.
ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΗΝ ∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΝΕΠ

Το προηγούμενο Γαρουφαλιά του 1974, όπου ένας ολόκληρος κόσμος διαπομπεύθηκε από το κομματικό παρακράτος των πολιτικών βρυκολάκων που είχαν στήσει χορό πάνω στο πτώμα της Κύπρου και της Ελλάδος, η ανάγκη να πολεμηθή ο Καραμανλής και να πέση πριν μας παραδώση δέσμιους στην ΕΟΚ και στον Παπανδρέου και τέλος η ευκαιρία εξαπλώσεως σε ολόκληρη την χώρα, υπήρξαν οι τρεις βασικοί λόγοι που επέβαλαν στην ηγεσία της μικρής ιδεολογικο-πολιτικής ομάδος «ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ» να επιδιώξη την εντολή δημιουργίας και διοικήσεως της νεολαίας της Εθνικής Παρατάξεως. 
Γι’ αυτό και στην αρχική συζήτηση - συμφωνία των εκπροσώπων του Κινήματος με τον Στέφανο Στεφανόπουλο, οι Πολύδωρος ∆άκογλου και Ανδρέας ∆ενδρινός του ξεκαθάρισαν τρία πράγματα: 
1ον. Η συνεργασία θα ισχύση ΜΕΧΡΙ και την ημέρα των εκλογών. Μετά, οι άνθρωποι του Κινήματος, δεν θα έχουν καμμιά σχέση με το κόμμα της Εθνικής Παρατάξεως. 
2ον. Η νεολαία του κόμματος θα είναι ανεξάρτητη από τον κομματικό μηχανισμό, τους κομματικούς παράγοντες και την πολιτική συνθηματολογία. Θα ελέγχεται μόνο από τον Στέφανο Στεφανόπουλο. 
3ον. Η ονομασία της νεολαίας, η ιδεολογία της και ο πολιτικός σχεδιασμός του αγώνος θα καθορισθούν με αποκλειστική ευθύνη του αρχηγού της νεολαίας. Ως αρχηγός της νεολαίας ορίσθηκε ο Πολύδωρος ∆άκογλου. 

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ∆ΟΘΗΚΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

Αν και η απόφαση για την δημιουργία της νεολαίας της Ε.Π. είχε ληφθή —προβλεφθή— από το «Κίνημα» πολύ νωρίτερα, ωστόσο λόγω της ελιτικής νοοτροπίας που τότε επικρατούσε σε πολλούς εκ της ηγετικής ομάδος, καμμιά ουσιαστική προσπάθεια δεν είχε γίνει προς την κατεύθυνση αυτή. Η πρώτη επαφή του Κινήματος με τον Στεφανόπουλο τελικά πραγματοποιήθηκε χάρις στην πρωτοβουλία του νεαρού —τότε— ∆ιονύση Στασινόπουλου και την ευνοϊκή μεσολαβητική εισήγηση του θείου του Γεωργίου Στασινόπουλου, δικηγόρου και παλιού αγωνιστή, δύο μόλις μήνες προ των εκλογών, στο σπίτι του Στεφανόπουλου, στην οδό Λάχητος. Η πρώτη επίσκεψη στον 17ο όροφο του πύργου των Αθηνών, που ο εφοπλιστής και πατριώτης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος είχε παραχωρήσει στην Ε.Π. για να εγκαταστήση τα προεκλογικά της γραφεία, μας ενέπνευσε και τον τίτλο που τότε δώσαμε στη νεολαία. 

Η κατάσταση που αντικρύσαμε ήταν από γελοία μέχρι δραματική. Ένα μάτσο στρατηγοί, προσπαθούσαν να διοικήσουν και να οργανώσουν με στρατιωτικά κριτήρια ένα πολιτικό κόμμα σε ώρα προεκλογικού αγώνος. Σε μια γωνιά πεταμένοι καμμιά δεκαριά νεολαίοι —όλοι αρχηγοί νεολαιών του χουντικού χώρου— με πρωτεργάτη τον Παν. Κουρόπουλο, «ξεσκόνιζαν» τον ταξίαρχο της αεροπορίας Νίκο Παγώνη, επιδιώκοντας να προωθηθούν στις πιο πάνω θέσεις της ιεραρχίας. Κάπου δίπλα είχε δημιουργηθή ένα παραμάγαζο, όπου οι νέοι που προήρχοντο από διάφορες βασιλικές οργανώσεις προσπαθούσαν να περισωθούν και να καταλάβουν κάποια πόστα με την καθοδήγηση της Μαρίας Κανελλοπούλου. Οι μόνοι ψύχραιμοι ήταν μια μικρή ομάδα στελεχών της 4ης Αυγούστου, που με επί κεφαλής τον Γιώργο Χαρλαύτη και τον Γιάννη Γκόρο δούλευαν σοβαρά. Στο νου μας ήρθαν τα λόγια του Ιωάννη Μεταξά: «Σήκω επάνω, Ελληνική Νεολαία...». Ετσι αποφασίσαμε να ονομάσουμε την νεολαία της Εθνικής Παρατάξεως. Ελληνική Νεολαία Εθνικής Παρατάξεως. Η Ε.Ν.Ε.Π. είχε ήδη γεννηθή.

αύριο το 2ο κεφάλαιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π