Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Ο πολύ τυχερός κ. Αλέξης Τσίπρας


Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: Τον Αλέξη Τσίπρα δεν τον ψήφισα. Προερχόμαστε από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους και ήταν θέμα ιδεολογίας και όχι πολιτικής. Πλην όμως, από την στιγμή που ανέλαβε τα ηνία αυτής της χώρας, δείχνει στοιχεία που μου αρέσουν και που θα ’θελα να έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Στοιχεία που έλειπαν από τους προηγούμενους, όπως Ευπρεπή Εθνικό Τσαμπουκά, Κοινωνική Ευαισθησία, Όραμα, Σεβασμό στην Ιστορία…. Βέβαια είναι πολύ νωρίς ακόμη για να κριθεί, και κανείς δεν ξέρει αν θα συνεχίσει έτσι ή θα τσαλακωθεί και θα αφομοιωθεί από το γνωστό και φαύλο Πολιτικοοικονομικό Κατεστημένο που δυναστεύει αυτό τον τόπο δυο αιώνες τώρα… Όμως μιλώ για τις πρώτες εικόνες… Και είναι καλές.
Δεν ξέρω επίσης αν αυτός ο Εθνικός Τσαμπουκάς που βγαίνει τόσο από τον Πρωθυπουργό, όσο και από τον Υπουργό Οικονομικών προέρχεται από απειρία, ή υπάρχει κάποιο Plan B… Ή από ένα συνδυασμό και των δύο… Το Ζάλογγο και το Κούγκι που μας θύμισε ο Υπουργός
Εθν. Άμυνας, ή ο Αρμαγεδδών που επικαλέστηκε ο Υπουργός Οικονομικών, δεν αποτελούν επιλογές, ούτε είναι διαπραγματευτικά χαρτιά σε μια σοβαρή διαπραγμάτευση... 
Ίσως λοιπόν το χαρτί που διαθέτει ο Τσίπρας να είναι η βεβαιότητα πως η Γερμανία δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει να γίνει το
Grexit! Όσους λεονταρισμού και αν μετέρχεται το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε!
Aν η Ελλάδα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ σε συνθήκες σύγκρουσης, πιθανότητα που αγγίζει το 50%, δεδομένων των συνεχών αρνήσεων του πυρήνα των πιστωτών να αναγνωρίσουν τη δική τους ευθύνη και τα στρατηγικά λάθη, δεν θα αποπληρώσει όχι μόνο τα πακέτα διάσωσης, αλλά ούτε και τις υποχρεώσεις της μέσω του συστήματος πληρωμών Target 2 (σ.σ. χρησιμοποιείται για το διακανονισμό των συναλλαγών κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος) στην ΕΚΤ.


Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Α.
Evans-Pritchard, σε φυσιολογικούς καιρούς οι προσαρμογές στο Τarget 2 είναι ζήτημα ρουτίνας και γίνονται αυτόματα καθώς το χρήμα κινείται στην ευρωζώνη. Ωστόσο αν η νομισματική ένωση καταρρεύσει θα γίνουν «πυρηνικές».
Τα «χρέη» του
Target 2 που οφείλει η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας στην ΕΚΤ εκτοξεύτηκαν στα 49 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο, καθώς επιταχύνθηκε η φυγή κεφαλαίων λόγω του φόβου για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να έχουν φτάσει τα 65 με 70 δισ. ευρώ αυτήν τη στιγμή. Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία θα είναι αναπόφευκτη σε ένα σενάριο Grexit, θα καταστήσει βέβαιες αυτές τις απώλειες. Ο γερμανικός λαός θα ανακαλύψει αμέσως πως ένα μεγάλο ποσό που είχε δεσμευτεί χωρίς να έχει γνώση για αυτό και χωρίς ψηφοφορία στην Bundesbank εξαφανίστηκε. 
Και όπως είπε και ο «Γερμανός»
Gunnar Beck, καθηγητής στο London University: 

«
Oι ηγέτες της Γερμανίας δεν μπορούν να αφήσουν την Ελλάδα να βγει από το ευρώ και οι Έλληνες το γνωρίζουν. Θα πεθάνουν σε ένα χαντάκι υπερασπιζόμενοι το ευρώ. Αυτό είναι το Ανατολικό Μέτωπό μας, η Μάχη του Κουρσκ και πολύ φοβάμαι ότι θα λήξει με μια άνευ όρων παράδοση για τη Γερμανία».


ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ!
Με όλα αυτά υπόψη, πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ τυχερός! Δεν αστειεύομαι καθόλου. Ο πρωθυπουργός έχει βρεθεί με τις τύχες της Ελλάδος στα χέρια του σε μία ιστορική στιγμή. Μια στιγμή που κανείς προκάτοχός του δεν είχε την τύχη να ζήσει. Και εξηγούμαι:
Εννοώ το γεωπολιτικό
momentum που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Ας πάρουμε τα δεδομένα και τις παραμέτρους που επηρεάζουν την εξαιρετικά ευαίσθητη και γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά σπουδαιότατη περιοχή του Κόσμου:

1. Η ανακάλυψη και αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και του Ισραήλ έχουν προσδώσει στην Ανατολική Μεσόγειο μια νέα σημασία. Μπορεί το κοίτασμα αυτό του Φυσικού αερίου να είναι λίγο περισσότερο από το μισό της βόρειας ακτής της Αλάσκας και λιγότερο από το μισό από αυτό της Σαουδικής Αραβίας, αλλά το Φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου είναι πιο κοντά στους πελάτες της και σε ένα λιγότερο ακραίο περιβάλλον.

2. Τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου μπορεί να είναι εξαιρετικά για την οικονομία του Ισραήλ και της Κύπρου, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσουν πηγή αστάθειας. Μετά την έναρξη γεωτρήσεων της
Noble Energy (με βάση το Χιούστον) σε ύδατα της Κύπρου το Σεπτέμβριο του 2011, ο Egemen Bağış, ο τότε υπουργός της Τουρκίας για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και, παρά τις καταγγελίες περί διαφθοράς, όντας ακόμη κορυφαίος σύμβουλος του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε, "Γι’ αυτό έχουμε εμείς το ναυτικό μας. Έχουμε εκπαιδεύσει τους πεζοναύτες μας για αυτό. Έχουμε εξοπλίσει το ναυτικό μας για αυτό. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Μπορεί κάτι να γίνει ».

3. Εν τω μεταξύ, τον Μάιο του 2013, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την μόνιμη εγκατάσταση ενός στόλου 16 πλοίων σαν ομάδα κρούσης (
Task Force) της Μεσογείου. Με τον Πρόεδρο Ομπάμα προφανώς πρόθυμο να συναινέσει στην εξουσία και τον τρόπο διακυβέρνησης του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασάντ, η χρήση από τους Ρώσους του Ταρτούς, της Ναυτικής Βάσης της Συρίας είναι εξασφαλισμένη. Προσθέστε στο μίγμα την Χεζμπολάχ, η οποία καυχιέται ότι είναι εκπαιδευμένη σε υποβρύχια σαμποτάζ, την κυβέρνηση του Λιβάνου η οποία έχει αρχίσει μια νέα θαλάσσια διαμάχη με το Ισραήλ σε πάνω από 330 τετραγωνικά μίλια υπεράκτιων υδάτων, τη Χαμάς, την επανίδρυση και ανασύνταξη του ιρανικού ναυτικού, και την άνοδο της Αλ-Κάιντα στη Χερσόνησο του Σινά, και η Ανατολική Μεσόγειος δεν έχει ξαναφανεί τόσο απειλούμενη από την εποχή της κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου.

4. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μόνο μια ναυτική βάση στην περιοχή, στο λιμάνι της Σούδας, στην Κρήτη. Εδώ μπαίνει στην εικόνα η άμεση (χρονικά) παράμετρος Τσίπρας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες με εντελώς νέο Υπουργό Άμυνας (
Ashton Carter) φοβούνται μήπως επαναληφθεί το σενάριο των Φιλιππίνων και στην Ελλάδα («μπορεί να ακολουθήσει την πολιτική των Φιλιππίνων και να αυξήσει το ενοίκιο υπέρμετρα σε σημείο που η παραμονή θα γίνει ασύμφορη» γράφει ο Michael Rubin, κορυφαίο στέλεχος του αμερικανικού πανίσχυρου, CFR, «Συμβούλιου Εξωτερικών Σχέσεων») Σύμφωνα με τον Michael Rubin οι Αμερικανοί φοβούνται ακόμη και την απ’ ευθείας αποβολή των Αμερικανών από την Ελλάδα!

5. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν πολλές εγκαταστάσεις γύρω από τον Περσικό Κόλπο: Στο Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κατά την επόμενη δεκαετία, ωστόσο, η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου θα αυξηθεί και θα συνεχίσει για να σπάσει την πρωτοκαθεδρία του Περσικού Κόλπου στις εξαγωγές ενέργειας. Το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ανακατανείμουν τις δυνάμεις τους στη Μεσόγειο, μπορεί να μην φαίνεται ακόμη σαν ένα πιεστικό πρόβλημα, αλλά οι αποφάσεις που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της θητείας Κάρτερ θα έχουν αντίκτυπο για δεκαετίες. Ο Κάρτερ είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση.
 

6. Ο
Southstream όχι μόνον είναι βιώσιμος αλλά εξυπηρετούσε τα εθνικά και οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδας πολλαπλά, χωρίς να έρχεται σε σύγκρουση με τις επερχόμενες συμφωνίες για την μεταφορά των φυσικών πόρων από Κύπρο και Ισραήλ. Η Ελλάδα μποϋκόταρε τον Southstream και υπέγραψε συμφωνίες για τον TAP εξυπηρετώντας τα Αμερικανοτουρκικά συμφέροντα… Ο Τσίπρας το γνωρίζει… Και γνωρίζουν και οι Αμερικανοί ότι το γνωρίζει… Και κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα!

7. Ο διαμελισμός της Τουρκίας είναι προ των πυλών! Το άγχος του διαμελισμού της Τουρκίας επανέρχεται όπως φαίνεται σε όλο του το μεγαλείο. Έτσι, άλλο ένα επώνυμο και πολύ γνωστό πρόσωπο στην Τουρκία βγήκε δημόσια να διακηρύξει ότι η χώρα του αναμένεται να διασπαστεί τα επόμενα χρόνια με όλες τις φοβερές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.
Πρόκειται για τον πολύ γνωστό και παλαίμαχο Τούρκο δημοσιογράφο,
Fatih Altaylı, της εφημερίδας Habertürk, ο οποίος εκτός από την αρθογραφία του στην εφημερίδα έχει και πολιτική τηλεοπτική εκπομπή στο ομώνυμο ειδησεογραφικό τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι.
Ο
Fatih Altaylı σε ένα καινούργιο άρθρο του «φωτιά», υποστηρίζει ότι έχουν αρχίσει οι διαδικασίες διάσπασης και διαμελισμού της Τουρκίας, στην αρχή το λιγότερο σε δυο κομμάτια. Η αρχή αυτής της διαδικασίας που μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα χρόνια, όπως υποστήριξε ο Τούρκος αρθρογράφος, έγινε με την ντεφάκτο δημιουργία ανεξαρτήτου κουρδικού κράτους το οποίο είναι μια από τις «παράπλευρες επιπτώσεις» των πολεμικών συγκρούσεων με τους Τζιχαντιστές.
Αλλά ο
Fatih Altaylı δεν είναι ο πρώτος επώνυμος Τούρκος που το τελευταίο χρονικό διάστημα προβλέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την διάσπαση της Τουρκίας. Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο ο πολύ γνωστός Τούρκος ιστορικός, Halık İnalcık, είχε δηλώσει ότι η επαναφορά της χερσονήσου της Κριμαίας στην Ρωσία μετά την γνωστή κρίση που ξέσπασε στην Ουκρανία, είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την αναμενομένη κάθοδο και κατάληψη από τους Ρώσους του Βοσπόρου και στη συνέχεια των στενών του Ελλησπόντου, γεγονότα που θα έχουν σαν συνέπεια την διάλυση της Τουρκίας.

Ο
Halık İnalcık επισήμανε τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει η Τουρκία από αυτές τις εξελίξεις και ισχυρίστηκε ότι η ουκρανική κρίση έχει σαν βασικό στόχο την ίδια την Τουρκία και την παρουσία της Τουρκίας στην Μαύρη Θάλασσα και κυρίως στην τουρκική κυριαρχία των Στενών και του Βοσπόρου. Όπως τόνισε στις δηλώσεις του, ο βασικός στόχος των Ρώσων είναι η Κωνσταντινούπολη, η τσαρίδα των πόλεων και ο Βόσπορος, το παλιό όνειρο των Ρώσων από την εποχή των Τσάρων
Ο Τούρκος ιστορικός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Τουρκία, καταλήγοντας πως η ουκρανική κρίση θα έχει σαν μεγαλύτερο θύμα όχι κανένα άλλο, αλλά την ίδια την Τουρκία, μια Τουρκία που σήμερα σπαράσσεται από έντονες εσωτερικές και διασπαστικές διαμάχες οι οποίες κλυδωνίζουν αυτό το ίδιο το οικοδόμημα της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Οι εξελίξεις μάλιστα, όπως υποστήριξε, θα είναι ραγδαίες μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και θα οδηγήσουν στην διάσπαση της χώρας.
Παράλληλα ένας άλλος γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος, ο
Ruşen Çakir, της τουρκικής εφημερίδας Vatan, είχε γράψει πριν από λίγους μήνες ένα άρθρο με τον πολύ χαρακτηριστικό τίτλο, «Korkutan Senaryo», δηλαδή, «Τρομακτικό Σενάριο», που αναδημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα MilliGazete. Στο άρθρο αυτό ο αρθογράφος υποστήριξε ότι η Τουρκία οδηγείται σε μια πολύ σκληρή σύγκρουση που μπορεί να καταλήξει ακόμα και σε πολυδιάσπαση, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή ενώ είναι σε εξέλιξη πολύ σημαντικά ζητήματα.

Εκτός όμως από αυτές τις εσωτερικές προβλέψεις για διάσπαση της Τουρκίας, είχαμε τους τελευταίους μήνες και ανάλογες «εξωτερικές» εκτιμήσεις.
Σε μια πρόσφατη έκθεση προς την αμερικανική προεδρία για την Τουρκία, που συνέταξαν οι πρώην πρέσβεις των ΗΠΑ στην Τουρκία,
Morton Abramowıtz και Eric Edelman, ( οι όποιοι θεωρούνται στις ΗΠΑ σαν οι πιο άριστα ενημερωμένοι για τα τουρκικά πράγματα), προβλέπεται, σύμφωνα με ένα σχετικό και αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Cumhurriyet, ότι ο Ερντογάν, που τον αποκάλεσαν σαν ένα «Ισλαμιστή Φράνκο», (πρώην δικτάτορας της Ισπανίας), θα είναι ο μοιραίος ηγέτης της Τουρκίας που θα οδηγήσει την χώρα του στην οριστική διάσπαση.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι εκτιμήσεις του Michael Rubin, κορυφαίου στελέχους του αμερικανικού πανίσχυρου, CFR, «Συμβούλιου Εξωτερικών Σχέσεων». Ο Michael Rubin έκανε την εκτίμηση ότι «ο Ταΐπ Ερντογάν θα είναι ο μοιραίος ιστορικά άνθρωπος που θα διαλύσει την Τουρκία».

Αν ο Αλέξης Τσίπρας συλλάβει πόσο σημαντική είναι η απίστευτη Γεωπολιτική συγκυρία για την Ελλάδα την στιγμή που παίρνει τα ηνία της χώρας στα χέρια του, σε συνδυασμό με την ιστορική συγκυρία να μην έχει ξανακυβερνήσει και ως εκ τούτου να μην έχει δεσμεύσεις και ύποπτο παρελθόν, μπορεί να γίνει ο Ήρωας όλων των επόμενων γενεών, να αναδείξει την Ελλάδα στην θέση που της αρμόζει με ηγετικό ρόλο στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, αλλά να γίνει και ο ίδιος μια διαχρονική ηγετική προσωπικότητα στην Ευρώπη και στον Κόσμο…
ΜΑΚΑΡΙ να αδράξει αυτή την ευκαιρία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π