Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Κρήτη: Τον αποχαιρέτησαν χορεύοντας τον «Ανωγειανό Πηδηχτό» πάνω από το φέρετρo


Τι να πει κανείς για τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας. Για αυτά που δίνουν μάχη οι ξένοι και οι ντόπιοι συνοδοιπόροι τους για να ξεριζώσουν από τους Έλληνες. Πραγματικά συγκλονιστικό το έθιμο αυτό να αποχαιρετούν τον νεκρό τους, όπως έζησε. Αντρίκια και ελληνικά. Και πόση δύναμη ψυχής πρέπει να έχουν αυτοί που θρηνούν βουβά χορεύοντας. Το αίμα του. Μόνο με δέος μπορούμε να σταθούμε και να παρακολουθήσουμε αυτή την "γιορτή θρήνου". Κ.Π.

Με συγκίνηση αλλά και... χορό αποχαιρέτησαν το απόγευμα της Παρασκευής έναν συντοπίτη τους, τον Μερτζανομανώλη, οι Ανωγειανοί στο κοιμητήριο της Αγίας Παρασκευής στα Ανώγεια της Κρήτης.
Παιδιά, συγγενείς και φίλοι του Μερτζανομανώλη χόρεψαν γύρω από το φέρετρό του, τον Ανωγειανό πηδηχτό, χωρίς τους ήχους της λύρας. 
Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΑΛΑΦΤΗ

Έκλεισε ο κύκλος τση ζωής

και φεύγεις για τον Άδη

μα ο χορός σου ζωντανός

ξόμπλι χωρίς ψεγάδι.

Στο βίντεο του peraxwri TV, οι κάτοικοι των Ανωγείων χορεύουν γύρω απο το φέρετρο τον «Πηδηχτό» ένα χορό που αν και εντοπίζεται στην επαρχία Μυλοποτάμου διασώζεται τα τελευταία χρόνια απο τους Ανωγειανούς και έχει γίνει γνωστός ως «Ανωγειανός Πηδηχτός» ή και «Βουβός Ανωγειανός Πηδηχτός». 


πηγή

Υ.Γ.
Ο Ανωγειανός Πηδηχτός είναι πανάρχαιος πυρρίχιος ορεινός χορός, γρήγορος και ζωηρός. 

Οι χορευτές πιάνονται σταυρωτά, το αριστερό χέρι πάνω από το δεξί του επομένου, σχηματίζοντας ημικύκλιο. Χορός που απαιτεί από όλους τους χορευτές πηδηχτούς βηματισμούς και να χτυπούν ρυθμικά τα πέλματα στο έδαφος. Καθαρά αντρικός χορός που πρωτοχορεύτηκε στα Ανώγεια της επαρχίας Μυλοποτάμου του νομού Ρεθύμνης.

Κατά την μυθολογία επιστρατεύτηκαν οι Κουρήτες για να καλύψουν το κλάμα του Δία, χορεύοντας έξω από τη σπηλιά με πηδηχτούς ρυθμικούς χορούς, χτυπώντας τα πόδια τους στη γη και τα όπλα πάνω στις ασπίδες τους. Από τις ρυθμικές κινήσεις και χτυπώντας τα πόδια τους στη γη οι Κουρήτες, φαίνεται πως εμφανίστηκε ο Ανωγειανός Πηδηχτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π