Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

1 Απριλίου 1955: Έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ. 1η Απριλίου 2021:Το σύνθημα ΕΛΛΑΣ ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΩΣΙΣ επίκαιρο όσο ποτέ!


Συνεχίζοντας μία μακραίωνη παράδοση εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων, ο Κυπριακός λαός ξεσηκώθηκε την 1η Απριλίου 1955 εναντίον του Αγγλικού ζυγού. Η Ένοπλη αγωνιστική του πρωτοπορία ήταν μία ολιγομελής αλλά με καθολική λαϊκή αποδοχή και συμμετοχή οργάνωση, η Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών, η θρυλική ΕΟΚΑ, με Αρχηγό της τον μπαρουτοκαπνισμένο συνταγματάρχη Γεώργιο Γρίβα, τον θρυλικό Διγενή και μέλη της ελάχιστες εκατοντάδες νεαρών κυρίως αγωνιστών. 
Στρατηγικός στόχος της ΕΟΚΑ, ήταν η εκπλήρωση της επιταγής του Δημοψηφίσματος της 15ης Ιανουαρίου 1950, το οποίο με συμμετοχή πάνω από 90% και αν και διεξήχθη κάτω από τον βαρύ ίσκιο της Αγγλοκρατίας, αποφάσισε σε ποσοστό 97,5% ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την Ελλάδα.






                                                              Παιδιά στον αγώνα της ΕΟΚΑ
 
Παρά την λυσσώδη αντίδραση των κατακτητών, τις απάνθρωπες μεθόδους καταστολής, τις εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, τα φυλακισμένα μνήματα και τα πολυάριθμα επίλεκτα στρατεύματα που αναγκάστηκε η Μεγάλη Βρετανία να μεταφέρει στο νησί, αναγκάστηκε μετά από 4 χρόνια να συνθηκολογήσει και να παραχωρήσει στην Κύπρο την ανεξαρτησία της.
Μια ανεξαρτησία που χάρη στις προδοτικές ενέργειες του Ελλαδικού και Κυπριακού Κατεστημένου (Καραμανλής, Αβέρωφ, Μακάριος) ποτέ δεν ολοκληρώθηκε ούτε βέβαια ευοδώθηκε με την ΕΝΩΣΗ όπως ήταν και ο στόχος του αγώνα. Η νόθα και ατελής αυτή ανεξαρτησία υπήρξε σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την τραγωδία και τις περιπέτειες του Κυπριακού Ελληνισμού αλλά και της ελλαδικής μητρόπολης. 

 71 χρόνια μετά, η επιταγή του Δημοψηφίσματος του 1950 για ΕΝΩΣΗ δεν αναιρέθηκε από καμία άλλη αντίστοιχη, αντίθετα προστέθηκε σ' αυτήν το βάρος του ηχηρού ΟΧΙ των Κυπρίων στο σχέδιο Ανάν υπό την φωτεινή καθοδήγηση του άξιου της Πατρίδος Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και έτσι παραμένει ακόμα σε ισχύ.
Φυλακισμένα Μνήματα
64 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της ΕΟΚΑ, ο αγώνας και οι θυσίες των ηρώων του Μαρτυρολογίου της, ζητούν ακόμα την δικαίωσή τους. Και αυτή μπορεί να είναι μόνο μια: ο ίδιος ο στρατηγικός της στόχος και η εκπεφρασμένη καθολική επιθυμία του Κυπριακού Λαού: Η ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
Αυτός πρέπει να είναι και ο στρατηγικός στόχος του Ελληνισμού στα χρόνια που έρχονται που όχι μόνο δικαιώνει τους αγώνες των ηρώων της ΕΟΚΑ αλλά προσφέρει και στον ίδιο ένα ασύγκριτο γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό πλεονέκτημα που μπορεί να αναβαθμίσει ριζικά την θέση του στην παγκόσμια σκακιέρα.


Δημητράκης Δημητριάδης.
Ο επτάχρονος ήρωας 
1η φωτό: Παιδιά στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Μικροί μαθητές πότισαν ακόμα και με το αίμα τους το δενδρο της λευτεριάς. 


2η φωτο: Φυλακισμένα Μνήματα. Ένας Ιερός Τόπος του Ελληνισμού. Οι Άγγλοι για να μην γίνονται οι τάφοι των αγωνιστών που εκτελούσαν αντικείμενο προσκυνήματος του Κυπριακού λαού, τους έθαβαν μέσα στο προαύλιο των φυλακών κάποιες φορές μάλιστα λόγω ελλείψεως χώρου και δύο μαζί.



3η: Δημητράκης Δημητριάδης. Ο επτάχρονος ήρωας που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από Άγγλους στρατιώτες κατά την διάρκεια διαδηλώσεως τον Μάρτιο του 1956 (Από το http://koinosparanomastis.blogspot.gr/)


Κώστας Καρδαράς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π