Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Αγωνιστικό Ημερολόγιο ΕΝ.Ε.Κ.: Τιμή στους ήρωες του 5/42








ΕΝΕΚ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
 Κείμενα – Επιμέλεια : Ίων (Ιωάννης Σχοινάς)

Με αφορμή την επέτειο της σφαγής του 5/42 και μετά από πολλά μηνύματα που λάβαμε από συναγωνιστές, επαναδημοσιεύουμε από το αγωνιστικό ημερολόγιο τις εκδηλώσεις τιμής των Εθνικιστών του ΕΝ.Ε.Κ. στο Κλήμα Δωρίδος

• Κυριακή 16η Μαΐου 1982 :
Μαζική συμμετοχή του ΕΝΕΚ στο μνημόσυνο του 5/42 Σ.Ε. εις Κλῆμα Δωρίδος.

Μετά από σχεδιασμό της Πολιτικής Διευθύνσεως και κινητοποίηση από την Διεύθυνση Οργανώσεως της Κεντρικής Διοικήσεως του Κινήματος σύσσωμη η Κ.Δ. με την συμμετοχή 28 Τ.Ο. και Ο.Σ. μετέχουν στην εκδήλωση με 18 πούλμαν.
Οι διοργανωτές της εκδηλώσεως προσπαθούν να αρχίσουν την εκδήλωση στις 11.30 όπως είχε προγραμματισθή. Ο κόσμος όμως δεν τους αφήνει. Με επί κεφαλής τους καταπληκτικούς φίλους του ΕΝΕΚ Ευσταθίου Νίκο,  Κωνσταντίνο Μπρούμα τους υποχρεώνει να περιμένουν μέχρι να φτάσει η πορεία
του ΕΝΕΚ. Εννοείται ότι τα μέλη και οι φίλοι του ΕΝΕΚ ήταν πολύ περισσότεροι από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, οι οποίοι τους υπεδέχθησαν με θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Εκτός της Κ.Δ. συμμετείχαν οι Τ.Ο. Αχαρνών, Παγκρατίου, Αμπελοκήπων, Πειραιώς, Βόλου, Λαρίσης, Φαρσάλων, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Κορίνθου και τα Ο.Σ. Ασπροπύργου, Αιγάλεω, Αγίας Παρασκευής Περιστερίου, Νέας Ιωνίας Αττικής, Αιγίου, Πατρών, Λαμίας, Δομοκού και Σπερχειάδος Φθιώτιδος, Μελίας και Διλόφου Λαρίσης, Ναρθακίου, Αμπελιάς και Ρεματιάς Φαρσάλων, Καρδίτσης, Επανωμής Θεσσαλονίκης και Αγρινίου.
Αντί οποιασδήποτε άλλης δικής μας περιγραφής θα παραθέσουμε φωτογραφίες από την εκδήλωση και μία επιστολή που έστειλε στα Κεντρικά Γραφεία του Κινήματος ο αείμνηστος Αντιστράτηγος ε.α. και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΕΝΕΚ Μιχαήλ Οικονομάκος.

Ο συν. Ι. Σχοινάς οδηγεί την πορεία στον χώρο του μνημείου πλαισιωμένος από τα μέλη του δυναμικού Ο.Σ. Ναρθακίου Φαρσάλων. 
Ακολουθούν τέσσερις φωτογραφίες χωρίς σχόλια. Εδώ ταιριάζει το γνωστό «μία φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις».





Το τεράστιο πανώ που τα μέλη του ΕΝΕΚ είχαν τοποθετήσει στο τείχος του μνημείου από ενωρίς το πρωΐ της Κυριακής. Γράφει «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙ ΤΩΝ ΦΟΝΙΑΔΩΝ» και το μήκος του ξεπερνούσε τα τριάντα μέτρα. Προσπάθησαν κάποιοι να το ξεκρεμάσουν, αλλά ανεπιτυχώς. Δέον να σημειωθή ότι, όπως σε όλες τις μαζικές εκδηλώσεις του ΕΝΕΚ, έτσι και εδώ κλιμάκιο της Πολιτικής Διευθύνσεως του Κινήματος επισκεπτόταν τον χώρο της εκδηλώσεως, πριν από τον οριστικό σχεδιασμό. Έτσι όλοι οι δρόμοι που οδηγούσαν στο Κλήμα Δωρίδος, ακόμη και η εθνική οδός Αθηνών – Πατρών, ήσαν γεμάτοι από συνθήματα του ΕΝΕΚ. Παντού τα μέλη του ΕΝΕΚ. Ακόμη και στον χώρο των επισήμων.



                          Και μία άποψη από τον χώρο όπισθεν του μνημείου.


                            Νέα παιδιά με σιγουριά και αποφασιστικότητα.



Φτωχή υπήρξε η συμμετοχή της ΟΝΝΕΔ, νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος της ΝΔ, η οποία εσύρθη για να συμμετέχει, αφού τα μέλη της εύρισκαν αγωνιστική διέξοδο από τις τάξεις του ΕΝΕΚ. 
Την κάτωθι φωτογραφία την δημοσιεύουμε όπως ήταν σχολιασμένη στην εφημερίδα «Νέα Θέσις», αρ. φύλλου 33, Ιούνιος 1982, σελίς 3η.





Η τελετή έχει τελειώσει και τα μέλη του ΕΝΕΚ επιστρέφουν, όπως πάντοτε, ωργανωμένα στον χώρο σταθμεύσεως των πούλμαν και Ι.Χ.






 Ως επίλογο παραθέτουμε δύο σχόλια από την ΝΕΑ ΘΕΣΗ, Ιούνιος 1982, αρ. φύλλου 33, σελίς 1η
                              ΧΟΝΤΡΟΠΕΤΣΟΙ
Η δυναμική και μαζική συμμετοχή του ΕΝΕΚ στο μνημόσυνο του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων στο Κλήμα Δωρίδος θορύβησε πολλούς «φίλους». Ανάμεσα σ’ αυτούς και η εφημερίδα «ΒΡΑΔΥΝΗ», η οποία σε σχετική ανταπόκριση με τίτλο «10.000 προσκυνητές απ’ όλη την Ελλάδα τίμησαν τον Ψαρρό», αποσιώπησε σκοπίμως την εμφάνιση του ΕΝΕΚ.
Κατανοούμε πλήρως την θορύβηση της Βραδυνής. Πώς θα ήταν δυνατόν να συγκρίνει τα 18 πούλμαν και το πλήθος των Ι.Χ. του ΕΝΕΚ με την αναιμική παρουσία της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ;
Εκείνο που δεν καταλαβαίνουμε όμως είναι γιατί δεν ανέφερε ούτε ότι κατέθεσε το στεφάνι του ΕΝΕΚ ο ανιψιός του Συνταγματάρχου Ψαρρού, Επαμεινώνδας Ψαρρός ούτε καν ότι παρέστη το ΕΝΕΚ.
Αυτό λοιπόν δεν λέγεται σκόπιμη αποσιώπηση, αλλά χοντροπετσιά!

Η ΑΜΝΗΣΙΑ ΤΟΥ Κου ΝΤΟΥΡΟΥ
Μπράβο κύριε Ντούρο. Άλλη μια φορά να πείτε αυτά που είπατε στο Κλήμα Δωρίδος και θα διώξουν τον Παναγιωτάκη από συνήγορό τους και θα προσλάβουν εσάς. Και θα πρέπει να την επιδιώκετε αυτήν την θέση, διαφορετικά δεν εξηγούνται τα λεγόμενα σας περί εμφυλίου πολέμου στον ιερό χώρο που πέσανε οι συμπολεμιστές σου δολοφονημένοι με άτιμο τρόπο από τους προδότες κομμουνιστές του Βελουχιώτη.
Σ.Σ. Σαφώς ο Δούρος ήταν εκείνος που ήθελε να αρχίσει η εκδήλωση πριν φθάση το ΕΝΕΚ, υπακούοντας στην λήθη που η Ν.Δ. ακολουθούσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π