Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΕΚ: Γράμμος Βίτσι 1982-83 ΑΦΙΕΡΩΜΑ


• Κυριακή 29 Αυγούστου 1982 :
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΝΕΚ ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ

Και όμως! 42 πούλμαν και πολλά Ι.Χ. από όλες τις Τοπικές Οργανώσεις και τα Οργανωτικά Στοιχεία του ΕΝΕΚ ανέβηκαν στο Βίτσι.






















































----------------------------------------------------------------------------------------------------------

                ΓΡΑΜΜΟΣ – ΒΙΤΣΙ 1983


ΓΡΑΜΜΟΣ – ΒΙΤΣΙ 1983
Τα προηγηθέντα

● Από το καλοκαίρι του 1983 μία μεγάλη ομάδα από Αξιωματικούς έ.α. είχαν συστήσει μία Οργανωτική Επιτροπή για τις εκδηλώσεις στον Γράμμο και στο Βίτσι. Εκάλεσαν, λοιπόν, αντιπροσωπεία της ΝΔ και του ΕΝΕΚ για να συντονισθούμε.
Από την ΝΔ ήλθε ο βουλευτής Καστοριάς Κων. Σημαιοφορίδης και ο υπαρχηγός της ΟΝΝΕΔ Μάνος Μανωλάκος. Από πλευράς ΕΝΕΚ πήγαμε ο συν. Πολύδωρος Δάκογλου και ο γράφων (Ι. Σχοινάς).
Τους κάναμε την εξής πρόταση: Να συμμετέχουμε όχι απλώς χωρίς πανώ και πλακάτ κομματικά, αλλά και χωρίς καν διακριτικά σήματα. Να κρατούμε μόνο την Ελληνική Σημαία και τίποτε άλλο. Σκοπός της προτάσεως ήταν να καθιερωθεί μια καθαρά εθνική εορτή, στην οποία να δύνανται να προσέλθουν όσοι Έλληνες επιθυμούσαν και να παύσουν υφιστάμενες οι όποιες αντιπαραθέσεις.
Η πρόταση έγινε ενθουσιωδώς αποδεκτή από το σύνολο των παρισταμένων Αξιωματικών έ.α. και απλώς δεκτή από τους εκπροσώπους της ΝΔ. Τότε ακολούθησε ο εξής περίπου διάλογος:
Σχοινάς: Κύριε Σημαιοφορίδη. Εμείς θα κρατήσουμε τον λόγο μας. Έχουμε όμως αμφιβολία για την ΝΔ.
Σημαιοφορίδης: Δίδω τον λόγο μου γι’ αυτό.
Σχοινάς: Δεν αμφισβητώ τον προσωπικό σας λόγο τιμής. Το κόμμα σας αμφισβητώ.
Σημαιοφορίδης: Σας παρακαλώ μας θίγετε. Σας έδωσα τον λόγο μου.
Σχοινάς: Εν πάση περιπτώσει, θα σας ενημερώσω τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Επειδή δεν έχουμε άλλο τρόπο τιμωρίας σας, θα σας γιαουρτώσουμε, εσάς προσωπικά.
Σημαιοφορίδης: Κύριε Δάκογλου τί είναι αυτά που ακούω;
Δάκογλου: Ακούτε πολύ καλά. Ο συν. Σχοινάς σας μεταφέρει απόφαση της ΕΕ του ΕΝΕΚ και όχι προσωπικές του απόψεις.
Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στρατηγός έ.α.: Κύριε Σημαιοφορίδη, φροντείστε σας παρακαλώ να κυλήσουν όλα όπως τα συμφωνήσαμε επειδή ο Σχοινάς υπηρέτησε στον Στρατό υπό τας διαταγάς μου και γνωρίζω πως ό,τι λέει το κάνει πράξη.
Εννοείται ότι εμείς τηρήσαμε στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα που σαφώς δεν ετηρήθησαν από πλευράς ΝΔ. Πλησίασα τον Σημαιοφορίδη και του είπα έστω και την τελευταία στιγμή αν κατεβάσουν τα κομματικά πανώ που ύψωσαν το επεισόδιο θα θεωρηθεί λήξαν, αλλοιώς θα πραγματοποιήσουμε την απειλή μας.
Έφυγα οργισμένος επειδή μου απάντησε ως Κινέζος. Κάλεσα αμέσως τον συν. Γιώργο Ανθόπουλο και του είπα να φέρει τα γιαούρτια που του είχα πει από την προηγουμένη ημέρα να πάρει μαζί του, εξηγώντας του και τον λόγο. Έμεινε άναυδος λέγοντάς μου ότι δεν τα έφερε επειδή νόμιζε ότι του έκανα πλάκα.
Εκνευρίστικα και για τιμωρία του τον απέκλεισα από την αποστολή, η οποία ήλθε εις πέρας με παραγινωμένους γιαρμάδες, όπως θα δούμε στην συνέχεια.

● Στον ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ της Παρασκευής 26ης Αυγούστου 1983, αρ. φύλλου 14 δημοσιεύσαμε στην πρώτη σελίδα ένα κείμενο που είχε σχέση με τις προετοιμασίες που κάναμε για τους εορτασμούς στον Γράμμο και στο Βίτσι.
Το δημοσίευμα αυτό δείχνει τον πόλεμο που δεχόμασταν. Είχε τίτλο «Ξεσηκωμός για τον Γράμμο και το Βίτσι - Με λαϊκές κινητοποιήσεις όλοι ενωμένοι να φέρουμε την πολιτική νίκη» και το παραθέτουμε επειδή πηγάζει το πολιτικό κλίμα της εποχής.

Από το αρχείο του συν. Σπ. Παπαδόπουλου

«Λύσαξε ο συνοδοιποριακός και ο μαρξιστικός τύπος αυτές τις ήμερες. Με οκτάστηλα πρωτοσέλιδα κείμενα προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες. Στοχός τους να μην πάμε στο Γράμμο και στο Βίτσι. Θυμούνται πάντοτε πως εκεί, επάνω στα άγρια βουνά, οι Εθνικιστές, πολεμώντας για την Εθνική ελευθερία ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ, έκαναν τα κόκκαλα των σλαυομακεδόνων συντρόφων τους να ασπρίζουν κάτω από τις ακτίνες του ήλιου. Δεν αντέχουν μιά νέα ήττα. Νιώθουν πως κάθε ανέβασμα των χιλιάδων πατριωτών στις κορυφές του Γράμμου και του Βίτσι, φέρνει πιο κοντά την ώρα του διωγμού τους. Ξέρουν πως αυτού του είδους οι αγώνες σφυρηλατούν την ένωσή μας. Και πως μετά την ένωση, θα έρθη η οργάνωση και η συντριβή τους. Η ΝΙΚΗ ΜΑΣ.

Από το αρχείο του συν. Σπ. Παπαδόπουλου
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Από την Καλαμάτα ως την Κόνιτσα και από την Σπάρτη ως την Αλεξανδρούπολη οι αγωνιστές κινητοποιούνται. Νέοι του ΕΝΕΚ και της ΟΝΝΕΔ οργώνουν τα χωριά και δρομολογούν λεωφορεία. Μαζί στους δρόμους κολλούν αφίσες και ρίχνουν προκυρήξεις. Αφυπνίζουν συνειδήσεις και κερδίζουν την αγάπη του Λαού. Οι νέοι πάντα βρίσκουν τον δρόμο. Χωρίς να ξεχαστούν οι διαφορές, χωρίς να συγχωρεθούν τα λάθη, ξέρουν να πολεμούν ΜΑΖΙ τους μαρξιστές.
Οι δήμαρχοι Καστοριάς, Φλωρίνης, Αμυνταίου πρωτοστατούν. Οι κοινοτάρχες της περιοχής και ο απλός ανώνυμος Λαός, έκαναν δικό τους το θέμα. «Θά είμαι και γώ εκεί» είναι η συνηθισμένη κουβέντα στο καφενείο. Απόστρατοι, έφεδροι, πολεμισταί, παιδιά θυμάτων, μετανιωμένοι κυβερνητικοί, στρατιές ολόκληρες ετοιμάζονται να πάνε στήν γιορτή της ΝΙΚΗΣ.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Αυτή η ετοιμασία είναι που φέρνει το δέος. Πρωτοπαλλήκαρο στην αντίδραση ο Νομάρχης Φλωρίνης. Πρόθυμος συνεργάτης του ο «ανώτερος» Χωρο­φυλακής. Και όπως πάντοτε, έβαλαν μπροστά τα αιώνια κορόϊδα, τους κομ­μουνιστές να βγάλουν το «φίδι από την τρύπα».
Θορυβημένο από την πανελλήνια κινητοποίηση και την μεγαλειώδη συμμετοχή στην εκδήλωση της Νίκης των Ελλήνων στό Βίτσι, το ΠΑΣΟΚ σπασμωδικά και πανικοβλημένο προσπαθεί να αντιδράση οργανώνοντας γιορτές και πανηγύρια στην Καστοριά με παρακμιακές εκδηλώσεις ευνουχισμού και απαισιοδοξίας.

Οι νέοι όμως του Νομού, που ποτέ δεν το ακολούθησαν, αντιδρούν. Χαρακτηριστικά είναι αυτά που μας είπε νέος από την Καστοριά «Η νεολαία πλέον κάνει νέες επιλογές. Τα υπάρχοντα κόμματα και ιδίως τα μαρξιστικά δεν μπορούν να εκφράσουν την εσωτερικότητα του Έλληνα. Αυτό το καταλαβαίνουν και αντί για εθνικές ιδέες τόριξαν στα Πανηγύρια σαν μια μορφή αποπροσανατολισμού. Εμείς θα δείξουμε τον δρόμο που ζητάμε με την παρουσία μας στις κορυφές του Βίτσι».

Άποψις από την λαοθάλασσα στο Βίτσι

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Στον ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ της Παρασκευής 2ας Σεπτεμβρίου 1983, αρ. φύλλου 15, σελ. 1η διαβάζουμε:

«Επειδή προσπάθησαν να κομματικοποιήσουν την εκδήλωση στο Βίτσι.
ΓΙΑΟΥΡΤΩΘΗΚΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ»
Γιαούρτια και σάπια ροδάκινα έρριξαν μέλη του ΕΝΕΚ σε βουλευτές της ΝΔ που παρευρέθησαν στο Βίτσι, αμέσως μετά την λήξη της τελετής. Η ενέργεια αυτή άφησε άναυδους τους χιλιάδες των προσκυνητών της Εθνικής επετείου, επειδή μέχρι εκείνη την στιγμή τα μέλη του ΕΝΕΚ είχαν επιδείξει άψογη συμμπεριφορά. Δεν φώναξαν σε αντίθεση με την ΝΔ ούτε ένα κομματικό σύνθημα, δεν ύψωσαν ούτε ένα πανώ με την υπογραφή ΕΝΕΚ. Μόνο Ελληνικές σημαίες είχαν στα χέρια τους.
Τα δικαιολογημένα ερωτήματα όμως των παρευρισκομένων μετετράπησαν σε οργή εναντίον των βουλευτών της ΝΔ όταν μέλη του ΕΝΕΚ ερωτήθησαν και εξήγησαν την πράξη τους.
Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας για τον εορτασμό εις ΒΙΤΣΙ είχε ζητηθή από το προεδρείο της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών και είχαν συμφωνήσει οι αντιπρόσωποι της Ν.Δ και του ΕΝΕΚ τα εξής:

1. Ουδεμία υπογραφή πολιτικού φορέως θα υπάρχη στα πανώ της συγκεντρώσεως.
2. Δεν θα ακουσθή κανένα κομματικό σύνθημα.
3. Κανένα ενυπόγραφο αεροπανώ δεν θα υπάρχη στις διαδρομές από Καστοριά και Φλώρινα προς το ΒΙΤΣΙ.
4. θα γίνη προσπάθεια ώστε όλοι να κρατούν από μία Ελληνική σημαία.

Οι όροι αυτοί είναι σίγουρο ότι θα προσέδιδαν εθνικό χρώμα στην τελε­τή και θα απεφεύγετο έτσι οποιοσδήποτε ανταγωνισμός κομματικής προβολής.
Επειδή όμως οι ίδιοι όροι είχαν τεθή και για τον εορτασμό εις Μακρυγιάννη και η ηγεσία της Ν.Δ. αθέτησε τις τότε συμφωνίες, τα μέλη της ηγεσίας του ΕΝΕΚ είχαν προειδοποιήσει ανοικτά τους βουλευτές της Ν.Δ. ότι αυτήν την φορά δεν θα ανεχθούν οποιαδήποτε αθέτηση συμφωνίας. Είχαν ακόμη ανακοινώσει αρμοδίως και τον τρόπο της τιμωρίας.
Η Ν.Δ. καταπάτησε όλους τους όρους της συμφωνίας σε αντίθεση με το ΕΝΕΚ, το οποίο στην συνέχεια και αφού άφησε να τελείωση η τελετή κατά την αποχώρηση των βουλευτών της Ν.Δ. Τσαλδάρη, Σημαιοφορίδη, Νιάνια κ.λπ. υλοποίησε την απειλή του.
Σε ερώτηση συντάκτου της εφημερίδος μας προς μέλος της ηγεσίας του ΕΝΕΚ γιατί δεν αντέδρασαν με τον ίδιο τρόπο στην ανάλογη με της Νέας Δημοκρατίας συμπεριφορά του νεοσύστατου πολιτικού σωματείου ΕΠΕΝ εδόθη η εξής απάντηση:

«Το ΕΝΕΚ δεν είχε κάνει καμμία συμφωνία με την ΕΠΕΝ. Ο αντιπρόσωπος της ΕΠΕΝ είχε δεχθή την συμφωνία σε συζήτηση με την Π.Ο.Ε.Α.
Έτσι εμείς δεν είχαμε κανένα λόγο να επέμβουμε. Να είσθε σίγουροι όμως ότι θα γινόταν το ίδιο και με την ΕΠΕΝ, αν υπήρχε και δεν ετηρείτο σχετική συμφωνία».
Πρόσθεσε δε ότι:
«Αν η Ν.Δ. δεν αθετούσε την συμφωνία της, τότε και η ΕΠΕΝ δεν θα είχε κανένα επιχείρημα για να πράξη το ίδιο».
Για το συγκεκριμένο περιστατικό από το Γραφείο τύπου του ΕΝΕΚ εξεδόθη η κάτωθι ανακοίνωση:

ΔΙΚΑΙΗ Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.
«Το ΕΝ.Ε.Κ. είναι υπερήφανο επειδή ετήρησε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια τα συμφωνηθέντα στις συσκέψεις για την διοργάνωση της τελετής εις Βίτσι υπό την προεδρίαν της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών.
Η ηγεσία της Ν.Δ. και ιδιαίτερα οι παριστάμενοι εις Βίτσι βουλευτές της είναι αποκλειστικά και μόνον υπεύθυνοι για τα επεισόδια που προεκλήθησαν αμέσως μετά το πέρας της τελετής. Επιστράτευσαν όλη την ανεντιμότητα τους και ενώ είχαν συμφωνήσει ότι δεν θα ανυψωθούν ενυπόγραφα πανώ, ούτε θα ακουσθούν κομματικής προελεύσεως συνθήματα, δεν ετήρησαν ούτε καν για τα προσχήματα τον λόγο τους.
Οι βουλευτές της Ν.Δ. σε αντίθεσι με την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ προσεπάθησαν να μετατρέψουν την Εθνική Εορτή σε κομματική «φιέστα». Ο λαός τους τιμώρησε και τους εξευτέλησε επιβάλλοντάς τους την τιμωρία που τους άξιζε».
Εκ του Γραφείου Τύπου.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ Ε.Π.ΕΝ. ΔΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
Υπό της Εθνικής Πολιτικής Ενώσεως (Ε.Π.ΕΝ.), εξεδόθη η ακόλουθος ανακοίνωση:
«Η Ε.Π.ΕΝ. δεν είχε καμμίαν απολύτως συμμετοχή στα επεισόδια του Βίτσι, τα οποία προεκάλεσαν ομάδες της μειοψηφίας των παρισταμένων και συγκεκριμένα μεταξύ ΟΝΝΕΔ και ΕΝΕΚ. Απεναντίας, η μη επέκταση των θλιβερών γεγονότων, οφείλεται στη ψύχραιμη στάση των οπαδών της Ε.Π.ΕΝ. οι οποίοι αποτελούσαν και την συντριπτική πλειοψηφία των προσκυνητών στο Βίτσι».

ΤΟ ΕΝΕΚ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΝ
Στέλεχος του ΕΝΕΚ που του εζητήθη να σχολιάση την ανακοίνωση της ΕΠΕΝ εδήλωσε. Τα επεισόδια ζητούν νιάτα και η τιμωρία απόφαση. Είναι λοιπόν λογικό αυτό που ανακοίνωσε η ΕΠΕΝ. Όσο για την μειοψηφία του ΕΝΕΚ, η λογική των αριθμών απαντά. ΕΝΕΚ λεωφορεία 56, ΕΠΕΝ λεωφορεία 13.
Η ΟΝΝΕΔ δεν ανευρέθη για να σχολιάση την ανωτέρω ανακοίνωση.

ΓΡΑΜΜΟΣ-ΒΙΤΣΙ-ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Από την Καλαμάτα και την Σπάρτη ως το Διδυμότειχο και την Αλεξανδρούπολη η Ελλάδα γέμισε με αφίσσες, φέϊγ βολάν και πάσης φύσεως προπαγανδιστικό υλικό που καλούσε όλους τους αντιμαρξιστικά τοποθετημένους Έλληνες να λάβουν μέρος στο μεγάλο προσκύνημα. Κι όσο πλησίαζαν οι μέρες τόσο οι δρόμοι των πόλεων και των χωριών γέμιζαν με τις χιλιάδες αφίσες της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Έφεδρων Αξιωματικών του ΕΝΕΚ και της ΟΝΝΕΔ.
Προτού όμως συμβούν αυτά, δύο μήνες πρίν, μία Επιτροπή αποτελουμένη από μέλη της Διοικήσεως της ΠΟΕΑ, της Λέσχης Καταδρομέων και εκπροσώπους των μαζικών φορέων εργάσθηκε με πίστη, συνέπεια και αποτελεσματικότητα.
Για πρώτη φορά κατελήφθησαν τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών από την Εθνική Σταυροφορία και το ΕΝΕΚ, ενώ σε όλες τις συνοικίες της περιοχής πρωτευούσης ακούσθηκε ανοικτά το αγωνιστικό προσκλητήριο από τους ίδιους φορείς.

Η αφίσσα της Π.Ο.Ε.Α.


Αεροπανώ του ΕΝΕΚ στην κεντρική Πλατεία της Ελάσσονος.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΡΞΙΣΤΩΝ
Οι μαρξιστές ασυνήθιστοι στις αγωνιστικές και μαζικές κινητοποιήσεις της αντιμαρξιστικής παρατάξεως προσπάθησαν να αντιδράσουν βίαια στην αρχή. Όταν όμως είδαν ότι η ήττα τους ήταν καθημερινή και ολοκληρωτική σε όλα τα επίπεδα, ακολούθησαν την προσφιλή τους μέθοδο: ΤΗΝ ΡΟΥΦΑΝΙΑ.
Καταγγελίες από τους κομματικούς τους εκπροσώπους έγιναν σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδος και ιδιαίτερα όπου υπήρχε συνεπής καθημερινή δράση, προς τις Αρχές Ασφαλείας για δήθεν προκλήσεις και επεισόδια.

Ο κ. Κ. Σημαιοφορίδης
Και ενώ κατά κράτος ηττήθησαν σε όλα τα μέτωπα οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι κέρδισαν στην Καστοριά!
Μάλιστα, μέσα στην πόλη επίκεντρο των εορτασμών κατάφεραν να στήσουν δύο αεροπανώ που δεν έθιξε κανείς. Έγραφαν: «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ»

Ο λόγος: Οπως έγραψαν οι εφημερίδες και όπως δικαιολόγησε την ύπαρξή τους ο Στρατηγός της Χωροφυλακής σε μέλος της ηγεσίας του ΕΝΕΚ, είχε επέλθη ειδική συμφωνία προς τούτο, ανάμεσα στην ΝΔ Καστοριάς και στο ΚΚΕ.
Η ευθύνη γι’ αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο επιρρίπτεται αποκλειστικά στον εκεί βουλευτή της Ν.Δ. κ. Κ. Σημαιοφορίδη. Τον λόγο μετά από αυτό έχει ο λαός της Καστοριάς για να τον κρίνη στις επόμενες εκλογές.
Στο σημείο αυτό αξίξει να τονισθή ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο στις γειτονικές πόλεις Φλώρινα, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, όπου είναι ωργανωμένο το ΕΝΕΚ.
Εμπόδια προσπάθησαν να δημιουργήσουν και οι αρχές όταν απεφάσισαν κατ’ αρχήν να οδηγήσουν από περιφερειακούς δρόμους τα οχήματα των προσκυνητών για να μην διέλθουν εκ των πόλεων Καστοριάς και Φλωρίνης. Αλλαξαν γνώμη όμως όταν ο υπεύθυνος για την αποστολή του ΕΝΕΚ τους γνωστοποίησε δημοσίως την Παρασκευή το βράδυ ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα κατεβάσουν τον κόσμο από τα πούλμαν και θα γίνη πορεία μέσω των πόλεων.



Γεμάτη μίσος για το ΕΝΕΚ η προκήρυξη του ΠΑΣΟΚ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Και ενώ οι μαρξιστές έχασαν και την τελευταία πεζοδρομιακή μάχη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (προσπάθησαν να βάψουν τον κεντρικό δρόμο στην είσοδο της Εδέσσης, αλλά οι νέοι της Κρύας Βρύσης που κινητοποιήθηκαν τους έστειλαν στα σπίτια τους) άρχισε να σχηματίζεται ατέλειωτη η φάλαγγα από την Έδεσσα και τα Γιαννιτσά προς Φλώρινα, από την Βέρροια, την Κοζάνη, και τα Γρεβενά προς Καστοριά.
Εκατοντάδες πούλμαν με την ταμπέλα ΕΝΕΚ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ, ΟΝΝΕΔ, Ν.Δ, ΕΠΕΝ, ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ, ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ, ΒΕΟ, ή χωρίς καμμία ταμπέλα και χιλιάδες IX έδωσαν αποστομοτική απάντηση στους μαρξιστές.
Στην ωργανωμένη συμμετοχή υπερτερούσε, όπως ανεμένετο, το ΕΝΕΚ, ενώ την έκπληξη δημιούργησαν οι φιλοβασιλικές οργανώσεις, έργο πού αποδίδεται κυριαρχικά στον αγωνιστή και πολιτευτή της Ε.Π κ. Οδυσσέα Τόσκα. Η Ν.Δ και η ΟΝΝΕΔ ήταν πολύ ανεβασμένες σε σχέση με το 1982, ενώ καλή θεωρείται η πρώτη εμφάνιση της ΕΠΕΝ, αν και έλλειπαν οι νέοι από τις τάξεις της.
Δυναμική όπως πάντα η εμφάνιση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑΣ και συνεπής όπως πάντα η εμφάνιση του ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ».


Ο Βορειοηπειρώτης φυγάς Ηλίας Λέκκας.
α. Η Τελετή στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Καστοριάς
Το πρωί στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο της Καστοριάς έγινε η πρώτη τελετή από τους αποφοίτους της τάξεως ’48 και ακολούθησε έπαρση σημαίας από το ΕΝΕΚ.

β. Η Τελετή στο Βίτσι
Πάνω από 100.000 λαού κατέκλυσαν το Βίτσι. Οι λεπτομέρειες αναφέρθηκαν ήδη.
γ. Η Τελετή στον Γράμμο
 Εκεί στους πρόποδες, του Γράμμου έγινε μία άλλη εκδήλωση παρουσία 10.000 περίπου συμμετεχόντων με επικεφαλής τον μητροπολίτη Κονίτσης, σεβασμιώτατο Σεβαστιανό. Δημοσιεύουμε τις φωτογραφίες από τον Γράμμο.
Εχοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Σεβαστιανός και παρευρέθησαν πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι και νεολαίες των πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της δεξιάς και διάφοροι άλλοι παράγοντες του χώρου. Επιστρατευθηκε και μίλησε και ο Βορειοηπειρώτης φυγάς Ηλίας Λέκκας.
Σημειωτέον ότι η τελετή δεν έλαβε χώρα στο μνημείο των πεσόντων επάνω στον Γράμμο, αλλά στην Εκκλησία του χωριού Βούρμπιανη. Αίτια ο χαλασμένος δρόμος. Πάντως πριν από την έναρξη της τελετής ετέλεσε τρισάγιο ο αείμνηστος Μητροπολίτης  Σεβαστιανός υπέρ των πεσόντων στο Γράμμο στο ύψωμα 2.520 όπου μετέβη μόνος του.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ο Μητροπολίτης Κονίτσης Σεβαστιανός και μέσα σε κλίμα Εθνικής εξάρσεως εξεφώνισε εμπνευσμένο λόγο υπό τας συνεχείς επευφημίας του πλήθους που ασφυκτικά είχε κατακλύσει τον περίβολο της Εκκλησίας και όλο τον γύρω χώρο.

Οι ομιλητές εις Γράμμον
Ο μητροπολίτης στην ομιλία ετόνισε την ανάγκη ενότητος του ελληνικού έθνους προκειμένου να αντιμετωπισθή η λαίλαψ της συρρικνώσεως του Ελληνισμού, η άρνηση των κοινωνικών αξιών και η διείσδυση ξένων προτύπων μέσα στον Ελληνισμό. Ανεφέρθη επίσης στο θέμα της Βορείου Ηπείρου και ετόνισε ότι οι προσπάθειες των Εθνικά σκεπτομένων Ελλήνων θα πρέπει να εκταθούν, έτσι ώστε τα αδέλφια μας της Βορείου Ηπείρου να αποκτήσουν την πολυπόθητη ελευθερία την οποία στερούνται.













Άποψη από την εκδήλωση στον Γράμμο.


Ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Σεβαστιανός.

Κατόπιν μίλησε ο Γεν. Γραμματεύς της Ομοσπονδίας Έφεδρων Αξιωματικών Βασίλειος Κουκούτσης ο οποίος και ετόνισε τον ακομμάτιστο χαρακτήρα τον οποίο θα έπρεπε να έχη η τελετή.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθή ότι η Ν.Σ. ΟΝΝΕΔ και ΕΠΕΝ μη τηρώντας την σχετική συμφωνία παρουσιάσθησαν με εμβλήματα, ενυπόγραφα πανώ και πικέτα τα οποία υπεχρεώθησαν να κατεβάσουν μετά τις επανειλλημένες συστάσεις και την προσωπική παρέμβαση του Ιεράρχου Σεβαστιανού ο οποίος απευθυνόμενος προς αυτούς οι οποίοι προσεπάθησαν να καπελώσουν την εκδήλωση είπε ότι η εκδήλωση του Γράμμου δεν γίνεται για την προβολή των διαφόρων κομμάτων αλλά για να τιμηθούν οι ένδοξοι Έλληνες στρατιώτες οι οποίοι έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι κατά των κομμουνιστοσυμμοριτών. Έτσι, συνέχισε ο σεβασμιώτατος, είναι απαράδεκτον να υπάρχουν εμβλήματα και συνθήματα τα οποία αντί να τιμούν τους πεσόντες προβάλλουν κόμματα και παρατάξεις.

Στην συνέχεια μίλησε ο Βορειοηπειρώτης φυγάς Ηλίας Λέκκας, ο οποίος υπενθύμησε ότι αυτοί που έπεσαν μαχόμενοι στο Γράμμο το έκαναν για να μην σκλαβωθή η Ελλάς κάτω από την κομμουνιστική μάστιγα. Έτσι ποτέ δεν πρέπει να ξεχνούμε τα αδέρφια μας στην Βόρειο Ήπειρο που στενάζουν κάτω από το κομμουνιστικό καθεστώς του Εβρέρ Χότζα.
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων
Το πρώτο Στεφάνι του Μητροπολίτου Σεβαστιανού το κατέθεσε ο Ηλίας Λέκκας εξ ονόματος των σκλαβωμένων Βορειοηπειρωτών. Ακολούθησαν στεφάνια της   Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών, του ΚΕΜΕ, των αγωνιστών του Ζέρβα, της Ν.Δ., της ΕΠΕΝ, του Πανελληνίου Συνδέσμου συνταξιούχων Αστυνομίας Πόλεων κ.λπ.
Τά στεφάνια του Ενιαίου Ενθικιστικού Κινήματος (ΕΝΕΚ) κατετέθησαν εκ μέρους της Κεντρικής Διοικήσεως υπό του συν. Νικολάου Ζαΐρη και εκ μέρους του Ο.Σ. Κυπαρίσσου Λαρίσης υπό του συν. Δ. Παυλόπουλου.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Οι στρατευμένοι στο σκοτάδι και στο ψέμα κονδυλοφόροι του κατεστημένου Τύπου αριστεράς και δεξιάς, προσπάθησαν να παρουσιάσουν τα γεγονότα ανάλογα με την κομματική τους τοποθέτηση, διαστρεβλώνοντας για μία ακόμη φορά την αλήθεια. Ειδικά οι εφημερίδες της δεξιάς δεν είδαν ούτε άκουσαν τίποτε από την μεγαλειώδη εμφάνιση του ΕΝΕΚ.
Είναι το λιγώτερο γελοίο και επαίσχυντο οι εφημερίδες της αριστεράς να παραδέχονται την αλήθεια και η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ» να μην αναφέρη ούτε μία φορά την λέξη ΕΝΕΚ.
Μοναδική εξαίρεση η συνεπής προς την υπηρεσία του Έθνους και της Αλήθειας «ΕΣΤΙΑ», ενώ πολύ καλή ήταν η τοποθέτηση του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ», του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΟΡΡΑ», και της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΛΑΡΙΣΗΣ».

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1. Θα πρέπει να μάθουν κάποτε οι υπεύθυνοι της Ν.Δ. και της ΕΠΕΝ ότι οι εκδηλώσεις αυτές δεν γίνονται για κομματική εκμετάλλευση. Επί του προκειμένου και ειδικά στους βουλευτές της Ν.Δ. εδόθη ένα κατ’ αρχήν μάθημα από το ΕΝΕΚ.
2. Αποδεικνύεται ότι μόνον οι αγωνιστικές και λαϊκές κινητοποιήσεις μπορούν να φέρουν την Πολιτική Νίκη.
3. Η εκδήλωση εις Μακρυγιάννη στις αρχές Δεκεμβρίου, δύναται να αποτελέση τον μοχλό για σημαντικές πολιτικές εξελίξεις και ανακατατάξεις, αρκεί αυτήν την φορά να μην επιδιωχθή κομματική εκμετάλλευση και να μην επιτραπή στην «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ» να προβή σε νέα διάσπαση, όπως το ’82.
4. Ο λαός των Ελλήνων απέδειξε ότι θα σταθή εμπόδιο στην παραχάραξη και διαστρέβλωση της ιστορίας, δίδοντας έμπρακτη απάντηση στους μαρξιστές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.


Η εκπρόσωπος του ΕΝΕΚ Άντα Γκίνη ενώ καταθέτει στεφάνι στο Βίτσι.


                             Αφίσες του Ενιαίου Εθνικιστικού Κινήματος

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π