Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Ψηφίδες από την Ιστορία του Κινήματος: Το παρασκήνιο δημιουργίας της ΕΝΕΠ ΜΕΡΟΣ 2ο.


από τις πλέον δυναμικές ανοιχτές συγκεντρώσεις της ΕΝΕΠ
γράφει ο ιστορικός Αρχηγός του Ενιαίου Εθνικιστικού Κινήματος - ΕΝ.Ε.Κ. συν. Πολύδωρος Δάκογλου

ΜΕΡΟΣ 2ο. Οι συναντήσεις στα γραφεία της οδού Βαλαωρίτου και Αλωπεκής.

Η δημιουργία της Ε.Ν.Ε.Π. δεν ήταν μια τυχαία, συγκυριακή κατάσταση. Ήταν αποτέλεσμα έγκαιρου σχεδιασμού, με σκοπούς και στόχους οριοθετημένους, που είχε μελετηθεί πολύ πριν από της εκλογές του 1977. Έτσι, αμέσως μόλις άρχισε να συζητείται η δημιουργία της ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, ξεκινήσαμε να ψάχνουμε να βρούμε τρόπο προσέγγισης του Στέφανου Στεφανόπουλου, με στόχο να συμφωνήσουμε μαζί του την προεκλογική δημιουργία και διοίκηση της νεολαίας του κόμματος.
Την λύση στο πρόβλημα την έδωσε ένα από τα νεαρότερα μέλη του Κινήματος, ο Διονύσης Στασινόπουλος. 


από την ίδια συγκέντρωση 
Ήταν ένας 16χρονος με πολύ προχωρημένο μυαλό για την ηλικία του, που συνδύαζε την πειθαρχία με την πρωτοβουλία, την έξαρση με την σταθερότητα και την ορμητική μαχητικότητα με την δύναμη του σχεδιασμού. Μόλις έμαθε το ζητούμενο, σκέφθηκε και απευθύνθηκε στον θείο του Γιώργο Στασινόπουλο, δικηγόρο, που είχε διατελέσει Γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου, την εποχή που ο Στέφανος Στεφανόπουλος (πριν από την 21 Απριλίου) ήταν Πρωθυπουργός της Ελλάδος.
Ο Γιώργος Στασινόπουλος, την εποχή εκείνη ήταν Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Στεφανόπουλου και όπως είναι κατανοητό «ο λόγος του πέρναγε». Ήταν άνθρωπος ευφυής, μορφωμένος και με μεγάλο πατριωτισμό. Υπήρχε ένα πρόβλημα όμως. Διαφωνούσε με τον ανεψιό του για την ανάμειξή του στα πολιτικά και συνεχώς τον προέτρεπε να εγκαταλείψει το Κίνημα και να αφοσιωθεί στα μαθήματά του. Κάτι που ο Διονύσης Στασινόπουλος ούτε που ήθελε να ακούει.

γεμάτες παλμό, πάθος και δύναμη είχαν
όλες οι συγκεντρώσεις της ΕΝΕΠ
Ο 16χρονος Διονύσης προσέγγισε τον θείο του για να του ζητήσει την υποστήριξή του και του απέσπασε ένα ραντεβού στο δικηγορικό του γραφείο που ήταν στην οδό Βαλαωρίτου, στο Κολωνάκι.
Η συνάντηση έγινε μετά από δύο ημέρες. Το κλίμα ήταν αρχικά
«μουδιασμένο». Στην συνέχεια όμως βελτιώθηκε και τελικώς ενστερνίσθηκε την πρότασή μας. Του είχε κάνει εντύπωση η οργανωτική δομή του Κινήματος, όπως του την παρουσίασα, η παρουσία Κινηματιών στην Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, που μας προσέδιδαν ένα εύρος και το ξεκαθάρισμα ότι το Κίνημα δεν ήταν ούτε Παπαδοπουλικό ούτε Βασιλικό. Γνώριζε και από τον μαχητικό ανεψιό του πως τα στελέχη μας είχαν πολιτικές και ιδεολογικές δυνατότητες και ότι δεν υπήρχε πίσω από εμάς κανένας που να μας ελέγχει. 

δημοσιεύματα με τα επιτεύγματα του Καραμανλικού
κράτους που νομιμοποιούσε τους κομμουνιστές
και κυνηγούσε τους εθνικιστές.    
Το τελικό επιχείρημα που τον έπεισε να εισηγηθεί το θέμα στον Στεφανόπουλο και να κανονίσει το σχετικό ραντεβού ήταν η τοποθέτησή μου πως «Η συνεργασία μας παύει να υπάρχει την επομένη των εκλογών γιατί δεν μας ενδιαφέρει να γίνουμε νεολαία του κόμματος αλλά να φτιάξουμε μια νεολαία που να κρατήσει το κόμμα όρθιο μέχρι τις εκλογές και να αποτρέψει ένα φιάσκο του τύπου Γαρουφαλιά (1974), όπου ΟΝΝΕΔίτες και Κομμουνιστές –μαζί-, του πέταγαν γιαούρτια και σουβλάκια». Διέκρινε σε μας, δυνατότητες, γνώσεις και ανιδιοτέλεια και θεώρησε πως πράγματι θα ήμασταν ικανοί να συγκροτήσουμε μια οργανωμένη ομοιογενή νεολαία και όχι ένα ανομοιογενές τσούρμο ατόμων που ήθελαν να εκτονωθούν πολιτικά.
Το ραντεβού με τον Στέφανο Στεφανόπουλο, όπως με ενημέρωσε την επόμενη κιόλας ημέρα,ο Διονύσης Στασινόπουλος, κλείσθηκε για το απόγευμα της μεθεπόμενης ημέρας. 

Τόπος συνάντησης το προσωπικό γραφείο του Στεφανόπουλου στην οδό Αλωπεκής, στους πρόποδες του Λυκαβηττού, όπου βρισκόταν και η κατοικία του.
Η Εκτελεστική Επιτροπή του Κινήματος συνεδρίασε, ανασκόπησε την κατάσταση, καθόρισε τα πλαίσια μέσα στα οποία θα έπρεπε να κινηθώ και πήρα το πράσινο φως να συναντήσω και να διαπραγματευτώ με «τον Βούδα», όπως αποκαλούσαν στο πολιτικό παρασκήνιο, τον τέως Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της νεοσύστατης ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ. 

ΑΥΡΙΟ: ΨΗΦΙΔΑ 21 (Η συνάντηση με τον Στέφανο Στεφανόπουλο. Τι συμφωνήσαμε και τι εγγυήσεις ζητήσαμε και πήραμε) 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π