Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

Κυκλοφόρησε το πρώτο πομακικό αλφαβητάρι στη Σουηδία!!!


Τη στιγμή που οι Έλληνες διπλωμάτες αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την πομακική γλώσσα και αρνούνται πεισματικά να προβούν σε κινήσεις που θα επιτρέψουν την διδασκαλία της στη Θράκη, εκτουρκίζοντας και ρίχνοντας στην ουσία του Πομάκους της Θράκης στην αγκαλιά της Τουρκίας, το Πομακικό Ινστιτούτο, που εδρεύει στη Στοκχόλμη, προχώρησε στην έκδοση και κυκλοφορία του πρώτου Πομακικού Αλφαβηταρίου.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρακτορείου Ειδήσεων Φιράτ, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Ιμπραήμ Κενάρ, δήλωσε ότι προχώρησαν στην έκδοση του αλφαβηταρίου για να ξεπεραστούν τα προβλήματα επικοινωνίας που έχουν μεταξύ τους οι Πομάκοι που κατοικούν σε έξι βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ελλάδα, Τουρκία, Σκόπια, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο), εξ αιτίας του ότι δεν διαθέτουν ένα κοινό αλφαβητάρι για να διδάσκονται τη γλώσσα τους, με αποτέλεσμα η πομακική γλώσσα να έχει τη δική της εξέλιξη σε κάθε περιοχή.

Ο Κενάρ συνεχίζοντας είπε ότι το Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 2011 για να προετοιμάσει το αλφάβητο και να καταστεί δυνατή η διδασκαλία της πομακικής γλώσσας.
Επειδή δεν υπήρχε γλωσσολόγος της πομακικής γλώσσας, οι υπεύθυνοι του ινστιτούτου ήλθαν σε επαφή με άτομα από διάφορες περιοχές που μιλούν πομακικά και στο τέλος προετοίμασαν το αλφάβητο (Pomashku Alfabe), το οποίο αποτελείται από 29 λατινικά γράμματα.
Σύμφωνα με τον Κενάρ, κατά τη δημιουργία του πομακικού αλφαβήτου έλαβαν υπ' όψιν τους κυρίως τους Πομάκους που ζουν στην Τουρκία, αφού εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη πομακική κοινότητα, αποτελούμενη από δυο εκατομμύρια άτομα, που κινδυνεύουν να χάσουν τη γλώσσα τους.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου τόνισε ότι οι Πομάκοι είναι σλαβικό φύλλο, το οποίο αντιστέκεται στον εκβουλγαρισμό από το 10ο αιώνα, διατηρώντας τα σλαβικά του χαρακτηριστικά.
Τέλος, σημείωσε ότι το Ινστιτούτο θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μην εξαφανισθεί η πομακική γλώσσα στην Τουρκία, ανάμεσα στα δυο εκατομμύρια Πομάκους που κατοικούν εκεί.
Εμείς από την πλευρά μας να σημειώσουμε ότι ενώ η Ελλάδα, ως πραγματικά δημοκρατική χώρα με πλούσια πνευματική και πολιτιστική παράδοση, είχε τη δυνατότητα να είναι πρωτοπόρος στον τομέα της προετοιμασίας όλων των βιβλίων και των βοηθημάτων που είναι απαραίτητα για την διδασκαλία της πομακικής γλώσσας, προετοιμάζοντας ελληνοπαίδευτους γλωσσολόγους και φιλολόγους της γλώσσας αυτής, παρέμεινε και πάλι ουραγός, για να τρέχει -ως συνήθως- πίσω από τις εξελίξεις.

Δεν έχουμε παρά να δηλώσουμε για άλλη μια φορά τη θλίψη μας για την κατάντια των πολιτικών και των υπηρεσιακών παραγόντων που επί δεκαετίας που αντί να δημιουργήσουν Έδρα Πομακικών Σπουδών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο*, για να είναι η Ελλάδα το σημείον αναφοράς όλων των Πομάκων, με ό,τι σημαίνει αυτό, με τις επιλογές τους αυτό που κατάφεραν ήταν να καταστήσουν μια απολύτως φιλική προς την Ελλάδα εθνοτική ομάδα σε εχθρική και μάλιστα, σε κάποιο βαθμό, σύμμαχο και "σταυροφόρο" του τουρκικού εθνικισμού. Και χρειαζόταν πολύ μα πάρα πολύ προσπάθεια για να "καταφέρουμε" κάτι τέτοιο. Μπράβο μας.

*Την ίδρυση Έδρας Πομακικών Σπουδών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, στην Ξάνθη, είχε προτείνει να χρηματοδοτήσει ο κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, κάτι που αρνήθηκε η εκεί Πρυτανεία.
Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι η κ. Διαμαντοπούλου αποπειράθηκε να κλείσει τη μοναδική ελληνική βιβλιοθήκη που λειτουργούσε στα Πομακοχώρια, τη βιβλιοθήκη της Μύκης, λόγω έλλειψης πόρων, παραδίδοντας στην ουσία τους εκεί Πομάκους στα νύχια του Προξενείου και των πρακτόρων της Άγκυρας.
Τότε ο κ. Εμφιετζόγλου είχε στείλει στην κ. υπουργό την παρακάτω επιστολή:

“Προς υπουργείο Παιδείας κα. Άννα Διαμαντοπούλου
Κυρία υπουργέ,
Πληροφορήθηκα από τον τύπο ότι κλείνει η Βιβλιοθήκη Μύκης – η μόνη ελληνική βιβλιοθήκη στα Πομακοχώρια της Ξάνθης – για λόγους οικονομικούς.
Σας γνωρίζω ότι αναλαμβάνω τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης της εν λόγω βιβλιοθήκης για όσο διάστημα απαιτείται, μέχρι και 10 χρόνια.
Εν αναμονή της απαντήσεώς σας.
Με τιμή
Πρόδρομος Εμφιετζόγλου»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π