Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Tο 6ο φύλλο της 4ης Αυγούστου ολόκληρο σε ψηφιακή μορφή.



Σήμερα ο Κοινός Παρονομαστής συνεχίζοντας αδιάλειπτα την προσφορά του, δίνει στους αναγνώστες του σε ψηφιακή μορφή το 6ο φύλλο της εφημερίδος 4η Αυγούστου που είχε εκδοθεί την 15η Οκτωβρίου  του 1965

Γ. Κοντογιώργης: Ποια κοινωνία θα ψήφιζε νόμο για τη γυναίκα ενός εκάστου να μπορεί να γίνεται μέρος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου όπως ψήφισε ο τωρινός πρωθυπουργός για τη γυναίκα του;


Eάν υπάρχει ένας που δικαιούται να κάνει λάθος και να μη δίνει λογαριασμό σε κανέναν είναι η κοινωνία.
Εάν ο πολιτικός κάνει λάθος οφείλει να δώσει λογαριασμό γιατί δεν είναι ιδιοκτήτης της πολιτικής.
Η κοινωνία δεν οφείλει να δώσει λογαριασμό.
Ο Αριστοτέλης θα μας πει ότι η γνώμη της κοινωνίας δεν είναι το άθροισμα των γνωμών ενός εκάστου αλλά η συμπύκνωση μιας άλλης σοφίας που βγαίνει απ’ τη συλλογική βούληση.
Ποια κοινωνία θα ψήφιζε νόμο για τη γυναίκα ενός εκάστου να μπορεί να γίνεται μέρος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου όπως ψήφισε ο τωρινός πρωθυπουργός για τη γυναίκα του;

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Η Μαρίκα Κοτοπούλη για τον Ιωάννη Μεταξά


Τό μεγάλο πνεύμα του Ιωάννου Μεταξά δεν άφησε καμιά πτυχή Ελληνικής ζωής, χωρίς να ρίξει απάνω της το στοργικό και δημιουργικό φως του. Τό Ελληνικό Θέατρο, όντας κι  αυτό μια εκδήλωση τής νεοελληνικής ζωής, χρωστάει στον Ιωάννη Μεταξά τή σύγχρονη προοδευτική δράση του, χρωστάει σ' αυτόν την αναγέννηση του.
Τά τεσσεράμισυ χρόνια τής εθνικής δρά­σης του Ιωάννη Μεταξά, πιστεύω πώς είναι χρόνια συναγερμού, αφύπνισης και προόδου για τό Ελληνικό Θέατρο.
Ή βαθιά πίστη του στον εκπολιτιστικό ρόλο του Θεάτρου και ή αλάθευτη διαίσθηση του τον οδήγησαν νά βρει άμεσες λύσεις για όλα τα προβλήματα του Νεοελληνικού Θεάτρου, λύσεις τέτοιες, πού έβαλαν γερά και ακλόνητα θεμέλια στην επαγγελματική, καλλιτεχνική και εκπολιτιστική πρόοδο του.

Tο 5ο φύλλο της 4ης Αυγούστου ολόκληρο σε ψηφιακή μορφή. Η προσφορά συνεχίζεται!



Σήμερα ο Κοινός Παρονομαστής συνεχίζοντας σταθερά την προσφορά του, δίνει στους αναγνώστες του σε ψηφιακή μορφή το 5ο φύλλο της εφημερίδος 4η Αυγούστου που είχε εκδοθεί την 1η Οκτωβρίου  του 1965 

Ο Μανώλης Καλομοίρης για τον Ιωάννη Μεταξά.


Το παρακάτω άρθρο έχει δημοσιευθεί στο σπάνιο περιοδικό της ΝΕΑΣ ΕΣΤΙΑΣ το 1941 τεύχος 340 αποσπάσματα του οποίου είχαμε δημοσιεύσει το 2012 στον Κ.Π. (ΕΔΩ) και (ΕΔΩ) και (ΕΔΩ) Εχθές ο συν. Γιάννης Σχοινάς μας το έστειλε σε ψηφιακή μορφή και σας φέρνουμε στην επιφάνεια απόψεις για τον Ιωάννη Μεταξά, μεγάλων Ελλήνων όπως του Μανώλη Καλομοίρη, της Μαρίκας Κοτοπούλη του Καραγάτση, του Συναδινού, του Αιμίλιου Βεάκη, του Νικολούδη, του Πρεβελάκη, του Αργυρόπουλου, του Μπαστία...που είχαν σκοπίμως χαθεί.


Ο Ιωάννης Μεταξάς και η Ελληνική μουσική 
Ή μεγάλη καί βαρειά απώλεια, πού θρη­νεί όχι μόνον όλη ή Ελλάς, άλλά καί όλος ο πολιτισμένος κόσμος, ή απώλεια του Ε­θνικού μας Κυβερνήτη, συνεκλόνισε εντελώς ξεχωριστά τούς ανθρώπους τών γραμμάτων, τών τεχνών καί τής μουσικής.
Γιατί τό μεγάλο, -πολύτροπο καί πολύ­μορφα δημιουργικό καί άναπλαστικό έργο του Ιωάννου Μεταξά,παρουσιάζει τόσες πο­λύχρωμες αναλαμπές, τόσες φωτερές αχτί­δες, ώστε νά φωτίζουνε κάθε απόχρωση, κάθε κλάδο τής σύγχρονης μας πνευματικής καί υλικής ζωής.

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Κωδικός: «Ολική Διαγραφή»


γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Επί πολλά χρόνια οι «φίλοι, σύμμαχοι και εταίροι», προσπαθούν να μας βάλουν σε σειρά (κατά τα συμφέροντά τους) αλλά, οι Έλληνες με τον τρόπο μας, παραμένουμε ανυπότακτοι.
Τα δοκίμασαν όλα.
Κατακτητικούς πολέμους. Εξαγορά πολιτικών συνειδήσεων. Διχασμό. Εκμαυλισμό της Πνευματικής Ηγέτιδος τάξης. Διακυβέρνηση από Κουίσλινγκ. Το αποτέλεσμα ήταν πάντοτε το ίδιο. Στην αρχή ο Έλληνας και ο Ελληνισμός υποχωρούσε. Και πάντοτε, την ώρα που όλοι νόμιζαν πως είχαμε υποταχθεί, γινόταν το μεγάλο ξεπέταγμα και ξανακερδίζαμε το χαμένο έδαφος. Ενίοτε μάλιστα, προχωρούσαμε και λίγο πάρα πάνω. Μέχρι τη Σόφια, ας πούμε, για όποιον γνωρίζει ιστορία.
Είδαν κι απόειδαν πως αυτόν τον Λαό, τον Λαό των Ελλήνων, δεν υπάρχει τρόπος να τον κουλαντρίσουν και κατέληξαν σε ένα σχέδιο που θα μπορούσε να φέρει τον κωδικό …«Ολική Διαγραφή». Ένα σχέδιο, το κεντρικό μήνυμα του οποίου  προβλέπει: «Αυτόν τον λαό που δεν μπορείς, με τίποτα, να του αλλάξεις τη νοοτροπία… τον αλλάζεις ολόκληρο. Τον αντικαθιστάς με άλλους, φερτούς, που τα τσιράκια σου φροντίζουν να ονομάζουν Έλληνες».

Tο 4ο φύλλο της 4ης Αυγούστου ολόκληρο σε ψηφιακή μορφή



Σήμερα ο Κοινός Παρονομαστής συνεχίζοντας σταθερά την προσφορά του, δίνει στους αναγνώστες του σε ψηφιακή μορφή το 4ο φύλλο της εφημερίδος 4η Αυγούστου που είχε εκδοθεί την 15η Σεπτεμβρίου  του 1965 

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Αγωνιστικό Ημερολόγιο: Σκλίβανη Ιωαννίνων. Η συμμετοχή του ΕΝ.Ε.Κ. στην 41η επέτειο της ενάρξεως του Εθνικού Ανταρτικού αγώνος του Ε.Δ.Ε.Σ.















Επιμέλεια Ζαφείρης 24 Ιουλίου1983
Παρουσία χιλιάδων συμμετεχόντων εορτάσθηκε τήν παρελθούσα Κυριακή τό πρωί ή 41η επέτειος τής ενάρξεως του Εθνικού Ανταρτικού αγώνος του Ε.Δ.Ε.Σ. στό χωριό Σκλίβανη Ιωαννίνων.

Ιδιαίτερη έντύπωσι καί συγκίνησι δημιουργήθηκε άπό τίς εκατοντά­δες επιζώντες αντάρτες του Στρατηγού Ναπ. Ζέρβα οί όποιοι φέροντες τά παράσημα τους έγιναν αντικείμενο θερμής υποδοχής.

Tο 3ο φύλλο της 4ης Αυγούστου ολόκληρο σε ψηφιακή μορφή


Σήμερα ο Κοινός Παρονομαστής συνεχίζοντας την προσφορά του, δίνει στους αναγνώστες του σε ψηφιακή μορφή το 3ο φύλλο της εφημερίδος 4η Αυγούστου που είχε εκδοθεί την 1η Σεπτεμβρίου  του 1965 

Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Κυνηγώντας τα Pokemon: το δυστοπικό παρόν της τεχνολογίας


γράφει ο Δημήτρης  Γκίκας.*

Η «τρέλα» με το καινούργιο παιχνίδι «Pokemon Go» έρχεται να προσθέσει άλλο ένα λιθαράκι στη δημιουργία ενός ιδιαίτερα δυστοπικού μέλλοντος. Το παιχνίδι, που χαρακτηρίζεται ως «εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας», βασίζεται στη χρήση των έξυπνων συσκευών (κινητών και tablets) και στη εφαρμογή της κοινοποίησης της τοποθεσίας των κατόχων τους. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της οικειοθελούς παραίτησης μεγάλης μερίδας ανθρώπων από τα προσωπικά τους δεδομένα και από την ιδιωτικότητά τους. 
Οπωσδήποτε, η νέα τεχνολογία εξ ορισμού ενείχε αυτόν τον κίνδυνο. Από την ώρα που κάποιος συνδέεται διαδικτυακά με οποιοδήποτε τρόπο, η δυνατότητα να

Το 2ο φύλλο της 4ης Αυγούστου ολόκληρο σε ψηφιακή μορφή



Σήμερα ο Κοινός Παρονομαστής δίνει στους αναγνώστες του σε ψηφιακή μορφή το 2ο φύλλο της εφημερίδος 4η Αυγούστου που είχε εκδοθεί πριν 51 χρόνια, την 15η του Αυγούστου του 1965 

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Όταν τα ρούχα φθείρονται, τα αλλάζεις με καινούρια


γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου 

Το πολίτευμα της Ελλάδος, όπως αυτό καθορίζεται από το Σύνταγμα που έχει ψηφιστεί (από τους Βουλευτές μιας συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής περιόδου), ορίζεται ως «Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία». Δηλαδή, έχουμε έναν διακεκριμένο Έλληνα πολίτη (όχι κατ’ ανάγκη και κατά καταγωγή) ως Πρόεδρο για το τυπικόν, και 300 βουλευτές, εκπροσώπους των εκλογικών περιφερειών τους, που αποφασίζουν τα της νομοθέτησης κανόνων λειτουργίας της πολιτείας και της κοινωνίας.
Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι σχετικά εύκολος. Για παράδειγμα, ο Φαίδων Γκιζίκης εκφωνούσε λόγους τριών λέξεων. «Ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ», έλεγε. Ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει μια πιο σύνθετη αποστολή. Τρέχει σε κάθε Δήμο που τον καλούν και γίνεται Επίτιμος Δημότης. Και επειδή του αρέσει και η κουβεντούλα φροντίζει να μαθαίνει και την ιστορία των τόπων που τον τιμούν. Το αν ο ίδιος τιμά την ιστορία… η Ιστορία θα το κρίνει εν καιρώ.

Το 1ο φύλλο της 4ης Αυγούστου ολόκληρο σε ψηφιακή μορφή



Όπως σας υποσχεθήκαμε δίνουμε στην διάθεσή σας ολόκληρο το πρώτο φύλλο της εφημερίδος 4ης Αυγούστου σε ψηφιακή μορφή.  Θα ακολουθήσουν και άλλα οκτώ μέχρι και το τεύχος 9

Επετειακή προσφορά: Οι εφημερίδες της 4ης Αυγούστου ψηφιακά.


Από σήμερα 1η Αυγούστου 2016  και για όλη την εβδομάδα, ο Κοινός Παρονομαστής θα προσφέρει και ένα τεύχος της εφημερίδος της 4ης Αυγούστου το οποίο έχουμε ψηφιοποιήσει. Οι εφημερίδες αυτές προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Σπύρου Παπαδόπουλου. 
Κάτι αντίστοιχο είχαμε κάνει και πριν δυο χρόνια, το 2014, όταν θεωρήσαμε σκόπιμο να σας παρουσιάσουμε το επετειακό φύλλο της εφημερίδας 4η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ που κυκλοφόρησε το 1ο της φύλλο πριν 49 χρόνια την 1η Αυγούστου του 1965 σαν επίσημη έκδοση του κόμματος της "4ης Αυγούστου" το οποίο ίδρυσε τότε ο Κώστας Πλεύρης, το φύλλο αριθμούσε έξι σελίδες (6), η έκδοση ήταν 15μερη και ιδιοκτήτης-υπεύθυνος ήταν ο Κώστας Πλεύρης, αρχισυντάκτης ο εκλιπών πριν λίγα μόλις χρόνια Δημήτρης Δημόπουλος ενώ η εφημερίδα τυπώνονταν στο τυπογραφείο του Ευάγγελου Χουλιάρα (βλ. ταυτότητα της εφημερίδας) 
Στο 1ο αυτό επετειακό τεύχος σας παρουσιάζαμε από την πρώτη σελίδα το