Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Αγωνιστικό Ημερολόγιο: Οι Αντιδράσεις των Εθνικιστών στον εορτασμό για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Κεμάλ Αττατούρκ


Τότε ήμασταν μόνοι. Για την ακρίβεια, ήμασταν οι μόνοι.
Μια ολόκληρη Τοπική Οργάνωση, αυτή της Θεσσαλονίκης (πλην ενός που έπρεπε να μας ενημερώνει για τις εξελίξεις) αφέθηκαν να συλληφθούν, για να γίνει γνωστό το θέμα του αγώνα τους. Το έγκλημά τους ήταν πως... αντιδρούσαν με πορεία, συνθήματα και αφισοκολλήσεις, στον επίσημο εορτασμό της απόβασης του Κεμάλ στην Σαμψούντα (19 Μαΐου). Έναν εορτασμό που τον έκρυβαν πίσω από τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Τουρκικού Προξενείου, στα οποία παρίστατο με επίσημη παρουσία ως υπουργός εξωτερικών, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Σήμερα, η νεολαία των Τούρκων γιορτάζει την απόβαση του Κεμάλ στην Σαμψούντα, ως εθνική εορτή. Ήταν η αφετηρία των σφαγών του Ελληνισμού.  Πολύδωρος Δάκογλου


Να θυμΟμαστε και να τιμάμε πΑντοτε τους συναγωνιστές που Ανοιγαν το δΥσβατο μονοπΑτι της ιστορικΗς μνΗμης και της πολιτικΗς σκΕψης.Και ιδιαΙτερα αυτοΥς που Εχουν φΥγει....ΕΝΕΚ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Κείμενα – Επιμέλεια:Ίων (Ιωάννης Σχοινάς)

• 19 Μαΐου 1981 :

ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΕΝΕΚ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΩΡΓΑΝΩΜΕΝΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 100 ΕΤΩΝ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΦΑΓΕΩΣ

ΚΕΜΑΛ ΑΤΤΑΤΟΥΡΚ


Η απόφαση είχε ληφθή από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΝΕΚ: «Θα πραγματοποιήσουμε πορεία προς το Τουρκικό Προξενείο όπου θα γινόταν η εκδήλωση». Έπρεπε όμως να γίνει μόνον από τα μέλη του ΕΝΕΚ Θεσσαλονίκης και τα μέλη των γειτονικών πόλεων.

Αντιδράσεις από την Τ.Ο. Θεσσαλονίκης: «Αδυνατούμε να αναλάβουμε τόσο μεγάλο εγχείρημα. Είμαστε λίγοι». Και πράγματι η Τ.Ο. Θεσσαλονίκης είχε πληγεί περισσότερο από όλες τις Τ.Ο. του Κινήματος από τις αλλεπάλληλες διασπάσεις που είχαν προηγηθή.




Στρατιώτης ων, ο συν. Γιάννης Σχοινάς με την ιδιότητά του ως Συντονιστής Πολιτικής Διευθύνσεως, φθάνει στην Θεσσαλονίκη. Συναντάται με τα λίγα ενεργά μέλη του Κινήματος στα γραφεία της Τ.Ο. και αρχίζει η προεργασία. Οι συναγωνιστές της Τοπικής επείσθησαν ότι μπορούσαν να τα καταφέρουν. Τρέξανε βρήκαν χρήματα, εξέδωσαν αφίσα, φεΐγ βολάν, ανακοινώσεις, αγόρασαν ελληνικές σημαίες και βγήκαν στους δρόμους 13 άτομα κρατώντας από πέντε και έξι σημαίες έκαστος.

Επί κεφαλής τα μέλη της Επιτροπής Συντρονιστών Τ.Ο. Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Κουβέλης πρόεδρος, Χρήστος Νικητιανός, Αντώνιος Σαρακατσάνος, Μιχάλης Αθανασιάδης, Κωνσταντίνος Κοντογιαννίδης και ο πρόεδρος του ΕΝΕΚ Λιτοχώρου Απόστολος Λέϊνας.

Είχαν ψυχή, όμως, και απόφαση. Φώναξαν τα πρώτα συνθήματα και τότε έσκασε μύτη ο συν. Γιώργος Μουσταΐρας με άλλους επτά που μέχρι τότε διαφωνούσαν με το ΕΝΕΚ και ένα μέλος της ΔΑΠ, ο Απόστολος Χατζητόλιος.

Αυτή η ευάριθμη ομάδα συγκεντρώθηκε στο πάνω μέρος της Πλατείας Αριστοτέλους και με την μαχητικότητά της συγκέντρωσε γύρω της εκατοντάδες Θεσσαλονικείς και άρχισε μια ογκωδεστάτη πορεία με προορισμό το Τουρκικό Προξενείο στην οδό Αγίου Δημητρίου.

Όταν ακόμη και η εφημερίδα «τα Νέα» υποχρεώθηκε να παραδεχθεί ότι οι συγκεντρωθέντες ήταν περίπου 200 αντιλαμβανόμαστε σήμερα (2013) πόσο περισσότεροι ήσαν οι διαδηλωτές.

Η Αστυνομικές Δυνάμεις όμως ήταν πολυάριθμες και έστηναν μπλόκο κάθε 100 μέτρα. Το πάθος των διαδηλωτών ωστόσο μεγάλο σε σημείο που οι πλέον αποφασισμένοι έφευγαν από τα πλάγια και προχωρούσαν. Προχωρούσαν όμως αποδεκατισμένοι κάθε φορά, αλλά προχωρούσαν και κατάφεραν να φθάσουν στην οδό Κωνσταντίνου Μελενίκου ακρβώς κάτω από την Αγίου Δημητρίου, όπου ευρίσκετο το Τουρκικό Προξενείο.

Εκεί βρέθηκαν μπροστά σε μια τεράστα δύναμη ΜΑΤ και αδυνατούντες να προχωρήσουν άλλο ξάπλωσαν, διαμαρτυρόμενοι, στους δρόμους.
Εν τω μεταξύ η Αστυνομία συνέλαβε βίαια, επιλεκτικά και χωρίς καμμία κατηγορία όλα τα μέλη της Επιτροπής Συντονιστών. Τους έβαλε σε μία κλούβα. Εκεί ένας ευγενέστατος ηλικιωμένος ρώτησε να μάθει από τους αστυνομικούς γιατί τους συλλαμβάνουν και όταν του είπαν τον λόγο, τότε πήδηξε και αυτός μέσα στην κλούβα λέγοντας ότι «θεωρώ τιμή μου να συλληφθώ μαζί τους». Ήταν ο Ιωάννης Πουτζίκογλου.
Έτσι έγιναν, όσα έγιναν. Στην «Νέα Θέση», του Ιουνίου 1981, αριθμός φύλλου 25, είχαν δημοσιευθή, μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

«Με δυό μαχητικές εκδηλώσεις, την ίδια μέρα, το ΕΝΕΚ διεδήλωσε εμπράκτως την αντίθεσή του στο να τιμηθή στην Θεσσαλονίκη ο σφαγεύς του Ελληνισμού Μουσταφά Κεμάλ Αττατούρκ.

Το πρωΐ της 19ης Μαΐου η τοπική Οργάνωση Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε την πορεία που είχε προγραμματίσει και οι διαδηλωτές έφτασαν έξω ακριβώς από τον χώρο της τελετής, παρά την σχετική απαγόρευση της Αστυνομίας.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος κατέλαβαν τα Προπύλαια στην Αθήνα και κατήγγειλαν στους Αθηναίους την κυβέρνηση για την αχαρακτήριστη ενέργειά της, όπως είχε προγραμματισθή από την Κεντρική Διοίκηση του ΕΝΕΚ.

Την ίδια ημέρα ο υπουργός Βορείου Ελλάδος αντήλασε χειραψίες με τους Τούρκους στον χώρο του εορτασμού της επετείου του Κεμάλ, ενώ στην συνέχεια αποχωρούσε τρομοκρατημένος από τον χώρο της συγκεντρώσεως όπως θα περιγράψουμε στην συνέχεια.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Από το πρωΐ της 19ης Μαΐου νέοι και νέες του ΕΝΕΚ Τ.Ο. Θεσσαλονίκης με Ελληνικές σημαίες βγήκαν στους δρόμους της πόλεως και διεδήλωσαν δυναμικά την αντίθεσή τους για την εκδήλωση που αποτελεί ντροπή για την πόλη και τους κατοίκους της.
Η συμφωνηθείσα από τους υπουργούς εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας εκδήλωση για να τιμηθή ο σφαγέας του Ελληνισμού και των άλλων μειονοτήτων Μουσταφά Κεμάλ Ατττούρκ δημιούργησε πολλές ανησυχίες και ερωτηματικά στους κατοίκους, δεδομένου ότι είναι πολλοί οι πρόσφυγες από την Ιωνία και την Πόλη από τον Πόντο και την Αρμενία που διαμένουν στην Θεσσαλονίκη.
Έτσι οι ελπίδες όλων είχαν στραφεί προς την αντιπολίτευση (αξιωματική και μη), μιας και η κυβέρνηση εκώφευε, για την ματαίωση της εκδηλώσεως. Δυστυχώς όμως ούτε και από εκεί ήλθε το πράσινο φως και η μεγαλύτερη απογοήτευση ήλθε από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου που αντί να προβή σε οποιαδήποτε ενέργεια ματαιώσεως, τις παραμονές της εκδηλώσεως εκφωνούσε προεκλογικούς λόγους στην Θράκη.

Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης κατεχειροκρότησαν τους νέους του ΕΝΕΚ και τους έδειξαν εμπράκτως την αγάπη τους αφού πολλοί περαστικοί έγιναν ένα μ’ αυτούς. Χαρακτηριστικό της αγάπης αυτής είναι το γεγονός, ότι ο γνωστός Θεσσαλονικεύς Iωάννης Πουντζίκογλου μπήκε μαζί στην κλούβα, όταν η αστυνομία συνέλαβε τον πρόεδρο της Τ.Ο. Θεσσαλονίκης και τον αναπληρωτή Πολιτικής Δράσεως (Παναγιώτης Κουβέλης – Κωνσταντίνος Κοντογιαννίδης).
Από μία εβδομάδα ενωρίτερα το ΕΝΕΚ με αφίσες προκηρύξεις και φέϊγ-βολάν καλούσε τον κόσμο σε συγκέντρωση μπροστά στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και στην συνέχεια σε πορεία διαμαρτυρίας προς τον χώρο της ντροπής.
Η απαγόρευση της αστυνομίας δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψη ούτε την συγκέντρωση ούτε και την πορεία, η οποία έγινε, αλλά όχι όπως θα έπρεπε, γιατί η κυβέρνηση αντιπαρέταξε μία τεράστια αστυνομική δύναμη και έγιναν πολλές συλλήψεις. Τελικώς πολλοί διαδηλωτές κατάφεραν να φτάσουν στον χώρο της εκδηλώσεως και ξάπλωσαν στο δρόμο και στα πεζοδρόμια ενώ οι αστυνομικοί τους απεμάκρυναν σηκωτούς.

Την ίδια στιγμή και ενώ αυτά συνέβαιναν στους δρόμους της πόλεως στον αέρα διεγράφετο ένας άλλος ηρωϊσμός. Ένας απλός, αλλά πραγματικός Έλληνας ο Ηλίας Διαμαντόπουλος οδηγώντας ένα πολιτικό αεροπλάνο διέγραφε κύκλους και έκανε βουτιές πάνω ακριβώς από τον χώρο της εκδηλώσεως, περνώντας στην κυριολεξία ξυστά από τις κεραίες των τηλεοράσεων.

Η ενέργεια αυτή εξεθεσε τον Διαμαντόπουλο σε μεγάλο κίνδυνο, έδειξε όμως την αποφασιστικότητά του.

Τελικώς όσοι λίγοι. Τούρκοι και η κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Βορείου Ελλάδος Νικόλαο Μάρτη, συμμετείχαν στη γιορτή Κεμάλ υπεχρεώθησαν να αποχωρήσουν τρομοκρατημένοι μπροστά στη πίεση από εδάφους και αέρος.
Και αυτό που δεν θέλησαν να κάνουν οι πολιτικοί μας ηγέτες το πέτυχαν οι ψυχωμένοι διαδηλωτές του ΕΝΕΚ και ο Ηλίας Διαμαντόπουλος αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, ότι τα πάντα είναι θέμα πίστεως θελήσεως και αποφάσεως.

ΑΘΗΝΑ

Διπλής σημασίας ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα το βράδυ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και που διοργάνωσε η Κ.Δ. του ΕΝΕΚ. Αφ’ ενός μεν να καταγγελθή η κυβέρνηση για την συμμετοχή της στη επέτειο του Κεμάλ και αφ’ έτερου να υπομνησθή στους Αθηναίους, ότι την ίδια εποχή το 1956 στην Κύπρο, δύο νέα παλληκάρια ο Ανρέας Δημητρίου και ο Μιχαλάκης Καραολής οδηγήθηκαν στην αγχόνη από τους Άγγλους, δυνάστες του κυπριακού Ελληνισμού.
Είναι γεγονός ότι όσοι πέρασαν από την οδό Πανεπιστημίου εκείνο το βράδυ παραξενεύτηκαν γιατί μέχρι τότε είχαν συνηθίσει να βλέπουν μόνον κόκκινες σημαίες και σφυροδρέπανα στον χώρο των Προπυλαίων. Αυτή την φορά είχαν την ευκαιρία να δουν κάτι σπάνιο για την εποχή μας. Νέους και νέες του ΕΝΕΚ που διεδήλωναν την πίστη τους στην Μεγάλη Ιδέα του Έθνους κρατώντας στα χέρια τους Ελληνικές.
Κύριο χαρακτηριστικό της συγκεντρώσεως υπήρξε ο αγωνιστικός παλμός, που σε συνδυασμό με τις πολλές Ελληνικές σημαίες, τα πλακάτ, τα πανώ και την συμμετοχή πολλών νέων και νεανίδων έδωσαν σαν σύνολο μία εκδήλωση πολιτισμένη και αγωνιστική που χρόνια είχαν να δουν οι Αθηναίοι.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός, ότι στα γύρω πεζοδρόμια είχαν ανοιχθή πολλά «πηγαδάκια», αναγκαία για την ενημέρωση των περαστικών.
Αργά το βράδυ με το τέλος της εκδηλώσεως είχε γίνει σαφές πλέον, ότι ο στόχος —που ήταν να καταδειχθή σ’ όλους τους περαστικούς, πως η κυβέρνηση τιμά τους σφαγείς του Ελληνισμού και ξεχνά τους ήρωες της φυλής— είχε επιτευχθή, οπότε τα μέλη και οι φίλοι του ΕΝΕΚ απεχώρησαν με πορεία προς τα γραφεία της Κ.Δ.
Στην συγκέντρωση των Προπυλαίων εκτός των μελών της Κ.Δ. συμμετείχαν οι Τοπικές Οργανώσεις Αχαρνών, Παγκρατίου, Αμπελοκήπων, και τα Οργανωτικά Στοιχεία Ηρακλείου, Ασπροπύργου, Νέας Ιωνίας, Πειραιώς, Μεγάρων, η ΦΕΠ και πολλοί Εθνικιστές μη οργανωμένοι.



Δρακόντεια Αστυνομικά μέτρα
Κατά κοινήν ομολογίαν τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν υπήρξαν πρωτοφανή για την Θεσσαλονίκη, είδηση που δημοσιεύθηκε και από τις καθημερινές εφημερίδες («ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ», «ΝΕΑ»).

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι παρόμοια μέτρα είχαν να ληφθούν από τις εκλογές του 1974, όταν μίλησε ο τότε αρχηγός της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι οι συλλήψεις των μελών του Κινήματος δεν ήταν καθόλου τυχαίες Πρέπει να είναι πολύ ρομαντικός κανείς για να πιστέψη μια τέτοια εκδοχή την στιγμή που οι συλληφθέντες ήταν όλοι μέλη της Επιτροπής Συντονιστών. Συγκεκριμένα συνελήφθησαν οι συναγωνιστές: Παναγιώτης Κουβέλης πρόεδρος, Χρήστος Νικητιανός, Αντώνιος Σαρακατσάνος, Μιχάλης Αθανασιάδης, Κωνσταντίνος Κοντογιαννίδης, άπαντες μέλη της Επιτροπής Συντονιστών. Επίσης ο πρόεδρος του ΕΝΕΚ Λιτοχώρου Απόστολος Λέϊνας.

Γεγονότα άξια παρατηρήσεως

1. Από ολόκληρο το φάσμα των πολιτικών κομμάτων δεν έγινε καμμία διαμαρτυρία.

2. Οι διερχόμενοι και στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα συνεχάρησαν και ενεθάρρυναν, με συγκινητικό τρόπο μάλιστα, τα μέλη του Κινήματος.

3. Τα περισσότερα μέλη της νεολαίας του κόμματος των προοδευτικών στην Θεσσαλονίκη γράψανε στα παλιά τους τα παπούτσια την απαγόρευση του κόμματος και κατέβηκαν στην διαδήλωση, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι φωστήρες είχαν ετοιμάσει στα γραφεία τους έκθεση φωτογραφίας, μία ενέργεια αντιπερισπασμού που αποσκοπούσε στην αποδυνάμωση της διαδηλώσεως.
4. Αντίθετα πέντε-έξι μέλη από τα κεντρικά γραφεία της ΝΕΠ στην Αθήνα στάθηκαν απλοί παρατηρητές στο απέναντι πεζοδρόμιο από τον χώρο της συγκεντρώσεως.
5. Στην Αθήνα συμμετείχε ενεργώς η ΦΕΠ και στη Θεσσαλονίκη η ΕΝΕΠ.
Μπράβο τους.

Η συμμετοχή των άλλων Τοπικών Οργανώσεων
Τ.Ο. ΛΑΡΙΣΗΣ, Τ.Ο. ΦΑΡΣΑΛΩΝ, Τ.Ο. ΒΟΛΟΥ: Κόλλησαν χαρτοπανώ. Εφημερίδες τοίχου, έγραψαν συνθήματα, έβγαλαν ταμπλώ στον προ των γραφείων των χώρο και έστειλαν ανακοινώσεις στις τοπικές εφημερίδες.
ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ
Όχι στο νέο 22
Όχι στη νέα μειοδοσία
Όχι στη νέα προδοσία
Κύπρος Αιγαίο μέτωπο ενιαίο
Ελλάδα στους Τούρκους σε πουλάνε
Στην κόκκινη μηλιά κι’ ακόμη παραπέρα
Δεν ξεχνάμε πολεμάμε
Έξω οι Τούρκοι απ’ την Ελλάδα
Έξω οι Τούρκοι απ’ το Αιγαίο
Έξω οι Τούρκοι από την Σμύρνη
Έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο
Έξω οι Τούρκοι από την Πόλη
Φραγμό στον δρόμο του Αττίλα
Κάτω το κόμμα της μειοδοσίας
Η μειοδοσία δεν θα περάση
Λαός στρατός εθνικισμός»
 




Ο συν. Μιχάλης Αθανασιάδης καλεί τον κόσμο να ενωθή με τα μέλη του ΕΝΕΚ. Λίγο μετά συνελήφθη.

 





 







1 σχόλιο:

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π