Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Υπάρχει μια γενιά που θα τα φέρει όλα τούμπα, με κινητήριο μοχλό πάντα τη μνήμη, τους ήρωες, τους αγίους αυτής της πατρίδας.


«Τ’ αληθινό μπόι του ανθρώπου μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς», γράφει στον Αποχαιρετισμό του Γρηγόρη Αυξεντίου ο μεγάλος μας ποιητής. Μέτρησαν καλά οι χιλιάδες μοτοσικλετιστές. Πορεύθηκαν λεύτεροι σε λεύτερους δρόμους και νοστάλγησαν την εξέγερση. Υπέγραψαν την ιστορική συνέχεια και συνειδητά επανακαθόρισαν την ταυτότητά τους. Συλλογικά χώνεψαν ότι η σωτηρία της πατρίδας μετριέται απ’ τις διαδρομές μας και καβάλησαν τους δυο τροχούς τους, όπως τους καβάλησε ο Τάσος. Όπως καβάλησε τον κατοχικό ιστό ο Σολάκης. Έβαλαν στις πλάτες τους αιώνες αντίστασης και απέρριψαν την ήττα. «Εμείς θα πιστεύουμε», είπαν, μπαίνοντας στο κοιμητήριο του Παραλιμνίου και χαιρετώντας σιωπηλά την μάνα του Τάσου και τον πατέρα του Σολή. «Θα νικήσουμε», φώναξαν, μπροστά στο οδόφραγμα της Δερύνειας, που λερώνει ανακαινισμένο τον τόπο της θυσίας των δύο ανταρτών. 

       


Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η Πορεία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού. Χιλιάδες μοτοσικλετιστές από κάθε γωνιά της ελεύθερης Κύπρου τίμησαν τη μνήμη των δύο ηρώων, πρώτα στο κοιμητήριο Παραλιμνίου και έπειτα στον χώρο θυσίας, στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας.

Το οδοιπορικό της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού ολοκληρώθηκε προσωρινά με τη μεγάλη Πορεία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού. Το πρωί της Κυριακής 5 Αυγούστου 2018, οι δρόμοι της Κύπρου σείστηκαν από τις μηχανές χιλιάδων μοτοσικλετιστών που κινητοποιήθηκαν από τη μνήμη του Τάσου και του Σολωμού, που συγκλονίστηκαν από τις θύμησες και πλαισίωσαν τον αντικατοχικό αγώνα αυτής της πρωτοβουλίας.

Από την Παρασκευή και το Σάββατο, 3 και 4 Αυγούστου, κάθε χωριό της ελεύθερης Κύπρου πήρε ανάσες από τους βρυχηθμούς των μοτοσικλετών. Κάθε κατοχικό οδόφραγμα ταρακουνήθηκε και ένιωσε την τόλμη και την προσμονή των ανθρώπων της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού. Τονίστηκε, χωρίς πολλά λόγια, η ανάγκη του αγώνα εναντίον της κατοχής μέσω του αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη. Καταδείχθηκε ότι η Κύπρος βιώνει τα αποτελέσματα μιας εισβολής, η οποία δεν διαγράφεται με το άνοιγμα μερικών οδοφραγμάτων.
Την Κυριακή, 5 Αυγούστου, ήταν η σειρά του ακριτικού Παραλιμνίου και της Δερύνειας να νιώσουν τη συγκίνηση που κουβάλησαν οι μοτοσικλέτες από τους ανθρώπους αυτού του νησιού. Στο κοιμητήριο του Παραλιμνίου, γονάτισαν ευλαβικά μπροστά στα μνήματα του Τάσου και του Σολωμού. Γέμισαν τον ιερό χώρο και έψαλαν τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν» αφουγκραζόμενοι τις λέξεις του.

Τις κουβάλησαν στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας. Εκεί όπου τα «αναπτυξιακά» έργα ασελγούν εις βάρος της μνήμης. Εκεί όπου με τη συμβολή της Πολιτείας, ο χώρος θυσίας του μάγκα Τάσου και του αντάρτη Σολωμού, μετατρέπεται σε τουριστικό τσεκπόιντ. Οι μοτοσικλετιστές, κοιτώντας καλά την κατεχόμενη Αμμόχωστο, έδωσαν την υπόσχεση της αναγέννησης, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας. 

Χωρίς να αξιώνουν οφίτσια, επιβεβαίωσαν ότι οι δολοφονίες των δύο λεβεντών δεν πήγαν χαμένες. Ότι υπάρχει μια γενιά που θα τα φέρει όλα τούμπα, με κινητήριο μοχλό πάντα τη μνήμη, τους ήρωες, τους αγίους αυτής της πατρίδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π