Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ψηφίδες από την Ιστορία του Κινήματος: Η πρώτη εμφάνιση στον εορτασμό της μάχης του Συντάγματος Μακρυγιάννη. Πως βγήκε το σύνθημα ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1944: «Θυμάσαι ή Κοιμάσαι».


το εξώφυλλο του περιοδικού ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ
τεύχος 5 Δεκέμβριος 1975
γράφει ο ιστορικός Αρχηγός του Ενιαίου Εθνικιστικού Κινήματος - ΕΝ.Ε.Κ. συν. Πολύδωρος Δάκογλου

Στην ερώτηση «αν τα στελέχη του Κινήματος ήταν Φιλόσοφοι που είχαν την δράση στο αίμα τους ή αγωνιστές που είχαν ροπή προς την φιλοσοφία», δεν μπορώ να απαντήσω. Μπορώ όμως να σας πω ότι «τα είχαμε και τα δύο, ανεπτυγμένα σε πολύ μεγάλο βαθμό». Παράλληλα με την θεωρητική και εικονική εκπαίδευση των μελών μας, υλοποιούσαμε σχεδιασμούς δράσης με συγκεκριμένους στρατηγικούς σκοπούς και προσεκτικά σταθμισμένη τακτική προσέγγιση.
Η θεωρία λέει ότι, όταν ένα καθεστώς καταρρέει συμπαρασύρει μαζί του και τους άξονες και τις αξίες επί των οποίων είχε στηριχτεί. Η κατάρρευση λοιπόν της στρατιωτικής κυβέρνησης και η παράδοση της διακυβέρνησης του τόπου, στους πολιτικούς της προαπριλιανής περιόδου, μοιραία θα επέφερε άνθιση των κομμουνιστικών απόψεων και ηθική απαξίωση των εθνικών ιδεωδών. (Ας μην ξεχνάμε ότι η 21η  Απριλίου
απευθύνθηκε προς τον λαό προβάλλοντας τα Εθνικά Ιδεώδη και συγχρόνως
τονίζοντας ότι έσωσε την Ελλάδα
 από την διολίσθηση προς τον κομμουνισμό).Μια στρατηγική επιλογή του Κινήματος ήταν, να διατηρήσουμε ζωντανή, στη μνήμη των Ελλήνων, την θύμηση εκείνων των μαχών, όπου οι κομμουνιστές είχαν ηττηθεί στην ένοπλη εξέγερσή τους ή είχαν εκτονώσει το μίσος τους προς την ευρύτερη πατριωτική παράταξη με τις σφαγές, κατά εκατοντάδες, αθώων αμάχων Ελλήνων. 


Η επέτειος της Μάχης των Αθηνών και ειδικότερα της
 ηρωικής και νικηφόρας αντίστασης που υπήρξε στο Σύνταγμα Μακρυγιάννη, ήταν μια ιστορική επέτειος που επέτρεπε την επικαιροποίηση των διδαγμάτων και την απόδοση τιμής στους Ήρωες μαχητές (πεσόντες, αναπήρους και εν ζωή).

το εξώφυλλο του περιοδικού ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ
τεύχος 27 Δεκέμβριος 1976
Ήταν η εποχή που η κυβέρνηση Καραμανλή, είχε νομιμοποιήσει τον πολιτικό φορέα των Κομμουνιστών (σωστή ενέργεια) χωρίς όμως να θωρακίσει την κοινωνία έναντι του επερχόμενου καταιγισμού παραποίησης της ιστορίας (εσκεμμένη παράληψη). Συναντούσε ισχυρές αντιδράσεις και για να αποφύγει εκδηλώσεις αποδοκιμασίας είχε απαγορεύσει τον ελεύθερο εορτασμό της επετείου της μάχης του Συντάγματος Μακρυγιάννη. Είχε επιτρέψει, μόνον, την απλή τέλεση ενός ιερατικού μνημοσύνου με ομιλητή τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Σταμάτη και παριστάμενους που 
θα έμπαιναν στον χώρο μόνον με προσκλήσεις.Αποφασίσαμε πως ήταν μια από τις πιο κατάλληλες 
στιγμές για να θυμίσουμε στους Έλληνες ότι «δεν πρέπει
 να ξεχνούν» και ότι πρέπει να βρίσκονται σε «ιδεολογική επαγρύπνηση». Από τον σκοπό της ενέργειας, πήγασε και το βασικό σύνθημα που θα χρησιμοποιούσαμε. 

αφίσα του ΕΝΕΚ με το σύνθημα
ΘΥΜΑΣΑΙ Ή ΚΟΙΜΑΣΑΙ
«ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1944: ΘΥΜΑΣΑΙ ή ΚΟΙΜΑΣΑΙ;»
Ήταν ένα σύνθημα – μήνυμα που απευθυνόταν,
 συγχρόνως, προς τον Λαό αλλά και προς τον, γνωστό ως αντικομμουνιστή, ομιλητή - υπουργό Δημόσιας Τάξης.Απέμενε πλέον να μελετήσουμε και να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό που θα μας επέτρεπε να αιφνιδιάσουμε το σύστημα και να κάμψουμε τον κυβερνητικό σχεδιασμό.Το πετύχαμε! Το αποτέλεσμα της επιλογής του τόπου και του χρόνου, μας δικαίωσε. 

Κερδίσαμε την ψυχολογική ανάταση των καταπιεσμένων πατριωτών και την καθιέρωσή μας στον κατακερματισμένο χώρο των «εθνικιστικοφερόμενων» ομάδων.
Η δημοσιότητα που έλαβε το εγχείρημα ήταν
 εντυπωσιακή για την εποχή και τα στελέχη μας απέκτησαν αυξημένη αυτοπεποίθηση.Εξ ίσου σημαντικό όμως ήταν και το γεγονός ότι δεν είχαμε «καμία απώλεια». Αποδείξαμε πως το σύστημα μπορούσε να πληγώνεται με την εφαρμογή της Κινηματικής Τακτικής του Πολιτικού Ανταρτοπολέμου.


ΑΥΡΙΟ: ΨΗΦΙΔΑ 12 (Πως εξελίχθηκε η επιχείρηση Μακρυγιάννη. Το πρώτο μας πρωτοσέλιδο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π