Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Όσλο: Η Βάρκιζα των Κούρδων


Μπορεί το Οσλο να βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Βάρκιζα, όμως η διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο Κουρδικό Ζήτημα μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας - ΡΚΚ, που ξεκίνησε στην πρωτεύουσα του σκανδιναβικού κράτους από το 2009, έχει πολλές ομοιότητες με τις διαδικασίες που προηγήθηκαν της υπογραφής της Συμφωνίας της Βάρκιζας, στις 12 Φεβρουαρίου 1945, μεταξύ της κυβέρνησης του Πλαστήρα και του ΕΑΜ.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ακριβώς οι ίδιες διαδικασίες ακολουθούνται για την εξεύρεση «συμβιβαστικής» λύσης μεταξύ του τουρκικού κράτους και του Απελευθερωτικού Κινήματος του Κουρδιστάν, και πάλι με αρχιτέκτονα τις... αρμόδιες υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου.


Οπως αναφέραμε στο άρθρο της Παρασκευής, η «φωνή της Ουάσινγκτον», διά Πίτερ Γκαλμπρέιθ, δείχνει τον δρόμο στην Τουρκία, λέγοντας ότι από τη μια πλευρά θα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία του ανεξάρτητου Κουρδιστάν, και από την άλλη θα πρέπει να οδηγηθεί στην πολιτική λύση του δικού της Κουρδικού, παραχωρώντας γενική αμνηστία στα μέλη του ΡΚΚ και πολιτικά δικαιώματα στους Κούρδους του βόρειου Κουρδιστάν, ήγουν της ΝΑ. Τουρκίας.

Μάλιστα, ο Γκαλμπρέιθ, για να διασκεδάσει τις ανησυχίες που υπάρχουν για ενδεχόμενο διαμελισμό της Τουρκίας και την ένωση όλων των κουρδικών τμημάτων σε ενιαίο Μεγάλο Κουρδιστάν, φέρνει ως παράδειγμα την Αυστρία, η οποία, αν και έχει γερμανικούς πληθυσμούς, δεν θέλει να ενωθεί με τη Γερμανία, όπως και το ιταλόφωνο καντόνι της Ελβετίας (Ticino), που το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε είναι να ενωθεί με την Ιταλία.
Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν οι Τούρκοι «κατάπιαν» το ως άνω σκεπτικό της «φωνής της Αμερικής», όμως είναι πλέον γνωστό ότι το τουρκικό κράτος διεξάγει συνομιλίες με τον έγκλειστο ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν με στόχο την εξεύρεση -υποτίθεται- πολιτικής λύσης στο Κουρδικό Ζήτημα. Και όταν λέμε πολιτική λύση, εννοούμε την παράδοση των όπλων από όλους τους αντάρτες, τη διάλυση όλων των στρατιωτικών δομών που διατηρεί το ΡΚΚ στο όρος Κανδήλι και το νότιο Ιράκ, και την αναχώρηση όλων των υψηλόβαθμων στελεχών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κουρδιστάν για χώρες της Ευρώπης.

Η πρώτη συνομιλία του τελευταίου κύκλου συνομιλιών, που άρχισε μετά τη μεσολάβηση του Απο για τη λήξη της απεργίας πείνας των Κούρδων πολιτικών κρατουμένων, έγινε τον Νοέμβριο, στην οποία το τουρκικό κράτος εκπροσωπούσε ο υποδιοικητής της ΜΙΤ.

Η δεύτερη συνομιλία έγινε στις 16 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή του ίδιου του διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο οποίος, σημειωτέον, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις του Οσλο, ως σύμβουλος του πρωθυπουργού Ερντογάν τότε.

Λεπτομέρειες για τις συνομιλίες που έγιναν μεταξύ Οτζαλάν - Φιντάν δεν έγιναν γνωστές, όμως υπάρχουν στη διάθεσή μας δηλώσεις του Ρεμζί Καρτάλ, ανώτατου πολιτικού στελέχους του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος στην Ευρώπη, και του Μουράτ Καραγιλάν, προέδρου της Ενωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν, που αποτελεί πολιτικό οργανισμό ο οποίος στεγάζει το σύνολο των οργανώσεων του ΡΚΚ που υπάρχουν σε όλα τα τμήματα του Κουρδιστάν αλλά και στην Ευρώπη.

Ο μεν πρώτος μιλάει για την ανάγκη συμμετοχής στις συνομιλίες όλων των συνιστωσών, δηλαδή των οργανώσεων της Ευρώπης, των (στρατιωτικών) δομών του Κανδηλίου και του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), που εκπροσωπείται στην τουρκική Βουλή, ο δε δεύτερος, απαντώντας σε δήλωση του Ερντογάν, που έλεγε ότι «Οποιο στέλεχος του ΡΚΚ αφήσει τα όπλα, μπορεί να πάει σε άλλη χώρα», είπε: «Ο Ερντογάν μας λέει “ή θα εκτουρκιστείτε και αποδεχτείτε ότι υπάρχει ένα μόνο έθνος ή να φύγετε να πάτε όπου θέλετε”. Κι εγώ του απαντώ: “Εσείς τι ζητάτε στην πατρίδα μας; Εδώ είναι Κουρδιστάν. Είναι η χώρα μας, η πατρίδα μας. Αυτός που πρέπει να φύγει από εδώ, από την πατρίδα μας, είστε εσείς. Να τσακιστείτε και να φύγετε από την πατρίδα μας”».

Το θέμα δεν είναι απλώς μεγάλο, αλλά τεράστιο και εξαιρετικά περίπλοκο. Εμείς σας παρουσιάσαμε τη μεγάλη και τη μικρή εικόνα, που είναι απαραίτητα για την παρακολούθηση του θέματος. Κλείνοντας αυτήν την ανάλυση σημειώνουμε ότι θα ακολουθήσουν δύσκολες ημέρες για τους Κούρδους της Τουρκίας, όμως τονίζουμε ότι ο χρόνος δουλεύει εις βάρος της Τουρκίας και υπέρ των Κούρδων.

Σάββας Καλεντερίδης
εφ.Δημοκρατία 

2 σχόλια:

  1. Γειά και χαρά σας ρε Πατριώτες!Να σας κάνω μια ερώτηση;Στη φωτογραφία που βάλατε,τι βλέπετε;Επειδή μια φωτογραφία λέει,ό,τι θα έλεγαν χίλιες λέξεις...
    Αυτοί οι ΕΑΜίτες,ήταν Έλληνες;Ήταν ανθέλληνες;Τι μπορεί να ήταν;Γιατί στο ΕΑΜ,συμμετείχαν βασιλικοί,κεντρώοι,δεξιοί,αριστεροί,κομμουνιστές,άχρωμοι,ακομμάτιστοι,αλλά και μερικά λαμόγια,τύπου Σημίτη και Κόκκαλη...!Και άλλοι δούρειοι ίπποι!Όμως η πλειονότης ήταν άνθρωποι Έλληνες του λεγόμενου απλού Λαού,που συμμτείχαν ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ...
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας Συνέλληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Συνέλληνα Η φωτογραφία όντως είναι αυτό που λες : Χίλιες λέξεις ! Και μπήκε ακριβώς επειδή απεικονίζει την κορύφωση την συμφωνίας της Βάρκιζας που είναι ο τίτλος του άρθρου.

      Τώρα στο τι ήταν οι ΕΑΜίτες και πότε - πριν η μετά τον 2οΠΠ - Ναι όντως σε πολλές ομάδες του ΕΑΜ κατά την διάρκεια της κατοχής συμμετείχαν κάθε λογής Έλληνες. Όχι όμως και μετά την λήξη του πολέμου που επεδίωξαν με κομμουνιστική ηγεσία να πάρουν την διακυβέρνηση της χώρας .Ένα κομμουνιστικό καθαρά πια ΕΑΜ που ο όρος Έλληνας άρχισε να παραγκωνίζεται από τον όρο Διεθνιστής και που εξυπηρετούσε πια ξένα και μόνο συμφέροντα - της Μόσχας που μας ήθελε στο άρμα της.

      Και ευτυχώς που σε αυτή την φωτογραφία κλαίνε, γιατί αν γελάγανε θα είχαμε μεγαλώσει αλλά Ρουμανία η Βουλγαρία η Αλβανία η γενικότερα ενταγμένοι στο Ανατολικό μπλόγκ μέσα σε ένα αποτυχημένο,εκ των πραγμάτων, οικονομικό σύστημα και με στερήσεις ελευθερίας .Αν αρχίσουμε δε να μιλάμε και για τα εγκλήματά τους θα χρειαστούμε μέρες.Ευτυχώς που ο μαρξισμός ηττήθηκε στην Ελλάδα - εμείς οι εθνικιστές σε αυτό πιστεύουμε, στον πόλεμο των ιδεών .

      Διαγραφή

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π