Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα που οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016

Η ανακίνηση του ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ τον Φεβρουάριο του 1978 και η συνέχεια του ΑΓΩΝΟΣ.


Η πρώτη αφίσα μας για την 
ανακίνηση του Βορειοηπειρωτικού.
(Φεβρουάριος 1978)
Τα Εθνικά μας Θέματα δεν τα αντιμετωπίσαμε με εγωιστική διάθεση, τέτοια που να αποβλέπει στο οποιοδήποτε πρόσκαιρο κομματικό όφελος, αλλά υπό το πρίσμα να συνεισφέρουμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας προς μια δίκαιη και εθνικά ωφέλιμη λύση.
Θα έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε την τακτική μας και σε άλλες περιπτώσεις. Ωστόσο στη παρούσα ανάρτηση θα αναφερθούμε στο Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα με αφορμή την μεγάλη διαδήλωση που έγινε στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών την Τετάρτη 3η Μαρτίου του 1982.
Για να φτάσουμε όμως στην μεγαλειώδη αυτή συγκέντρωση είχαν προηγηθεί κάποιες άλλες ενέργειες που ξεκίνησαν από το 1978, όταν κατείχαμε την ηγεσία της ΕΝΕΠ. Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 1978, με αφορμή την επέτειο της Κηρύξεως της Ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου, κάναμε την πρώτη απόπειρα ανακινήσεως του Εθνικού μας αυτού Ζητήματος με αφίσες και ομιλίες.
Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που τα μέλη μας πήραν εντολή να κάνουν την αφισοκόλληση με το φως της ημέρας. Και όταν αυτό πραγματοποιήθηκε το πληρώσαμε με δεκάδες προσαγωγές μελών μας στα αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα.
Και ενώ είχαμε λάβει τα μέτρα μας και υπήρχε πολυμελής ομάδα δικηγόρων στα κεντρικά μας γραφεία (Ακαδημίας 64, 1ος όροφος, πάνω από τον κινηματογράφο ΕΛΛΗ) βιώσαμε μια ευχάριστη έκπληξη από άλλους δικηγόρους που έτυχε να βρίσκονται στους τόπους που συνελαμβάνοντο οι συναγωνιστές μας και αυτόκλητοι προσήρχοντο ως υπερασπιστές τους. (Θυμάμαι μάλιστα ότι ένας εξ αυτών ήταν ο αείμνηστος Γεώργιος Κατσίκας).

Αυτά συνέβησαν τότε. Στην συνέχεια όμως και όταν ανέλαβε δράση ο αείμνηστος Σεβαστιανός του δηλώσαμε ότι τιθέμεθα υπό την διάθεσή του ακριβώς επειδή εκτιμήσαμε ― και πολύ σωστά― ότι υπό την ηγεσία του το αίτημα θα εύρισκε πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση στις τάξεις του ελληνικού λαού. Βρεθήκαμε στο πλευρό του, όπου κι αν πήγε να μιλήσει. Οι συναγωνιστές μας από την πανίσχυρη Τ.Ο. Κοζάνης πάμπολλες Κυριακές τον επεσκέποντο στην Κόνιτσα όπου ήταν η έδρα του. Αξίζει μάλιστα στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι παρουσία των συναγωνιστών Βασίλη Τζιούτζια προέδρου της Τ. Ο. Κοζάνης, του Γιάννη Μπαμπαλή και δεν θυμάμαι ποιών άλλων ακόμη, ο μητροπολίτης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του προς το εκκλησίασμα, έπλεξε το εγκώμιο των μελών του ΕΝΕΚ.
Έτσι φτάσαμε στο 1982 για να μεταφέρω τι είχαμε δημοσιεύσει στην εφημερίδα μας ΝΕΑ ΘΕΣΙ, με αφορμή το μεγάλο συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Ίων (Ιωάννης) Σχοινάς


1 σχόλιο:

  1. Αυτά τα εθνικιστικά ιστορικά είναι που με αρέσουν πολύ να τα διαβάζω και να τα μαθαίνω εδώ μέσα.
    Δηλαδή αφού το 1978 κυβέρνηση ήταν η νδ μπορούμε όλοι να καταλάβουμε ότι οι εθνικιστές/πατριώτες ήταν και θα είναι εναντίον όλων και ότι η νδ από τότε ήταν ψευτοπατριωτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π