Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Η αλήθεια πάντα επικρατεί στο τέλος!


Με αφορμή την έκδοση του "Βερονάλ"
Ο Συκουτρής μια από τις μεγαλύτερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νεότερου Ελληνισμού και ένας από την σημαντικότερους διανοητές της Ελληνικής αφύπνισης στα χρόνια του μεσοπολέμου, παρέμεινε για πολλά χρόνια στην σιωπή. Εκεί τον ήθελαν τα κατεστημένα της πολιτικής και του πολιτισμού γιατί δεν εξυπηρετούσε τις ιδέες τους, γιατί δεν ήθελαν η τόσο σημαντική του παρακαταθήκη να αποτελέσει εφαλτήριο σκέψης και δράσης για τους νεότερους. Το τεράστιο έργο του και η πυκνή ζωή του δεν μπορούσαν παρά να γίνουν αντικείμενο έμπνευσης και εξιστόρησης, έστω και με μερική ή κατά περίπτωση και στρεβλή απεικόνιση. Το γεγονός όμως ότι η μεγαλοσύνη δεν μπορεί να αποσιωπηθεί ούτε να μειωθεί, είναι ουσιώδες γιατί μας διδάσκει ότι δεν υπάρχει μάταιη προσπάθεια.

Το βιβλίο του Τάκη Θεοδωρόπουλου 'Βερονάλ" , τίτλος εμπνευσμένος από ένα διάσημο υπνωτικό μέχρι την δεκαετία του '50, που είχε χρησιμοποιηθεί για αυτοκτονίες πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων είναι ο τίτλος του βιβλίου. Δεν το έχω διαβάσει ακόμα και θα ήταν σφάλμα να εκφράσω άποψη, αλλά η αναφορά του βιβλίου στη ζωή του Συκουτρή από μόνη της είναι ένα εγχείρημα άξιο λόγο καθώς δημιουργεί τις συνθήκες για περισσότερη γνώση άρα και βαθύτερη μελέτη του έργου του. Επαναφέρει επίσης, ένα ζήτημα σοβαρό, πόσο χρήσιμο θα ήταν να επιχειρούσαμε την προβολή του έργου μεγάλων μορφών όπως αυτή του Συκουτρή να την αναδείξουμε με τρόπους πέραν της παράθεσης της βιβλιογραφίας ή των ομιλιών.

Είναι μεγάλης σημασίας ζήτημα γιατί την έκδοση του Πάουντ προ ετών έκανε εκδοτικός οίκος που ανήκε στην ανανεωτική αριστερά, ή το έργο του Σελίν άλλος οίκος, ή ακόμα την ζωή του Δραγούμη έγραψαν συχνά παραλείποντας ή και παραφράζοντας το έργο του συγγραφείς, που ένιωσαν έμπνευση αλλά χωρίς ιδεολογικό σημείο εκκίνησης.
Περιοριστήκαμε σε ρόλους, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που μας ενέπλεξε το σύστημα και αρνηθήκαμε το μεγάλο Σκοπό πνευματικής έγερσης που οφείλουμε να φέρουμε σε πέρας.
Από την έκδοση του "Βερονάλ" ας κρατήσουμε ως σημαντικό το γεγονός ότι πολλοί αναγνώστες θα πληροφορηθούν για τον Συκουτρή, αλλά και ότι η αξία είναι ανίκητη και η αλήθεια πάντα επικρατεί στο τέλος!

Εμ. Ν. Κώνστας

1 σχόλιο:

  1. 'Περιοριστηκαμε σε ρολους,ιδιαιτερα τα τελευταια χρονια που μας ενεπλεξε το συστημα και αρνηθηκαμε το μεγαλο σκοπο πνευματικης εγερσης..'Αυτο ακριβως ειναιτο μηνυμα και η ουσια που μπορει να βγαλει το εθνικιστικο κινημα απο τα αδιεξοδα που το εγκλωβισαν πρακτικες και ατομα που επελεξαν την..εδρα του συστηματος για αγωνιστικο χωρο..ο δικος μας αγωνιστικος στιβος ειναι εξω απο το συστημα και τα δικα μας πλεονεκτηματα ειναι η υπεροχη των ιδεων μας που πρεπει με συνεπεια και μεθοδικοτητα να πλητει καθημερινα και να αποδυναμωνει τον εχθρο οπου,οπως και οποτε ΕΜΕΙΣ θα επιλεγουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π