Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

θα έγραφαν Αβραάμ και Ιακώβ.




ευθυμογράφημα-χρονογράφημα του συνεργάτη μας
Φοίβου Ιωσήφ
                                    Αγγλορωσική συνεργασία
Κανένας δεν θα πίστευε ποτέ ότι η Γηραιά Αλβιών θα συνεργαζόταν τόσο στενά με την Ρωσική αρκούδα  με βάση το θάμπος της  Ελληνικής γραμματείας. Απίστευτο κι όμως αληθινό μέχρι τέλους. Για να δούμε: Οι υπερήφανοι Εγγλέζοι λένε την λέξη lady με τέτοιο στόμφο και τέτοια έπαρση που νομίζεις ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει. Ladies first-οι κυρίες προηγούνται, απαγγέλουν με μία ευγένεια και μία γλυκύτητα λές και έχουν φάει τα συροπιαστά όλης της Κωνσταντινούπολης.  Βρε τους μπαγάσηδες, βρε τους μπαγαπόντηδες. Καλά, αυτοί είναι μπαγάσηδες αλλά κι εμείς δεν πάμε πίσω από άγνοια και υποτέλεια. Θα μου πείς τώρα τι δουλειά έχουν οι Ρώσοι με την υπερηφάνεια των Εγγλέζων και πώς μπλέκεται η Ελληνική γραμματεία.
Έλα ντέ! Οι Ρώσοι που λέτε βγάζουν κάτι αυτοκίνητα που δεν είναι και ότι το
καλλίτερο από πλευράς αξιοπιστίας. Όμως ήθελαν να δώσουν ένα κύρος στο προϊόν τους και γι αυτό έπρεπε να του δώσουν ένα ηχηρό όνομα. Το έβγαλαν λοιπόν LADA. ΄Εχει σχέση το αυτοκίνητο LADA με την Αγγλική λέξη Lady? Και βέβαια έχει, και οι δύο προέρχονται από την Ομηρική ελληνικότατη λέξη Λάδα που σημαίνει Κυρία. Η Lady λοιπόν σημαίνει Κυρία και το αυτοκίνητο Lada σημαίνει πάλι Κυρία. Θέλουν δεν θέλουν, για να προσδώσουν κύρος οι μέν στις κυρίες και οι δε στα αυτοκίνητά τους, περνάνε από το τεζάκι, περνάνε από τον Ελληνικό πάγκο της διαφώτισης και του πολιτισμού, οι άλλοι δρόμοι είναι λασπεροί και δύσβατοι. Από δώ περνάει ο ήλιος και το πνεύμα κι ας μη μας το μάθαν στα σχολεία, από τον φωτεινό χώρο της Ελλάδας είναι η μοναδική λεωφόρος . 

Και βέβαια δεν είναι οι μόνοι που διέρχονται έκοντες άκοντες από τα Ελληνικά γράμματα, μονόδρομος είναι άλλωστε, είναι κι άλλοι πολλοί λαοί. Ας πούμε οι Ασιάτες δεν πήραν το όνομά τους από τον ΄Ασιο τον γυιό του Βασιλιά Δάρδανου; Αν όχι, από ποιόν το πήραν, απ τον Φούφουτο?  Στην επικράτεια της Κίνας υπάρχει μία μεγάλη επαρχία με το όνομα Yunan. Οι Τούρκοι αποκαλούν τον ΄Ελληνα Yunan, ίδιο όνομα με την Κινεζική επαρχία. Και τα δύο προέρχονται από την λέξη Ιωνία, γι αυτό και η Ιαπωνία ερμηνεύεται ως η ΄Απω Ιωνία!! Είπατε κάτι και δεν το άκουσα; ΄Όχι; Καλά. 
Ποιοι είναι αυτοί που αποκαλούν την Ελλάδα ψωροκώσταινα, την χώρα των Ολυμπιακών αγώνων, της Φιλοσοφίας, της Αστρονομίας, της Ιατρικής, των Μαθηματικών, της γυμναστικής του Θεάτρου και της  παγκόσμιας γλώσσας; Ναι, ποιοι νάνοι είναι αυτοί; Αν η πατρίδα μας ήταν ψωροκώσταινα, οι Αμερικανοί δεν θα έστελναν τα διαστημόπλοια στα πέρατα του σύμπαντος με τα ονόματα των Ολύμπιων θεών Απόλλωνα και Δία αλλά θα έγραφαν Αβράμ και Ιακώβ. Αμ δε! Κάτι θα πρέπει να ξέρουν αυτοί οι παλιοκαπιταλίστες.


Θα μου πείς πως μόνον  οι Αμερικάνοι πατάνε πάνω στην Ελληνική ιστορία για να σταθούν όρθιοι; Όχι βέβαια. Οι Γερμανοί να δείς. Να δείς και να μην το πιστεύεις. Από ποιότητα αυτοκινήτων δεν μπορείς να πείς, σκίζουν, αλλά από ονοματάκια είναι ακόμη στην εποχή του Νεάτερνταλ. Τα περίφημα αυτοκίνητα Audi δεν τα λένε άουντι, αυδή τα λένε, αυδή και ξερό ψωμί. Αυδή σημαίνει κραυγή γι αυτό λέμε κι εμείς έμεινα άναυδος.
Τι να πεί και τι να παραλείψει κανένας όταν αρχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι της Ελληνικής ιστορίας και της παγκόσμιας Ελληνικής γλώσσας. Αρχή υπάρχει, το τέλος είναι άγνωστο.
Αν και πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχει τέλος σε έναν τέτοιον πολιτισμό σαν τον Ελληνικό. Και μάλλον έχουν δίκιο.

Φοίβος Ιωσήφ


2 σχόλια:

  1. Πολύ περιεκτικό και αληθές...Συγχαρητήρια στον συντάκτη του άρθρου...Ελπίζω να υπάρξει συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π