Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Μέρες που είναι ας μάθουμε την αλήθεια για αυτή την φωτογραφία.


Είναι ένα δύσκολο θέμα καθώς εμπεριέχει και ιστορικές αλήθειες,σφαγές,γενοκτονίες και όλα τα άσχημα που επιφέρουν οι πολεμικές συγκρούσεις.
Στην αρχή σκεφτόμουν να χρησιμοποιήσω το γνωστό Καταρρίπτεται πριν τον τίτλο του άρθρου καθώς θα εξέταζα μόνο την φωτογραφία αφήνοντας απ’έξω οτιδήποτε άλλο,αποφάσισα όμως να γράψω όλη την ιστορία της φωτογραφίας,το μόνο εύκολο θα ήταν να πω ότι δεν είναι από τα αρχεία του Βατικανού όπως το άρθρο ισχυρίζεται να το αποδείξω και να τελειώνει η υπόθεση εκεί.
Πιθανόν όμως κάποιοι αναγνώστες-σχολιαστές να νομίζουν ότι έχω πονηρό σκοπό για να καταρρίψω τις γενοκτονίες και δεν θέλω να αφήσω να εννοηθεί κάτι τέτοιο.
Οι γενοκτονίες είναι αναγνωρισμένες και ομόφωνα ψηφισμένες  από την Βουλή, η γενοκτονία των Ελλήνων της Μ.Ασίας το 1998 και η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου το 1994.
Ξεκαθαρίζω λοιπόν πως θα δούμε από που πραγματικά είναι η φωτογραφία αλλά και την ιστορία πίσω από την φωτογραφία και τίποτα άλλο,οποιοδήποτε σχόλιο φανατισμού και πέραν του θέματος με αφήνει παγερά αδιάφορο.


Ας δούμε το άρθρο…

Πρόκειται για ντοκουμέντο από τα Αρχεία του Βατικανού. 
Στις 24 Απριλίου του 1915, δηλαδή πριν ακριβώς 100 χρόνια, λίγες ημέρες μετά το Πάσχα, ο τουρκικός στρατός σταύρωσε γυμνές τις γυναίκες των Αρμενίων.
Ως Γενοκτονία των Αρμενίων αναφέρονται τα γεγονότα εξόντωσης Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α” Παγκοσμίου Πολέμου.
Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν.
Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ Δυτικές και Αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000.
Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες.
Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας» και ισχυρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε ένας βίαιος εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού.
Η Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα και με τον ίδιο τρόπο με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Ελλήνων και των Ασσυρίων.
Το είδαμε ΕΔΩ


Η φωτογραφία λοιπόν δεν είναι από τα αρχεία του Βατικανού όπως το άρθρο ισχυρίζεται, η φωτογραφία είναι από αμερικάνικη ταινία του 1919 με τίτλο Auction of souls και μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω σύνδεσμο.
http://www.raymondibrahim.com/islam/the-forgotten-genocide-why-it-matters-today/ br> Η Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα και με τον ίδιο τρόπο με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Ελλήνων και των Ασσυρίων.


Μετά το 21:47 οι επίμαχες σκηνές.



Εδώ θα μπορούσα κάλλιστα να τελειώσω το άρθρο αλλά αξίζει να δούμε και την ιστορία πίσω από την φωτογραφία.

Η ταινία είναι βασισμένη στην αυτοβιογραφία της  Arshaluys (Aurora) Mardiganian η οποία επέζησε της γενοκτονίας και πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ.

Η ίδια η Arshaluys (Aurora) Mardiganian αποκάλυψε στον ιστορικό κινηματογράφου Anthony Slide πως οι σκηνές με τις σταυρωμένες γυναίκες ήταν μια πιο ήπια εκδοχή των όσων πραγματικά υπέστησαν καθώς δεν μπορούσαν να τα αποδώσουν στο φιλμ εξαιτίας της σκληρότητας.
Ο τρόπος που θανάτωναν τις γυναίκες μετά τον βιασμό τους ήταν με διαβολισμό-παλούκωμα-ανασκολοπισμό και κάτι τέτοιο δεν μπορούσαν να το αποτυπώσουν στο φιλμ.


Τα έσοδα από τις εισπράξεις περίπου στα 30 εκατ.δολάρια συμφωνήθηκε να δοθούν για την ανακούφιση 60.000 ορφανών παιδιών από την Αρμενία.
Το φιλμ γυρίστηκε από τον σκηνοθέτη Oscar Apfel.H  American National Motion Picture Committee ανακηρύσσει την ταινία αυτή ως ιστορική και εκπαιδευτική η οποία αποτυπώνει τα βάσανα των Αρμενίων και που θα πρέπει να κάνει βαθιά εντύπωση στους εκπροσώπους της Αμερικανικής κοινωνίας.

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο ξενοδοχείο Plaza.Έκτοτε προβλήθηκε σε 13 πολιτείες των Η.Π.Α και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής μεταξύ αυτών η Κούβα και το Μεξικό και χαρακτηρίστηκε ως κοσμοϊστορική.

Παρά τον κοσμοϊστορικό χαρακτηρισμό της ταινίας στην Μ.Βρετανία λογοκρίθηκε,τελικά προβλήθηκε μετά από διαπραγματεύσεις με την άδεια της Scotland Yard  στο Royal Albert Hall  για τρεις εβδομάδες,έκτοτε λογοκρίθηκε και πάλι

Η διάρκεια της ταινίας ήταν 85 λεπτά και δυστυχώς δεν έχει σωθεί ολόκληρη,ότι έχει απομείνει σώθηκε το 1994 από έναν Αρμένιο που ζούσε στην Αργεντινή τον Eduard Gozanlian και μία κόπια του φιλμ φυλάσσεται στο Μουσείο για την Αρμένικη Γενοκτονία (Armenian Genocide Museum-Institute)
Περισσότερα για την ταινία μπορείτε να δείτε στο παρακάτω σύνδεσμο…


Αυτή με λίγα λόγια  ήταν η ιστορία πίσω από την φωτογραφία και μέρες που είναι πρέπει να ξέρεις την πραγματική προέλευση της φωτογραφίας και όχι ότι είναι ντοκουμέντο του Βατικανού γιατί πολύ απλά…ΔΕΝ είναι..
Γιώργος Ζ.


από το χρονολόγιο του Γιώργου Αναστασούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π