Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα που οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016

Η νέα, απίστευτη, πραγματικότητα ΕΡΧΕΤΑΙ!


Πέντε αμερικάνικες υπερ-εταιρείες και τρεις υπερ-τράπεζες επιβάλουν τα οικονομικά -και όχι μόνον- συμφέροντά τους σε Αμερική και Ευρώπη και μέσω αυτών στο 60% της παγκόσμιας κοινότητας.
Το Δίκαιο του καταναλωτή, όπως το γνωρίζαμε, καταργείται.
Το ατομικό Δίκαιο όπως το γνωρίζαμε εξαφανίζεται.
Τα δικαιώματα ύπαρξης και λειτουργίας των μικρών καταστημάτων εξαερώνονται. Το ίδιο και οι καλλιέργειες λαχανικών και φρούτων στις αυλές και τα μικρά κτήματα των πολιτών.
Εθνικές νομοθεσίες και Ευρωπαϊκές οδηγίες κάμπτονται μπροστά στην ισχύ της νέας πραγματικότητας.
Νομική διεκδίκηση, όλων των ανωτέρω, παύει να υφίσταται.
Οι έλεγχοι μεταλλαγμένων τροφίμων, και καρκινογόνων ουσιών παύουν να γίνονται. 

Δεν πρόκειται για κάποια θεωρία συνωμοσίας. Η συμφωνία, με το όνομα ΤΤΙΡ (Transatlantic Trade and Investment Partnership, δηλαδή Υπερατλαντική Εταιρική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων), ολοκλήρωσε με άκρα μυστικότητα τον 12ο γύρο συνομιλιών στις Βρυξέλλες και βρίσκεται ένα βήμα πριν την υπογραφή. (ο Κοινός Παρονομαστής αναδημοσίευσε άρθρο από το το 2015 που αναφερόταν στην συγκεκριμένη συμφωνία: δες ΕΔΩ)
Διαβάστε το άρθρο του κ. Κωνσταντίνου Βέργου (Καθηγητή Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία), με τίτλοΤ.Τ.Ι.P.:  Έρχεται το τέλος καπιταλισμού και της δημοκρατίας, με σφραγίδα Κομισιόν-ΗΠΑ; που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη ηλεκτρονική εφημερίδα Liberal.gr

                                       Κωνσταντίνος Βέργος
                                       ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Πριν 3 χρόνια, στις 7 Ιουλίου 2013, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, κάτω από απόλυτη μυστικότητα, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ για τη δημιουργία μιας συμφωνίας που είχε το όνομα ΤΤΙΡ (Transatlantic Trade and Investment Partnership, δηλαδή Υπερατλαντική Εταιρική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων). Κανένας τότε δεν θα φαντάζονταν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή, όλων των εποχών, για τα θεμέλια της Αστικής Δημοκρατίας στην οποία ζούμε. Το χειρότερο, ελάχιστοι γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται.
Αρχικά φαίνονταν ως μία απλή συμφωνία εμπορίου. Ένα έγγραφο, στο οποίο εμπλέκονται ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου και ο Αμερικάνος Υπουργός Εμπορίου, που περιγράφει και κωδικοποιεί διαδικασίες για την εμπορική συνεργασία ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης και μειώνει τους δασμούς. Και αν όντως ήταν έτσι, θα ήταν μια πολύ χρήσιμη συμφωνία. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι ακριβώς το αντίθετο! Γι’ αυτό, δεν εκπλήσσει που αυτή η συμφωνία κρατήθηκε σε απόλυτη μυστικότητα. Κρατήθηκε σε μυστικότητα διότι αποτελεί απειλή τόσο για το σύνολο των επιχειρήσεων, όσο και για την δημοκρατία, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ! Αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε περί τίνος πρόκειται όταν άρχισαν να διαρρέουν έγγραφα.

Η ΤΤΙΡ δεν αφορά «κάποιες συμφωνίες» για μείωση δασμών, παρότι προβλέπει κάτι γι’ αυτούς. Αν αποτελούσε συμφωνία για την μείωση ή και τον μηδενισμό των δασμών θα την επικροτούσαμε. Αφορά  προδιαγραφές! Δυστυχώς, ρυθμίζει το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, δηλαδή αφορά το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 40% του παγκόσμιου Εμπορίου, με τρόπο που να ευνοεί τα στάνταρ συγκεκριμένων εταιριών! Πίσω από την TTIP καταπατούνται τα δικαιώματα του 99% των μη πολυεθνικών εταιριών που απασχολούν το 95% του εργατικού δυναμικού στον καπιταλισμό, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη! Μέσα από «αρχές» όπως της… «Οριζόντιας Νομοθετικής Συνοχής» (Horizontal regulatory coherence) και… «Εφαρμοσμένων Εμπορικών Φραγμών»  (Technical barriers to trade) ακυρώνει την νομοθεσία που έχει ψηφιστεί τόσο σε ΗΠΑ, σε εθνικό ή πολιτειακό επίπεδο (!) όσο και σε Ευρωπαϊκή Ένωση, σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου ή κράτους (!) στην τυποποίηση των προϊόντων, στον ανταγωνισμό των εταιριών, στο εργατικό δίκαιο και στα δικαιώματα του καταναλωτή! Όταν τεθεί σε λειτουργία (ο 12ος γύρος ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες στις 26 Φεβρουαρίου 2016) η συμφωνία αυτή θα υπερισχύει όχι μόνο του εθνικού συντάγματος των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (!) αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας(!).

Γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, για παράδειγμα, ή ζιζανιοκτόνα, με καρκινογόνες ουσίες, δεν θα υπόκεινται στους ελέγχους των οργανισμών υγείας, ούτε θα έχουν υποχρέωση αναγραφής συστατικών, και θα εισάγονται χωρίς ‘χρονοβόρους’ περιορισμούς, ακόμη και αν βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία! Κυβερνήσεις δεν θα δύνανται να μηνύσουν Αμερικάνικες Υπερ-Τράπεζες για σκάνδαλα, επειδή οι τεράστιες αυτές τράπεζες προστατεύονται πλέον από την συμφωνία που δεσμεύει την ΕΕ να μην έχει δικαίωμα να τις μηνύει! Καταργείται η υπερίσχυση του ατομικού δικαίου, του δικαίου του καταναλωτή, υπερισχύει εκείνο της μεγάλης πολυεθνικής εταιρίας!

Πίσω από την συμφωνία TTIP βρίσκεται το «βαρύ χέρι» μιας χούφτας εταιριών που θέλουν να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους, τα δικά τους στάνταρ, σε όλες τις άλλες εταιρίες, όπως και στις εκλεγμένες κυβερνήσεις! Είναι η κατάργηση του καπιταλισμού όπως τον ξέραμε, είναι το τέλος της δημοκρατίας που γνωρίζουμε. Γι’ αυτό το λόγο, η συμφωνία αυτή είναι επικίνδυνη!
Είναι επικίνδυνη, όχι μόνο γιατί καταστρέφει εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, κλείνοντας εταιρίες. Όχι μόνο γιατί καταργεί το οικοδόμημα προστασίας υγείας και δικαίου καταναλωτή, αλλά επειδή αφαιρεί από τον πολίτη το δικαίωμα να αποφασίζει, είναι υπεράνω της ίδιας της δημοκρατίας όπως την ξέρουμε!    
* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία
** Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Liberal.gr στις 10 Μαΐου 2016)

ενημέρωση Πελοποννήσου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π