Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα που οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Κυριακή, 8 Μαΐου 2016

Ανακάλυψαν αρχαιοελληνικό... YOLO* σκελετό!


το μωσαϊκό είναι 2.400 ετών! 
Ο Ευφρόσυνος χαίρεται τη... ζωή και χαλαρώνει, έχοντας δίπλα του κρασί και ψωμί - (*You Only Live Once - Ζεις μόνο μια φορά)
Φαίνεται ότι οι πρόγονοί μας είχαν βρει το νόημα της ζωής και ήξεραν ότι προτού φύγουμε από τον κόσμο αυτό, έπρεπε να απολαμβάνουμε την κάθε μας στιγμή στη Γη.
Aρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Τουρκία ένα μοναδικό αρχαιοελληνικό μωσαϊκό ηλικίας 2.400 ετών, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην επαρχία Χατάι, κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Σε αυτό απεικονίζεται ένας... σκελετός που χαλαρώνει, έχοντας δίπλα του έναν αμφορέα με κρασί και ψωμί και ο οποίος στέλνει στους ζωντανούς ένα αισιόδοξο μήνυμα. Η λέξη «ευφρόσυνος» είναι γραμμένη στην επιγραφή και σημαίνει «αυτός που χαίρεται την ζωή».

Στην δεύτερη σκηνή του μωσαϊκού απεικονίζεται ένας άντρας ο οποίος φαίνεται να κοιτά ένα ηλιακό ρολόι, υπό την επιγραφή «Άκλιρος». Το τρίτο μέρος έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο, από το κομμάτι που διασώθηκε, φαίνεται πως σε αυτό απεικονίζεται ένας έγχρωμος άντρας ο οποίος προσπαθεί να ανάψει φωτιά.

το εντυπωσιακό μωσαϊκό

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Ντεμέτ Καρά από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χατάι, η οποία συμμετείχε στις ανασκαφές, το εντυπωσιακό μωσαϊκό βρισκόταν στην τραπεζαρία του σπιτιού μιας οικογένειας που φέρεται πως ανήκε στην υψηλή κοινωνία της εποχής, στην Αντιόχεια του 3ου αιώνα π.Χ.


«Δύο είναι τα χαρακτηριστικά που χαρακτήριζαν τα σπίτια της ελληνορωμαϊκής ελίτ εκείνη την εποχή: το λουτρό και η τραπεζαρία», είπε η  Καρά, μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ.


Ο σκελετός που απολαμβάνει τη ζωή

Αξίζει να σημειωθεί πως η Αντιόχεια ήταν αρχαία πόλη ή οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ορόντη και ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. από τον Σέλευκο Α' το Νικάτορα, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προς τιμή και μνήμη του πατρός του Αντίοχου.

Η Αντιόχεια αναμφιβόλως υπήρξε το λίκνο του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, πόλη που αποτέλεσε το σταυροδρόμι των μεγάλων φιλοσοφικών ρευμάτων, με μεγάλη ανάπτυξη των γραμμάτων και των επιστημών. Υπήρξε η πόλη των εθνικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών αντιθέσεων, αλλά και των θεαμάτων, της πολυπολιτισμικότητος και των ακραίων εκφραστικών εκδηλώσεων. Πέρασε σταδιακά όμως στην παρακμή από τον 10ο αιώνα λόγω των σφοδρών επιδρομών των κατακτητών, Αράβων και Σταυροφόρων, καθώς και της αλλαγής των εμπορικών δρόμων προς τη Δύση.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π