Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Νεύμα σέ «καρχαρίες» να ορμήσουν στά δημόσια φιλέτα


Με την απειλή νέων μέτρων, η κυβέρνηση Σαμαρά οργανώνει… πάρτι για την κατάληψη ΔΕΚΟ και άλλων οργανισμών από ελληνικούς και ξένους «ομίλους»

Το μοίρασμα της πίτας της κρατικής περιουσίας σε διεθνή και εγχώρια ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, τα οποία βλέποντας την απομάκρυνση του κινδύνου της χρεοκοπίας της χώρας «αναθερμαίνουν» το ενδιαφέρον τους για την ελληνική αγορά, κρύβεται πίσω από την πίεση της τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις με παράλληλη την απειλή νέων μέτρων, αλλά και τη σκληρή γραμμή, που υιοθετεί η κυβέρνηση Σαμαρά απέναντι σε απεργιακές κινητοποιήσεις και κοινωνικές αντιδράσεις, προκειμένου να διασφαλίσει «ήρεμο επενδυτικό κλίμα».

Υπό πίεση
Το μήνυμα Σαμαρά «πατήστε γκάζι στις ιδιωτικοποιήσεις για να γλιτώσουμε τα νέα μέτρα» και η βιασύνη του υπουργείου Οικονομικών και του ΤΑΙΠΕΔ για έσοδα 2,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2013 δεν αφορούν μόνο την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας. Είναι αποκαλυπτικό των πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση από ισχυρούς διεθνείς και εγχώριους οικονομικούς
παράγοντες, οι οποίοι, ενώ είχαν στρέψει αλλού τα επιχειρηματικά τους σχέδια όσο η Ελλάδα βρισκόταν ένα βήμα πριν απ’ τη χρεοκοπία και δεν παρουσίαζε επενδυτικό ενδιαφέρον, τώρα επαναδραστηριοποιούνται εκτιμώντας ότι με την πίεση της τρόικας και την εύνοια της κυβέρνησης μπορούν να θέσουν στον έλεγχό τους «φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας σε προνομιακή τιμή αναντίστοιχη με την πραγματική τους αξία (χαρακτηριστική η περίπτωση του ΟΠΑΠ). Η πίεση του πρωθυπουργού στα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, που από την πλευρά τους ήδη δέχονται «επίθεση φιλίας» από τους επιχειρηματίες που θέλουν να κερδίσουν την εύνοιά τους, είναι ενδεικτική του ισχυρού ενδιαφέροντος.

Τα τρία «αγκάθια»
Σε πρώτη φάση στο στόχαστρο μπαίνουν ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ και τα ΕΛ.ΠΕ., επιχειρήσεις για τις οποίες η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί και ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα ξεκινήσει τους διαγωνισμούς το αργότερο μέσα στον Απρίλιο, προσδοκώντας έσοδα για το 2013 ύψους 2,23 δισ. ευρώ.

Η θέση της κυβέρνησης Σαμαρά και προσωπικά του πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά δύσκολη, για τρεις λόγους:
1.Γνωρίζουν ότι η πίεση της τρόικας για άμεσες ιδιωτικοποιήσεις και η απειλή νέων μέτρων αποτελούν πραγματική απειλή. Η Ε.Ε. και τα όργανά της δεν θα ανεχθούν προνομιακή μεταχείριση ελληνικών εταιρειών εις βάρος των ευρωπαϊκών, άσχετα αν πίσω από την πίεση για «καθαρό παιχνίδι» η τρόικα είναι γνωστό ότι βάζει πλάτη στα μεγάλα ευρωπαϊκά funds.


Είναι ενδεικτική η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωσε την προσφυγή ξένων εταιρειών που ενδιαφέρονται για τον ΟΠΑΠ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τάχθηκε υπέρ του αυστηρού ελέγχου του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ και της απελευθέρωσης της αγοράς παιγνίων χωρίς διακρίσεις και εναπόκειται πλέον στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αν η ελληνική νομοθεσία εξυπηρετεί αυτούς τους σκοπούς. Το μήνυμα πάντως εστάλη…


2.Η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ έχει προκαλέσει ήδη πόλεμο συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας, το θέμα έχει λάβει πλέον και γεωπολιτικές διαστάσεις και θεωρείται βέβαιο πως θα τεθεί και στον Ελληνα πρωθυπουργό στα ταξίδια που έχει προγραμματίσει σε Ουάσιγκτον και Μόσχα το επόμενο διάστημα.


3.Η κυβέρνηση «τρέμει» μπροστά στο ενδεχόμενο εκτεταμένων κινητοποιήσεων των ισχυρών συνδικάτων των ΔΕΚΟ που θα μπορούσαν να «παγώσουν» το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και έτσι να εμφανιστεί ανακόλουθη απέναντι σε ξένα αλλά και εγχώρια συμφέροντα, που αν δυσαρεστηθούν δύνανται να προκαλέσουν την περαιτέρω αποσταθεροποίησή της. Η σκληρή γραμμή απέναντι στους απεργούς του Μετρό αποτελεί και μία πρόβα τζενεράλε για την κυβέρνηση απέναντι σε μελλοντικές κινητοποιήσεις κατά των μεγάλων deals που έχει σχεδιάσει.

Οι μνηστήρες
Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ έχουν ήδη υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος ισχυροί ξένοι και Ελληνες επιχειρηματίες, που δεν αποκλείεται να συνασπιστούν προκειμένου να ισχυροποιήσουν την πρότασή τους. Σύμφωνα με τον κατάλογο που έχει ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει:
* Ο όμιλος INTRALOT συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη και Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου ως η μόνη ελληνικών συμφερόντων εταιρεία που δήλωσε αυτόνομη παρουσία.
* Η εταιρεία ΕΜΜΑ DELTA LtD, μία σύμπραξη του παλαιότερου μετόχου στο PPF και μέλους του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς Jiri Smeij με τον υιό του γνωστού επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη, Γιώργο Μελισσανίδη. Η στενή σχέση του κ. Μελισσανίδη με το Μαξίμου αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά έχει οδηγήσει στο να αναφέρεται το όνομά του όσο κανενός άλλου στα δημοσιεύματα για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ.
* Η κοινοπραξία της Hel-vason (συμφερόντων Κοπελούζου) με τους Γερμανούς της Gauselman και τους Βρετανούς και τους Ισραηλινούς της Playtech.
* Οι Κινέζοι της Fosun International, μέσω της θυγατρικής Primrose Treasure Limited, που κατέχουν το 10% του ομίλου Folie Folie του Ελληνα επιχειρηματία Κουτσολιούτσου.
* Η βρετανική BC Partners.
* Η αμερικανική ThirdPoint LLC.
* Η καναδική Triple Five World Group Properties
* Η αμερικανική TBG Capital.
Σημειώνεται ότι η σύνθεση των παραπάνω σχημάτων μπορεί να αλλάξει. Εκείνο που δεν μπορεί να αλλάξει είναι ο επικεφαλής κάθε σχήματος (θεωρείται αυτός που έχει τουλάχιστον το 34% σε μία κοινοπραξία).

egerthitoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π