Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Η τελευταία συνέντευξη του Στρατηγού Ντερτιλή


H φωνή του ακούγεται δυνατή, τραντάζοντας τους τοίχους του μικρού κελιού του, σα να δίνει παράγγελμα, όπως τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967 στους στρατιώτες του: "Υπέρτατος νόμος η σωτηρία της πατρίδος".
Παρότι έχει υπερβεί το 90ο έτος της ηλικίας του, ο τελευταίος πολιτικός κρατούμενος της Ελλάδος φλέγεται από ενθουσιασμό όταν μιλάει για το Έθνος.
Για τον στρατηγό Νικόλαο Ντερτιλή τον "παππού" όπως τον αποκαλούν οι συγκρατούμενοί του στην ΣΤ΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, τρεις είναι οι αξίες που πρέπει να έχει ο κάθε Έλληνας: η πίστη προς την πατρίδα, η Ορθοδοξία που αποτελεί το πνευματικό καταφύγιο και η οικογένεια που αποτελεί τον ιερότερο θεσμό.

Ο "ΕΚ" βρέθηκε παραμονές της επετείου της εθνικής επανάστασης στο δωματιάκι που έχει παραχωρηθεί στον τελευταίο εν ζωή "Απριλιανό".
Σε ένα διάλογο – ποταμό που είχε μαζί του ο ίδιος το ξεκαθάρισε: "δηλωσίας δεν πρόκειται να γίνω ποτέ". Στο ερώτημά μας γιατί παραμένει έγκλειστος επί 38 συναπτά χρόνια μετά από εκείνη την δίκη – παρωδία απαντάει κοφτά: "Έχω μία αποστολή. Να υπερασπιστώ την στρατιωτική τιμή". Και συμπληρώνει σφίγγοντας το δεξί του χέρι: "Αυτό το είπα και στον Παπαδόπουλο, όταν προέβλεψα ότι έχει μόνο πέντε μήνες ζωής, όπως και τελικά δικαιώθηκα".

Για τον γηραιό πολεμιστή, "ο εχθρός του ελληνικού Έθνους είναι η παγκοσμιοποίηση", ενώ με πικρία διαπιστώνει ότι "η χώρα στερείται ταγών".
Μιλώντας για την νεολαία, τόνισε πως "την αφήνουν επίτηδες αγράμματη".
Το βλέμμα του "καίει" όταν αναφέρεται στην προσπάθεια που γίνεται για την κατάλυση του θεσμού της οικογένειας. "Πάνε να τη διαλύσουν", προσθέτει.
Σαν αστραπή θυμάται τότε που επικεφαλής μηχανοκίνητου τάγματος εξορμούσε από το στρατόπεδο της Αγίας Παρασκευής για να καταλάβει 28 συγκεκριμένους στόχους.
Σε λιγότερο από 90 λεπτά, η επιχείρηση είχε επιτύχει. "Τους πιάσαμε στον ύπνο", όπως και είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος μας εξομολόγηθηκε πως ακόμη και τώρα θα επαναλάμβανε το ίδιο τόλμημα.
"Δώστε μου ένα περίστροφο και εκατό φαντάρους και θα το ξανακάνω", μας είπε δυνατά.
Αναφερόμενος στην περίοδο της επταετίας σημείωσε με έμφαση: "ανέλαβα πλήρως την ευθύνη των πραξεών μου".
Ο "τελευταίος στρατιώτης" όπως τον φωνάζουν όλο και περισσότεροι ελληνόψυχοι ,αναπολεί τον καιρό που έδινε μάχες κατά των κομμουνιστοσυμμοριτών στα χιονισμένα βουνά της Μακεδονίας στον 38ο παράλληλο που χωρίζει την Βόρειο από την Νότιο Κορέα και φυσικά, τα γεγονότα του 1964 στην Κύπρο.

Εκεί όπου η παρουσία του και οι μέθοδοι που εφήρμοσε, είχαν ως αποτέλεσμα να εξολοθρευτούν σε χρόνο – ρεκόρ οι "τουρκοκυπριακοί θύλακες". Την ώρα που ο στρατηγός ανακαλεί από τη μνήμη του τους πολέμους που έζησε το μάτι μας πέφτει σε μία φωτογραφία, τη μοναδική που βρίσκεται πάνω στο γραφείο του. Έφιππος με τη στολή του λοχαγού κάπου στα Πιέρια όρη. Την ημέρα που την έβγαλε, τον σημάδεψε όσο καμία.

Ήλθε ο στρατηγός της 1ης Μεραρχίας από τη Λάρισα και μου ζήτησε δέκα φαντάρους εθελοντές για την Κορέα". "Ο πρώτος εθελοντής ήμουν εγώ", μας είπε κοιτώντας τα σίδερα που του κρύβουν τη θέα προς τον ήλιο. Για όσους δεν το ξέρουν, ο Νικόλαος Ντερτιλής ήταν ο ουσιαστικός ιδρυτής του Σώματος των Πεζοναυτών. Ο ίδιος, άριστος χειριστής της ελληνικής γλώσσας, κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Ράλλη, ότι ως υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του Κων/νου Καραμανλή, επιχείρησε (το 1977) να τη μετατρέψει σε γλώσσα αχθοφόρων. "Αυτό δεν το τόλμησαν ούτε οι κομμουνιστές", αναφώνησε. Πάντα ατίθασος ως χαρακτήρας, θυμάται την εποχή που αν και άριστος μαθητής στην Σχολή Ευελπίδων, μπαινόβγαινε στο πειθαρχείο της

Με συγκίνηση αναφέρεται στους δεσμούς φιλίας που τον συνέδεαν με τους οπλίτες που είχαν υπηρετήσει, κατά καιρούς, υπό τις διαταγές του. "Μέχρι και πούλμαν νοίκιασαν προκειμένου να με επισκεφτούν". "Μέσα σε μία ημέρα ήρθαν να με δουν 80 πρώην στρατιώτες μου", λέει.
Πηγαίνοντας χρόνια πίσω, θυμάται ένα στίχο από τον ύμνο της Ευελπίδων που τον έκανε σκοπό της ζωής του.
"Ήταν ο όρκος, η υπόσχεσή μας ότι θα κάνουμε την πατρίδα πιο μεγάλη".
Λίγο μετά, μας αποχαιρέτησε, διαβεβαιώνοντάς μας ότι θα είναι και στο επόμενο προσκλητήριο του Έθνους στις επάλξεις. Είχε μία αποφασιστικότητα που σε έπειθε!

Η τελευταία συνέντευξη του Στρατηγού Νίκου Ντερτιλή δόθηκε στον Δημήτρη Ζαφειρόπουλο και δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Κόσμο

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π