Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Σάββατο, 9 Μαρτίου 2013

Αφιέρωμα στην μνήμη του Συναγωνιστού Ηλία Ρασάϊκου


Στις 12 Φεβρουαρίου του 2011 χάσαμε ξαφνικά τον πρόεδρο του ΕΝΕΚ Φλωρίνης συναγωνιστή Ηλία Ρασάϊκο.

Σήμερα παραδίδω στον Κοινό  Παρονομαστή εμπλουτισμένο το δημοσίευμα που είχα γράψει τότε.

Ι. Σχοινάς


Από καρδιακό επεισόδιο

Έφυγε ο αητός της Φλώρινας

Ηλίας ΡασάϊκοςΓεννήθηκε στη Φλώρινα το 1952 και απεβίωσε από καρδιακό επεισόδιο το πρωϊνό της 12ης Φεβρουαρίου του 2011. Ο θάνατός του ήλθε στην επέτειο της μάχης της Φλωρίνης, για την οποία ο ίδιος είχε φροντίσει να την καταστήσει πανελληνίως γνωστή.

Στον ωργανωμένο εθνικιστικό αγώνα τον γνωρίσαμε το 1977 κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνος μέσα από τις τάξεις της προεκλογικής ΕΝΕΠ (Ελληνική Νεολαία Εθνικής Παρατάξεως) της οποίας μετεκλογικώς ανέλαβε την προεδρεία και στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Μάρτιο του 1979. Έκτοτε απεμακρύνθη και συμμετείχε ενεργώς στην κίνηση, η οποία οδήγησε στην δημιουργία του ΕΝΕΚ (Ενιαίο Εθνικιστικό Κίνημα) στις 6 Μαΐου 1979. Στο Βιβλίο Μητρώου των εγγεγραμμένων μελών του ΕΝΕΚ φέρει Αριθμό Μητρώου 11 με ημερομηνία εγγραφής την 19ην Μαΐου 1979.


Η αίτηση εγγραφής του συν. Ρασάϊκου στο ΕΝΕΚ.


Εκείνο όμως που χαρακτήρισε την αγωνιστική του πορεία είναι ότι συνέβαλε ενεργώς σε όλες ανεξαιρέτως τις εθνικιστικές οργανώσεις ή κόμματα από τότε μέχρι τον θάνατό του σε τέτοιο σημείο, ώστε το Εθνικιστικό Κίνημα στην πόλη της Φλωρίνης ήταν ταυτισμένο το όνομα του Ηλία Ρασάϊκου.

Το 1982 ως πρόεδρος του ΕΝΕΚ Τ.Ο. Φλωρίνης υπήρξε ο εμπνευστής και ο βασικός διοργανωτής των εκδηλώσεων της 12ης Φεβρουαρίου για την επέτειο της  συντριβής της επιθέσεως των κομμουνιστών κατά της πόλεως με σκοπό την κατάληψή της και την εν συνεχεία μετατροπή της σε πρωτεύουσα της κυβερνήσεως του βουνού.


Υπήρξε μεταξύ των πρωτεργατών εκείνων της πόλεως της Φλωρίνης που οργάνωσαν ομάδες Ελλήνων πολιτών και μάζευαν τις προκηρύξεις που πετούσαν κατά την διάρκεια της νυκτός οι Σκοπιανοί, ώστε να μην υπάρχουν στους δρόμους της πόλεως με την ανατολή του Ηλίου.

Για την πολύπλευρη εθνική του δράση οδηγήθηκε πολλάκις στα δικαστήρια κατηγορούμενος. Αναφέρω τρεις περιπτώσεις που έχω πρόχειρες: 


α) Το 1982 για την διοργάνωση της εκδηλώσεως για την επέτειο της μάχης της Φλωρίνης, με την κατηγορία της «αναμοχλεύσεως των πολιτικών παθών».


β) Επειδή ως πρόεδρος του ΕΝΕΚ Φλωρίνης είχε αναρτημένο πανώ στην πρόσοψη των γραφείων με θέμα την αποφυλάκιση των Ελλήνων Αξιωματικών.


γ) Για επίθεση εναντίον του γνωστού ως ιθύνοντος νου του «Ουρανίου Τόξου» Παύλου Βοσκόπουλου.Την ημέρα του θανάτου του συν. Ρασάϊκου εζήτησα την συμβολή από τον συν. Γιώργο Μουσταΐρα στον αποχαιρετισμό του συναγωνιστού μας. Ιδού το αποτέλεσμα:Δεν σε ξεχνάμε…Σα χέρι παγωμένο το μαντάτο

Άδραξε τις καρδιές μας να τις σπάσει,

Έρμη στη Φλώρινα η σκοπιά του απομένει

Αποζητώντας τον Ακρίτα να φυλάξειΑκρίτα Διγενή με μία πίστη

Με γαλανόλευκο το βλέμμα ν’ αγναντεύει

Και να προσμένει προς βορράν την ειμαρμένη,

Κρούσοβο, Ρέσνα, Μοναστήρι, Βελεσά…Τώρα αθάνατος περνάς στα Ηλίσια Πεδία

Δεν σε ξεχνάμε, πάντα ζης, Ρασάϊκε Ηλία.                            Γιώργος Μουσταΐρας

             12η Φεβρουαρίου 2011, ώρα 20.00΄
Για το …τεράστιο αυτό έγκλημα (ανάρτηση αυτού του πανώ στην πρόσοψη των γραφείων της Τ.Ο. Φλωρίνης) πήγε κατηγορούμενος στην Ελληνική Δικαιοσύνη από την «δημοκρατική μεταπολίτευση».Τελειώνοντας το πρώτο αυτό δημοσίευμα στην μνήμη του συναγωνιστού μας θεωρώ χρέος μου απευθυνόμενος προς τους Έλληνες Εθνικιστές της πόλεως της Φλωρίνης να τους υπενθυμήσω το σπαρτιατικό «άμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρονες.

Ιωάννης ΣχοινάςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π