Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

«Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν» (του Γιώργου Τσιτώνα)


«Αφήστε τους αυτούς να πράττουν ασέβειες και να ασχημονούν, αφού είναι Κλαζομένιοι! Είναι κακομαθημένα πλουσιόπαιδα! Είναι ανάγωγοι! Απαίδευτοι! Γαϊδούρια! Πρέπει και μείς να πέσουμε στο επίπεδό τους;» Μέσα σε μόλις 3 λέξεις ο Σπαρτιάτης κήρυκας έβγαλε λόγο! Έδωσε τροφή για μύριες σκέψεις ενώ μέχρι και ολόκληρη συγγραφή βιβλίου μπορεί να γίνει πάνω στο θέμα το οποίο θα έβρισκαν πολύ ενδιαφέρον όσοι έχουν την αντίληψη να το καταλάβουν και την παιδεία να το εφαρμόσουν!
   Ας πάρουμε όμως τα πράματα από την αρχή, για να δούμε ότι δεν ήταν καθόλου τυχαίοι οι υπερόπτες κατά τα άλλα και ανάγωγοι Κλαζομένιοι!
  Οι Κλαζομενές ήταν αποικία.. αποικίας, της πόλεως Κολοφώνα, αρχαία πόλη της Ιωνίας, η οποία ήταν επίσης αποικία Ιώνων προερχομένων πιθανώς από την Αττική.


Ιδρύθηκε γύρω στον 8ο αιώνα πχ στα δυτικά της Σμύρνης και εξελίχτηκε σε  μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Ιωνίας κατά την Αρχαϊκή περίοδο, με σημαντικά πλούτη.  Η μεγάλη  ακμή και πρόοδος των Κλαζομενών βεβαιώνεται από τις ονομαστές αποικίες που ίδρυσε, κάντε ένα διάλειμμα και αναλογιστείτε.. η αποικία της αποικίας της αποικίας ίδρυσε άλλες 2 αποικίες, τα Άβδηρα στη Θράκη και τη Ναύκρατη στην Αίγυπτο, την τελευταία μαζί με κατοίκους από την Μίλητο, τη Χίο, τη Φώκαια, τη Ρόδο, τη Κνίδο, την Αλικαρνασσό κ.α. Και όχι απλά ίδρυαν αποικίες οι αποικίες, αλλά γίνονταν και αυτές με την σειρά τους πόλεις δυνατές, πλούσιες και έβγαζαν μεγάλους άντρες! Από την Κολοφώνα καταγόταν ο λυρικός ποιητής Μίμνερμος και ο φιλόσοφος Ξενοφάνης, από τις Κλαζομενές οι φιλόσοφοι Αριστομένης και Αναξαγόρας, από τα Άβδηρα ο Μέγιστος Δημόκριτος, ο σοφιστής Πρωταγόρας, οι φιλόσοφοι Λεύκιππος, Ανάξαρχος και Εκαταίος, ο αστρονόμος και μαθηματικός Βίων!

Αυτές οι “μικρές και ασήμαντες” λεπτομέρειες φανερώνουν τον πλούτο και τον υπέρ-πληθυσμό αυτού εδώ του τόπου από τα πανάρχαια ήδη χρόνια! Ούτε ήμασταν ούτε είμαστε λίγοι, αλλά αυτό πλέον το έχει αποδείξει η επιστήμη. Ακόμα και σήμερα είναι διάσπαρτο το Ελληνικό στοιχείο παντού, τα δε 7 τελευταία δημοκρατικά Κυνοβολευτικά έτη το κυριότερο εξαγώγιμο μας προϊόν είναι το μυαλό! Όχι το μοσχαρίσιο, αυτό βρίσκεται κλειδωμένο καλά στο κεφάλι του Έλληνα ψηφοφόρου.. 

Μιας και το ανέφερα.. 7 έτη ε; Πόσο χρήσιμο θα ήταν πράγματι από κάποιον ειδήμων να έκανε μια συγκριτική μελέτη της τελευταίας 7ετίας με την γνωστή 7ετία;; Θα ήταν σαν να συγκρίνει την βούρτσα με την κατά τα άλλα αξιέπαινη προσπάθεια των σημερινών κατοχικών κυβερνήσεων προς μια έξοδο από την κρίση… Πάλι ξέφυγα από το θέμα. Ή μήπως και όχι..

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι οι Κλαζομενές ήταν μια άκρως υπολογίσιμη δύναμη της εποχής, πλούσια, δυνατή, με μεγάλη επιρροή, μια πόλη που όλοι θα ήθελαν να έχουν σύμμαχο για εμπορικούς και όχι μόνο σκοπούς. Είχε άλλωστε υπάρξει και μέλος της ‘Α Αθηναϊκής Συμμαχίας.
   Κάποια στιγμή, Πρέσβεις της πόλης βρέθηκαν στην Σπάρτη, και ίσως για να αστειευτούν, μαύρισαν με καπνιά τους θρόνους των 5 Εφόρων, πάνω στους οποίους κάθονταν να συζητήσουν και να αποφασίσουν τα τρέχοντα ζητήματα της πόλεως. Μαθαίνοντας το οι Έφοροι, θέλοντας από την μια να καθησυχάσουν τους δικαίως εξαγριωθέντες Σπαρτιάτες μα και από την άλλη να μην διαταράξουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τους Κλαζομένιους, πρόσταξαν τον δημόσιο κήρυκα, να διακηρύξει δημοσίως το έκτοτε διαχρονικό «Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν !»
  Ήταν σαν να έλεγαν στους Σπαρτιάτες: Τι περιμένετε από τους Κλαζομένιους; Τέτοιοι απρεπείς και ανάγωγοι που είναι, τέτοια κάνουν!

  
Βλέπουμε πως ανατρέχοντας στην πολύτιμη Αρχαία μας γραμματεία μπορούμε να βρούμε παραδείγματα και απαντήσεις για όλα τα σημερινά μας προβλήματα, μικρά και μεγάλα! Τι μας διδάσκει αυτή η ιστορία, αυτές οι μόλις 3 λέξεις του Κήρυκα; Το πρώτο και κυριότερο πριν καν μπούμε στην ουσία, είναι το γνωστό “Λακωνίζειν εστίν Φιλοσοφείν”! Μέσα σε 3 μόνο λέξεις πόσο νόημα, 2 μηνύματα προς Σπαρτιάτες και Κλαζομένιους! Άλλωστε και το “Μολών Λαβέ” 2 μόνο λέξεις ήταν αλλά και η αιτία να γίνει άπειρα βιβλία, ταινίες και παράδειγμα…!
  Ποιοι είναι οι σημερινοί Κλαζομένιοι; Εύκολο. Οι ασεβείς αξιωματούχοι κάθε είδους, τα πλούσια κακομαθημένα “αφεντικά”, οι “διάσημοι” μα αγενείς και αμόρφωτοι αθλητές και ηθοποιοί, που αν ήξεραν μόνο τι σήμαινε “σήμα” στα αρχαία δεν θα ήθελαν τον τίτλο.. οι απρεπείς πολιτικοί, οι ανάγωγοι δημαγωγοί, οι υπερόπτες δημοσιογράφοι.. Θα τους έχουμε σαν παραδείγματα;; Επειδή έχουν λεφτά ή ορισμένη εξουσία;; Αφαιρέστε τους για μια στιγμή αυτές τις δυο ιδιότητες, θα βγαίνατε έστω για έναν καφέ μαζί τους να κουβεντιάσετε αν δεν ήταν πλούσιοι ή αξιωματούχοι; Και κάντε αυτή την ερώτηση μέσα σας για οποιονδήποτε! Αν η απάντηση είναι αρνητική, μην το κάνετε ούτως η άλλως.. Παραδείγματα πάμπολλα για τα παιδιά μας εκεί έξω, από λαμπρούς νέους επιστήμονες, από αθλητές που τιμούν και δοξάζουν το εθνόσημο, η δε Ιστορία μας που χάνεται στα βάθη των αιώνων βρίθει θετικών, αξιέπαινων και φωτεινών παραδειγμάτων. Μα πάνω από όλα εμείς πρώτοι οφείλουμε να είμαστε οι Έλληνες που θέλουμε!
   Κλείνω με ένα μήνυμα προς τους Κοτζαμπάσηδες: Διοικείτε Ανθρώπους! Διοικείτε βάσει Νόμων! Και δεν θα διοικείτε για πάντα! Θα έρθει η ώρα της απολογίας... Πάντα έρχεται!
  Εν αναμονή…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π