Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Μοναχή τον δρόμο πήρες εξανάρθες μοναχή...


Το 1832 με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος.Σήμερα πολλοί θεωρούν ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις μάς έσωσαν παραγνωρίζοντας ότι ο αγώνας των Ελλήνων τίς ώθησε να πάρουν το μέρος μας για να προλάβουν ποιά θα μάς κάνει προτεκτοράτο της.Έσωσαν την Οθωμανική αυτοκρατορία όχι την ακμάζουσα Έλλας, ο Κολοκοτρώνης αναφέρει στα απομνημονεύματα του πώς ο φόβος τών Τούρκων ήταν τέτοιος πού άκουγαν Έλληνα καί κρυβόντουσαν μέχρι ότου γίνουν χιλιάδες για να τόν πολεμήσουν! Από τη στιγμή που ξέσπασε η επανάσταση καί δέν καταπνἰγηκε τόν πρώτο καιρό, η Οθωμανική κυριαρχία στό χώρο αυτό δέν θα μπορούσε ποτέ να αποκατασταθεί. Μπορεί χωρίς τήν παρέμβαση Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας να μην είχε συγκροτηθεί κρατος το 1832 αλλά ούτε η κατάσταση θα ήταν όπως πρἰν.Θα φτάναμε στήν Πόλη αλλά μας έκοψαν τή φόρα με δόλο !

Επιμένουν όμως κάποιοι ότι ή μάχη τού Ναυαρίνου είναι αυτή πού μάς έδωσε τήν ελευθερία μας.Οτι χάρη στίς μεγάλες Δυνάμεις κερδίσαμε τόν πόλεμο.Η ανάγνωση της ιστορίας όμως,είναι σπουδαία υπόθεση αυτογνωσίας, δεν είναι παραμύθι για παιδιά ως τά βαθιά γεράματα.Μόνο όταν θα καταλάβουμε ότι μάς επέτρεψαν να ελευθερωθούμε διότι έτσι από εμάς θα κέρδιζαν πολλά,θα γίνουμε έξυπνοι Έλληνες. Οταν καταλάβουμε ότι μας είδαν σα μελλοντικό χώραφι.Εκτός απ΄ τούς φιλέλληνες πού έδωσαν καί τήν ζωή τους για τήν Ελευθερία μας, η στάση τών Μεγάλων Δυνάμεων που καθοριζόταν αναλόγως των συμφερόντων τους, υπήρξε πάντα συχνά ωμή και πολλές φορές επαμφοτερίζουσα. Ειδικότερα, για τή στάση τους στο ναυτικό τομέα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι αυτή καθορίσθηκε από τη διαπίστωσή τους ότι, άν οι Έλληνες κατόρθωναν να δημιουργήσουν ανεξάρτητο Κράτος, τότε με τους ικανότατους ναυτικούς καί το στόλο πού θα διέθετε το Κράτος αυτό, θα γινόταν σύντομα μια επικίνδυνη, για τα οικονομικά τους συμφέροντα, ανταγωνιστική δύναμη.Έσωσαν την Οθωμανική αυτοκρατορία όχι την ακμάζουσα Έλλας, ο Κολοκοτρώνης αναφέρει στα απομνημονεύματα του πως ο φόβος των Τούρκων ήταν τέτοιος που άκουγαν Έλληνα και κρυβόντουσαν μέχρι ότου γίνουν χιλιάδες για να τον πολεμήσουν! Θα έφταναν στην Πόλη αλλά....τους έκοψαν....Από τη στιγμή που ξέσπασε η επανάσταση και δε καταπνιγηκε τον πρώτο καιρό, η Οθωμανική κυριαρχία στο χώρο αυτό δε θα μπορούσε ποτέ να αποκατασταθεί.

 Σήμερα πολλοί θεωρούν ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις μάς έσωσαν παραγνωρίζοντας ότι ο αγώνας των Ελλήνων τις ώθησε να πάρουν το μέρος μας για να προλάβουν ποια θα μας κανει προτεκτοράτο της.

Εκατοντάδες Γάλλοι αξιωματικοί εκσυγχρόνιζαν τον αιγυπτιακό στρατό. Τα ναυπηγεία της Μασσαλίας εργάζονταν για λογαριασμό του Μεχμέτ Αλή. Η Γαλλία προετοίμαζε τη φοβερή πολεμική μηχανή που θα επιχειρήσει το 1825 τον εξανδραποδισμό των Ελλήνων. Εγκέφαλος αυτής της πολιτικής ο υπουργός Εξωτερικών Chateaubriand.Ο Γάλλος πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη ήταν στρατολόγος του Μεχμέτ Αλή. Εφοδίαζε τούς Γάλλους στρατιωτικούς με συστατικά γράμματα καί τούς έστελνε στήν Αλεξάνδρεια γράφοντας στόν Ιμπραήμ, ότι μαζί με τίς μονάδες του θα εξοντώσουν τους Πολιορκημένους τού ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ κατά την Έξοδο! Η γαλλική ανθελληνική πολιτική ξεπερνούσε τον μισελληνισμό του Μέττερνιχ. Οι Αυστριακοί ήταν φανεροί σύμμαχοι των Οθωμανών, οι Γάλλοι κρυφοί και δόλιοι"

"Η ιστορία γράφεται πάντοτε από τους νικητές ή από τις κυρίαρχες τάξεις, που "τα μεν ηδέα καλά νομίζουσι, τα δε ξυμφέροντα δίκαια", όπως διδάσκει ο Θουκυδίδης.Καί ή αλήθεια είναι συνήθως θαμμένη κάτω από επιχωματώσεις αιώνων.  Αποκρύπτεται επιμελώς καί συχνά, με τη μυστική, ερήμην τών λαών, διπλωματία χάνονται τα ίχνη της στα χρονοντούλαπα καί τίς εφτασφράγιστες καταπακτές. Καταχωνιάζονται, εξαφανίζονται ή παραποιούνται τεκμήρια για να καλυφθούν ανομίες, προδοσίες κι ατιμωτικές συναλλαγές κρατών κι αξιωματούχων.Οι Ελληνες τρέφονται με ψεύδη από γενιά σε γενιά.Ψεύδη που ταυτίζονται με συμφέροντα της άρχουσας ομάδας και των ξένων προστατών που βαυκαλίζουν τις επιθυμίες καί τίς αθεμελίωτες βεβαιότητες τού λαού. Ψεύδη κατάφωρα, ψεύδη επίχρυσα και ψιμυθιωμένα. Ψεύδη που ευδοκιμούν στούς χερσότοπους της πλάνης και της άγνοιας, ψεύδη εισαγόμενα, ψεύδη προαιώνια και διαστρεβλώσεις γεγονότων. Ψεύδη που βαφτίζονται επιχειρήματα, ψεύδη που γίνονται συνθήματα -"λόγια παχειά" κι "ασκιά μ' αγέρα", "κούφια καρύδια" και "λιθάρια στον τουρβά", όπως έλεγε ο Μακρυγιάννης. Ψεύδη ατιμώρητα, επιβραβευμένα με ανδριάντες, ονομασίες οδών, τιμές και διακρίσεις. Για "μεγάλους άνδρες", για "φιλέλληνες", "σύμμαχους" κι "ευεργέτες". Ποιοί οι μεγάλοι άνδρες, οι φιλέλληνες, οι σύμμαχοι, οι ευεργέτες τελικά; Πού η αλήθεια, πού η απάτη;

(Από το Πόνημα του Κυριάκου Σιμόπουλου

"Ξενοκρατία, μισελληνισμός και υποτέλεια")

Ακόμα καί η περίφημη συμφωνία τού Λονδίνου το 1827 πού υπέγραψαν Αγγλία,Ρωσία,Γαλλία πού απαιτούσε από τούς Ελληνες καί τούς τούρκους,να κάνουν ανακωχή,έκρυβε στήν ουσία ένα μυστικό : ''Οτι αν μέσα σε ένα μήνα οι αντιμαχόμενοι δέν αποδέχοντουσαν τήν ανακωχή τότε οι δυνάμεις ήταν αποφασισμένες να τήν επιβάλλουν'' Ετσι έστειλαν οδηγίες πρός τούς ναυάρχους τών τριών στόλων τής Ανατολικής Μεσογείου να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα..Τελικά ήταν αυτό το μυστικό άρθρο πού οδήγησε στή Ναυμαχία τού Ναυαρίνου καί οδήγησε στήν συντριβή τής Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Τα κίνητρα φυσικά δεν πήγαζαν από τα φιλελληνικά τους αισθήματα !Οπως δεν πήγασαν κι όταν έκαναν τις σταυροφορίες εναντίων του Βυζαντίου και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τήν πτώση τής Βυζαντινής αυτοκρατορίας.Οταν στούς Βαλκανικούς πολέμους βοήθησαν τόν Κεμάλ Ατατούρκ καί φτάσαμε στήν καταστροφή της Σμύρνης. Απλά δεν ήθελαν τούς Αιγύπτιους καί τούς Οθωμανούς νικητές να ελέγχουν τήν Ανατολική Μεσόγειο,ούτε η Ρωσία επίσης. Προτιμούσαν λοιπόν μια πιό ''ρευστή'' καί ελεγχόμενη κατάσταση,άρα ήθελαν να συνεχίσουν οι Ελληνες να υπάρχουν..Βρήκαν λοιπόν τήν κατάλληλη ευκαιρία να εξαφανίσουν τό στόλο ''σώζοντας'' καί τούς Ελληνες. Στίς Αγγλογαλλικές κυβερνήσεις όμως επικρατεί μούδιασμα.Δεν ήθελαν να καταστραφεί ο οθωμανικός καί αιγυπτιακός στρατός γιατί φοβόντουσαν τή Ρωσία.Το 1829 υπογράφεται στήν Ανδριανούπολη μια συνθήκη πού δίνει τέλος στο ρωσοτουρκικό πόλεμο καί οι τούρκοι για πρώτη φορά εκεί αναγνωρίζουν τήν ύπαρξη ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.Παρόλα αυτά όμως η Ελλάδα συνεχίζει να εξαρτάται από τούς Αγγλους τούς Ρώσους καί τούς Γάλλους κι αυτό φαίνεται καθαρά απ τήν οργανωμένη δολοφονία τού Καποδίστρια καί το ξέσπασμα τού εμφυλίου,όπου εκεί βρίσκουν πάλι τήν ευκαιρία οι ''προστάτιδες'' αυτές δυνάμεις καί τοποθετούν τόν ανήλικο γιό τού βασιλιά τής Βαυαρίας,Οθωνα!Οι Ελληνες αναγκάζονται να αποδεχθούν τήν μοναρχία,η εξουσία ασκείται απο τρείς Βαυαρούς πού εκτελούν χρέη Αντιβασιλέα,οι Ελληνες αγωνιστές μπαίνουν στο περιθώριο,κι ο Κολοκοτρώνης φυλακίζεται καί καταδικάζεται σε θάνατο,με τήν κατηγορία τής προδοσίας ! Το 1843 τα δάνεια δεν ''εξυπηρετούνται'' καί επιβάλλεται οικονομικός έλεγχος ! Μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις,ο Οθωνας τήν 3η Σεπτεμβρίου παραχωρεί Σύνταγμα. Κάθε νοήμων άνθρωπος λοιπόν συμπεραίνει ότι λειτουργούσαν καί λειτουργούν με βάση το συμφέρον τους. Πότε δεν απελευθερωθήκαμε ουσιαστικά, πάντα ήμασταν σε κάποια σφαίρα επιρροής. Ούτε θέλουν να χρεωκοπήσουμε.. Θέλουν να μας έχουν στην κατάσταση πού είμαστε τώρα γιά να μας ελέγχουν καί να μάς αρμέγουν.

 ''Η απαρχή της εθνικής ζωής των Ελλήνων αποδίδεται συχνά σε ευεργετική πρωτοβουλία των ξένων, ενώ η αλήθεια είναι πως οι Έλληνες οφείλουν την απελευθέρωσή τους στους εαυτούς τους. "

γράφει ο Κινέ Εντγκαρ. Χωρίς τήν βοήθεια τών Μεγάλων Δυνάμεων λοιπόν,ίσως η απελευθέρωση τής Ελλάδος να αργούσε ναι. Χωρίς όμως το αίμα τούς αγώνες καί τίς θυσίες τών Ελλήνων δεν θα ερχόταν ποτέ ! 

Από την Σοφία Παππά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π