Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη είναι εχθρός της Αυτοδιοίκησης;

 

του Νικηφόρου Λυκίδη*

Με πρόσχημα την αδυναμία κυβερνησιμότητας των Δήμων, ο καταργημένος, (για άγνωστους λόγους) από τον Κυρ. Μητσοτάκη, υπουργός εσωτερικών είχε επιβάλλει σειρά αντισυνταγματικών ρυθμίσεων που έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με την ουσία της Αυτοδιοίκησης, μετατρέποντας τους Δήμους σε προσωπικά φέουδα των Δημάρχων και τους Δημάρχους σε “εξαρτώμενα” πρόσωπα από το υπουργείο. Η κορύφωση των εχθρικών ενεργειών του Νεοδημοκράτη (τέως Κνίτη) Θεοδωρικάκου ήταν ο αποκαλούμενος εκλογικός νόμος όπου, με πρόσχημα την κατάργηση της απλής αναλογικής, προχώρησε στην κατάργηση του δικαιώματος των κατοίκων των Κοινοτήτων να επιλέγουν μόνοι τους το ποιος θα τους αντιπροσωπεύει.

Η σωστή πρόβλεψη του προηγούμενου νόμου για εκλογή από τις Κοινότητες των Κοινοτικών Συμβουλίων, με βάση την θεμελιώδη αρχή της πλειοψηφίας καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από την επιβολή ως εκπροσώπων, των εκάστοτε εκλεκτών του Δημάρχου. Το αναφαίρετο δικαίωμα διεκδίκησης της εκλογής με ίσους όρους, αντικαταστάθηκε με την υποχρέωση να προσκυνάς τον κάθε υποψήφιο δήμαρχο, μήπως έτσι σου επιτραπεί να υπηρετήσεις το χωριό σου.

Σαν παράδειγμα εφαρμογής του νόμου της Νέας Δημοκρατίας που κατάρτισε ο Θεοδωρικάκος και κληρονόμησε για να εφαρμόσει ο Βορίδης, παραθέτω το εξής.

Στο χωριό Σκλαβομένο του δήμου Ελευθερών, που έχει 1.600 κατοίκους έλαβαν μέρος στις κοινοτικές εκλογές 3 συνδυασμοί. Ένας Νεοδημοκρατικός, ενταγμένος στο ψηφοδέλτιο υποψήφιου Δημάρχου, ένας μετωπικός των ΣΥΡΙΖΑ –ΚΙΝΑΛ και αυτός παράρτημα ενός δημοτικού συνδυασμού και ένας τοπικός Ανεξάρτητος συνδυασμός με  νέους του χωριού που δεν επιθυμούν καμία κομματική εξάρτιση. Στις εκλογές του χωριού ψήφισαν 1.000 κάτοικοι και οι συνδυασμοί έλαβαν:

Ο Νεοδημοκρατικός 100, δηλαδή 10%

Ο μετωπικός ΣΥΡΙΖΑ –ΚΙΝΑΛ 250, δηλαδή 25% και

Ο Ανεξάρτητος με τους νέους του χωριού 650, δηλαδή 65%

Η καταμέτρηση των ψήφων του Δήμου ανέδειξε (στον δεύτερο γύρο) ως δήμαρχο, τον επικεφαλής του Νεοδημοκρατικού συνδυασμού.

Σύμφωνα με το νόμο που προωθεί προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών, την κοινότητα Σκλαβομένου δεν θα την εκπροσωπήσει ο Ανεξάρτητος με τους νέους του χωριού που έλαβαν 65%, αλλά ο κομματικός της Νέας Δημοκρατίας που αποδοκιμάσθηκε (στο χωριό) και έλαβε μόνο 10%.

Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη που προωθεί αυτή την εκτρωματική διαδικασία, με πρόσχημα την κυβερνησιμότητα, θα καταγραφεί στην ιστορία ως εχθρός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Έγραψα αυτές τις σκέψεις με ερέθισμα την ανακοίνωση του “Δικτύου Αυτοδιοικητικών” που δημοσιοποίησε την στήριξή του προς το “Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδας” στον αγώνα που κάνουν οι εκλεγμένοι Κοινοτάρχες για να διασωθεί το στοιχειώδες δικαίωμα των ψηφοφόρων στην επιλογή των τοπικών του εκπροσώπων. Μια υποστήριξη που φαίνεται να συμβαδίζει με τη βούληση των Τοπικών Κοινωνιών καθώς, δεκάδες Δημοτικά Συμβούλια έχουν ήδη ανταποκριθεί και εκδίδουν ψηφίσματα υποστήριξης του αγώνα των Κοινοτικών  για σεβασμό προς τον αρχαιότερο διοικητικό θεσμό των Ελλήνων.

*ο Νικηφόρος Λυκίδης είναι μέλος του “Δικτύου Πολιτών Αργολίδας”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π