Τη στιγμή που η FIFA και η UEFA αναζητούν τρόπους για να σταματήσουν τα διαρκώς αυξανόμενα φαινόμενα ρατσισμού, οι οπαδοί της Ζενίτ έκαναν το άκρως αντίθετο. Βέβαια το «Selection 12 manifesto» (σ.σ.: στην Ζενίτ η φανέλα με το Νο 12 έχει αποσυρθεί υπέρ των οπαδών), όπως το αποκάλεσε ο μεγαλύτερος σύνδεσμος φίλων της ομάδας, η περίφημη «Landscrona», θα μπορούσε να αθωωθεί από ρατσιστικό και να θεωρηθεί ως τοπικιστικό-εθνικιστικό, κάτι που πιστεύουν και οι συγγραφείς του. Το εν λόγω μανιφέστο παραδόθηκε στη διοίκηση της ομάδας της Αγίας Πετρούπολης και στον Τύπο και απαιτεί τα εξής: 

Πρώτα απ' όλα το κείμενο ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται όντως για κείμενο που έχει τις βάσεις του στο φαινόμενο που μαστίζει τα γήπεδα του κόσμου. Μάλιστα για να το πιστοποιήσει, φέρνει και ένα σημαντικό παράδειγμα, θέτοντας το με ένα ερώτημα: «Γιατί δηλαδή η Μπιλμπάο που δεν δέχεται παίκτες πλην των Βάσκων να είναι αντικείμενο θαυμασμού και εμείς που ζητάμε το ίδιο για την Ζενίτ να μας λένε ρατσιστές;»

Η «Landscrona» λοιπόν αξιώνει από τη διοίκηση την επιστροφή στις ρίζες. Δηλαδή «να μην υπάρχουν στην ομάδα μαύροι, μιγάδες ή ομοφυλόφιλοι ποδοσφαιριστές. Πιο συγκεκριμένα να μην αποκτώνται από εδώ και στο εξής παίκτες από τη Νότια Αμερική, την Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία». Αντ αυτού οι οπαδοί θέλουν να επιστρέψει η ομάδα στην «αγορά παικτών από τις γύρω σλαβικές περιοχές, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τις Βαλτικές χώρες και τη Σκανδιναβία!»

Οπως ξεκαθαρίζει το μανιφέστο, «σκοπός είναι η Ζενίτ να γίνει και πάλι η ομάδα που θα εκπροσωπεί τις πραγματικές αξίες της Αγίας Πετρούπολης που τώρα έχουν χαθεί». Επίσης ζητείται η μείωση των μισθών που δίνονται και ειδικά στους νέους ποδοσφαιριστές, να ενισχυθούν οι ακαδημίες και πολλές ακόμα παραμέτρους γύρω από τη φιλοσοφία που θα ήθελαν οι οπαδοί να λειτουργεί ο σύλλογος.



 Επίσης να θυμηθούμε πως πέρυσι στον αγώνα Ζενιτ-ΑΠΟΕΛ στην Αγία Πετρούπολη, οι Ρώσοι φίλαθλοι απλά δεν μπορούσαν να κρύψουν την αγάπη τους για την Κύπρο και την Ελλάδα και την απέχθειά τους για τους εισβολείς στην Μεγαλόνησο.

 Για πρώτη φορά, ίσως στην ιστορία των αγώνων της UEFA, οπαδοί μιας ομάδας, ανάρτησαν πανό που υποστήριζε την … αντίπαλη ομάδα ("΄ΚΥΠΡΟΣ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ") και την χώρα από την οποία προέρχεται! Όταν δε, διεκόπη ο αγώνας λόγω καπνογόνων, οι Ρώσοι έκαψαν και μία τούρκικη σημαία!


Μάλιστα τα συνθήματα ήταν γραμμένα στα ελληνικά στις κερκίδες όπου βρίσκονταν οι φίλαθλοι της Ζενίτ και παρά την απαγόρευση της UEFA για ανάρτηση πανό με πολιτικά συνθήματα οι φίλαθλοι της ρωσικής ομάδας καθώς και η διοίκηση της σημαντικότερης ρωσικής ομάδας των τελευταίων χρόνων, απέδειξαν εμπράκτως ότι στέκονται στο πλευρό της Κύπρου, και αποκηρύσσουν το ψευδοκράτος, που αυθαίρετα έχει θέσει υπό κατοχή το βόρειο τμήμα του νησιού. 


Το σπουδαιότερο είναι ότι όταν πληροφορήθηκε η διοίκηση της ρώσικης ομάδας για την επικείμενη ανάρτηση του πανό, επικρότησε την κίνηση, προτρέποντας τους οπαδούς να το «σηκώσουν» και θα πληρώσουν οποιοδήποτε χρηματικό πρόστιμο επιβάλλει η ΟΥΕΦΑ, εφόσον η ανάρτηση πανό με πολιτικό περιεχόμενο απαγορεύεται.


















πηγή μανιφέστου