Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

ΨΗΦΙΔΕΣ από την Ιστορία του Κινήματος: Τσούγκος και Δάκογλου, 23 ημέρες περιοδεία με τον κουβά του Ταρναρά


Ομιλία του συναγωνιστή και Αρχηγού του ΕΝ.Ε.Κ. σε κατάμεστο καφενείο από αγρότες και κατοίκους της περιοχής στο Δίλοφο Λαρίσης   












γράφει ο ιστορικός Αρχηγός του Ενιαίου Εθνικιστικού Κινήματος - ΕΝ.Ε.Κ. συν. Πολύδωρος Δάκογλου


Δεν πιστεύω να υπάρχουν άλλα πολιτικά κινήματα όπου τα μέλη τους να έχουν δείξει τόσο μεγάλη αυταπάρνηση στην αγωνιστική του διαδρομή. Ο συναγωνιστής Δημήτρης Τσούγκος ήταν κορυφαίος και στον τομέα αυτό. Αν κάποιος από την Κεντρική Διοίκηση του Κινήματος υπερέχει, αυτός είναι ο συναγωνιστής Γιάννης Σχοινάς που, στην αγωνιστική του διαδρομή ήταν ένα απίστευτο παράδειγμα ανιδιοτέλειας, προσφοράς, αυταπάρνησης, πρωτοβουλιών και ευρηματικότητας.
Ο Δημήτρης Τσούγκος, ολιγόλογος εν γένει και σοβαρός με όσους δεν τον γνώριζαν, γινόταν «άλλος άνθρωπος», καλαμπουρτζής, ομιλητικός και «της παρέας», με όσους «έδενε».

Αυτές τις πλευρές του συναγωνιστή Τσούγκου τις γνώρισα όταν, οι δυο μας, ξεκινήσαμε μια περιοδεία ανά την Ελλάδα που κράτησε 23 ολόκληρες ημέρες και κάλυψε το δρομολόγιο Αθήνα –Κόρινθος –Αίγιο –Αγρίνιο – Αμφιλοχία –Ηγουμενίτσα –Κέρκυρα – Ιωάννινα –Κοζάνη –Σιάτιστα –Φλώρινα –Θεσσαλονίκη και επιστροφή με στάσεις στην Λάρισα, τον Βόλο, τα Φάρσαλα και την Λαμία.
Ήταν μια περιοδεία που έπρεπε να γίνει την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και που, κατ΄ ελάχιστον, θα έπρεπε να έχουμε ένα αυτοκίνητο και τα έξοδα της βενζίνης. Το αυτοκίνητο, μια κλούβα Ρενώ, μας το διέθεσε ο συναγωνιστής Ταρναράς. Για την βενζίνη γυρίσαμε τις τσέπες ανάποδα και μαζέψαμε όσα χρειάζονταν για να φτάσουμε μέχρι το Αίγιο (αν ταξιδεύαμε με οικονομική ταχύτητα). 


από την ίδια περιοδεία - ομιλία
Φορτώσαμε τον κουβά με βιβλία και ξεκινήσαμε, έχοντας οργανώσει διαδρομές, ραντεβού και συγκεντρώσεις για ομιλίες ή οδηγίες, από την Αθήνα.
 
Προχωρούσαμε… μιλούσαμε… διαθέταμε βιβλία στους ακροατές των ομιλιών και βγάζαμε τα έξοδα της βενζίνης για να φτάσουμε στον επόμενο σταθμό. Το φαγητό και τον ύπνο, τον φρόντιζαν οι συναγωνιστές των Τοπικών Οργανώσεων και των Οργανωτικών Στοιχείων απ΄ όπου περνούσαμε, στα σπίτια τους.
 
Από τη διαδρομή αυτή, όπου κάναμε και εγώ και ο Τσούγκος πλήθος ομιλιών και συζητήσεων, θα αναφέρω τρία πράγματα. Ότι ήπια εσπρέσσο, για πρώτη φορά στην ζωή μου, στο σπίτι του συναγωνιστή Σπύρου Σταθόπουλου στο Αγρίνιο. Την φιλοξενία που μας πρόσφερε η οικογένεια της συναγωνίστριας Κογεβίνα στην Κέρκυρα, και την λυτρωτική αίσθηση που με κατέλαβε όταν φτάσαμε στην Κοζάνη όπου πια νοιώθαμε πως κινούμεθα σε δικό μας έδαφος.

οι συν. Τσούγκος - Δάκογλου
Ο συναγωνιστής Τσούγκος φανέρωσε στις 23 αυτές ημέρες που ταξιδέψαμε μαζί, που διψάσαμε μαζί, που κοιτούσαμε τον δείκτη της βενζίνης μαζί και που ξενυχτήσαμε μαζί, τους πιο όμορφους χαρακτήρες του. Επέδειξε απέραντη αντοχή. Υπήρξε άριστος συνομιλητής. Προγραμμάτισε πολλά από τα τμήματα των διαδρομών που κάναμε. Κρατούσε την επαφή και έκανε τον συντονισμό με τους συναγωνιστές στην Αθήνα (να θυμίσω ότι δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα και ότι η οικονομική μας κατάσταση δεν επέτρεπε να τηλεφωνάμε όποτε θα θέλαμε). Υπήρξε ακόμη και εμψυχωτής, σε δύσκολες στιγμές όταν η αμφιβολία με άγγιζε, όπως τότε που αγωνιούσα αν θα προλάβουμε το Φέρρυ Μπόουτ από Ηγουμενίτσα προς Κέρκυρα.
Ήταν ένα κράμα ακούραστης μηχανής, που μπορούσε να δουλεύει χωρίς να καταναλώνει ενέργεια… ανεξάντλητης ψυχικής δύναμης που ήξερε να την μεταδίδει και στους άλλους και …ισχυρής οργανωτικής δυνατότητας που στήριζε τον όποιο πολιτικό σχεδιασμό.
Για τον συναγωνιστή Δημήτρη Τσούγκο θα μπορούσα να γράψω πολλά. Όμως δεν είναι αυτός ο σκοπός των ψηφίδων. Σκεφτείτε μόνο και αναρωτηθείτε, πόσους γνωρίζετε που να μπορούν να κάνουν μια περιοδεία μάχης 23 ημερών, χωρίς χρήματα και με μόνο εφόδιο την πίστη ότι «αντίθετα στο δόγμα του αναπόφευκτου, εμείς υψώνουμε τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης».

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ: ΨΗΦΙΔΑ 30 (Η πρώτη ομάδα Κινηματιών στην Θεσσαλονίκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π