Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΨΗΦΙΔΕΣ από την Ιστορία του Κινήματος: Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Τσούγκο


Δημήτρης Τσούκος στο βήμα ως ομιλητής κατά
την διάρκεια του 4ου Συνεδρίου του ΕΝ.Ε.Κ.
γράφει ο ιστορικός Αρχηγός του Ενιαίου Εθνικιστικού Κινήματος - ΕΝ.Ε.Κ. συν. Πολύδωρος Δάκογλου

Όταν γνώρισα τον Δημήτρη Τσούγκο, ήταν στο τελείωμα της Νομικής. Από την πρώτη ομάδα νέων που συνδημιουργήσαμε το Κίνημα. Κατασταλαγμένος ως προς τα πιστεύω του, και μαχητικός σε σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να περιγράψει. Δεν ζήτησε ποτέ τίποτε από τον αγώνα που έκανε. Για να είμαι πιο ακριβής διεκδικούσε πάντοτε (και κέρδιζε) το δικαίωμα να είναι μπροστάρης. Δεκάδες νέοι συναγωνιστές διαμορφώθηκαν από τον Δημήτρη Τσούγκο είτε από τα όσα τους δίδασκε στους Πυρήνες, είτε από όσα τους ενέπνευσε με το αγωνιστικό του παράδειγμα, είτε τέλος με όσα τους έδινε την ευκαιρία να κάνουν, με τα σχέδια αγώνος στην κατάρτιση των οποίων συμμετείχε.
Από τον αρχικό 7μελή Πυρήνα φοιτητών της Νομικής Σχολής Αθηνών, (Τσούγκος, Μπίθας, Παπατσιώρης, Κουβέλης, Π.Μ. και δύο ακόμη που δεν θυμάμαι το όνομά τους) οι δύο μόνον έμειναν όρθιοι αγωνιζόμενοι στην πρώτη γραμμή, μέσα από τις τάξεις του Κινήματος, οι συναγωνιστές Τσούγκος και Μπίθας.
ο συν. Δημήτρης Τσούγκος πρώτος αριστερά
στην Τ.Ο Αχαρνών 
σε Σχολή Εθνικής Μορφώσεως (ΣΕΜ)
Ο Παπατσιώρης συνετάχθη με την ΕΠΕΝ, ο Κουβέλης ακολούθησε την ομάδα Ψιακή (όταν έγινε η πρώτη και μόνη διάσπαση του Κινήματος), ο Π.Μ. εντάχθηκε στην Πολιτική Άνοιξη και μετά πήγε στη Νέα Δημοκρατία.
Δεν σκοπεύω να καταγράψω και να δημοσιεύσω «την αγιογραφία» του συναγωνιστή Τσούγκου, αν και ίσως θα έπρεπε να το κάνω. Θα περιγράψω μόνον, τρία περιστατικά που θα βοηθήσουν όσους δεν τον γνώρισαν να παραδειγματισθούν από τον χαρακτήρα και τον τρόπο αγώνος του.


ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 1ο: Κάνουμε αφισοκόλληση μιας «ιδιαιτέρως παραστατικής και σκληρής αφίσσας»,
αφισοκόλληση συναγωνιστών του ΕΝΕΚ
με θέμα τα Δεκεμβριανά. Πάντοτε, μεταμεσονύχτιες ώρες για να αποφεύγουμε τις συλλήψεις από την ασφάλεια. Ο Τσούγκος ηγείται μια ομάδας 4 νέων και άπειρων, κάνοντας αφισοκόλληση στο «καυτό σημείο» γύρω από το Χημείο, στην Σόλωνος. Έχουν σχεδόν τελειώσει όταν βλέπουν να έρχονται, με κακές διαθέσεις δέκα περίπου ΚΝΙτες. Διώχνει τους τρεις νέους και προκαλεί του ΚΝΙτες για να τους αποσπάσει την προσοχή ώστε να μην κυνηγήσουν τα μέλη της ομάδας του που έφευγαν τρέχοντας προς τα γραφεία μας στην Ιπποκράτους. 



Τον κυκλώνουν και ένας από αυτούς βγάζει μαχαίρι. Ο Τσούγκος, τους αφήνει να πλησιάσουν, και μόλις έφτασαν στα δύο μέτρα, τους πετάει στα μούτρα την κόλλα από τον κουβά. Εκμεταλλευόμενος το χάος που δημιουργήθηκε, όρμησε επάνω τους και ξέφυγε από τον κλοιό.


ταπετσαρία της σκληρής αφίσας στο κέντρο της Αθήνας
Ήταν ο Ηγέτης που εκπαιδεύει και προστατεύει το τμήμα του. Ήταν ο Ηγέτης που δεν κώλωνε και γνώριζε να αντιδρά, σωστά, στις αιφνίδιες καταστάσεις. Για να τελειώσω με το επεισόδιο αυτό καταγράφω ότι, ο αθεόφοβος, έφερε πίσω στα γραφεία τον κουβά και τη βούρτσα. Είχε μάλιστα το σθένος, κατά τις πέντε το πρωί, να πάει με την ομάδα του και να ξανακολλήσει αφίσσες στο σημείο που τις είχαν ξεσκίσει τα μέλη της ΚΝΕ.

ΑΥΡΙΟ ΨΗΦΙΔΑ 28: Πως ο Δημήτρης Τσούγκος καθυστέρησε ένα χρόνο να πάρει το πτυχίο του



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π