Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

ΨΗΦΙΔΕΣ από την Ιστορία του Κινήματος: Πως ο Δημήτρης Τσούγκος καθυστέρησε ένα χρόνο να πάρει το πτυχίο του


γράφει ο ιστορικός Αρχηγός του Ενιαίου Εθνικιστικού Κινήματος - ΕΝ.Ε.Κ. συν. Πολύδωρος Δάκογλου

Μια νεώτερη γενεά συναγωνιστών έχουν, πια, αναλάβει την καθοδήγηση του Κινήματος, αντικαθιστώντας τους Μεγρέμη, Πεβερέτο και Ταρναρά, για τους λόγους που ανέφερα σε προηγούμενη ψηφίδα. Στην Εκτελεστική Επιτροπή, οι συναγωνιστές Γιάννης Σχοινάς και Δημήτρης Τσούγκος έχουν αναδειχθεί ως κορυφαίοι, καθοδηγώντας την πολιτική δράση και την οργάνωση. Ο πρώτος, προέρχεται από την Μαθηματική Πατρών και ο δεύτερος από τη Νομική Αθηνών. Φτωχόπαιδα και οι δύο, που έχουν δώσει τα πάντα για τον αγώνα, θυσιάζοντας ακόμη και την προσωπική τους ζωή. 
Ήρθαν έτσι τα πράγματα που, ο Γιάννης Σχοινάς έπρεπε πλέον να παρουσιασθεί για να υπηρετήσει την θητεία του, και ο Δημήτρης Τσούγκος, που χρωστούσε μόνον δύο μαθήματα για να πάρει το πτυχίο του ως Δικηγόρος, θα τα έδινε τον επόμενο μήνα και θα διέκοπτε την αναβολή του για να παρουσιαστεί και αυτός.


Στην Κεντρική Διοίκηση του Κινήματος, είχαμε την συνήθεια, όταν κάποιος έπρεπε να παρουσιασθεί για να υπηρετήσει την θητεία του, να στήνουμε ένα γλέντι σε κάποιο ταβερνάκι. 

φωτογραφία της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΝΕΚ
από το 4ο Συνέδριο
από αριστερά M. Κούτρογλου, Γ. Σχοινάς
Σπ. Παπαδόπουλος Π. Δάκογλου, Δ. Τσούγκος
Ε. Πανάς, Θ. Δράκος 

Παραμονή λοιπόν της αναχώρησης του Σχοινά, πήγαμε σε ένα ταβερνάκι κοντά στην Κυψέλη. Φάγαμε ήπιαμε, τραγουδήσαμε (τα τραγούδια μας υπάρχουν στο blog του ΚΟΙΝΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΑΣΤΗ) και ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού. Σηκώνει ο Σχοινάς το ποτήρι… δίνει σε όλους μια υπόσχεση αγώνος … γυρνάει προς τον Τσούγκο και του λέει: «Συναγωνιστή Τσούγκο, εμένα η αναβολή μου τελείωσε και δεν μπορώ να μην παρουσιαστώ. Τον άλλο μήνα δίνεις τα τελευταία μαθήματα, τελειώνεις τη Νομική και θα πρέπει να παρουσιασθείς και συ. Ο Πολύδωρος δεν θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα, αν λείψουμε και οι δυο συγχρόνως. Το Κίνημά μας θα οπισθοχωρήσει, και δεν το θέλουμε. Σε ορκίζω να καθυστερήσεις και μην πας στον στρατό, πριν απολυθώ και γυρίσω πίσω».
Γενικά οι δεσμοί μεταξύ των μελών του Κινήματος ήταν πολύ δυνατοί. Ιδιαιτέρως όμως, μεταξύ Σχοινά και Τσούγκου, είχε αναπτυχθεί μια σχέση απόλυτης αδελφοσύνης. Μια τέτοιας ποιότητας σχέση η οποία επέτρεψε στον Γιάννη Σχοινά να ζητήσει μια τέτοιου είδους θυσία, από τον συναγωνιστή μας.

 
Ο συν. Γιάννης Σχοινάς σε
εκδήλωση της  
Η απάντηση του Τσούγκου, εκείνη τη στιγμή μου φάνηκε φυσική. «Τ’ ορκίζομαι! Να παρουσιασθείς αύριο συναγωνιστή και να μην ανησυχείς. Εγώ θα μείνω πίσω. Όταν απολυθείς, το Κίνημα θα το βρεις πιο δυνατό από σήμερα».
Εκ των υστέρων, το σκέπτομαι και αναρωτιέμαι «υπάρχουν άραγε, στα σημερινά κόμματα, άνθρωποι τέτοιας ποιότητας με τόση ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία»;
Ο Δημήτρης Τσούγκος, έχοντας ήδη αγωνιστικές περγαμηνές ετών, δεν δίστασε ούτε στιγμή να δεσμευτεί με ένα τόσο βαρύ όρκο, ενώπιον των συναγωνιστών του. Θυσίασε ένα ακόμη χρόνο από την ζωή του χωρίς πολλές κουβέντες και φανφάρες.
 
Είναι διαφορετικό να επιλέγεις συνειδητά την θυσία, από το να πληρώνεις για τις πολιτικές και ιδεολογικές σου επιλογές.
 


Ο συναγωνιστής Δημήτρης Τσούγκος, που ήδη είχε πληρώσει σκληρά για τις
ο συν. Σχοινάς μπροστά πάντα στον Αγώνα
ιδέες που υπερασπιζόταν, μας δίδαξε τι σημαίνει θυσία προς χάριν ενός ανώτερου σκοπού όταν, σηκώνοντας το ποτήρι, είπε: «Τ’ ορκίζομαι! Να παρουσιασθείς αύριο συναγωνιστή και να μην ανησυχείς. Εγώ θα μείνω πίσω. Όταν απολυθείς, το Κίνημα θα το βρεις πιο δυνατό από σήμερα».
Αυτός ήταν (και παραμένει) ο συναγωνιστής Δημήτρης Τσούγκος. Συνειδητοποιημένος και έτοιμος για κάθε θυσία, προς χάρη των συναγωνιστών του, του Κινήματος, της ιδεολογίας του και της Ελλάδος.




ΑΥΡΙΟ: ΨΗΦΙΔΑ 29 (Τσούγκος και Δάκογλου: 23 ημέρες περιοδεία με τον κουβά του Ταρναρά)

Σημείωση Κοινού Παρονομαστή:
ο συναγωνιστής Σχοινάς μας παρέδωσε αρχείο με φωτογραφίες, βίντεο, δημοσιεύματα, εφημερίδες ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ και ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ και το εθνικιστικό περιοδικό ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ, αφίσες, ψηφιοποιημένα κάτι που για να γίνει χρειάζεται δουλειά χρόνων. Επίσης είναι αυτός που ανέλαβε την σύνταξη του Αγωνιστικού ημερολογίου του ΕΝ.Ε.Κ.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π