Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Πρέβεζα: Τι έγινε στο Νταλαμάνι τον Ιανουάριο του 1945


Στον μικρό ναό του Αγίου Γρηγορίου, στην περιοχή με την ονομασία Νταλαμάνι Λάκας Σούλι,τελεστηκαν και εφέτος, οι ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των αδικοσφαγμένων από το Τζουμερκιώτη και την παρέα του, το 1945....Πέρασαν από τότε 73 χρόνια αλλά η σφαγή αυτή μένει στη μνήμη όλων ζωντανή και γεμίζει τις ψυχές φρίκη και αποτροπιασμό.

Ήταν η περίοδος που ο ΕΛΑΣ, παρά τη συμφωνία της Πλάκας, είχε εκδιώξει τον ΕΔΕΣ στην Κέρκυρα και είχε κυριαρχήσει σε όλη την Ήπειρο και άρχισε να εφαρμόζει δικό του πρόγραμμα "εκδημοκρατισμού"


Συλλήψεις εκατοντάδων πολιτών κάθε ηλικίας, τους οποίους ταχα ως στελέχη του ΕΔΕΣ τους φυλάκισαν και τους υπέβαλαν σε διαρκή βασανιστήρια..
200 άτομα που τα υπέβαλαν σε ομαδικά πολυήμερα βασανιστήρια. Ο κλαυθμός και τα βογκητά των δυστυχισμένων αυτών συναθρώπων μας είχε σπειρει τον τρόμο παντού.

Πολλούς από τους κρατουμένους τους ξεχώρισαν και τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια σε σπηλιές ή δάση, αποκόπτοντας μέλη του σώματός του
Αλλους τους άφηναν τελείως γυμνούς στο χιόνι, γεμάτους πληγές στο σώμα τους να ξεπαγιάζουν μερόνυχτα....

Αυτούς όλους λοιπόν ο "καπετάν Τζουμερκιώτης", αφού τους υπέβαλε στα ανήκουστα αυτά για την ανθρωπότητα βασανιστήρια, σιδηροδέσμιους ανά 3 - 4 τους οδήγησε τη νύχτα της 24ης προς 25η Ιανουαρίου από τους τόπους κολαστηρίων τους, σε μια ερημική και απόμακρη περιοχή, κοντά στα Δερβίζιανα, στο Νταλαμάνι, και τους εκτέλεσε ομαδικά. 

Ο θρήνος, οι κραυγές και οι οιμογές ακούστηαν εκείνο το βράδυ σε όλα τα γύρω χωριά και σκόρπισαν τον τρόμο σε μικρούς και μεγάλους..
Πιθανώς το πολυαίμακτο φονικό στο Νταλαμάνι να σχετίζεται με το χρυσό που είχε μαζευτεί στην περιοχή από τις ρίψεις των Άγγλων, μια και ήταν η έδρα του ΕΔΕΣ, μετά από χρόνια γύρω στα 1978 και την επιστροφή των "καπεταναίων" οι λίρες θα βρέθηκαν, ο χρυσός δεν σκουριάζει, δεν αντιδρά με διαβρωτικά οξέα, μένει ανέπαφος και ... αιματοβαμένος...Και τα μαρτύρια αυτά τα διέπραξαν "εν ονόματι της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας, όπως έλεγαν..."

Χαρίλαος Τσόγκας
Διακεκριμένος πολέμαρχος

(Χρέος ολων μας να μιλήσουμε για την σφαγή στο Νταλαμάνι, που ομολογουμένως είναι σχεδόν άγνωστη)

επιμέλεια Σοφία Παπά 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π