Αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο η Γερμανία, έχοντας χάσει τον πόλεμο, διχοτομήθηκε σε Ανατολική (υπό την κατοχή των Ρώσων) και σε Δυτική (υπό την κατοχή των Άγγλων, των Αμερικανών και των Γάλλων).
Ο Αντενάουερ, που διοίκησε και ανασυγκρότησε, με Αμερικανική βοήθεια, την Δυτική Γερμανία ήταν δημιουργός του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Του κόμματος του οποίου σήμερα αρχηγός είναι η καγκελάριος Μέρκελ.
Οι διάδοχοί του, δημιούργησαν ένα Ίδρυμα εκπαίδευσης πολιτικών στελεχών, που το ονόμασαν «Ίδρυμα Αντενάουερ».
Σε λίγο καιρό, το ίδρυμα επεκτάθηκε σε γειτονικές χώρες όπου υπήρχαν συγγενή κόμματα. Το 1993 το έφερε στην Ελλάδα ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Το ίδρυμα Αντενάουερ μόρφωσε κομματικά και πολιτικά πολλά από τα σημερινά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Σαν παράδειγμα αναφέρουμε τον σημερινό υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια, ο οποίος παρακολούθησε σχετικά σεμινάρια.
Το ίδρυμα Αντενάουερ, με έξοδα του αδελφού κόμματος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, υλοποιούσε την εκπαίδευση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα επί πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αντιγράφοντας το Γερμανικό μοντέλο κρατικής χρηματοδότησης, δημιούργησαν το Ίδρυμα Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και το «ΙΣΤΑΜΕ», αντιστοίχως. (Στην πορεία, δημιούργησαν και το Ίδρυμα Μητσοτάκη, η Ν.Δ., και το Ίδρυμα Σημίτη το ΠΑΣΟΚ).
Στο ίδρυμα Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» μέχρι πρότινος Πρόεδρος ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σημερινός Πρόεδρος της Βουλής και εν συνεχεία, η γνωστή δημοσιογράφος Μαριάνα Πυργιώτη.
Το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» ανέλαβε την εκπαίδευση μεσαίων πολιτικών και κομματικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, παίρνοντας την σκυτάλη από το Ίδρυμα Αντενάουερ, το οποίο και αποχώρησε από την Ελλάδα.
Όμως, πριν από λίγους μήνες, το διαμορφωτικό στελεχικό πολιτικό εργαλείο των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, επανήλθε στην Ελλάδα. Νοίκιασε γραφεία στο Κολωνάκι και ξεκίνησε πάλι τα σεμινάρια του. Με μια διαφορά. Αυτή την φορά κάνει σεμινάρια νέων δημοσιογράφων.
Με διακήρυξη που δημοσίευσε στην ηλεκτρονική έκδοση της «Καθημερινής», με την οποία βρίσκεται σε στενή συνεργασία, κάλεσε για επιμόρφωση νέους δημοσιογράφους (μέχρι 33 ετών). Ανθρώπους δηλαδή που ακόμη δεν έχουν καθιερωθεί και που μπορούν να διαμορφωθούν, εκπαιδευόμενοι καταλλήλως .
Η μόνη υποχρέωση των δημοσιογράφων ήταν, μαζί με την αίτηση να αιτιολογήσουν «γιατί ήθελαν να παρακολουθήσουν αυτά τα σεμινάρια». Τα σεμινάρια ξεκίνησαν, (με επικεφαλής –αν δεν κάνω λάθος- τον γνωστό δημοσιογράφο Τάσο Τέλογλου) και το Ίδρυμα Αντενάουερ, επίσημο κομματικό εργαλείο των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας, μορφώνει επιμορφώνει και διαμορφώνει 8 νέους διακεκριμένους δημοσιογράφους. Τους αποκαλώ διακεκριμένους, γιατί είμαι βέβαιος πως «θα ξεχωρίσουν και θα αναδειχθούν» σε πολύ λίγα χρόνια, πιθανολογώ με την συμπαράσταση του ομίλου της Καθημερινής
Ίσως έτσι εξηγείται το πόσο ανεξάρτητη είναι η δημοσιογραφία και ιδιαίτερα η μεγαλοδημοσιογραφία στην Ελλάδα. Και για να καταλάβουμε, γιατί κανένα κανάλι δεν έδειξε την βουλευτίνα των ανεξαρτήτων Ελλήνων της Θεσσαλονίκης η οποία ψηφίζοντας για τα μέτρα είπε ΟΧΙ σηκώνοντας και μια Ελληνική σημαία στη Βουλή. Την έδειξε το διαδίκτυο βέβαια. Τα κανάλια ήταν απασχολημένα να δείχνουν το πανώ των Συριζαίων έξω από την Βουλή -των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έξω από την Βουλή. (Το γεγονός ότι από προχθές “κατέβηκαν” όλες οι προσωπικές σελίδες των βουλευτών της Χρυσής Αυγής των στελεχών της και των φίλων τους από το διαδίκτυο -FaceBook-, θεωρείται καθαρή σύμπτωση).
«Είμαστε όλοι σε μια διατεταγμένη υπηρεσία» θα έλεγε ένας μεγαλοδημοσιογράφος που θα ήθελε να κάνει την αυτοκριτική του.
Π. Ιπποκράτους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π