Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Το πένθιμο φορτίο


Νίκος Καραβέλος
Ήταν Δεκέμβρης του 1924, λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Ένα σκοτεινό πλοίο έμπαινε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Κανείς δεν ήξερε τι μετέφερε, εκτός, ίσως, από τις ελληνικές αρχές, που το απέκρυψαν για να μην κακοκαρδίσουν τους Βρετανούς πλοιοκτήτες και τους Γάλλους ιδιοκτήτες του φορτίου. Το μαύρο πλοίο είχε το παράξενο όνομα «ΖΑΝ Μ.».
Οι εργάτες του λιμανιού πληροφορήθηκαν το περιεχόμενο του φορτίου και αντέδρασαν έντονα, εμποδίζοντας το πλοίο να αποπλεύσει. Με παρέμβαση, όμως, του Άγγλου πρόξενου και την επέμβαση, προφανώς, των δυνάμεων καταστολής, το πλοίο, εντέλει, απέπλευσε για τη Μασσαλία, τον τόπο προορισμού του.
Ποιο ήταν το σκοτεινό φόρτωμα που τόσο αγρίεψε τους δουλευτές του λιμανιού ;
Η εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» την 13.12.1924 έγραψε :
«Ήταν τα οστά Ελλήνων ηρώων … ήταν τα οστά των Ελλήνων στρατιωτών που μετά τας ομαδικάς σφαγάς και εξοντώσεις αργοπέθαιναν εις στα στρατόπεδα αιχμαλώτων, από τα οποία το φοβερότερον ήτο το στρατόπεδον του Ουσάκ»…. Το προσεγγίσαν εις την Θεσσαλονίκην αγγλικόν πλοίον «ΖΑΝ Μ.» μετέφερε 400 τόνους οστών Ελλήνων από τα Μουδανιά. Οι εργάται του λιμένος Θεσσαλονίκης πληροφορηθέντες το γεγονός, ημπόδισαν το πλοίον να αποπλεύση. Επενέβη όμως ο Άγγλος πρόξενος και επετράπη ο απόπλους». (1)


Επίσης η εφημερίδα «NEW YORK TIMES» τον Δεκέμβρη του 1924 με τίτλο «Μια απίθανη ιστορία από ένα φορτίο με ανθρώπινα οστά», έγραψε την είδηση : «Η Μασσαλία είναι σε αναταραχή από μια ασύλληπτη ιστορία, που οφείλεται στην άφιξη στο λιμάνι ενός πλοίου που φέρει βρετανική σημαία και ονομάζεται «ΖΑΝ Μ.» και μεταφέρει ένα μυστήριο φορτίο 400 τόνων ανθρώπινων οστών για να χρησιμοποιηθούν στις εκεί βιομηχανίες.Λέγεται ότι τα οστά φορτώθηκαν στα Μουδανιά και στη θάλασσα του Μαρμαρά και είναι τα απομεινάρια θυμάτων από τις σφαγές στη Μικρά Ασία …» (2)

Για το ίδιο θέμα και η γαλλική εφημερίδα «MIDI» με τίτλο «Cargaison funebre» (πένθιμο φορτίο), παρέθεσε την είδηση : «Συζητιέται πολύ στη Μασσαλία η προσεχής άφιξη του πλοίου μεταφοράς εμπορευμάτων «ΖΑΝ Μ.» που μεταφέρει για τις βιομηχανίες της Μασσαλίας 400 τόνους ανθρώπινα λείψανα …». (3)
Αυτά τα ανθρώπινα λείψανα αντιστοιχούσαν σε 50.000 ανθρώπινες υπάρξεις, που είχαν ζωή, προοπτικές, χαρές, λύπες και όνειρα. Εξοντώθηκαν στον βωμό του κέρδους. Στην ακμή της ηλικίας τους. Άνθρωποι, που δεν τους άφησαν ήσυχους ούτε κι όταν έλιωσαν οι σάρκες τους. Νεκροί, που δεν τους επέτρεψαν ούτε την ησυχία ενός τάφου.
Οι κεμαλικοί ήταν οι πρώτοι έμπρακτοι ρατσιστές. Αυτοί και ο ηγέτης τους, ο Μουσταφά Κεμάλ, εφάρμοσαν πρώτοι στην πράξη τις «ιδέες» των θεωρητικών του ρατσισμού, Γκομπινώ και Τσάμπερλαιν. Οι ίδιοι, πρώτοι, υποστήριξαν τις παρανοϊκές θεωρίες περί καθαρότητος της φυλής (ενν. της τουρκικής).* Ήταν οι πρώτοι έμπρακτοι ναζιστές, πριν από τους Τεύτονες, που φέρουν επίσημα τον τίτλο.

Οι κεμαλικοί φονιάδες έδρασαν «κατά φύσιν». Παρά φύσιν ενεργούν οι υποστηρικτές, ηγέτες, ιστορικοί και κόλακες, που αναγορεύουν ακόμα τον Κεμάλ, έναν αιμοσταγή συμμορίτη, σε μεταρρυθμιστή και θεμελιωτή της (ανύπαρκτης) «αστικής τάξης» της Τουρκίας.
Οι κεμαλικοί φονιάδες ήταν αυτοί που ήταν.
Οι καπιταλιστές είναι αυτοί που είναι πάντα : κερδοσκόποι, δολοφόνοι και τυμβωρύχοι. Κατά φύσιν εγκληματίες, μια και το κέρδος, συνάπτεται άρρηκτα με το έγκλημα στο διάβα της ιστορίας.
Αυτούς τους 50.000 ανθρώπους, αφού τους σκότωσαν, τους μετέτρεψαν σε 400 τόνους ανθρώπινα οστά. Τους μάζεψαν σε κιβώτια και τους έστειλαν να γίνουν κουμπιά και άλλα κοκκάλινα είδη στη Μασσαλία. Με βάση κάποιες γραπτές συμφωνίες ανάμεσα σε Γάλλους βιομηχάνους, Τούρκους εμπορικούς κατσαπλιάδες, Άγγλους πλοιοκτήτες και τραπεζίτες που, φυσικά, χρηματοδότησαν τη «συναλλαγή».

Καπιταλισμός είναι το σύστημα που αναγνωρίζει μόνο ό,τι προσφέρει κέρδος και το μεγιστοποιεί. Το σύστημα που εκμεταλλεύεται όχι μόνο την ανθρώπινη ζωή, αλλά και τον θάνατό της. Που αξιοποιεί όχι μόνο τα σώματα εν ζωή, αλλά και τα λείψανα μετά θάνατον. Είναι το μοναδικό σύστημα στην ιστορία της ανθρώπινης περιπέτειας που όχι μόνο σκοτώνει, αλλά εκμεταλλεύεται και το αποτέλεσμα των εγκλημάτων του κατά τρόπο κερδοφόρο.
Καπιταλισμός είναι το μαύρο πλοίο «ΖΑΝ Μ.», που εκείνες τις γιορτινές μέρες του Δεκέμβρη του 1924, πριν από 92 χρόνια, είχε καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μεταφέροντας στα αμπάρια του ένα πένθιμο και σκοτεινό φορτίο : 400 τόνους ανθρώπινα οστά δολοφονημένων ανθρώπων για τις «ανάγκες της γαλλικής βιομηχανίας».
400 τόνους λείψανα που αντιστοιχούσαν σε 50.000 ανθρώπινες ζωές που αφανίστηκαν για το κέρδος.
Απέναντι σε αυτό το αποτρόπαιο παιχνίδι των καπιταλιστών, κορυφαία ταξική** πράξη αντίστασης ήταν, αναμφίβολα, η συνειδητή και γενναία αντίδραση των εργατών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Βλάσσης Αγτζίδης «Εισαγωγή στο βιβλίο του Μιχαήλ Αγγέλου Η μικρασιατική τραγωδία»
Μιχαήλ Αγγέλου «Η μικρασιατική τραγωδία υπ’ αυτόπτου μάρτυρος», εκδ. Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία


Εξαιρετικό το άρθρο. Φέρνει στην επιφάνεια αυτό που εμείς οι εθνικιστές λέμε για τους Τούρκους: Πως η Τουρκία δεν έχει ιστορία μόνο ποινικό μητρώο. Μόνο  δολοφονίες, γενοκτονίες, φρικαλεότητες και αυτά με τις πλάτες των ξένων και ντόπιων υποτακτικών τους. Κάτι που δεν άλλαξε ούτε πρόκειται.
Θέλουμε να σταθούμε όμως σε δυο σημεία που αναγράφονται στο άρθρο. 

*Πρώτον Η προσπάθεια ταύτισης της καθαρότητος της φυλής με την δολοφονική δράση των Τούρκων, είναι ατυχής ως και αστεία. 
 Η καθαρότητα της φυλής δεν εξασφαλίζεται με την εξόντωση-δολοφονία των στρατιωτών του εχθρού. Οι Τούρκοι, όπως γνωρίζουμε, μόνο η καθαρότητα δεν τους αφορά καθώς είναι ένα συνονθύλευμα. Ας μην ξεχνάμε την τακτική του παιδομαζώματος από όπου προέρχονταν οι γενίτσαροι, και στελέχωναν τα επίλεκτα σώματα της οθωμανικής αυτοκρατορίας εμπλουτίζοντας με δικό μας αίμα την μογγολική ράτσα τους. (σημ. από το παιδομάζωμα εξαιρούντο μόνο οι Εβραίοι.) 

**Δεύτερον: Η συνειδητή και γενναία αντίδραση των Ελλήνων εργατών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης που χαρακτηρίζεται ως κορυφαία ταξική πράξη αντίστασης!! Λες και αν ήταν Γάλλοι Γερμανοί ή άλλης εθνικότητος εργάτες θα ασχολούντο. Κορυφαία πράξη εθνικής αντίστασης ήταν, με κινητήρια δύναμη αυτή του Εθνικισμού. 

Ζαφείρης




2 σχόλια:

  1. Αν και 50000 χιλ. ψυχές είναι 50000 ψυχές ασχέτως ποιανών, το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας δεν μιλάει για έλληνες στρατιώτες αλλά για Αρμένους.
    Το διαβάσατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ' αρχήν να σας ευχαριστήσουμε για την παρέμβαση.
      1. Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση του οποίου την πηγή έχουμε βάλει ως παραπομπή στο τέλος. Δεν έχουμε διαβάσει το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας γιατί δεν το είχαμε αλλά αν το είχαμε δεν γνωρίζουμε την γαλλική.

      2. Θεωρούμε ως αξιόπιστη την πηγή, αφού ο αρθρογράφος κάνει τις παραπομπές στις πηγές του των οποίων οι αναφορές στα δημοσιεύματα των εφημερίδων. Η δε εφημερίδα Μακεδονία αναφέρει πως η εθνικότητα των δολοφονημένων είναι Ελληνική.

      3.Βέβαια μέσα από το άρθρο αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά (έστω κι αν ήταν Αρμένιοι) η δολοφονική φύση των Τούρκων καθώς και η στάση των ξένων δυνάμεων, που σήμερα τους αποκαλούμε εταίρους. Αλλά και η διαχρονική ύπαρξη των ντόπιων συνεργατών τους που σήμερα παίζουν τον ρόλο των εκάστοτε κυβερνώντων που ευθύνονται για κάθε τραγικό γεγονός που συμβαίνει στην πατρίδα μας.
      Και είναι σημαντική η ανάδειξή του την εποχή που η γενοκτονία αμφισβητείται από το επίσημο ελληνικό κράτος (βλ. Φίλης)

      Διαγραφή

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π