Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Ψηφίδες από την Ιστορία του Κινήματος: Το παρασκήνιο δημιουργίας της ΕΝΕΠ.


αφίσα της ΕΝΕΠ επάνω στον ψευτοεθνάρχη που
 γράφει:  Ψηφίστε Τριανταφυλλίδη βουλευτή Παρισίων
γράφει ο ιστορικός Αρχηγός του Ενιαίου Εθνικιστικού Κινήματος - ΕΝ.Ε.Κ. συν. Πολύδωρος Δάκογλου 

ΜΕΡΟΣ 1ο (Το πολιτικό περίγραμμα της περιόδου εκείνης).
Ουδέποτε ήταν στις προθέσεις του Κινήματος να ενταχθεί ή να εμπλακεί με την εξέλιξη κάποιου από τα συστημικά κόμματα. Δεν παρέβλεπε όμως ότι, ο κοινοβουλευτικός αγώνας ήταν μια μορφή αγώνος στην οποία όφειλε να εκπαιδεύει τα στελέχη του, δεδομένου ότι η ένοπλη πάλη είχε αποκλεισθεί ως επιλογή προώθησης του αξιακού μας συστήματος.
Στην εφαρμοσμένη πολιτική στρατηγική του Κινήματος, η αποδυνάμωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον οποίο θεωρούσαμε ως πολιτικό ολετήρα της Ελλάδος, αποτελούσε κορυφαία επιλογή. Έχοντας επίγνωση ότι αυτό μπορούσε να συμβεί μόνον κοινοβουλευτικά, παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις προσπαθώντας να δούμε με τι τρόπο θα μπορούσαμε να επιδράσουμε προς την κατεύθυνση αυτή.
Το 1977 παρουσιάσθηκε μια εντυπωσιακή ευκαιρία. Περισσότεροι από 60 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, πληροφορούμενοι ότι ο Καραμανλής θα επιχειρήσει μια ριζική ανανέωση και στροφή του κόμματός του, ξεκίνησαν συζητήσεις με πολιτικές προσωπικότητες εκτός Νέας Δημοκρατίας για δημιουργία άλλου κόμματος με δεξιά φυσιογνωμία.
Την οικονομική στήριξη πρόσφερε ομάδα εφοπλιστών, με σύνδεσμο τον Γιάννη Θεοδωρακόπουλο (ο οποίος είχε και προσωπικούς λόγους), και την προβολή της προσπάθειας θα έκανε κυρίως ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ του Σάββα Κωνσταντόπουλου, με επικουρική την στήριξη της ΕΣΤΙΑΣ. 

Το Τριανταφυλλίδης ήταν το επίθετο που διάλεξε
ο ολετήρας της Ελλάδος Καραμανλής για να..αυτο-
εξοριστεί στο Elysees των Παρισίων   
Στις σχετικές συζητήσεις συμμετείχαν, Ο Σπύρος Μαρκεζίνης, ο Στέφανος Στεφανόπουλος, ο Σπύρος Θεοτόκης και το πρώτο διάστημα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Κατά τα κοινοβουλευτικά ισχύοντα ως επικεφαλής του κόμματος θα έπρεπε να τεθεί ο Στέφανος Στεφανόπουλος, που είχε διατελέσει και Πρωθυπουργός. Ο Στεφανόπουλος, όμως, γνωστός για την αναποφασιστικότητά του, αργούσε να πει το οριστικό ναι. 
Όπως μου αποκάλυψε ο Σάββας Κωνσταντόπουλος, όταν επιτέλους –μετά από συζητήσεις και αναβολές τριών μηνών- το αποδέχθηκε, του είχε πει «θα περιμένετε να πάω -όπως κάθε χρόνο- ένα μήνα στην Γαλλία για τα ιαματικά μου λουτρά και όταν επιστρέψω προχωράμε». Η καθυστέρηση αυτή υπήρξε καταστροφική για τον όλο σχεδιασμό που γινόταν παρασκηνιακά.

Ο Καραμανλής πληροφορήθηκε τα όσα ετοιμάζονται και έσπευσε με δημόσια ανακοίνωσή του να δώσει διαβεβαιώσεις ότι, όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα συμπεριληφθούν εκ νέου στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Η τακτική κίνηση Καραμανλή σε συνδυασμό με την αναποφασιστικότητα του Στεφανόπουλου και την μεγάλη καθυστέρηση, προκάλεσε την διαρροή του συνόλου σχεδόν των βουλευτών και την «επιστροφή στο μαντρί», από το οποίο και επισήμως δεν είχαν αποχωρήσει.

γραφεία Εθνικής Παρατάξεως Ασπροσπύργου
Η προοπτική δημιουργίας ενός κόμματος της τάξεως του 25%, όπως ήλπιζαν, χάθηκε.
 
Ο Μητσοτάκης είχε διαχωρίσει πρώτος την θέση του. Ο Μαρκεζίνης, θεωρώντας ότι η ευκαιρία είχε χαθεί αρνήθηκε να είναι τρίτος στην ιεραρχία, μετά τον Θεοτόκη, και αποσύρθηκε και αυτός.
 
Τελικώς, λίγο πριν τις εκλογές, ανακοινώθηκε η δημιουργία της ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΣ με πρόεδρο τον τέως Πρωθυπουργό Στέφανο Στεφανόπουλο και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Αθηνών τον τέως υπουργό Σπύρο Θεοτόκη. Για τα κεντρικά και μοναδικά γραφεία του κόμματος, ενοικιάσθηκε ο 24ος όροφος του Πύργου των Αθηνών, στην συμβολή των λεωφόρων Μεσογείων και Βασιλίσσης Σοφίας.


Η δυσμενής εξέλιξη των πραγμάτων, η ανομοιογένεια και η ασυνεννοησία των παραγόντων της Εθνικής Παράταξης καθώς και η απουσία νεολαίας, μας έπεισε ότι το εγχείρημα θα αποτύχει και θα έχει την τύχη της προσπάθειας Γαρουφαλιά, του 1974. Επομένως, ο Καραμανλής θα κέρδιζε περισσότερες από 180 έδρες στην Βουλή και θα εξασφάλιζε την μετάβασή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας που τότε διέθετε πολύ ισχυρές προνομίες.
Το βασικό πολιτικό ζητούμενο, η αποδυνάμωση Καραμανλή περνούσε μέσα από την μείωση του αριθμού των βουλευτών του και κατ’ επέκταση μέσα από την εκλογή μεγάλου αριθμού βουλευτών από την Εθνική Παράταξη. Προς την κατεύθυνση αυτή εκτιμήσαμε ότι μπορούσαμε να συμβάλουμε και ψάξαμε να βρούμε τρόπους προσέγγισης του Στέφανου Στεφανόπουλου. Ταυτοχρόνως, μελετήσαμε τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας εμπλοκής.


ΑΥΡΙΟ: ΨΗΦΙΔΑ 20: Το παρασκήνιο δημιουργίας της ΕΝΕΠ ΜΕΡΟΣ 2ο. Οι συναντήσεις στα γραφεία της οδού Βαλαωρίτου και Αλωπεκής. Τι εγγυήσεις ζητήσαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π