Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Σπάνιο χάλκινο διάδημα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Πύδνα Πιερίας


Ένα χάλκινο διάδημα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1500-1200 π.Χ.), εύρημα σπάνιο για τη μακεδονική γη, που προέρχεται από ταφή αρχοντοπούλας μόλις 6-7 χρόνων, στην Πύδνα Πιερίας, βγαίνει για πρώτη φορά στο φως και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου.
Πρόκειται για διάδημα με τρεις σειρές ομφαλωτών κοσμημάτων, από πλούσια κτερισμένο λακκοειδή τάφο στο βόρειο νεκροταφείο της Πύδνας, ένα κόσμημα που κάλυπτε το μέτωπο της νεκρής.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας θα παρουσιάσει το εύρημα -που ήρθε στο φως από ανασκαφή στο παρελθόν- σε εκδήλωση που θα γίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου και όπως είπε στο «Έθνος» ο αρχαιολόγος, Κωνσταντίνος Νούλας, ο οποίος και θα κάνει την ομιλία για την άωρο κόρη, «ο σκελετός της μικρούλας βρέθηκε σε ισχυρά συνεσταλμένη στάση με το κρανίο στα ανατολικά».

Περιδέραιο με χάντρες
Ο σκελετός του μικρού κοριτσιού όπως βρέθηκε κατά την ανακάλυψη του τάφου, με το διάδημα στο κεφάλι και τα άλλα κοσμήματα
Είχε πλούσια και πολύτιμα κοσμήματα, περιδέραιο με χάντρες από γυαλί και σάρδιο (ημιπολύτιμος λίθος), βραχιόλι και τρία χάλκινα δαχτυλίδια, ενώ η ταφή είχε κτεριστεί με πήλινα αγγεία. Επιπλέον, δύο χάλκινα ομφάλια ζώνης που βρέθηκαν στον τάφο αποδίδονται στην ενδυμασία της νεαρής νεκρής, η αιτία θανάτου της οποίας παραμένει άγνωστη.

«Το πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, εύρημα ήταν το διάδημα. Συνίσταται από σκυφοειδή χάλκινα ελάσματα που ήταν προσαρμοσμένα σε φθαρτό υλικό: δέρμα ή, το πιθανότερο, ύφασμα, που είχε περιτυλιχθεί τουλάχιστον δύο φορές στην κεφαλή του κοριτσιού. Πρόκειται για σπάνιο μέχρι στιγμής εύρημα από τον χώρο της Μακεδονίας, της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, που θα βοηθήσει στην ανίχνευση των εμπορικών και πολιτιστικών ανταλλαγών των παραλίων της Μακεδονίας με το εσωτερικό της Βαλκανικής και περαιτέρω της Κεντρικής Ευρώπης» μας είπε ο κ. Νούλας.


Η πρακτική της χρήσης διαδημάτων στα νεκροταφεία της βόρειας Πιερίας συνεχίστηκε και στις επόμενες εποχές, τουλάχιστον ως τον 2ο αι. π.Χ. Διασώθηκαν διάφοροι τύποι διαδημάτων, με πιο πολυτελή αυτά από την κλασική και ελληνιστική εποχή. Συνιστούν έτσι τα πιο εντυπωσιακά διαχρονικά σύνολα κοσμημάτων από τον βορειοελλαδικό χώρο.
Η Πύδνα είναι η σπουδαιότερη αρχαία πόλη της Πιερίας και από τους σημαντικότερους οικισμούς της Μακεδονίας. Για χρόνια ολόκληρα επικεφαλής της ανασκαφής ήταν ο Ματθαίος Μπέσιος, ο οποίος μας δήλωσε ότι στο νεκροταφείο που ανακαλύφθηκε έξω από το βόρειο τείχος της Πύδνας βρέθηκαν κοντά στις 1.100 ταφές, από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού μέχρι τους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους, γεγονός που δείχνει συνεχή κατοίκηση της περιοχής και χρήση του νεκροταφείου στον ίδιο χώρο.


«Μεγάλο ποσοστό των τάφων αυτών έχει διαταραχθεί και άλλο έχει συληθεί, ήδη από την αρχαιότητα.Ωστόσο έχουν δώσει πλούσια ευρήματα, όπως σιδερένια και χάλκινα όπλα, κοσμήματα από χρυσό, ασήμι και χαλκό, πήλινα, γυάλινα, ασημένια και ορειχάλκινα αγγεία, πήλινα ειδώλια, νομίσματα» μας είπε ο κ. Μπέσιος, προσθέτοντας ότι είναι από τα πιο αξιόλογα σύνολα ευρημάτων που έχουμε από τον χώρο της Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π