Δεν θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα αδιαφορούν η θα το παρακολουθούν έντρομοι
Και όταν δεν αδιαφορούν να το χρησιμοποιούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Θέλουμε ένα εθνικιστικό κίνημα όπου οι πολίτες θα το θαυμάζουν, θα συμμετέχουν, θα δημιουργούν και θα οραματίζονται ένα καλύτερο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΥΡΙΟ μαζί μας

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

ΨΗΦΙΔΕΣ από την Ιστορία του Κινήματος: Η πρώτη ομάδα Κινηματιών στην Θεσσαλονίκη


Ο συναγωνιστής Κώστας Καρδαράς σε συνέδριο του ΕΝ.Ε.Κ.
γράφει ο ιστορικός Αρχηγός του Ενιαίου Εθνικιστικού Κινήματος - ΕΝ.Ε.Κ. συν. Πολύδωρος Δάκογλου

Μπορεί ο πρώτος κινηματικός πυρήνας να συγκροτήθηκε το 1974 στην Αθήνα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι «ο εθνικισμός περίμενε εμάς για να εμφανισθεί και να κερδίσει τις ψυχές των νέων Ελλήνων». Ούτε βεβαίως (όπως κάποιοι νεώτεροι διακηρύσσουν), ότι, «Εθνικιστές ήμασταν μόνον εμείς». Όπως αποδείχθηκε στην πράξη, οι Εθνικιστές δεν είχαν ανάγκη από ιδεολογικά θερμοκήπια. Υπήρχαν παντού, σε όλη την Ελλάδα. Ήταν σαν τα άγρια λουλούδια που φυτρώνουν χωρίς να πάρουν την άδεια κανενός γεμίζοντας το περιβάλλον με σπάνια ομορφιά, χρώματα και αρώματα. Εμείς έπρεπε απλώς να καταστήσουμε εμφανή την ύπαρξή μας και να τους καλέσουμε να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον κοινό αγώνα.

Η Θεσσαλονίκη, όπως και η Πάτρα είχαν μεγάλη προϊστορία εθνικιστικών προσπαθειών. Γι’ αυτό και η ποιότητα των συναγωνιστών, με τους οποίους συνδεθήκαμε, ήταν ξεχωριστή. 

Κώστας Καρδαράς και Δημήτρης Ευαγγελίδης
από την συνάντηση των συναγωνιστών του ΕΝΕΚ
στην Υπάτη το 2009
Αν θυμάμαι καλά, στην Θεσσαλονίκη, οι πρώτοι που εντάχθηκαν στο Κίνημα, προήρχοντο από το Κ4Α. Θα αναφέρω τρία ονόματα μόνον και ελπίζω ότι «οι αδικημένοι» θα συμπληρώσουν με σχόλια, και μερικά ακόμη. Κορυφαίες παρουσίες ήταν αυτές του Γιώργου Μπαζιώτη, που μόλις είχε πάρει το πτυχίο του (Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος του Πανεπιστημίου Πατρών) και του Κώστα Καρδαρά που τελείωνε την Ιατρική Θεσσαλονίκης. Μαζί τους «έδεσε» σύντομα και ο παλαιότερος, Δημήτρης Ευαγγελίδης, που γνώριζε τον Μπαζιώτη από την Πάτρα. 

Ο Δημήτρης Ευαγγελίδης
Είναι χαρακτηριστικό ότι, οι πρώτοι εκπαιδευτικοί Πυρήνες, ελλείψει γραφείου, γινόντουσαν στην κουζίνα του σπιτιού του συναγωνιστή Καρδαρά. Πολύ γρήγορα, τα μέλη του Κινήματος, στην Θεσσαλονίκη, ξεπέρασαν τα είκοσι και ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία σπουδαστές και φοιτητές.
Σε αυτόν τον δεμένο πυρήνα στηριχτήκαμε, προκειμένου αργότερα να δημιουργήσουμε την ΕΝΕΠ, που ανδρώθηκε και απλώθηκε, αφού πρώτα πέρασε δια πυρός και σιδήρου.

ΑΥΡΙΟ: ΨΗΦΙΔΑ 31 (Η σύγκρουση με τον στρατηγό Μήτσου για τον έλεγχο της Νεολαίας και η γνωριμία με τον Οδυσσέα Τόσκα).


2 σχόλια:

  1. Μεταξυ αυτων,του πρωτου δηλαδη Πυρηνος Υποδοχης υπηρξαν και δυο στρατιωτες,η..αφεντια μου και ο Πυρηναρχης Γιωργος Μπαζιωτης με τον οποιο υπηρετουσαμε στην ιδια μοναδα την 197 α.κ μ.β.π στο στρατοπεδο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΛΑΣ.Η..πολιτικη μου στρατολογηση ειχε γινει το φθινοπωρο του 1976 στον Εβρο οπου ειχε παει η μοναδα απο τον Ιουλιο ηδη με την υποθεση της εξοδου του..΄¨χορα΄που θα "βυθιζε ο Α.Παπανδρεου..Επιστρεφοντας στην Θεσσαλονικη ο Μπαζιωτης στις εξοδους μας συναντουσε διαφορα ατομα και σε λιγες εβδομαδες οργανωσε τον πρωτο Πυρηνα Υποδοχης στον οποιο μου ανακοινωσε καποιο βραδυ σ'ενα υπογειο κουτουκι που συχναζαμε οτι με ειχε συμπεριλαβει!Σχεδον δεν καταλαβαινα τι ακριβως μου συνεβαινε,παντως ολοκληρωσα τον κυκλο των συνεδριασεων λιγο πριν απολυθω τον Ιουνιο του 1976 οπου επιστρεφοντας στην Αθηνα πριν παρω ανασα βρεθηκα σε Πυρηνα Κρουσεως στα γραφεια του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στην οδο Λομβαρδου.Ο Π.Υ της Θεσσαλονικης ονομασθηκε "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ "και απ'οσο θυμαμαι εκτος βεβαια του συν. Κ.Καρδαρα συμετειχαν ο Θεοδωρος Γιαννακακος,ο Παν.Μοσχος,ο..Ξερακιας.ο Πετρουλιας, ο Παπαδημητριου..ο Κωστας ισως θυμαται κι αλλους οπως και ο συν.Πυρηναρχης μας φυσικα που πρεπει να παρεμβει και να γραψει λεπτομερειες..Αυτο που θελω τελειωνοντας να καταθεσω μεταξυ πολλων ομορφων στιγμων ειναι η παρελαση της 25ης Μαρτιου οπου σαν οδηγος του τζιπ με επικεφαλης τον Λοχαγο μας κ.Μουντακη κοντεψε να μου φυγει το τιμονι οταν λιγο πριν τους επισημους μου την ειχαν "στημενη" σε μια γωνια στο πεζοδρομιο που ηταν γεματο κοσμο οι συναγωνιστες του πυρηνος και αρχισαν να φωναζουν συνθηματα και το ονομα μου,ο δε Λοχαγος μου ορθιος στο διπλανο καθισμα να με λοξοκοιταειψυθιριζοντας μου "ποιοι ειναι αυτοι ρε Παπαδοπουλε;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μερικές διορθώσεις στο άρθρο του συν.Δάκογλου:
    1. Με τον Ευαγγελίδη ιδρύσαμε την 4Α Πατρών. Το 1974, φθινόπωρο, μας στρατολόγησε στο κίνημα ο Δενδρινός-είχαμε σειρά συναντήσεων οι 3 μας στο Κολωνάκι- κι εμείς, με την σειρά μας, φέραμε τους Πατρινούς στο κίνημα.
    2. Όπως αναφέρει κι ο συν. Παπαδόπουλος, ίδρυσα τον πρώτο Π.Υ. του κινήματος στην Θεσ/νίκη φαντάρος ων, το 1976. Ο συν.Καρδαράς, τριτοετής ή τεταρτοετής φοιτητής τότε, ήταν ένα από τα μέλη του πυρήνος. Δεν είχε σχέση με την 4Α. Προερχόταν από την ΕΘΕΝ που είχε δημιουργήσει με κάποιους φίλους του. Παράλληλα έφτιαξα και έναν μαθητικό Π.Υ.
    Γιά την ιστορία, όταν απολύθηκα, Σεπτέμβριο 1977, δεν γύρισα στην Αθήνα, αλλά έμεινα στην Θεσ/νίκη, κατόπιν εντολής του Δενδρινού, γιά να διατηρήσω την κατάσταση που είχα δημιουργήσει.
    Αισθάνομαι υπερήφανος γιά τον συν.Κώστα και τον συν.Σπύρο, τους μαθητές μου που τώρα είναι δάσκαλοί μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ομάδα του Κοινού Παρονομαστή δίνει την ευκαιρία στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς ύβρεις και προσωπικές αντιπαραθέσεις
Οι απόψεις, θέσεις του συγγραφέα- αρθρογράφου δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την συντακτική ομάδα του Κοινού Παρονομαστή
Σχόλια που δεν θα είναι σύμφωνα με το πνεύμα της ομάδος διαχείρισης δεν θα προβάλλονται
Ομάδα Κ.Π